orzechy - 16941 przepisów (strona:617/1130)

Kokosanki z mąki kokosowej 142

jajko pół szklanki jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie odrywać porcje wielkości orzecha włoskiego, formować w dłoniach kulki i spłaszczać. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec do lekkiego zezłocenia w temperaturze 180oC (15-20 minut). Wyjąć i wystudzić

Czerwień i błękit
Jak zrobić domową mąkę i makę bezglutenową 184

Ziarna podziel na trzy partie i zmiel w blenderze kielichowym, mąkę przesiej przez sitko, przechowuj w szczelnym pojemniku. W blennderze G21 Smart Smoothie Vitality wykorzystujemy automatyczny program do mielenia orzechów

SzczyptaSmaQ
Domowe mleko kokosowe 150

biorąc pod uwagę fakt, że u jej podstawy leży chęć zaoszczędzenia trochę grosza w domowym budżecie. Bo przyznajmy – mleka roślinne bywają kosztowne, a najbardziej kosztowne zaś te wykonane z orzechów. Jednak nie tylko sam koszt ma znaczenie (aczkolwiek ma dość istotne zwłaszcza, kiedy podobnie jak my zużywasz około 1 litra mleka dziennie), liczy się też jakość i smak – żadne bowiem

Roślinna - blog wegański
Pesto roszponkowo-arachidowe 198

Delikatne, a zarazem pikantne. O dziwo, mąż był zachwycony tym daniem. Pesto szybko się przygotowuje, a potem wystarczy ugotować makaron, wymieszać z pesto i gotowe! Składniki pesto: 100 g orzechów arachidowych 3 ząbki czosnku 100 g roszponki 1 łyżeczka ziół włoskich 3 spore łyżki tartego parmezanu ok 1/2 szklanki oleju (użyłam z ostropestu) pół łyżeczki soli szczypta pieprzu Wszystkie składniki

Czerwień i błękit
WARSZTATY Z GRZEGORZEM ŁAPANOWSKIM - POKOCHAJ OLEJ RZEPAKOWY 125

słodko były pączuszki i orzechami :)  Warsztaty były wyjątkowo smaczne a Grzegorz nie pozwolił abyśmy się nudzili, zaserwował nam takie dania o których do dziś nie mogę zapomnąć

Kulinarne Fantazje Marioli
Legalne kokosanki z nutką limonki 152

limonki, następnie dodajemy ubitą z pianek i słodziwa pianę i bardzo delikatnie wszystko mieszamy. Masa na ciasteczka ma być jednolita, ale nadal puszysta. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy, Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Jeśli ciasteczka będą się nadmiernie rumienić od spodu

Zawsze głodna!
Lody kajmakowe – tylko 2 składniki! 4564

czasami jest potrzebny krótszy czas chłodzenia, więc np. po 12h można już sprawdzić, czy lody są OK). Lodów nie trzeba mieszać podczas chłodzenia. Podawać w wafelkach, z sosem karmelowym, orzechami, bitą śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami :) Smacznego! :) Może zaciekawią Cię również inne przepisy na domowe lody: domowe lody bananowe domowe lody Kinder Bueno The post Lody kajmakowe – tylko

Kulinarne Przeboje
Najlepszy krem ze świeżych pomidorów 146

minut, aż pomidory będą bardzo miękkie i zaczną się rozpadać. Blendujemy na gładki krem, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cynamonu. Krem możemy podać z kwaśną śmietaną, pesto bazyliowym, prażonymi orzechami lub ze śmietanką kokosową (wtedy będzie wegańskie). *,** – jeśli nie macie świeżego majeranku i oregano, to wtedy dodajcie po ½ łyżeczki suszonych ziół. Post Najlepszy krem ze świeżych pomidorów pojawił się

ladykitchen
Ciasto kokosowo- kajmakowe 208

szybko ucierane z truskawkami, ale Wy jeszcze jutro możecie przygotować takie bez pieczenia, bez brudzenia wielu garnków, misek itp. Wystarczy paczka herbatników, odrobina budyniu, kokosu, kajmaku i nawet orzechów jeśli nie macie gotowych batonów.  Ciasto jest słodkie, ale nie zapychające. Na pewno nie pogardzi nim nikt z Waszej rodziny czy znajomych. U mnie zniknęło raz dwa, co mnie osobiście

