Początkowo miały być omletem, ale kobieta zmienną jest i powstały pancakes. Chrupiące, a zarazem puszyste. Po ząbkach delikatnie zgrzytał słonecznik i mimo tego, że nie dodałam
CzarnawisienkaPyszne placuszki idealne na deser dla całej rodziny. Borówki można zastąpić innymi owocami np. jagodami lub porzeczkami. Przepis dziecinnie prosty i nie wymaga użycia miksera. Polecam
Kulinarne przygodyDziś u mnie pulchniutkie placuszki bananowo-migdałowe. Choć świeże i gorące są najlepsze to na drugi dzień odgrzane w piecu jako lunch w pracy też smakowały
Zasmakuj KuchniDelikatne, puszyste i bardzo smaczne Wariantów podania jest mnóstwo, można je jeść na słodko, na słono, z mięsem lub z rybą, z kapustą i grzybami –
Zasmakuj KuchniDziś racuchy z jabłkami, z pewnością pamiętacie z dzieciństwa. Żadna Babcia nie mogła ich pominąć Idealnym zwieńczeniem gotowych racuchów na talerzu – oprócz cukru pudru – mogą być
Zasmakuj KuchniPrzepis na proste placki, które mogą być propozycją zarówno na lekki obiad jak i pyszne śniadanie. Placki są lekkie, ale pożywne. Świetnie smakują w towarzystwie
HealthyCreationstymiankiem i oregano Jajka zapiekane z ciecierzycą i brokułami Jajka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi Jajka zapiekane z soczewicą i grana padano Jajka zapiekane ze szpinakiem i grana padano Jajka zapiekane z pieczarkami i szpinakiem Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone(...)Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pieczone warzywa śródziemnomorskie Pieczone ziemniaki Pieczony bakłażan faszerowany kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, soczewicą i dwoma serami Zapiekany omlet z cukinią i czosnkiem Zapiekany omlet z pak choi Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Pizza z boczkiem Pizza z cukinią i pieczarkami Pizza z kolorową cukinią Pizza
Moja smaczna kuchniałyżki otrębów owsianych szczypta sody sól i pieprz do smaku Nadzienie: pomidor mięso z zupy korniszon liść jarmużu Mięso obieramy z wszelakiego tłuszczu i kości. Do miski wbijamy jajka, dodajemy maślankę i dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy, sodę i otręby. Mieszamy i szybko wylewamy na rozgrzaną patelnię, najlepiej bez tłuszczu. Czemu szybko? Aby otręby nie zdążyły napuchnąć, wtedy będzie(...)pietruszki. Nie polecam tylko szczypiorku, ten pod wpływem wysokiej temperatury robi się niesmaczny. Mięso i jarmuż podsmażamy na suchej patelni, chodzi o to aby dać gorące nadzienie na omlet. Wtedy mamy pewność, że środek też się przesmaży i nie będzie surowy. A więc układamy dodatki na jednej połówce placka i przykrywamy drugą. Dalej dosmażamy pod przykryciem. Po kilku minutach
Dieta moja pasjaplacuszki. Ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, dlatego są idealne na weekend, kiedy nigdzie nam się nie spieszy i możemy się trochę porozpieszczać. Jakiś czas temu pisałam Wam o omlecie owsianym , dziś chciałabym Wam pokazać podobne w przygotowaniu placuszki wielozbożowe. Są naprawdę pyszne, pulchniutkie i sycące, a co najważniejsze-zdrowe. Moim ulubionym dodatkiem do nich jest ekologiczny dżem malinowy Symbio(...)owoce, jogurt naturalny czy masło orzechowe . Składniki na 4 placuszki o średnicy ok 18 cm: 6 czubatych łyżek ekologicznych płatków Symbio mix 5 zbóż 3 całe jajka 3 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli 1-2 łyżki miodu odrobina oleju roślinnego Do misy blendera wsypujemy płatki zbożowe i blendujemy przez kilka minut na drobny pył. Następnie dorzucamy resztę
