półtorej porcji) Wegetarianom proponujemy przepis na sos warzywny . Możecie również wykorzystać swój ulubiony sos boloński. Sos beszamelowy 30g masła 50g mąki pszennej 250 ml mleka Sól, pieprz, gałka muszkatołowa Paczka świeżego makaronu w plastrach Ok. 150-200gr żółtego sera Przygotowujemy sos boloński. Przygotowujemy sos beszamelowy: W garnuszku podgrzewamy masło. Do stopionego masła dorzucamy mąkę. Całość mieszamy i podgrzewamy przez
Kolizje Smaków300g mięsa wołowego 400ml bulionu ½ puszki kukurydzy ½ puszki czerwonej fasoli 1 cebula 1 mały ząbek czosnku 1 puszka pomidorów 3 ziemniaki 1 papryka czerwone + 1 papryka żółta 1/3 paczki « mieszanki do zup » z marchewką, groszkiem przyprawy : sól, pieprz, papryka ostra/słodka, czosnek, ser do posypania (u mnie Emmentaler) Przygotowanie : 1. Warzywa myjemy
Kitchens Alphabetłyżki masła 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka 3/4 szklanki mleka 2 łyżki mąki Żurawina. 0,5 szklanki żurawiny świeżej 3 łyżki cukru 3 łyżki wody Kruszonka. 1 paczka herbatników 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru pudru 100 ml śmietany kremówki na wierzch Wykonanie. Obrane jabłka zetrzeć i polać sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać
Kulinarny karnet ChristopheraPotrzebujemy: - 1 litr mleka - 4 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru, każdy na 500 ml mleka(ja zawsze daję po 2) - 6-7 paczek herbatników np szkolnych - puszka masy kajmakowej 400 g - 170 g masła - ok 700 ml śmietany 30% - 1 szkl cukru czekolada do dekoracji Wykonanie. W blaszce lub tortownicy układamy
Malinowe Pocałunkipalcem: jeśli białko jest sprężyste to znaczy, że jest gotowe, jeśli nie zanurzyć je jeszcze na kilka sekund we wrzątku. Szparagi dzielimy na 6 równych części. Tzn w każdej paczce musi znaleźć się taka sama ilość całych szparagów. Każdą wiązkę obwijamy boczkiem. Skrapiamy oliwą i układamy albo w piekarniku i pieczemy ok 10-20 min w temp 180 stopi
Malinowe Pocałunkizmielone w maszynce skwarki lub drobno pokrojone dowolne mięso (surowe, wędzone) 2 łyżki mąki pszennej olej rzepakowy sól, pieprz czarny Kamis jelita cienkie Wykonanie: Zazwyczaj jelita kupujemy solone w paczkach. W takim układzie musimy je namoczyć i oczyścić dokładnie. Przepłukać pod bieżącą wodą sprawdzając, czy nie ma w jelitach dziurek. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce na oczkach
Malinowe Pocałunkimąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej olej rzepakowy sól, pieprz czarny jelita cienkie (najlepszą opcją są jelita grube, zgodnie z tradycją) Wykonanie: Zazwyczaj jelita kupujemy solone w paczkach. W takim układzie musimy je namoczyć i oczyścić dokładnie. Przepłukać pod bieżącą wodą sprawdzając, czy nie ma w jelitach dziurek. Moja babcia zawsze robiła kiszkę w jelitach grubych i tylko
Malinowe PocałunkiMakaron ryżowy to miła alternatywa dla klasycznego makaronu, dlatego na zachętę przedstawiam mój przepis na ryżowe a'la spaghetti. Składniki: makaron ryżowy, pół paczki 1/3 papryki czerwonej włoszczyzna mrożona krojona w paski pierś z kurczaka, ilość wg uznania, myślę jednak że do podanych proporcji max. jeden pojedynczy filet papryczka chilli pół pęczka szczypiorku przyprawa curry Wykonanie: Makaron zalewam wrzątkiem
Taste Of My Dayzrobiłam! Przy najbliższej okazji zaserwowałam penne mojemu Ukochanemu. Przepis znajdziecie poniżej :) Składniki: 0,5 l śmietany trójkąt sera lazur 0,5 dużej cebuli 20 dag szynki 2 garści brokułów paczka makaronu Wykonanie: Przed przystąpieniem do przyrządzania tego dania wstawcie wodę na makaron i ugotujcie penne. Ja użyłam makaronu razowego. W osobnym garnku gotujemy 2 - 3 garście różyczek brokułu, które
Taste Of My Daywraz z oliwkami przekładamy do miski z warzywami. W szklance z wodą i olejem rozrabiamy paczuszkę gotowego sosu do sałatki greckiej (lub dwie paczki), wiem, poszłam na łatwiznę, i polewamy nim składniki, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Sałatka jest gotowa :) Mi najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu. Smacznego
Taste Of My Dayprzerwie podczas wyprawy rowerowej :) Tak się rozmarzyłam i nastroiłam słońcem, które coraz śmielej do nas wychodzi i intensywniej rozdziela promyczki, że postanowiłam zrobić domowy deser - lodowe smoothie truskawkowe. Składniki: paczka mrożonych truskawek kubeczek jogurtu naturalnego kilka łyżek cukru opcjonalnie: bita śmietana, polewa owocowa, herbatniki Wykonanie: Do przygotowania podstawowej wersji smoothie o tej porze roku potrzebujemy opakowanie mrożonych truskawek, które wsypujemy
Taste Of My Dayłyżki soku z cytryny sól morska, świeżo mielony pieprz Karmelizowana cebula i dodatki: 2 czerwone cebule 2 łyżki masła 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru trzcinowego pół paczki świeżej rukoli 4 ogórki konserwowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bazyliowe aioli: Zaczynamy od aioli, ponieważ gotowy sos musi postać co najmniej godzinę w lodówce, aby się
Poezja smakuKolejna aromatyczna i pyszna herbatka od Skworcu, kolejna podróż w miejsca cudownych ogrodów, kolorowych , pełnych słońca, pączków róż, słonecznika... Tym razem zaparzyłam sobie herbatę o pięknej nazwie AMELIA. AMELIA to żeńskie imię, którego posiadaczkę charakteryzuje „uczulenie na nudę”. Imię to doskonale pasuje do wspaniałej kompozycji na bazie owoców z dodatkiem białej czekolady. Każdy łyk aromatycznego naparu odkrywa nowe smaki
Z Kuchni Do Kuchniszybkiego odnalazłam kilka przepisów z białą czekoladą . Padło na mus z białej czekolady . Podaje składniki które ja używałam i jak widać sernik wyszedł idealny . Składniki : Na spód: Paczka herbatników maślanych lub czekoladowych 50 g margaryny roztopionej Masa serowa: 800 g sera białej z wiaderka lub 3 krotnie zmielonego Duża śmietana 18 % 3 jajka 3/4 szkl
Wypieki UliJakiś czas temu na blogach kulinarnych zaroiło się od przepisów na ciastka ryżowe. Jako, że są to moje ukochane ciasteczka z dzieciństwa, postanowiłam też wrzucić przepis :) Składniki: paczka kleiku ryżowego 1 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżeczki wiórków kokosowych 3 jajka kostka masła cukier waniliowy Z podanych składników ucieramy ciasto. Po wyrobieniu formujemy kulki wielkości
chwile dla mnie