wyobrażamy sobie tłustego czwartku bez pączków i faworków. Dziś zamieszczam jeden z najlepszych przepisów na faworki. Są niezwykle chrupiące i smaczne. Warto zrobić je samemu w domu, są zdrowsze, smaczniejsze i na pewno tańsze niż ze sklepu. SKŁADNIKI 300 g mąki 5-6 żółtek 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% łyżka spirytusu szczypta soli tłuszcz do smażenia cukier puder
Złote przepisykocha faworków? Wszyscy je uwielbiają, są kruchutkie, leciutkie i po prostu pyszne! Osobiście wolę je od pączków. Jedyny ich minus to to, że są dość pracochłonne, ale efekt i podziw gości są tego warte Jeszcze trwa karnawał, więc propozycja na sobotę jak znalazł. Faworki 2 Drukuj przepis Składniki 500g mąki pszennej 5 żółtek 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
CoolinarniePLsię nią ze smakiem. W pierwszej wersji nie miała orzeszków ziemnych, ale teraz nie wyobrażam sobie jej bez tego chrupiącego dodatku! SKŁADNIKI: 25-30 dag makaronu (ok pół standardowej paczki) 1 puszka tuńczyka 1/2 puszki kukurydzy 5 dag orzeszków ziemnych solonych 1 łyżka majonezu 1. Makaron ugotować. Przełożyć do miski. 2. Dodać kukurydzę, tuńczyka, orzeszki i majonez. Dokładnie wymieszać
Kto ugości moich gości?sezonie lepiej dodać świeże, najlepiej pokrojone w mniejsze kawałki żeby ciasto lepiej się kroiło. Ciasto jest kremowe, puszyste i delikatne, bardzo zasmakowało mojemu mężowi ;) Składniki na małą blaszkę 20x25cm: paczka maślanych herbatników 1 galaretka truskawkowa 250 ml kremówki 36 % szklanka mrożonych truskawek (najlepiej niedużych) tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady 3-4 łyżki mleka posypka lub świeże owoce
Ze smakiem i z pasjąChurros, czyli hiszpańskie wyciskane i smażone na oleju ciastka, zwane też pączkami. U nas popularne głównie w czasie karnawału, w Hiszpani jadane w sumie przez cały rok. Najlepiej smakują po nocy spędzonej na imprezowaniu, gdy nad ranem wraca się do domu. Wtedy churrerias, czyli smażalnie są najbardziej oblegane. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, robi się
Kulinarne przygody Gatitypierwsze mieszkam na wsi, gdzie świeże pieczywo dostępne jest w sklepie tylko z samego rana. Wracając z pracy mogę mieć szczęści i dostać 3 różne bułki lub kupić paczkę krakersów. Po drugie gdybym miała pod nosem sklep, w którym ciepłe pieczywo dostępne jest nawet po północy obawiałabym się, że dostanę niestrawności albo wyrośnie mi ogon. Nigdy nie wiadomo jakich spulchniaczy
Zapiski Młodej ŻonyCenię je ponad najdroższe sklepowe łakocie. Nie ważne czy małe, czy duże, owsiane, czekoladowe czy nadziewane. Domowe wypieki mają w sobie to coś, czego nigdy nie znalazłam w kolorowych paczkach od wielkich koncernów. Dziecięce wspomnienia mamy zagniatającej pierniki, a może magiczne ciasto na babcine rogaliki, które utopione w wodzie w końcu wypływa na powierzchnię? Bez względu na rodzaj kojarzone
Zapiski Młodej Żonyminor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Receptura dla dwóch osób: - mix sałat z rukolą (jedna paczka) - 200g fileta z pstrąga łososiowego - jeden owoc avocado - jeden owoc kiwi - 100g białego twarogu wędzonego - 8 pomidorków koktajlowych - po czubatej łyżce sezamu czarnego i białego - sól, pieprz - olej rydzowy - zastąpi
Sajkofanka smakuotrzymałam od mojej znajomej parę lat temu. Jest przepyszny, więc podzielę się z Wami tym przepisem Składniki: Ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 paczki margaryny 1 jajko Mąkę przesiewamy. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na jednolitą masę. Owijamy w folię spożywczą w wkładamy do lodówki. Masa serowa: 1 kg sera białego 1 szklanka cukru
tojestpyszne.blogspot.comszklanki wody sok 1/2 cytryny 2 łyżki cukru. Całość zagotowujemy, aż rozpuści się cukier. Odstawiamy do ostygnięcia. Bita śmietana: duża śmietana kremówka 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 paczka śmietan-fix Kremówkę ubijamy na wysokich obrotach, po 2-3 minutach dodajemy cukier i zmniejszamy obroty. Miksujemy kilka minut. Na koniec dodajemy śmietan fix i ubijamy na najwyższych obrotach
tojestpyszne.blogspot.comkremem i ozdobić wszelkimi dodatkami. Cieszą oko i smakują rewelacyjnie. Po upieczeniu spodów można przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu nawet tydzień. Składniki: 2 szklanki mąki 5 łyżek cukru pudru paczka cukru waniliowego spora szczypta soli 200g masła 1 jajko Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i solą. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Ugniatamy, aż ciasto
tojestpyszne.blogspot.comcienkim spodzie. Najlepsza jest z moimi ulubionymi dodatkami i sosami. Składniki na spód pizzy (na placek wielkości ok. 40 cm) 1 1/2 szkl.mąki 75 gram drożdży (3/4 paczki) 1 łyżeczka cukru 1/3 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy 1/2 szkl.ciepłej wody Dodatki: sos pomidorowy 20 dkg startego żółtego sera przesmażone pieczarki z cebulą plastry salami pokrojona w krótkie
tojestpyszne.blogspot.comWszyscy lubimy pączki. Niestety ich przygotowanie wymaga trochę czasu. Jednak swój głód pączkowy możemy zaspokoić takimi prostymi i szybkimi pączusiami z serka homo. składniki: 2 małe serki homogenizowane o smaku waniliowym (po 150g lub 175 g) 1,5 szklanki mąki typ 500 Młyn Kopytowa 2-3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do głębokiego smażenia cukier puder do posypania
Monia miesza i gotujebudynie śmietankowe (40 g) 1 cukier waniliowy (16 g) 1/2 szkl. oleju 2 duże jogurty bałkańskie* lub greckie (w sumie ok. 800 g) 3 paczki herbatników petit 10 dag masła S posób wykonania : Roztopić masło, połączyć z herbatnikami ( rozdrobniłam blenderem na jednolitą masę ) Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć masą herbatnikową i schłodzić
Na słodko lub wytrawnieSkładniki: 250 g margaryny Opakowanie niebieskiego mleka w proszku ( 700 g) ½ szklanki wody lub mleka 1 1 1/5 szklanki cukru 4 łyżki kakao 4 paczki herbatników petit, 10 dag orzechów Można dodać także : wiórki kokosowe i pokrojone drobno bakalie) Sposób wykonania: Margarynę rozpuścić, dodać cukier, kakao a następnie pół szklanki wody lub mleka. Wymieszać
Na słodko lub wytrawnie