swoją chwilę, ale na szczęście doczekały się i jestem nimi zachwycona. Jeszcze nie raz je przygotuje. Składniki: opakowanie makaronu Conchiglioni (Lubella) 2 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku paczka mrożonego szpinaku opakowanie sera feta 5 dużych pomidorów 20 dag żółtego sera sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Makaron ugotować al dente, a następnie każdą sztukę rozłożyć na płaskiej powierzchni
Pasja SmakuZawsze chciałam je zrobić, a w ostatnim czasie u mnie w domu robiło się tylko faworki i pączki z serka homogenizowanego. Po miłym i zadowalającym spotkaniu z ciastem drożdżowym, zaryzykowałam kolejny raz. I chociaż może nie wyrosły strasznie duże, bo nie są jak z amerykańskich filmów to i tak mi smakują. Domownikom też. Przepis ze słynnego już biedronkowego czasopisma "Moje
Pasja SmakuTęsknię za latem, ciepłem, sezonem grillowym... W oczekiwaniu na letnie miesiące postanowiłam przygotować szaszłyki w domu. Na patelni. Zainspirowało mnie Winiary i paczka od nich, w której znalazłam zestaw grillowy. Mogłam także kolejny raz wykorzystać Pomysł na...papirus . Efekt? Ciekawy obiad, pełen lata w zimny, marcowy dzień. Składniki: pierś kurczaka pół czerwonej papryki cebula pół puszki ananasa
Pasja Smakurodzinną uroczystość czy niedzielne spotkanie przy kawie. źródło: "100 nowych ciast: przepisy siostry Anastazji", Kraków 2007, s. 104. Składniki: 1 litr mleka 2 duże paczki krakersów 3/4 szklanki cukru kryształu 1/2 l śmietany 30% 10 dag płatków migdałowych 3 łyż eczki żelatyny 1 cukier wani linowy 25 dag masła 1 szklanka mąki p szennej 1 opakowanie budyniu śmketankowego
Pasja Smakurzadziej, ale kluski śląskie bez vegety to już nie to samo. Zaciekawiły mnie także nowe produkty: Vegeta Natur do sałatek i Vegeta Natur do twarożku & kefiru. zawartość paczki VEGETA szybko przyjęła się na rynku, a jej obecność w ponad trzydziestu krajach świata świadczy o jej jakości i specyfice tego wyrobu, zaś sama nazwa stałą
Pasja SmakuWykonanie siostry. Przepis z książki "Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce" Anneki Manning. Świetnie smakują z domowym dżemem - u mnie wiśniowym. Składniki: 450 g mąki pszennej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 75 g pokrojonego na kawałki schłodzonego masła 2,5 łyżeczki cukru 300 ml mleka Wykonanie: Do dużej miski przesiać mąkę, proszek i sól. Palcami
Pasja Smakubułki tartej postanowiłam wykorzystać chipsy (u mnie o smaku pomidorowym), które akurat miałam w szafce. Wyszło ciekawie, chociaż pewnie niezbyt odkrywczo. Składniki: filet z kurczaka średniej wielkości paczka chipsów jajko sól, pieprz Dodatkowo: młode ziemniaki ulubiona surówka lub tak jak u mnie marchewka z groszkiem Wykonanie: Filet podzielić na porcje, każdą rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Chipsy zmielić
Pasja Smakusponsorów został tylko E.Wedel, a dołączyli Samsung, Nespresso i olej Kujawski. Dzięki nim było zdrowo (sałatki), słodko (pyszne czekoladki) i ożywczo (różnego rodzaju kawy). Sponsorzy zapewnili nam także ogrom paczek, z którymi każdy uczestnik konferencji wrócił do domu. Jednak moim największym odkrycie i hitem dnia była fotobudka z różnymi fajnymi akcesoriami. Zdjęcia można było robić pojedynczo
Pasja Smakupszennej) + -250g masła -3 łyżki kakao Składniki na polewę: -200g gorzkiej czekolady -6 łyżek mleka -125g masła Dodatkowo: -masa krówka(mleko skondensowane, słodzone) -3-4 duże paczki krakersów -słone orzeszki ziemne(ok.150-200g) I .Masę karpatkową robimy według przepisu na opakowaniu. Następnie ucieramy miękkie masło i dodajemy do niego powstały krem. II. (masa czekoladowa) Żółtka, cukier waniliowy
Smaczne Zdrowechciałam wierzyć, że są aż tak dobre...Dlatego zrobiłam z jednej porcji-po spróbowaniu tak nam zasmakowały, że musiałam zrobić jeszcze jedną:) Tym razem dodałam do środka migdały. Pokruszyłam paczkę zblanszowanych migdałów i wmieszałam w ciasto. Znalezione tutaj . Składniki: -125g masła -80-100g ksylitolu -2 żółtka -szczypta soli -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(nie trzeba
Smaczne Zdrowejest tego warta. Przepis pochodzi z książki L.Ćwierciakiewiczowej. Ja znalazłam go tutaj . A bania to po prostu dynia, która jest bardzo zdrowa. Składniki: - 500g mąki orkiszowej białej - 1 paczka suchych drożdży - 80g ksylitolu (lub cukru trzcinowego) + 1 łyżka cukru waniliowego - 60g oleju - dałam kokosowy + 20ml wody ( lub 80g masła) - 0,5 szkl mleka (dałam roślinne) - 1 szkl przecieru dyniowego
Smaczne Zdroweszynką, cebulą, pieczarkami i mozzarellą w kulce. To tylko przykłady. Z podanych składników wychodzą 4 duże ok.30cm pizze lub 6 mniejszych. Składniki: - 900g mąki orkiszowej typ 750 - 2 paczki suchych drożdży - 4 łyżki oliwy z oliwek - 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - 0,5l ciepłej wody ( nie gorącej) Dodatkowo: -suszone lub świeże oregano, sos pomidorowy i dowolne dodatki
Smaczne Zdrowelodówce. Można także zamrozić. Ja użyłam zwykłą mąkę tortową typ 450. Używając mąki orkiszowej trzeba jej użyć trochę więcej - ok.1100g. Składniki: - 1000g mąki pszennej tortowej typ 450 - 2 paczki suchych drożdży - 1 płaska łyżka soli himalajskiej lub morskiej - 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia - 600ml ciepłej wody ( nie gorącej) W misie malaksera umieścić wszystkie składniki oprócz wody. Dolewając powoli wodę
Smaczne Zdrowemożna więc ilości zmniejszyć o połowę lub przygotować tak jak ja na 2 dni, na drugi dzień jest równie smaczna jak na pierwszy. Składniki: - 2 całe brokuły (lub 2 paczki mrożonych) - 2 duże ziemniaki - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - kawałek chudego boczku lub np.ogonówki (50-100g) - sól i pieprz - szczypta gałki muszkatołowej - 1-2 łyżki słodkiej śmietanki
Smaczne Zdroweszklanki wody i była to porażka, mimo iż była dłużej gotowana, to sypka się nie zrobiła. Tak więc wróciłam do sprawdzonego pierwszego przepisu i tak już zostanie. :-) Składniki: - paczka kaszy jaglanej (350-400g) - wrząca woda, - łyżka oleju kokosowego bezzapachowego lub inny tłuszcz (można dodać np.masło) - sól do smaku (ok.1/2 łyżeczki) Pusty, suchy (bez tłuszczu) garnek umieścić na palniku
Smaczne Zdrowe