Wpis pochodzi z www.mgotuje.plMiodownik to pyszne 3 warstwowe ciasto z dodatkiem miodu i orzechów, przełożone masą z kaszy manny. Idealnie pasuje na świąteczny stół. Ciasto najlepiej smakuje po 2- 3 dniach, należy więc przygotować je wcześniej aby zdążyło zmięknąć. Polecam, jestem pewna że posmakuje każdemu Post Miodownik pojawił się poraz pierwszy w Marta
Marta Gotujejajko – 1 szt* masło – 150 g* cukier puder – 50 gNADZIENIE:* mielony mak – 100 g* cukier – 25 g* miód – 30 g* orzechy, płatki migdałów, kandyzowana skórka – ok. 100 g* mleko – 75 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Masło ziekamy z mąką , dodajemy jajko i cukier puder, zagniatamy ( możemy podlać odrobiną wody ).Owijamy w folię spożywczą
Ostra na SłodkoPowstrzymanie się przed zjedzeniem masy zanim przyjmie ostateczną formę to rzecz niebywale trudna i wymagająca ogromnego samozaparcia. Kompozycje smaków w wegańskich deserach to wszystko to, co lubię najbardziej. Bakalie, orzechy, owoce nie sposób powstrzymać się przed skosztowaniem tego połączenia, a to tylko pierwszy krok, który może okazać się fatalny w skutkach i doprowadzić do tego, że deseru jednak nie będzie
peanutbuttermonsterPyszne kotleciki mielone z dodatkiem suszonych pomidorów...do tego ziemniaczki, patison marynowany Orzech..i obiad gotowy..50 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu2 jajasól, pieprzwegeta, majeranekpomidory suszone Piątnicabułka tartaBułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,odciśniętą bułkę, pomidory suszone i wszystko razem wymieszać.Uformować kotlety
Moje domowe kucharzeniemetalowej formy oprócz wysmarowania masłem , posypmy jeszcze odrobiną tartej bułki.Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50-60 minut.Odstawiamy do ostudzenia!Polewamy roztopioną mleczną czekoladą i posypujemy orzechami arachidowymi!UWAGA!Czas pieczenia zależy również od jakości i mocy piekarnika – dlatego musimy sami dobrać odpowiedni czas , sprawdzając upieczenie za pomocą patyczka. Przepis zmieniony , zainspirowany jednym z archiwalnych numerów
Ostra na Słodkoprzekąska do lampki czerwonego wina lub wstęp do wykwintnej kolacji. Polecam gorąco! Przepis bierze udział w konkursie Merci Chef! AWARDS.Składniki (na 4 mini tarty):Ciasto:100 g mielonych orzechów laskowych1/2 szklanki mąki orkiszowej60 g zimnego masłaszczypta soliKonfitura z buraków i czerwonej cebuli:1 burak2 czerwone cebule1 ząbek czosnku1 łyżka masła1 łyżka miodu3 łyżki octu balsamicznegosól i świeżo mielony pieprzMasa
Smakowity Blog KulinarnyMazurek z orzeszkami ziemnymi, masłem orzechowym, czekoladą mleczną i karmelem to propozycja głównie dla fanów snickers'a. ...bo czyż te składniki nie są podobne właśnie
Słodka Stronapodaję się również makaron na słodko na święta?SKŁADNIKI:makaron cynamonowy klik jak go zrobić (w zależności ile roladek chcemy zrobić) nadzieniemak 200 mlulubione orzechy (użyłam włoskich) wedle naszego uznaniarodzynki wedle uznaniamiód płynny 3-4 łyżkigałka muszkatołowa 2 szczyptysos pomarańczowy400 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczyskórkę z jeden pomarańczy40 g cukru brązowego (dodamy więcej lub mniej w zależności
Basia w kuchnibiałej czekolady2 łyżki śmietany kremówki (38%)Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem, cukrem wnailiowym i kakao. Posiekać z zimnym masłem, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto. Na końcu dodać posiekane orzechy, wgnieść w ciasto.Z masy uformować wałeczek o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Po tym czasie pokroić wałeczek
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczki imbiru1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej200 g puree z dyni75 g podłużnych biszkoptów100 g mocnej kawy50 ml amarettododatkowo:200 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżeczka cukru pudru1 łyżeczka cynamonu25 g orzechów włoskichMascarpone ubić z kremówką i cukrem na puszystą masę. Dodać puree z dyni i przyprawy, zmiksować na gładką masę.Letnią kawę wymieszać z amaretto. Moczyć w niej biszkopty, ewentualnie przełamać
Pożeraczka, czyli raz adobrzebrak czasu na pichcenie....no, ale przecież mufinki ..robi się bardzo szybko...i nawet dużo sprzątania nie ma..wystarczą dwie miski i łyżka..mufinki nadziane powidłami śliwkowymi Orzech..lekko słodkie z nutką kwaskowości..pycha..200 g mąki pszennej150 g cukru1/2 łyżeczki soli2 łyżeczki proszku do pieczenia75 ml oleju roślinnego2 jajka75 ml mlekapowidła śliwkowe OrzechRozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni
Moje domowe kucharzeniecórka -studentka ostatnio wspomniała,że zjadłby takich domowych "maminych" pierogów..a, że wczoraj byliśmy u niej ..nie pozostało nic innego tylko zrobić takich pierogów..zrobiłam z kapustą kwaszoną Orzech..ta kapusta była z dodatkiem grzybów leśnych...no w sumie było ich tylko 2 kawałki...ale były..ja dodatkowo dodałam jeszcze swoich suszonych grzybów..a ciasto robiłam w misce Tupperware.Takie
Moje domowe kucharzeniedopracować, bo płatki za rzadkie chyba ugotowałam i nie była tak ścięta jakbym chciała, ale smaki jak najbardziej zgrane ;)Z wczorajszego pieczenia wyszedł odrywany dyniowy chlebek drożdżowy z orzechami i sosem toffi. Dobre było. Zdjęć za bardzo nie mam, bo nie o to wczoraj chodziło ;)A, dzisiaj znów razem tym razem kierunek Warszawa, zakupy, kino...cały dzień razem
More food, love and dreamsowsianka* z gruszką**,ricottą i orzechami włoskimi i laskowymi*gotowana z kawałkiem imbiru, cytryny i cynamonem** część starta na tarce, część na dnie i na górzeWeekend <33333Zmieniłam się. Fizycznie i psychicznie
More food, love and dreamsorzechowo-miodowe kluski kładzione* na mleku z jabłkiem *ze zmielonymi orzechami laskowymi i miodemcudne Mam ostatnio jakąś "fazę" na kluski na mleku, żałuje, że stosunkowo niedawno ich spróbowałam, bo u mnie w domu nigdy się czegoś takiego nie robiło. Idę uczyć się fizyki, hahahah, taa, już to widzę
More food, love and dreams