orzechy - 16941 przepisów (strona:592/1130)

Batoniki z masłem orzechowym, migdałami i żurawiną 244

dorównają! Składniki (12 niedużych batoników) 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/2 szklanki płatków migdałowych lub posiekanych migdałów 1/2 szklanki dobrego masła orzechowego (100% orzechów) 2-3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 białka z jaj średniej wielkości (żółtka można wykorzystać do kruchego ciasta) szczypta soli Przygotowanie W misce wymieszać suche składniki

Kulinarne Inspiracje
Ciasto Krówka 380

wielu lat pieczone w mojej rodzinie ( najczęściej przez moją Mamę ) i bardzo przez nas lubiane :) W sieci pod nazwą "Krówka" znajdziecie ciasta zupełnie odmienne - najczęściej z masą kajmakową i orzechami. Moja wersja, to biszkopt na mące krupczatce, wkładka kokosowa, krem budyniowo - maślany i fajna, choć słodka polewa ( dlatego do kremu dodajemy niewielką ilość cukru ), która jest wg mnie taką kropką

Opowieści z piekarnika
Ciasteczka owsiane z czekoladą i bananami 155

Uwielbiam ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych. Po pierwsze - są zdrowsze niż inne, po drugie - błyskawicznie się je przygotowuje, po trzecie - można do nich " przemycić " nasze ulubione dodatki: czekoladę, orzechy, różne nasiona, suszone owoce itp. I naprawdę smakują! Moja dzisiejsza propozycja, to ciasteczka owsiane z dodatkiem czekolady i...bananów :). Tak tak, banany również się w nich skryły ;). Dzięki nim ciasteczka

Opowieści z piekarnika
Pieczona owsianka z nektarynką 192

owocami? Dzisiaj podana nieco inaczej niż zazwyczaj. Od dziś mam nową moją ulubioną! Polecam i Wam! Składniki: 3 łyżki płatków owsianych górskich, 2 łyżki płatków żytnich, garść bakali (orzechy laskowe, włoskie, pestki dyni, żurawina), łyżeczka nasion chia, pół nektarynki, 3/4 szklanki mleka Przygotowanie: Nektarynkę pokroić i plasterki. Mleko podgrzać. Zalać nim płatki, bakalie i nasiona. Odstawić na 10 minut. Dodać

Lena Gotuje
Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 303

Seromak świąteczny Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie CIASTECZKA Babeczki świąteczne Ciasteczka czekoladowe Ciasteczka cynamonowe CIASTA  Piernik długodojrzewający Babka z likierem kawowym Śmietanowiec z galaretkami Ciasto czekoladowe z orzechami i jabłkami 3bit bez pieczenia King bez pieczenia Ciasto cappuciono Ciasto Kilimandżaro MIĘSA Schab ze śliwką Pieczeń z warzywami Pieczeń z żurawiną SAŁATKI Sałatka jarzynowa tradycyjna Sałatka z tuńczykiem Sałatka

Lena Gotuje
Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej 174

Kolejna propozycja na małe, zdrowe słodkości. Smakiem przypominają Rafaello - możemy w środek włożyć łuskany orzech migdała. Składniki: 100 g kaszy jaglanej, 250 ml mleka, łyżka miodu, łyżeczka masła, szczypta soli, 5 łyżek wiórków kokosowych + wiórki do obtoczenia Przygotowanie: Kaszę płaukamy pod bieżącą wodą. Gotujemy w mleku około 25minut - pod koniec dodajemy masło, miód i sól mieszając często, żeby kasza

Lena Gotuje
Nocna owsianka z tofu – śniadanie wzbogacone w białko 295

zmiksowanymi owocami (banany i jagody z mlekiem kokosowym), a na wierzch dodałam chrupiące migdały i wiórki kokosowe. Kto rano się spieszy, może po prostu dorzucić garść truskawek i kilka orzechów, też będzie smacznie. Lub zalać owsiankę musem dzień wcześniej. A i co ważne – owsianka robi się praktycznie sama przez noc w lodówce, nie trzeba jej rano gotować. Wystarczy rano

Powiedz dietom nie
Fasolka szparagowa z kurczakiem i czosnkiem 167

przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 300 g fasolki szparagowej 500 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki syropu klonowego łyżka sosu sojowego pół garści orzechów pinii pieprz i sól do smaku olej kokosowy do smażenia Przepis 1 Fasolkę oczyszczamy, gotujemy i odstawiamy na bok. 2 Pierś z kurczaka kroimy w drobne paski. Czosnek kroimy

Kuchnia Bazylii
Kulki rybne w zalewie octowej 244

cebulą w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy jajko, 2 łyżki bułki tartej i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Z farszu formujemy kuli wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor, wystudzić. Kulki rybne przekładamy do słoika i zalewamy letnią zalewą. Zakręcamy słoiki i wkładamy do lodówki

magiczna kuchnia Kasi
38 przepisów z papryką 190

gotowania, jak zawsze! Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia z papryką i kukurydzą w pomidorach Noodle z warzywami Dip z serka koziego z papryką, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach

Moja smaczna kuchnia
WEGAŃSKIE CIASTECZKA KAKAOWE Z POMARAŃCZĄ 177

wody – użyłam soku z pomarańczy 16 daktyli bez pestek 90 ml kakao ciemnego lub karobu 90 ml zmielonych na mąkę płatków migdałowych (lub innych orzechów)  1 łyżeczka sody oczyszczonej skórka otarta z 1 pomarańczy szczypta soli WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia

Słodko-Słony Świat Ilony
Szkolenie „Pasticceria italiana 1.0” z mistrzem cukiernictwa – Michałem Doroszkiewiczem w Szkole Ashanti 215

ozdobiony techniką „zamszu”, czyli czekolada z masłem kakaowym rozpylona na schłodzone ciasto. Trzecim tortem był tort „Gianduia” czyli tort czekoladowo – orzechowy, bardzo popularny we Włoszech. Do jego przygotowania użyliśmy orzechów laskowych i pasty orzechowej, jego smak był bardzo intensywny. Tort był bardzo kremowy i pyszny. Przygotowaliśmy również „Profiteroles”, czyli ptysie, które zanurzyliśmy w polewie czekoladowej. Nie zabrakło również deserów panna

Mała Cukierenka
Ciastka orkiszowe z suszonymi malinami i białą czekoladą 129

soli. Wbić jajko i dodać masło/margarynę, a następnie całość dokładnie połączyć. Na końcu do masy wmieszać maliny z posiekaną czekoladą. Z ciasta formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę odrobinę spłaszczyć i z niewielkimi odstępami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być

Di gotuje
Kulki daktylowo amarantusowe. 220

wsypujemy ziarna amarantusa, mieszamy i formujemy kulki. Wkładamy na około godzinę do lodówki, następnie przekładamy do kolorowych papilotek i podajemy. Smacznego! ps. z przepisu wychodzi 10 kulek wielkości orzecha włoskiego

Radość kipiąca uśmiechem.
Słoneczna Latina 2776

jajka, 1,5 łyżki cukru pudru, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżki śmietany 18%, 1/3 szklanki cukru kryształu, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, ½ słoiczka powideł śliwkowych, 100 g bakalii (orzechów, rodzynek, wiórków kokosowych, płatków migdałowych), Ciasto makowe: 4 białka, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka octu, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki suchego maku, Masa: 500ml mleka

Tradycyjna kuchnia Kasi