orzechy - 16941 przepisów (strona:603/1130)

Krem z kukurydzy z tajskimi klopsikami 223

świeżej kolendry mąka pszenna lub kukurydziana olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso łączymy ze wszystkimi przyprawami i wyrabiamy przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa. Formujemy małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony po ok. 3-4 min. Bulion zagotowujemy, dodajemy mleko kokosowe, kukurydzę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

DefinicjaSmaku
Domowa granola 279

porcji): 700 g płatków owsianych 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 100  g suszonych moreli 50 g siemienia lnianego w ziarnach 50 g otrębów owsianych 50 g orzechów laskowych lub włoskich 50 g nasion dyni 50 g nasion słonecznika 50 g migdałów (całych,w płatkach lub mielonych) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 2 łyżki oleju rzepakowego

Menu Zdrowia
Ciastka z ciecierzycy 154

słodycze zdrowe, wegańskie i bezglutenowe smakują jak ścierwo? Spróbuj tych ciasteczek i przekonaj się, że zdrowe nie musi oznaczać niedobre! Porady: U mnie masło orzechowe było własnej roboty, 100% orzechów. Jeśli twoje nie jest „twarde”, to lepiej zastąp część syropu klonowego cukrem, żeby ciastka udało się uformować. Artykuł Ciastka z ciecierzycy pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Placuszki na mleku kokosowym podane z karmelizowanymi orzechami 173

Dziś zapraszam Was na placuszki na mleku kokosowym podane z karmelizowanymi orzechami . Szybkie, proste w przygotowaniu, idealne na śniadanie (choć i nie tylko). Spróbujcie. Placuszki nie są zbyt słodkie, dlatego można je spokojnie podawać z ulubionym sosem (u mnie dziś wiśniowy). Spróbujcie. Miłego dnia Polecam Wam przyprawy (i inne produkty jak np. bakalie) Skworcu! Jakość i niska cena (nie płacimy

Słodkie okruszki
Tarta z brukselką i pulpecikami 171

Farsz: mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy. Masę wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie z masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy w bulionie około 15 minut. Po ugotowaniu odstawiamy do przestudzenia. Brukselkę gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odsączamy i odstawiamy do przestudzenia. Masa śmietanowa: cebulę dymkę kroimy

Smak mojej kuchni
Domowa słodziutka chałwa 156

kiedyś o tym pisałam. Między innymi właśnie to jest też powodem, dlaczego zrobiłam domową chałwę. Składniki: (na jeden batonik) 100 g sezamu 2 łyżeczki miodu- u mnie nawłociowy Opcjonalnie: Orzechy Pistacje Rodzynki Żurawina Wykonanie: Podprażamy delikatnie sezam - około 3-5 minut na gorącej patelni. Ciągle go mieszamy. Jak zacznie łapać kolor, to szybciutko ściągamy z ognia i przesypujemy do blendera

Justa próbuje gotować
TYDZIEŃ KUCHNI ORIENTALNEJ W LIDLU! MÓJ POMYSŁ NA PITĘ! 216

jaki? Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI: - 1 opakowanie chlebków pita dostępnych w sklepach LIDL - przyprawa kuchni orientalnej - tahini - pasta harissa - 2 garście szpianaku - 1/2 małej szalotki - 1/3 ząbka czosnku - olej z orzechów włoskich - czarnuszka - 1 pomidor mały - sól morska - świeże listki miętki Chlebek pita podsmaż na patelni, aby się zrumienił, zdejmij z patelni.  Podsmaż na oleju szalotkę, czosnek, szpinak i pomidory

SMYKWKUCHNI
Lody bananowe z masłem orzechowym 250

można dłużej). Zamrożone banany wyjąć z woreczka, przełożyć do blendera, zmiksować na jednolitą masę. Dodać masło orzechowe, znów krótko zmiksować. Po nałożeniu do pucharków lub rożków lody można posypać orzechami. Lody podawać od razu. Smacznego

Obiad gotowy
Fotorelacja z pokazu gotowania: UMAMI, piąty element podczas Vegan Food Festival 181

marynowane w glonach nori, sosie sojowym, wędzonej papryce i oleju lnianym). Przepis na surowy ryż tutaj , a na sushi już niebawem na blogu. Deser: tosty francuskie z kremem z orzechów nerkowca z pastą miso i karmelizowanym rabarbarem. Przepis na tosty można znaleźć tu . Zapowiedź warsztatów tak wszystkich nakręciła, że wolne miejsca skończyły się   po pół godziny i nie zdążyłem

Food Square
Kokosanki z mąki kokosowej 179

jajko pół szklanki jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie odrywać porcje wielkości orzecha włoskiego, formować w dłoniach kulki i spłaszczać. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec do lekkiego zezłocenia w temperaturze 180oC (15-20 minut). Wyjąć i wystudzić

Czerwień i błękit
Jak zrobić domową mąkę i makę bezglutenową 210

Ziarna podziel na trzy partie i zmiel w blenderze kielichowym, mąkę przesiej przez sitko, przechowuj w szczelnym pojemniku. W blennderze G21 Smart Smoothie Vitality wykorzystujemy automatyczny program do mielenia orzechów

SzczyptaSmaQ
Domowe mleko kokosowe 173

biorąc pod uwagę fakt, że u jej podstawy leży chęć zaoszczędzenia trochę grosza w domowym budżecie. Bo przyznajmy – mleka roślinne bywają kosztowne, a najbardziej kosztowne zaś te wykonane z orzechów. Jednak nie tylko sam koszt ma znaczenie (aczkolwiek ma dość istotne zwłaszcza, kiedy podobnie jak my zużywasz około 1 litra mleka dziennie), liczy się też jakość i smak – żadne bowiem

Roślinna - blog wegański
Pesto roszponkowo-arachidowe 247

Delikatne, a zarazem pikantne. O dziwo, mąż był zachwycony tym daniem. Pesto szybko się przygotowuje, a potem wystarczy ugotować makaron, wymieszać z pesto i gotowe! Składniki pesto: 100 g orzechów arachidowych 3 ząbki czosnku 100 g roszponki 1 łyżeczka ziół włoskich 3 spore łyżki tartego parmezanu ok 1/2 szklanki oleju (użyłam z ostropestu) pół łyżeczki soli szczypta pieprzu Wszystkie składniki

Czerwień i błękit
WARSZTATY Z GRZEGORZEM ŁAPANOWSKIM - POKOCHAJ OLEJ RZEPAKOWY 148

słodko były pączuszki i orzechami :)  Warsztaty były wyjątkowo smaczne a Grzegorz nie pozwolił abyśmy się nudzili, zaserwował nam takie dania o których do dziś nie mogę zapomnąć

Kulinarne Fantazje Marioli
Legalne kokosanki z nutką limonki 171

limonki, następnie dodajemy ubitą z pianek i słodziwa pianę i bardzo delikatnie wszystko mieszamy. Masa na ciasteczka ma być jednolita, ale nadal puszysta. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy, Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Jeśli ciasteczka będą się nadmiernie rumienić od spodu

Zawsze głodna!