Kuchnia w czekoladzie
Mięsne kulki z serem na sposób włoski - bez glutenu, low-carb 143

wymieszaj jajeczno serową masę z mięsem. Dodaj cebulkę i wymieszaj wszystko jeszcze raz. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, papier najlepiej dodatkowo natłuścić. Z masy mięsnej lepimy małe kuleczki (wielkości orzecha) i układamy na papierze. Pieczemy kuleczki ok 25 minut. Podczas pieczenia ze środka wytopi się nieco sera, tworząc sosik do klopsików, Pycha. Tak wyglądają moje kulki bezpośrednio po wyjęciu

Marta próbuje
Letnia sałatka z arbuzem, truskawkami i labneh 136

mojej ukochanej The Lebanese Kitchen Sandry Hage . Nie ma nic lepszego w upalny dzień niż kawałek soczystego arbuza, a jak dodacie do niego słodkie truskawki, kremowy serek i chrupiące orzechy.. to robi się pięknie! :) Powiem Wam, że robienie zdjęć w ogrodzie to duża frajda! Choć akurat trafił mi się na zdjęcia mało letni dzień - nieźle wiało

Chilli Czosnek i Oliwa
Super Krówka, czyli wegańskie i bezglutenowe cukierki w zdrowej wersji :) 193

produkuje dodatkowo fantastyczne kremy (na chwilę obecną jeden wariant smakowy, ale już wiem, że asortyment wkrótce się powiększy o nowe smaki). Krem orzechowo-kakaowy łączy w sobie smak krówek, orzechów i mlecznej czekolady. Cechy takiego kremu są takie same jak cukierków, natomiast smak - nieco podobny i niebiańsko przepyszny! Ale o tym w oddzielnej notce już niedługo. Będzie dostępna TUTAJ

Zdrowie na języku :P
Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 1 138

ryż ze śliwką Umeboshi (to małe czerwone), grillowane ryby, marynowane warzywa, Tamagoyaki ( omlet japoński). Kioto – Chawan Mushi: zupa na bazie custard (sos angielski) z krewetką, grzybami, ciastkiem ryżowym mochi, orzechami ginkgo. Restauracja Ume no Hana. Taki widok pięknych ryb można zobaczyć, przechodząc obok restauracji w Tokio, pływają sobie w zbiorniku bez żadnej ochrony. Jeśli zainteresowała Was taka podróż, zapraszam wkrótce

Kuchcik gotuje
Deser samuraja z granatem (bez glutenu) 128

prawie to samo, tyle że zdecydowanie lepiej smakuje. Składniki: 1 puszka mleka kokosowego, 2-4 łyżki miodu (lub innego słodzidła), szczypta soli, laska wanilii, ¾ szklanki ryżu. Dodatki: Orzechy, owoce, czekolada, granat, płatki migdałowe lub wszystko inne co lubicie. Przygotowanie: Mleko, miód, sól i wanilię doprowadzamy do wrzenia. Kolejno zmniejszamy gaz, dodajemy ryż i gotujemy, aż zmięknie (mieszając od czasu

PaleoLife
Kokosowa owsianka 141

tego z puszki. Składniki na 1 porcję: 4 łyżki płatków owsianych 2 łyżki wiórków kokosowych 1 szklanka mleka kokosowego 1 łyżka syropu klonowego Do podania: ulubione owoce, orzechy, roztopiona ciemna czekolada. Do małego rondla wsyp płatki owsiane, wiórki kokosowe, zalej mlekiem i zamieszaj. Wstaw na średni ogień, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 2-3 minuty. Gotową owsiankę

Roślinna - blog wegański

Proponowane wyszukiwania