orzechy - 16941 przepisów (strona:615/1130)

CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM, PIANKĄ I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ 349

Wiosną zdecydowanie częściej mam ochotę na ciasta cytrynowe, pomarańczowe, z dodatkami owoców i galaretek albo serniki na zimno. Do kąta absolutnie nie odstawiam swoich ukochanych orzechów, ale teraz częściej są one składnikiem porannego musli niż słodkich wypieków. Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciacho cytrynowe! Wspaniale orzeźwiające, delikatne, lekkie i niesamowicie pyszne! Takie ciacho, które zaspokaja ochotę na słodkości

Ostra na Słodko
Keks z bakaliami 146

sobie bez miękkiej skórki pomarańczowej.  Składniki: 5 jajek 2 szklanki mąki 250 gram masła szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 300 gram mieszanych bakalii (rodzynki/żurawina, migdały,  orzechy, daktyle, kandyzowane owoce, skórka pomarańczowa, jagody goi)  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia trawa cytrynowa Przygotowanie: Bakalie mieszamy z łyżka maki w pojemniczki, wcześniej siekając je na mniejsze kawałki

Życie zaczyna się w kuchni
Chleb żytni z orzechami 233

razowej Młynomag 15 dkg zakwasu żytniego 1 dkg świeżych drożdży 1-1,5 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli … Czytaj dalej Chleb żytni z orzechami

czarrna od kuchni
Wielkanocne gniazdko kokosowe 163

ucieramy jaja z cukrem i masłem, następnie cały czas mieszając dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko kokosowe i na koniec wiórki kokosowe. Jak ciasto będzie gotowe dodaj orzechy i wszystko jeszcze raz dobrze wymieszaj. Ciasto przelej do formy od baby, wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej kasą manną lub bułką tartą.  Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku

Niezły Młynek
Batoniki owsiane z czekoladowymi kulkami 181

Składniki: 1/3 szklanki masła (76 g); 1/3 szklanki miodu (u mnie lipowy); 1/2 szklanki cukru trzcinowego; 1/3 szklanki masła orzechowego, kremowego (bez kawałków orzechów); 2 szklanki płatków owsianych, błyskawicznych; 2 szklanki zbożowych kuleczek o smaku czekoladowym i waniliowym Nestle Nesquik Duo ; Do ułożenia na wierzchu batoników: 1/4 szklanki lentilek; 1 szklanka zbożowych kuleczek o smaku czekoladowym i waniliowym Nestle Nesquik

Gospodyni Miejska
welsh cakes (walijskie ciasteczka) 269

suszonej żurawiny 170g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1 jajko dobra szczypta soli Wszystko wymieszać w misce i wyrobić na ciasto. Formować kulki wielkości włoskiego orzecha i następnie rozpłaszczać na placki, mniej więcej jednocentymetrowej grubości. Można oczywiście ciasto wałkować i krążki wycinać, ale bez wałkowania jest prościej i szybciej. Placki smażyć na grubej, najlepiej żeliwnej, suchej

stajnia gołębie od kuchni
Ciasto "Popapraniec" 157

pudrem. Przetnij ciasto wzdłuż na pół , nasącz dowolnym alkoholem ( np. rumem) , posmaruj połową masy , przykryj drugim krążkiem i znów nasącz. Wierzch posmaruj resztą masy . Udekoruj polewą czekoladową i pokruszonymi orzechami

Różne smaki w kuchni
Pulchne pierniczki 158

miseczki. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy. Gotowe ciasto chowamy do miseczki i zakrywamy folią i odstawiamy na 10 - 24 godzin . Po odczekaniu wyznaczonego czasu , robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego , po czym układamy je na blaszce i lekko spłaszczamy . Jeśli chcemy nadziać konfiturą to zagrzewamy 2 szklanki marmolady np. morelowej , dolewamy do niej 3 łyżki rumu i za pomocą szprycy

Różne smaki w kuchni
Babka migdałowo-czekoladowa 122

Czas pieczenia : 50- 60 minut Temp. pieczenia : 170 C  Składniki: 250 ml śmietany kremówki 30 % 4 jajka 150 g drobnego cukru cukier waniliowy 100 g migdałów ( mogą być orzechy włoskie ) 50 g czekolady gorzkiej 250 g mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Dodatkowo (Polewa czekoladowa) 50 g czekolady deserowej 50 ml śmietany kremówki Sposób wykonania: Śmietankę ubić

Różne smaki w kuchni
Makowiec zawijany 162

łyżki ja dodałam rumu ale może być również wódka ziarenka z laski wanilii Nadzienie: 500 g suchego maku 170 g brązowego cukru 100 g rodzynków  50 g posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki miodu kilka kropel aromatu migdałowego 1 łyżka masła o temp. pokojowej 6 białek 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej Lukier : 1 szkl. cukru pudru

Różne smaki w kuchni
Ciastka z Pistacjami i Czekoladą 183

potrzeby bloga zjadłam połowę jednego ciastka, aby móc Wam napisać czy ciastka są warte zachodu. Są pyszne! Młody już wykombinował, że można by spróbować upiec je też z orzechami laskowymi zamiast pistacji. Można, można :) Dlaczego akurat te ciastka? Proste, w piątek kurier przyniósł mi książkę, na którą czekałam dość długo aż wyjedzie z drukarni, napaliłam się na nią i już

Blondynka Gotuje
Sałatka z karmelizowanymi figami i kozim serem 121

sera koziego ( rolada ) Sos: pół łyżeczki musztardy Dijon półtora łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżeczki likieru porzeczkowego lub soku porzeczkowego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju z orzechów włoskich ( można zastąpić oliwą ) sól pieprz     Przygotowanie   Sos : wymieszałem wszystkie składniki sosu w słoiku. Przekroiłem figi n połówki, posmarowałem je pędzelkiem zanurzonym w oliwie. Na desce

R'n'G Kitchen
Babka na oleju 304

blogu dawno nie odświeżałam zakładki Wielkanoc, więc chciałam podrzucić Wam jeden z prostszych przepisów na babkę. Na bazie oleju, z dodatkiem kakao oraz pyszną polewą z białej czekolady i orzechami. W pełni rozkwitający Wrocław coraz częściej kusi nas do wyjścia z bloku i spalenia skonsumowanych kalorii. Spacery z […] Artykuł Babka na oleju pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
MAZUREK MLECZNO - KAJMAKOWY + FILMIK 139

DODATKOWO :  płatki migdałów  skórka pomarańczowa kandyzowana kolorowe posypki, oraz pisaki cukrowe dowolne orzechy                                                               PRZYGOTOWANIE :  Margarynę kroimy na kawałki, przekładamy wszystkie składniki do miski i zagniatamy elastyczne

Kulinarne Fantazje Marioli
Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie potrawy jednogarnkowe (odc. 152) 401

ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Zwilżonymi w oleju dłońmi formujemy zgrabne pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego. Takie pulpety obsmażamy na rumiany kolor z każdej strony na rozgrzanej patelni olejem. Przekładamy do naczynia z kapustą. Dokładamy namoczoną wcześniej przez 1 godzinę w ciepłej wodzie kaszę pęczak

WojnaNaSmaki.pl