proste sposoby na udekorowanie słoiczka z domową marmoladą, zapakowanie ciastek domowej roboty, a także wzbogacenie prezentu o dodatki, np. świeże zioła będą doskonałym uzupełnieniem prezentu z ich zawartością, do paczki ciasteczek możemy dołączyć foremkę którą były wycinane, do słoiczków urocze etykietki. Najfajniejszy moim zdaniem pomysł to podarowanie słoiczka ze składnikami na babeczki , ciasto lub ciasteczka. Do słoiczka warstwami wsypujemy wszystkie
Kraina Tysiąca Smakówmieszając, gotować kolejną minutę. Ciasto ponownie zagnieść. Odrywać małe kawałki ciasta, formować bułeczki, lekko spłaszczać, nakładać po łyżce kremu oraz po 5-7 sztuk porzeczek. Zlepiać tak jak pączki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30min, by bułeczki nieco podrosły. Piec ok. 8 min w temp. 225st. Ostudzić na kratce
Z miłości do słodkościPoczątkowo na Tłusty Czwartek nastawiałam się na smażenie pączków. Potem, błądząc po czeluściach internetu znalazłam przepis na ultra szybkie muffiny w smaku przypominające ciasto pączkowe - z tym że pomijamy etap smażenia w głębokim tłuszczu, podczas którego cellulit sam wpełza nam na uda. Cóż, może dietetyczne nie są, szczególnie z dodatkiem nutelli, ale zawsze odrobinę lżejsze :) Składniki: 250 g mąki
sama złodyczszczególności. Polecam , bardzo szybka i smaczna. Czego potrzebujemy: ok 4 łodygi selera naciowego 1 filet z kurczaka 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego przyprawa do kurczaka mała paczka suszonej żurawiny kukurydza jedna puszka\ 2 łyżki słonecznika uprażonego 1 łyżka płatków migdałowych Wykonanie: Kurczaka obsmażamy z przyprawa na patelni. Seler opłukać pokroić w drobną kostkę Słonecznik i migdały
W kuchennym oknie Ewytrochę twarogu i jabłka. Inne składniki też na pewno znajdą się w każdej kuchni. Potrzebujemy: ok 1/2 zmielonego twarogu ciasto francuskie jeden płat 2 łyżeczki cynamonu pół paczki budyniu śmietankowego dwa jajka dwa jabłka ok pół szklanki cukru Wykonanie: Formę do tarty wykładamy ciastem. Twaróg ucieramy z jajkiem, cukrem, cynamonem i budyniem. Wykładamy na ciasto
W kuchennym oknie Ewygęś (ok.4,5 kg) 5 jabłek 5 ząbków czosnku 1 cebula 2 paczki majeranku sól, pieprz słodka papryka PRZYGOTOWANIE Gęś natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić do lodówki nawet na dobę. Jabłka obrać,pokroić w ósemki i obtoczyć w majeranku. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek posiekać. Nadziać gęś jabłkami wymieszanymi z cebulą
Moje Kuchenne Rewelacjepieczenia. 2. PIEKARNIK: > w tym momencie można włączyć już piekarnik, aby się nagrzał – 180 stopni, opcja góra i dół. 3. KRUSZENIE HERBATNIKÓW (3 min): jeśli macie blender, zmiksujcie całą paczkę herbatników na drobny piasek. Jeśli nie, przerzućcie je do głębokiego naczynia i pokruszcie przyciskając kubkiem lub tłuczkiem. 4. MASŁO (2 min): rozpuszczamy w rondelku a następnie wlewamy do pokruszonych herbatników
Nerds Kitchenmasła, 3/4 szklanki cukru, 1/3 szklanki mleka, 2 łyżki kakao, 1 i 1/2 szklanki pełnego mleka w proszku, kilka kropel aromatu pomarańczowego, paczka kwadratowych wafli andrutów. Wykonanie Do garnka wlać mleko, dodać masło i cukier. Gotować, aż składniki całkowicie się rozpuszczą. Dodać kakao oraz kilka kropel aromatu. Lekko przestudzić. Mieszając, stopniowo wsypywać mleko
Z miłości do słodkościCzas na jakiś deser. Miałem straszną ochotę ostatnio na coś słodkiego, może dlatego, że skończyły mi się już w domu słodycze ze świątecznej paczki. Przygotowałem chyba mój ulubiony deser - łatwą w przygotowaniu cudownie słodką, pachnącą wanilią śmietankową panna cottę z musem truskawkowo - czekoladowym. Do przygotowania panna cotty potrzebowałem: 250 ml kremowej śmietany 30%, 300 ml mleka pełnego
Wyprawy kulinarnetaką metalową po rozgrzaniu nie stwarza oporów. Sernik z sporą ilością czekolady, ale też wyczuwalne są biszkopty moczone w kawie Składniki 500g twarogu sernikowego z wiaderka kilka biszkoptów paczka herbatników 250ml śmietany słodkiej 30% śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 2 łyżki żelatyny 100 g czekolady mlecznej 100 g białej czekolady 3 łyżki cukru kawa Przygotowanie 1. Rozpuszczamy
zjem to blog kulinarnytabor cygański. Gizmo obłożony rolkami ciasta do pizzy i i bananami wyglądał na dziwnie zadowolonego. Kopytkował w słoik suszonych pomidorów między nogami, a niebo gwiaździste chwilowo przesłaniały mu dwie paczki pampersiaków epicko upchniętych między gondolkę a spacerówkę. Można? MOŻNA! Ech, nic nie poradzi na matkę wariatkę ;) A zakupy udane. Doskonale wkomponowały się w zapiekankę. Szybką. I zapychającą ;) mięso mielone (300g
bastalenaimają się mojej żadnej diety, zawsze pochłaniam je w każdej ilości. Do tego stopnia, że opanowałam ich podkradanie bez otwierania opakowania (stary patent gdy mama chciała uchronić biedną paczkę przede mną) No dobrze pozostawiając moje "słodkie dzieciństwo" i wracając do rzeczywistości, przepis na kulki wydawał mi się idealnym pomysłem. Wcześniej piekłam ciasto o tej samej nazwie, przepisem
ciastkarnia na kruchym spodziejajek 3/4 szklanki cukru szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia masa zielona: duża butelka zielonego Ptysia 3 budynie waniliowe lub śmietankowe masa jasna: śmietana 30% 4 galaretki zielone paczka delicji Wykonanie: Ubić białka i stopniowo dodawać żółtka i cukier. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec 35 minut w 180 stopniach. Odlać ptysia do szklanki
ciastkarnia na kruchym spodziemrożonych malin masa śmietankowa: 2 opakowania serka Bielucha 0,5 l śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 6 białek 2 łyżki cukru pudru 2 paczki migdałów Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę i pod koniec dodajemy mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do formy i piecz 45 minut
ciastkarnia na kruchym spodzie