Cenię je ponad najdroższe sklepowe łakocie. Nie ważne czy małe, czy duże, owsiane, czekoladowe czy nadziewane. Domowe wypieki mają w sobie to coś, czego nigdy nie znalazłam w kolorowych paczkach od wielkich koncernów. Dziecięce wspomnienia mamy zagniatającej pierniki, a może magiczne ciasto na babcine rogaliki, które utopione w wodzie w końcu wypływa na powierzchnię? Bez względu na rodzaj kojarzone
Zapiski Młodej Żonyminor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Receptura dla dwóch osób: - mix sałat z rukolą (jedna paczka) - 200g fileta z pstrąga łososiowego - jeden owoc avocado - jeden owoc kiwi - 100g białego twarogu wędzonego - 8 pomidorków koktajlowych - po czubatej łyżce sezamu czarnego i białego - sól, pieprz - olej rydzowy - zastąpi
Sajkofanka smakuotrzymałam od mojej znajomej parę lat temu. Jest przepyszny, więc podzielę się z Wami tym przepisem Składniki: Ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 paczki margaryny 1 jajko Mąkę przesiewamy. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na jednolitą masę. Owijamy w folię spożywczą w wkładamy do lodówki. Masa serowa: 1 kg sera białego 1 szklanka cukru
tojestpyszne.blogspot.comszklanki wody sok 1/2 cytryny 2 łyżki cukru. Całość zagotowujemy, aż rozpuści się cukier. Odstawiamy do ostygnięcia. Bita śmietana: duża śmietana kremówka 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 paczka śmietan-fix Kremówkę ubijamy na wysokich obrotach, po 2-3 minutach dodajemy cukier i zmniejszamy obroty. Miksujemy kilka minut. Na koniec dodajemy śmietan fix i ubijamy na najwyższych obrotach
tojestpyszne.blogspot.comkremem i ozdobić wszelkimi dodatkami. Cieszą oko i smakują rewelacyjnie. Po upieczeniu spodów można przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu nawet tydzień. Składniki: 2 szklanki mąki 5 łyżek cukru pudru paczka cukru waniliowego spora szczypta soli 200g masła 1 jajko Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i solą. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Ugniatamy, aż ciasto
tojestpyszne.blogspot.comcienkim spodzie. Najlepsza jest z moimi ulubionymi dodatkami i sosami. Składniki na spód pizzy (na placek wielkości ok. 40 cm) 1 1/2 szkl.mąki 75 gram drożdży (3/4 paczki) 1 łyżeczka cukru 1/3 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy 1/2 szkl.ciepłej wody Dodatki: sos pomidorowy 20 dkg startego żółtego sera przesmażone pieczarki z cebulą plastry salami pokrojona w krótkie
tojestpyszne.blogspot.comWszyscy lubimy pączki. Niestety ich przygotowanie wymaga trochę czasu. Jednak swój głód pączkowy możemy zaspokoić takimi prostymi i szybkimi pączusiami z serka homo. składniki: 2 małe serki homogenizowane o smaku waniliowym (po 150g lub 175 g) 1,5 szklanki mąki typ 500 Młyn Kopytowa 2-3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do głębokiego smażenia cukier puder do posypania
Monia miesza i gotujebudynie śmietankowe (40 g) 1 cukier waniliowy (16 g) 1/2 szkl. oleju 2 duże jogurty bałkańskie* lub greckie (w sumie ok. 800 g) 3 paczki herbatników petit 10 dag masła S posób wykonania : Roztopić masło, połączyć z herbatnikami ( rozdrobniłam blenderem na jednolitą masę ) Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć masą herbatnikową i schłodzić
Na słodko lub wytrawnieSkładniki: 250 g margaryny Opakowanie niebieskiego mleka w proszku ( 700 g) ½ szklanki wody lub mleka 1 1 1/5 szklanki cukru 4 łyżki kakao 4 paczki herbatników petit, 10 dag orzechów Można dodać także : wiórki kokosowe i pokrojone drobno bakalie) Sposób wykonania: Margarynę rozpuścić, dodać cukier, kakao a następnie pół szklanki wody lub mleka. Wymieszać
Na słodko lub wytrawnieTrafiłam na nie przypadkiem. Piekąc pączki w karnawale zostało mi dużo białek, więc chciałam je wykorzystać. Wybór padł na kokosanki. Upiekłam .. i przepadłam.. Są tak wspaniałe w smaku, że nie można nie wrócić do nich ponownie. Przepis znalazłam na stronie Kotlet.TV Składniki : 200 g wiórków kokosowych 50 g masła 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mleka 2 białka
Na słodko lub wytrawniezbiór kilku przepisów. I powiem szczerze, że udany. Nie przekroiłam go bo był zrobiony na zamówienie, więc tylko zdjęcie całych bochenków. :) Składniki na 2 małe bochenki 1 paczka suszonych drożdży granulowanych (7 g) lub 14 g świeżych 1/4 szklanki ciepłej wody (40 - 45 st.) 1 i ½ łyżki cukru 6 łyżek miękkiego masła lub margaryny 2 łyżeczki soli
Na słodko lub wytrawniebudynie śmietankowe (40 g) 4 czubate łyżki kakao 1 cukier waniliowy (16 g) 1/2 szkl. oleju 2 duże jogurty bałkańskie* lub greckie (w sumie ok. 800 g) 3 paczki herbatników petit 10 dag masła Sposób wykonania : Roztopić masło, połączyć z herbatnikami i łyżką kakao ( rozdrobniłam blenderem na jednolitą masę ) Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć masą herbatnikową
Na słodko lub wytrawniebudynie malinowe (40 g) 1 cukier waniliowy (16 g) 1/2 szklanki oleju 2 duże jogurty bałkańskie* lub greckie (w sumie ok. 800 g) 3 paczki herbatników petit 100 g masła 500 g malin ( dałam mrożone) Sposób wykonania : Roztopić masło, połączyć z herbatnikami ( rozdrobniłam blenderem ) Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć masą herbatnikową
Na słodko lub wytrawnieokazji urodzin mojej córki. Ciasto wyszło pyszne, niesamowicie delikatne. Połączenie kremu, kajmaku i wiórków kokosowych to jest to co tygrysy lubią najbardziej. Pycha! Składniki: 3-4 duże paczki herbatników 1 litr mleka 250 g margaryny 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 200 g wiórków kokosowych puszka masy kajmakowej Sposób wykonania kremu budyniowego
Na słodko lub wytrawniejest bardzo łatwe do wykonania. Polecam :-) Należy zacząć przygotowywać ciasto dzień przed podaniem. Przepis pochodzi z tej strony. Należy przygotować blachę o wymiarach 25 x 34. Składniki: 7 paczek ( 100ng) herbatników petit beurre 1,5 puszki ( 600g) kajmaku Składniki na masę budyniową: ¾ szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 szklanki mleka 4 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej
Na słodko lub wytrawnie