Wiosenne burze krążą nad okolicą, robi się raz ciemno, raz słonecznie a w garnku bulgocze zupa. Pachnąca, zielona niczym listek świeżo rozwinięty z pączka. Pomysł zaczerpnięty z "Moich smaków życia", u mnie niestety jeszcze z bobem mrożonym. Zupa porowa z bobem na 2 porcje: 250 g bobu, ugotowanego w osolonej wodzie i obranego z łupinek 2 młode ziemniaki, obrane
Dzieje kuchennej Wiewióryzajmę się smażeniem ciężkostrawnych pączków, pieczeniem tych pieczonych z marmoladką oraz produkcją sterty kardamonowych bubbles na jutrzejsze tłustoczwartkowe urodziny Syncia mam dla Was pyszny sposób na rybę. W roli głównej Łupacz, u nas po raz pierwszy i nie żałujemy! dzieci zachwycone, ja również, nawet psiapsiółka się skusiła :) inspiracją przepis ze wspomnianego ostatnio segregatora
Dzieje kuchennej Wiewióryklatce schodowej w wykonaniu małych gości i raz telefonicznie :) dostałam kwiaty, prezenty i laurki oraz całe mnóstwo czekolady. Dzieciaki naprawdę mnie wzruszyły! na dodatek odebrałam z poczty dwie paczki a tym samym stałam się posiadaczka dwóch cudnych, starych, ćmielowskich filiżanek do espresso oraz
Dzieje kuchennej Wiewióryjajek półtorej łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 700 ml soku marchwiowego 2 opakowania budyniu śmietankowego Masa śmietankowa: 250 g śmietany 36 % 1 op. galaretki pomarańczowej Dodatkowo: 2 paczki delicji wiórki kokosowe do dekoracji. Wykonanie: Ciasto: jajka zmiksować z cukrem. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec w temp. 180 stopni
Bon Appetit Małgorzatyskładniki: 2 paczki ciastek owsianych słoik masła orzechowego 1/4 kostka masła tabliczka czekolady najlepiej gorzkiej Ciastka rozkruszamy na piasek w blenderze albo wałkiem do ciasta. Rozkruszone ciastka mieszamy z masłem orzechowym i masłem. Gotową masę chłodzimy w lodówce. Następnie w dłoniach formujemy kulki i wstawiamy do lodówki. W tym czasie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę
Bon Appetit Małgorzatywersję deseru w pucharkach. przepis w kolejnych postach. składniki: 1 kg twarogu sernikowego małe opakowanie margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka pół szklanki mleka 3 budynie waniliowe 5 paczek herbatników kakaowych aromat rumowy około 2 szklanek wydrylowanych wiśni (albo rodzynek) Twaróg, margaryna, cukier, jajka wkładamy do garnka i mieszamy składniki. następnie podłączamy ogień, cały czas
Bon Appetit Małgorzatytwarogu sernikowego 2 czubate łyżki margaryny 1 szklanka wydrylowanych wiśni 1-2 szklanki cukru 2 jajka pół szklanki mleka 2 budynie waniliowe 2 paczki herbatników pół aromatu rumowego około 1 szklanki wydrylowanych wiśni (albo rodzynek) Twaróg, margarynę, cukier, jajka wkładamy do garnka i mieszamy składniki. Następnie podłączamy ogień, cały czas mieszając. Budynie rozpuszczamy
Bon Appetit Małgorzatyprzepis na szybkie i efektowne danie :) Ciasto francuskie można przygotowywać z jakimikolwiek dodatkami. Składniki: gotowe ciasto francuskie około pół kilo świeżego szpinaku ewentualnie paczka mrożonego w liściach pół pęta chorizo pół czerwonej papryki 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 jajko 2 garści tartego żółtego sera lub kilka plasterków (albo sery pleśniowe) 1 - 2 ząbki
Bon Appetit Małgorzatystopniach c. Składniki na krem z jabłek: 1,5 kg jabłek 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 budynie + 1 szklanka wody do budyniu Ponadto: 2 paczki miękkich żelków 250 ml śmietanki kremówki 30% albo 36 % Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z dodatkiem 2 szklanek wody i 1 szklanki cukru i gotujemy
Bon Appetit Małgorzatyzrobiłam czerwone pesto :-P 1 duża papryka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku, 2 suszone pomidory z zalewy 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek bazylii ½ szklanki mielonych migdałów (w paczce), oraz kilka orzechów pinii (u mnie migdały i orz. piniowe) 2 łyżki kaparów sól i pieprz 2-4 łyżki oliwy z oliwek (u mnie o smaku tymianku) suszone oregano Paprykę
Bon Appetit Małgorzatymiętą Składniki masa: 100 g masła 2 op. kisielu cytrynowego 1 opakowanie galaretki o smaku kiwki albo agrestu 6 kiwi Składniki mus: 4 kiwi 2 łyżki cukru pudru Ponadto: paczka kwaśnych żelków 1 kiwi - do dekoracji biszkopciki Masa: kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem a następnie dodać
Bon Appetit Małgorzatylunchu, więc zapraszam Was na makaron, który został stworzony na zasadzie "sprzątam lodówkę" ;). Wyszedł bardzo dobry a to zapewne za sprawą boskiej dla mnie gorgonzoli :) Składniki: ulubiony makaron (pół paczki) (u mnie świderki ale może być penne) ser gorgonzola (mój był z biedronki) 15 dag wędzonego boczku 2 garść mrożonej, zielonej fasolki kilka pomidorków koktajlowych
Bon Appetit MałgorzatySkładniki na ciastka: 300 g masła, 220 g cukru pudru, 1 cukier waniliowy 600 g mąki tortowej, 3 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia + 1 paczka cukierków M&M’s Składniki na lukier różowy: pół szklanki soku z cytryny albo z grapefruita 2,5 szklanki cukru pudru. pół łyżeczki barwnika spożywczego czerwonego
Bon Appetit Małgorzatyprzykrywamy następnym plastrem cukinii. Całość dociskamy i układamy na talerzu. Ostrożnie wyciągamy pierścień. Możemy to zrobić także przy pomocy salaterki na zasadzie "babki z piasku" albo foremki do wyciskania pączków :) przyprawy marki Edmir-pol bez sztucznych dodatków - polecam :) Edmir-pol to rodzinna firma z tradycjami, istniejąca od 1994 roku. Dbają z najwyższą starannością o dobrą jakość swoich
Bon Appetit Małgorzatystołowa mąki ziemniaczanej składniki na masę marchwiową: 700 ml soku marchwiowego 2 op. budyniu smietankowego sakładniki na masę śmietanową: 250 g smietany 36 % 1 op. galaretki pomarańczowej Dodatkowo: 1 paczka delicji np. wiśniowych 2 łyżki czarnego sezamu Biszkopt: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i z sodą. Mieszamy a następnie czekamy około
Bon Appetit Małgorzaty