zeszłym roku zachwycałam się połączeniem bobu z orzechami włoskimi. W tym sezonie będę często podjadać go z ananasem. Dawno żadna sałatka nie smakowała mi tak bardzo, jak ta, którą prezentuję poniżej :) Czytaj więcej
Kasia Sarnaprzeróżnych wypiekach: ciastach, gofrach, plackach, naleśnikach, chlebach, no i oczywiście omletach! Gdyby ktoś nie wiedział, skąd bierze się takie cudo - odpowiadam. Mąka kokosowa pozyskiwana jest z miąższu orzechów kokosa, który się suszy i odtłuszcza, a potem mieli na śnieżnobiały proszek. Naprawdę pachnie jak świeżo rozłupany kokos :) Co ciekawe, ma dwa razy mniej tłuszczu niż typowe wiórki kokosowe, więc dbający
Grunt to przepis!zmniejszy objętość dodać pokrojoną marchewkę i włoszczyznę oraz listki laurowe. Wymieszać i dalej gotować aż warzywa będą prawie miękkie. Następnie z mięsa mielonego uformować małe kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i wkładać bezpośrednio do kapusty. Dodać koperek i gotować aż pulpeciki zmienią kolor. Następnie wszystko dokładnie wymieszać, do smaku doprawić solą jeśli potrzeba. Gotować jeszcze kilka minut. Na koniec dodać
Monia miesza i gotujewsypujemy mąkę wraz proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy ziarna kakaowca i pokrojoną na kawałki gorzką czekoladę, które delikatnie łączymy z ciastem. Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Kulki układamy na papierze do pieczenia, lekko je spłaszczając. Ciasto rozrośnie się podczas pieczenia, więc warto pozostawić odpowiednią przestrzeń pomiędzy ciastkami. Ciastka pieczemy w nagrzanym do 175 stopni
Emcia Pichciwykorzystać! Ja zrobiłam z nich krem z dodatkiem bakalii . Zapraszam Cię do obejrzenia krótkiego przepisu Składniki: 400 g suszonych daktyli 3 szklanki gorącej wody Dodatkowo do przygotowania kremu: wybrane orzechy migdały sezam cynamon kakao Sposób przygotowania pokazuję w filmiku powyżej Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (kliknij w wybrane
Via Gustoowsianych to de facto składniki, które najczęściej u mnie lądowały z płatkami w owsiance. Banany, truskawki i troszkę syropu klonowego… ja więcej do szczęścia nie potrzebowałem. Chcesz dodać orzechów? Śmiało! To ciasto czeka na Twoją inwencję twórczą. Jeśli zdecydujecie się je zrobić, to musicie mieć na uwadze, że nie jest to pulchne ciasto drożdżowe! Na takie zapraszam do innych
BlendmanGranola, czyli mieszanka płatków zbożowych, orzechów i suszonych owoców opiekana z dodatkiem słodkiego syropu i pasty z prażonych nasion sezamu, dzięki czemu jest chrupiąca i słodka. To nasza ulubiona przekąska, którą można chrupać przez cały dzień i o każdej porze Świetnie nadaje się na szybkie w przygotowaniu śniadanie – wystarczy zalać granolę mlekiem i gotowe! Dobrze sprawdza się jako słodka
Lamarida.plKiedyś myślałam, że wegański ser można zrobić tylko z soi albo z orzechów. Aż natknęłam się na ten prosty przepis Anji z Cooking with Plants i nie mogłam uwierzyć, że płatków owsianych i batatów można zrobić pyszny, zdrowy i naturalny w składzie ser! Jest on wielkim hitem w naszej rodzinie i pojawia się regularnie na naszym stole. Nawet naszym krewnym
Lamarida.pldrugą stronę. Omlet dekorujemy np. ketchupem Mój najstarszy syn, w zależności od humoru chce “ketchupową” uśmiechniętą buźkę, słoneczko, a dziś chciał “byle jakość” . Mąż z kolei preferuje omleta udekorowanego orzechami włoskimi. W każdym razie w tej kwestii obowiązuje pełna dowolność. Smacznego! Artykuł Omlet bez jajka pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plzależności od preferowanej konsystencji owsianki dolewamy więcej wody i mieszamy. Jabłko obieramy i albo kroimy albo ścieramy na tarce i dodajemy do owsianki. Całość posypujemy ulubionymi owocami i orzechami. Można dodać też domowej granoli . I gotowe Smacznego! Artykuł Owsianka z kurkumą pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plzrobiona jest z surowych darów Natury, czyli należy do kategorii “Raw Food”, tak zachwalanego i zdrowego, bo naturalnego. Koniecznie wypróbujcie! Składniki (na tortownicę 16 cm średnicy): Spód: 1 szklanka orzechów (może być mieszanka różnych) 1/2 szklanki wiórek kokosowych 3 łyżeczki nasion chia 4 łyżki syropu z agawy lub innego słodzidła Nadzienie: 2 dojrzałe awokado 6-8 łyżek syropu z agawy
Lamarida.plcukru pudru 1/2 opakowania galaretki (smak dowolny) owoce sezonowe syrop klonowy Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do twarogu dodać cukier puder, wymieszać, nabierać porcje wielkości małego orzecha włoskiego i kulać w dłoni do uzyskania gładkich kulek. Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku, pozostawić do stężenia a następnie pokroić w kwadraty . Na talerzyku rozłożyć makaron
Jadło i czytadłowypiekaczu zastosowano technologię wyrabiania ciasta, która umożliwia równomierne rozprowadzenie składników i uzyskanie idealnych efektów pracy. Oprócz tego wypiekacz wyposażono w dozownik drożdży, a także wyjmowany dozownik owoców i orzechów, który można myć. Dzięki tym dwóm elementom składniki są dodawane w najlepszym momencie pieczenia. Model SD-ZB2512 z elementami ze stali nierdzewnej wyposażono w czujnik mierzący temperaturę otoczenia podczas pieczenia
SMYKWKUCHNIwspaniałe wrażenia... A fantastyczne doznania kulinarne nie kończą się na jajkach i mleku! Alergie i nietolerancje pokarmowe to jedne z najczęściej spotykanych problemów naszej cywilizacji. Mleko, jajka, gluten, orzechy, owoce i przyprawy — wszystko to pewnego dnia może okazać się zakazane dla Ciebie lub Twoich bliskich. Można się wówczas załamać i skazać na życie w kulinarnej próżni. Można
Z Kuchni Do KuchniWasz ulubiony sposób na kalafiora? Klasycznie z bułką tartą czy inaczej, niestandardowo? Składniki: 1 duży kalafior 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 2 łyżki startego parmezanu Przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pikatnej paprki 1 łyżeczka czosnku 2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki chilli Przyprawy
Taste and Cook