owocowe - 2000 przepisów (strona:38/134)

Malinowy przekładaniec 109

Owocowe ciasto, petarda. Proponuję piec od razu dwie blaszki,jest pyszne. Z dużą ilością owoców w budyniowej piance, na kruchym cieście.Znika błyskawicznie, zapraszam po przepis. Składniki 400 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 250 g schłodzonego masła 5 żółtek Pianka 5 białek … Czytaj dalej Malinowy

gotuj ze mną
Sernik z budyniem biszkoptowym 687

Puchatka z polewą z mleka w proszku Śnieżna rolada Truskawkowo waniliowa zebra Ciasto śnieżny puch Sernik gotowany Chatka z ptasim mleczkiem Sernik jagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują Sernik

mojewypiekiinietylko
Morelowy dżem z tymiankiem 141

wdech po upalnym dniu i pachną najpiękniej. I gdybym miała urzeczywistnić ten smak, to poleciłabym Wam dzisiejszego bohatera w kolorze zachodzącego słońca nad złotymi polami :) Słodka morela o ciężkim, owocowym smaku, lekkie rozpromienienie w tle sokiem z cytryny i łąkowy akcent w postaci tymianku, to mieszanka, która przyprawi Wasze podniebienia o doznania, których nawet się nie spodziewacie! Niby dżem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa pieczarkowa. Przepis krok po kroku. 152

dostatek. Mamy całe mnóstwo rodzajów zup, a z każdego rodzaju ogrom wariacji. Możemy chociażby wyróżnić zupy:   Jarzynowe Kremy Gulaszowe Kapuśniaki Makaronowe Z kaszą , ryżem Chłodniki Owocowe Grzybowe Buliony Rosoły Na zakwasie   Można by długo wymieniać, a z każdej wychodzą kolejne modyfikacje. Gdzieś tam oczywiście znajduje się zupa pieczarkowa . Chyba już rozumiecie

kuron.com.pl
Folk Gospoda | Warszawa – Miejsca ze Smakiem 129

ciężkim kremem. Jednak jakiś czas temu nastąpił przełom i przekonałam się, a wręcz pokochałam bezy. Torcik bezowy serwowany w Folk Gospodzie, był nadziany pysznym, bodajże jagodowym kremem, podany z owocowym, kwaśnym sosem i owocami był obłędny. Sama beza była z wierzchu doskonale krucha, a w środku lekka jak pianka. Tak dużą porcją zajadaliśmy się we dwoje. Zwieńczeniem kolacji był kieliszek

Kuchnia Bazylii
Woda z owocowymi kostkami lodu 117

słodzimy łyżką miodu. Garść borówek i malin myjemy i wkładamy do pojemnika na kostki lodu. Zalewamy ostudzoną herbatą malinową i delikatnie wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Gotowe kostki owocowe wkładamy do wysokiej szklanki i zalewamy 250 ml zimnej wody. Przepis na 1 porcję

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Francuski strudel z jabłkami, śliwkami i pierniczkami 104

słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Do wypieku polecam świetny nierafinowany cukier trzcinowy legendarnej brytyjskiej marki Billington’s. Nadaje się do wypieków, słodzenia napojów, musów, czekolad, tworzenia marynat pieczeniowych, przetworów owocowych, trunków i wszędzie tam gdzie zwykle używamy tradycyjnego cukru. Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego (30 dag) 3 kwaśne jabłka 3 śliwki węgierki 10 dag pierniczków z lukrem bez nadzienia

Wanilia i Kardamon
Wątróbka drobiowa z morelami i tymiankiem 154

Wątróbka z jabłkami i cebulką to klasyk kuchni polskiej, nic dziwnego, bo słodko-kwaśny owocowy smak doskonale harmonizuje z delikatnym mięsem watróbki. Teraz w sezonie morelowym proponuję jabłka podmienić morelami. Danie nie tylko pięknie wygląda, a i smakuje wyśmienicie! Prosty, smaczny i tani obiadek do przygotowania w kwadrans. Jeśli nadal wierzysz, że wątróbka jest niezdrowa, ponieważ kumuluje wszystkie trucizny jakimi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepis na najlepszy chłodnik na lato – top 8 103

Chłodnik może być botwinkowy, ogórkowy, owocowy, litewski, rosyjski czy bułgarski. Każdy jest pyszny – zwłaszcza latem, kiedy nie chce nam się gotować i kiedy tak dużo jest świeżych owoców i warzyw. Taki chłodnik jest też idealny na piknik i drugie śniadanie do pracy. Można przygotować go w większej ilości i mieć w lodówce na cały dzień letniego leniuchowania. Klasyczny chłodnik

Ugotowane pozamiatane
Warkocze drożdżowe z jeżynowym budyniem 96

jeszcze ciepłe, drożdżowe warkocze z budyniem jeżynowym i migdałami. Idealne do piknik, do pracy, na działkę. Na jednej sztuce nie poprzestaniecie. Uwielbiam takie drożdżowe buły, a podane z budyniem owocowym są przepyszne.                             Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 200 g jogurtu greckiego 50 ml mleka

wesoła kuchnia
MALINOWY CURD 324

Malinowy curd to przepyszny dodatek to wypieków. Można nim wysmarować blat biszkoptu lub dodać go do mascarpone, aby otrzymać krem malinowy. Malinowy curd to owocowy budyń, dlatego można się nim zajadać kiedy tylko przyjdzie Wam ochota :). Wykonanie kremu nie jest trudne, ale trzeba uważać, ponieważ łatwo go przypalić. Gotowałam krem bezpośrednio w rondelku, ale można też na parze wodnej

Słodki Pomysł
Placuszki z serka typu Danio 131

mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy po łyżce surowego ciasta Smażymy na złoto z obu stron  Podajemy z ulubionymi dodatkami  np. cukrem pudrem, miodem, sosem owocowym  u mnie sezonowo z karmelem i jagodami :) Smacznego

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Serniczki jeżynowe z granolą 152

zabrać na wynos do pracy, na piknik. Chrupiąca granola o wiele lepiej mi smakuje niż ciasteczka kruche które często dodaję też do sernika. Taka mała przyjemność delektowania się owocowym sernikiem na zimno. Robi się go bardzo szybko. Sama nie mogłam doczekać się aż się zetnie w lodówce. granola: 1 szklanka migdałów 2 łyżki płatków owsianych szczypta soli 1 łyżka miodu

wesoła kuchnia
Puszyste Ciasto Na Zimno Z Frużeliną Truskawkową 178

zaczynamy gotować na małym ogniu. Gotujemy do pożądanej przez nas konsystencji (czekamy aż owoce lekko się rozpadną) następnie w łyżce wody mieszamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do masy owocowej, zagotowujemy i gotujemy jeszcze z 2 minutki, nastepnie zestawiamy z ognia i wsypujemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia a następnie odstawiamy do ostygnięcia.  Wystudzoną żelatynę wylewamy na masę z mascarpone

Gotowanie...to proste !
SŁODKO-KWAŚNE KRUCHE Z OWOCAMI LEŚNYMI 111

ciasta powinny być w temp. pokojowej. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Energicznym ruchem wyrabiamy ciasto, tworzymy kulę i pozostawiamy w zamrażarce na ok 30 min.  Międzyczasie przygotowujemy dżem owocowy. Do garnka o grubym dnie przekładamy umyte owoce , ekstrakt waniliowy i cukier. Smażymy ciągle mieszając ok 8-10 min aż dżem zrobi się gęsty. Studzimy.  Wyjmujemy ciasto. Foremki

Gotowanie Patki