orzechy - 16941 przepisów (strona:598/1130)

CZEKOLADOWE ciasto RETRO 147

ziemniaczaną przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dosypujemy budyń, delikatnie mieszając białka ubijamy na pianę, delikatnie dokładamy do masy czekoladowej, łączymy Ciasto wlewamy do prodiża, pieczemy około 25 minut orzechy prażymy na suchej patelni biały cukier wsypujemy na suchą gorącą patelnie- tą samą na której podsmażaliśmy orzeszki, podgrzewamy aż do momentu kiedy zacznie się przypalać, dolewamy pozostałą  śmietanę, doprawiamy

Luźna Kuchnia
Klopsiki w sosie curry z brązowym ryżem 342

Mielone mięso z indyka wymieszaj z posiekanym czosnkiem, cebulą, imbirem i orzechami. Uformuj małe kuleczki. Na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, wrzuć na nią klopsiki, smaż przez kilka minut, aby nabrały złotego koloru, następnie zdejmij je z patelni. Na tą samą patelnię wlej śmietankę, dodaj curry, kminu rzymskiego, kurkumę, paprykę i odrobinę soli i pieprzu. Całość zagotuj

Kredowe Menu
Tort z kremem o smaku orzechowym 176

łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 litr śmietanki 30% 2 łyżki żelatyny sok z 1/2 cytryny pół szklanki cukru pudru 100 ml Soplicy - orzech laskowy I zabieramy się do roboty :) Biszkopt Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, w między czasie dodając po 1 łyżce cukru. Ubijam masę dodając po 1 żółtku. Pomalutku

Kolejny blog o gotowaniu
Sałatka z selerem naciowym 227

Coś bym zjadła, rozglądam się po kuchni i widzę orzechy, seler, do tego dodam wędlinę, i zobaczymy. Wyszło pysznie, sałatka nie potrzebuje się "przegryzać" od razu jest smaczna świeża i chrupiąca. Idealna do luch boxa do pracy czy szkoły jak i na wizytę niezapowiedzianych gości

Ditecz
Pieczone jabłka z gryczaną nutą 181

pochmurne dni. Pieczone jabłka  Składniki: 3 jabłka średniej wielkości(Jonagold); 4 łyżki płatków gryczanych błyskawicznych ( Melvit/Szczytno ); 1 łyżka miodu gryczanego; 1 łyżeczka żurawiny;  1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich; 1/2 łyżeczki cynamonu; szczypta kardamonu mielonego (na każde jabłko jedna szczypta). Do dzieła !  Myję dokładnie jabłka, ucinam  górną  część (tak 2cm) i pozbywam  się

Życie na widelcu
Mazurek kakaowy 141

temperaturze 190 stopni C. Składniki na polewę kakaową: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki masła 3 łyżki mleka 3 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka rumu dowolne bakalie do przybrania: orzechy, suszone morele itp. Sposób wykonania Masło wraz z mlekiem rozpuścić na małym ogniu, dodać kakao i cukier puder, rum, wszystko dokładnie wymieszać do momentu aż polewa będzie jednolita i lekko

Na słodko lub wytrawnie
Christmas Fruit Cake - Świąteczne ciasto z suszonych owoców 210

naprawdę warto!   Ciasto: 500 g rodzynek sułtanek 300 g suszonej lub wędzonej śliwki węgierki 200 g suszonych moreli 200 g suszonych fig 100 g obranych migdałów 100 g orzechów laskowych 100 g kandyzowanej skórki z limonki 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 400 ml brandy ( sherry lub rumu ) oraz dodatkowo 2-3 łyżki do polania ciasta 300 g cukru

maniapieczenia
Ciasto "Snickers" Bez Pieczenia 1376

Ciasto "Snickers" to deser stworzony na wzór popularnego batonika o tej samej nazwie. Ciasto "Snickers" to połączenie mleczno-orzechowej, budyniowej masy z karmelem, masłem orzechowym oraz

Słodka Strona
Ciastka Orzechowo - czekoladowe 129

masło z masłem orzechowym. Do miski wsypać mąkę, płatki, cukier, sól i proszek. Do mieszanki dodać roztopione masło z masłem orzechowym, wbić jajko i wszystko połączyć. Dodać czekoladę i orzechy włoskie, wymieszać z masą i uformować średniej wielkości kulki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciastka, nadając im lekko spłaszczony kształt. Piec około 20-25 minut w temperaturze

Kredowe Menu
Krem grzybowy, grzanki z serem i jabłkiem 127

ząbkiem czosnku. Jabłka pokrój w zapałkę i przemieszaj z grubo pokrojoną natką pietruszki oraz odrobiną soku z cytryny. Ułóż kapelusze małych pieczarek na grzankach, posyp je startym serem i orzechami, włóż pod grill i zapiekaj około 2 minut, aż się ser stopi. Blenderem ręcznym zmiksuj zupę do konsystencji, jaka ci odpowiada, dopraw ją do smaku i wmieszaj do niej śmietanę

Kredowe Menu
Pistacjowe czekoladowe babeczki bez mąki 168

kostki, wrzucić do rondelka i roztopić razem z masłem.  Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Roztopioną czekoladę połączyć z żółtkami i cukrem. Dodać sodę, dosypać orzechy i połączyć delikatnie za pomocą szpatułki z białkiem. Przełożyć do papierowych foremek i piec ok. 25 minut w 180 stopniach lub do suchego patyczka.  Jedna babeczka ma ok. 248 kcal

Czarnawisienka
Masło orzechowo - sezamowe 173

dzisiaj i nijak ma się on do tego z supermarketowych półek. Sezamowa pasta miała coś wspólnego z arabską tahini, ale ziarna sezamu pozostawały widoczne i wyczuwalne. Były też orzechy, ale nie pamiętam jakie. Spróbowałam odtworzyć. Efektu takiego samego nie osiągnęłam, ale nie ma się co dziwić. Masło, które otrzymałam i tak jest warte polecenia. I zamiast dżemu z gujawy zajadam

bistro mama
Babka piernikowa 167

szklanki mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2 łyżki kakao2 jajka M/L3/4 szklanki cukru3/4 szklanki kwaśnej śmietany1/2 szklanki oleju1 opakowanie przyprawy do piernika1-2 łyżeczki cynamonu1/2-3/4 szklanki posiekanych orzechów, rodzynek i skórki pomarańczowej kandyzowanejPolewa: tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady4 łyżki mlekaposypka cukrowa do dekoracji Przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą

Ze smakiem i z pasją
Strucla z Makiem 160

rozczyn. Wyrobić.Do ciasta dolewamy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.Masa:400 g maku100 g cukrułyżka masła50 g rodzynek3 łyżki skórki pomarańczowej w syropie50 g orzechów u mnie włoskie i laskoweMak płuczemy, zalewamy wrzątkiem ( na 100 g maku - 100 g wody) Odstawiamy na noc ( albo na co najmniej 2 godziny). Po tym czasie mak mielimy trzykrotnie

Słodkie Przyjemności
Fistaszkowe ciastka z żurawiną 135

Lunch Box'a i do ciepłej herbaty. Ma ktoś ochotę? "Składniki:250 g miękkiej margaryny150 g cukru2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia3 jajka250 g fistaszków / orzechów ziemnych nie solonych70 g żurawiny550 g mąki + 30 g do obsypania blatuSposób przygotowania:Masło i cukier wrzucamy do miski i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Następnie

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania