orzechy - 16941 przepisów (strona:605/1130)

Fasolka szparagowa z kurczakiem i czosnkiem 142

przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 300 g fasolki szparagowej 500 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki syropu klonowego łyżka sosu sojowego pół garści orzechów pinii pieprz i sól do smaku olej kokosowy do smażenia Przepis 1 Fasolkę oczyszczamy, gotujemy i odstawiamy na bok. 2 Pierś z kurczaka kroimy w drobne paski. Czosnek kroimy

Kuchnia Bazylii
Kulki rybne w zalewie octowej 225

cebulą w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy jajko, 2 łyżki bułki tartej i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Z farszu formujemy kuli wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor, wystudzić. Kulki rybne przekładamy do słoika i zalewamy letnią zalewą. Zakręcamy słoiki i wkładamy do lodówki

magiczna kuchnia Kasi
38 przepisów z papryką 178

gotowania, jak zawsze! Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia z papryką i kukurydzą w pomidorach Noodle z warzywami Dip z serka koziego z papryką, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach

Moja smaczna kuchnia
WEGAŃSKIE CIASTECZKA KAKAOWE Z POMARAŃCZĄ 157

wody – użyłam soku z pomarańczy 16 daktyli bez pestek 90 ml kakao ciemnego lub karobu 90 ml zmielonych na mąkę płatków migdałowych (lub innych orzechów)  1 łyżeczka sody oczyszczonej skórka otarta z 1 pomarańczy szczypta soli WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia

Słodko-Słony Świat Ilony
Szkolenie „Pasticceria italiana 1.0” z mistrzem cukiernictwa – Michałem Doroszkiewiczem w Szkole Ashanti 192

ozdobiony techniką „zamszu”, czyli czekolada z masłem kakaowym rozpylona na schłodzone ciasto. Trzecim tortem był tort „Gianduia” czyli tort czekoladowo – orzechowy, bardzo popularny we Włoszech. Do jego przygotowania użyliśmy orzechów laskowych i pasty orzechowej, jego smak był bardzo intensywny. Tort był bardzo kremowy i pyszny. Przygotowaliśmy również „Profiteroles”, czyli ptysie, które zanurzyliśmy w polewie czekoladowej. Nie zabrakło również deserów panna

Mała Cukierenka
Ciastka orkiszowe z suszonymi malinami i białą czekoladą 109

soli. Wbić jajko i dodać masło/margarynę, a następnie całość dokładnie połączyć. Na końcu do masy wmieszać maliny z posiekaną czekoladą. Z ciasta formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę odrobinę spłaszczyć i z niewielkimi odstępami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być

Di gotuje
Kulki daktylowo amarantusowe. 194

wsypujemy ziarna amarantusa, mieszamy i formujemy kulki. Wkładamy na około godzinę do lodówki, następnie przekładamy do kolorowych papilotek i podajemy. Smacznego! ps. z przepisu wychodzi 10 kulek wielkości orzecha włoskiego

Radość kipiąca uśmiechem.
Słoneczna Latina 2756

jajka, 1,5 łyżki cukru pudru, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżki śmietany 18%, 1/3 szklanki cukru kryształu, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, ½ słoiczka powideł śliwkowych, 100 g bakalii (orzechów, rodzynek, wiórków kokosowych, płatków migdałowych), Ciasto makowe: 4 białka, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka octu, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki suchego maku, Masa: 500ml mleka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z mozzarellą i cytrusową posypką! 162

pomysłem na nią! PRZEPIS NA SAŁATKĘ: SKŁADNIKI: - 1/3 główki sałaty ( u mnie masłowa) - 3 łyżki czerwonej fasoli na parze - kulka mozzarreli - 1 brzoskwinia (koniecznie dojrzała i słodka) - 2 łyżki orzechów laskowych - 1/4 dużego dojrzałego awokado - tagliatelle z ogórka zielonego - listki mięty - otarta skórka z cytryny - 1 łyżka octu balsamicznego - 2 łyżki oliwy z oliwek - odrobina soli  W/w składniki wymieszaj

SMYKWKUCHNI
Domowy chleb na zakwasie 180

bardziej stała  Wypiek chleba Aby wyczarować swój własny chleb potrzebujecie: -400 g mąki -100g zakwasu -wody  -1 łyżeczki soli -ulubionych dodatków (polecam kmin rzymski! czarnuszka, orzechy.. wszystko co wpadnie wam do głowy)  Wykonanie: Zakwas rozpuszczamy w letniej wodzie (temperatura pokojowa), porcjami dodajemy mąkę i wodę dokładnie wyrabiając rękami. Pod koniec dosypywania mąki dodajemy sól. Zagniatamy

Gawron w rosole
Bezglutenowe krakersy z ziaren 129

Bezglutenowe krakersy z ziaren Na regalikach w salonie, mam sporo nasion, orzechów i suszonych owoców. Zazwyczaj używałem ich jako garnish do sałatek. Niestety (albo stety) paczuszek zaczęło przybywać w zastraszającym tempie i trzeba było znaleźć smaczny i zdrowy sposób na ich zużycie. Wielu moich czytelników zaopatrzyło się już w książkę mojego autorstwa „ Hummusy i pasty „. Pomyślałem, że przydatne

Blendman
Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka) 150

przelewamy do formy posmarowanej olejem kokosowym i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra i dół) około 25 minut. Piernik  można dodatkowo ozdobić polewą i posypać orzechami. Smacznego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babeczki czekoladowo- orzechowe z wiśniami 156

cukrem pudrem, gotowym lukrem, a następnie wiśniami dekorujemy babeczki. Sposób przygotowania tradycyjny: Jajka, cukier oraz jogurt naturalny ubijamy do połączenia składników. W osobnej misce łączymy mąkę, posiekane drobno orzechy, czekoladę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz kakao. Dodajemy partiami do masy jajecznej naprzemiennie z olejem, cały czas mieszając. Ciasto nakładamy do ⅔ wysokości papilotek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia w czekoladzie
23. Ekspresowe ciasteczka kawowe 196

będą wyglądać bardzo efektywnie. A do tego smakują każdemu! Goryczkę kawy idealnie przełamuje ich słodkość, a kryształki cukru nadają chrupkości. Można dowolnie je modyfikować: polać czekoladą lub posypać orzechami. W każdym wydaniu będą po prostu świetne. Składniki: łyżeczka sody oczyszczonej 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 100g mąki owsianej 50g oleju rzepakowego lub kokosowego 1/3 szklanki esencji z zaparzonej kawy 1/2 szklanki

Pland based fille
Czekoladowe ciasto fasolowe z kremem z nerkowców 133

Następnego dnia zacząć od zrobienia mleka z nerkowców – odsączyć nerkowce na mleko, wrzucić do blendera, zalać 1 szklanką wody i zmiksować całość na dużych obrotach. Mleko przelać przez gazę, orzechy z gazy odcisnąć. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Okrągłą formę z wyjmowanymi bokami ( ok 20 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić w melakserze daktyle z mlekiem – zmiksować na gładko

Cooking for Emily