Zawsze głodna!Witajcie, rożnego rodzaju placuszki i omlety świetnie sprawdzą się zarówno na I jak i II śniadanie. To z czego je zrobimy oraz z czym podamy zależy od naszej kreatywności. Przygotowałam dla Was 5 pomysłów na placuszki - takie, które ja lubię najbardziej. Robi się je wszystkie bardzo szybko. Nie zawierają cukru ani laktozy w składzie. Dodatkowo nie są zbyt kaloryczne (oczywiście(...)jeść z różnego rodzaju owocami lub gorzką czekoladą. A jakie są Wasze ulubione dodatki? I Migdałowe placuszki Składniki - 15 g mąki owsianej - 5 g mąki kokosowej - szczypta sody oczyszczonej - jajko - odrobina wody - łyżeczka płatków migdałowych Wykonanie Do miseczki wsypujemy mąki i sodę. Wbijamy jajko. Całość mieszamy i dolewamy wody tyle aby została nam dość gęsta masa. Na koniec wsypujemy płatki
Health-Fit-LifeKolejne moje serowe placuszki z sera twarogowego na sernik i świeżych borówek (spokojnie możecie zastąpić innymi owocami, nawet suszonymi, liofilizowanymi). Można podać z miodem, syropem lub
Zasmakuj KuchniJedna z najlepszych jajecznic jakie jadłam i wyszła zupełnie przypadkiem, bo miałbyć omlet, natomiast nowa patelnia Philipiak którą testuję zupełnie się nie sprawdza (zresztą oprócz mięsa którego nie jem nie sprawdza się do niczego). Ale na ten temat napisze osobny artykuł. Dlatego z omleta zrobiłam jajecznicę … ale za to wyborną Można zamiast chrzanu dodać czosnek, ale polecam Wam zrobić(...)Czas całkowity 15 min Ilość porcji: 2 Składniki Garść świeżego szpinaku - pokrojony w paski ½ cebuli - pokrojona w kostkę ½ papryczki chili - pokrojonej w kosteczkę łyżka oleju 3 jajka 5 łyżek mleka (u mnie roślinne) ½ łyżeczki chrzanu sproszkowanego sól pieprz Wykonanie Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy szpinak, cebulę i papryczkę chili - smażymy aż do miękkości
Apetyt na Zieloneroli głównej. Do tego dużo warzyw, kwiatki jadalne wiosenne i mamy syte i obłędne śniadanie. Może być też w wersji obiadowej, ja nie jestem w stanie zjeść sama takiego omletu, chociaż jest bardzo dobry. Dodałam do niego fajnego tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Princes . Bardzo lubię jak są duże kawałki tej ryby. Tuńczyk Princes jest wysokiej jakości rybą(...)papryczka chili żółta 1 łyżka masła klarowanego Z jarmużu odcinam łodyżki, a liście kroję. Ser feta kroję w kostkę, pomidorki na pół, papryki na kawałki. Tuńczyka odsączam z zalewy. Jajka przekładam do miski, dodaję sól, pieprz i roztrzepuję energicznie widelcem. Do jaj dodaję tuńczyka, pomidorki, jarmuż, papryki, natkę pietruszki i mieszam. Na patelni rozgrzewam masło, wylewam masę jajeczną, układam
wesoła kuchniaoddziałują pozytywnie na pracę układu trawiennego i perystaltykę jelit. Oprócz wartości prozdrowotnych wyróżniają się one wszechstronnością zastosowania. Otręby pszenne można podawać z jogurtem lub mlekiem oraz jako dodatek do omletów, naleśników czy owsianki. --------------------*--------------------*--------------------*--------------------*--------------------*-------------------- Otręby Żytnie są bogate w błonnik pokarmowy. Zawierają również szereg składników mineralnych tj. fosfor, magnez czy żelazo. Są naturalnym produktem otrzymywanym podczas przemiału żyta. Otręby żytnie mają(...)smak i wartość odżywczą takiego połączenia. --------------------*--------------------*--------------------*--------------------*--------------------*-------------------- Składniki : * 1,5 szklanki mąki pszennej * 3 łyżki otrębów pszennych Sante * łyżka otrębów żytnich Sante * pół kostki drożdży * pół szklanki ciepłego mleka * jajko * 3 łyżki rozpuszczonego masła * przyprawa do pizzy * ząbek czosnku * 3 łyżki oliwy * duszone pieczarki z cebulą * salami * tarta mozzarella * szczypta soli różowej himalajskiej Przygotowanie : Drożdże rozpuścić
Magiczne Życie MartySzparagi nadają się nie tylko do zupy czy kruchej tarty, korzystajmy z sezonu i delektujmy się smaczną fritattą –to propozycja na leniwe niedzielne śniadanie, zajmuje prawie
Wanilia i Kardamon