zamiast powtarzać znane mi przepisy, poeksperymentować. Nie ukrywam, że najwięcej zagościło u mnie czarnych i czerwonych porzeczek. I tak powstały smakowite owsiane placuszki z czarną porzeczką oraz przepyszny, czekoladowy omlet, dla odmiany z czerwoną. Porzeczka idealnie wkomponowała się w moje śniadanie, dodatkowo zaopatrując je w ogromny zasób witamin i minerałów. Jej kwaskowatość przełamała wykwintny smak ciemnego kakao i słodycz świeżego(...)miodu. Czy już cieknie Wam ślinka? Jeżeli wciąż macie jakieś ostatki czerwonej porzeczki to nie zastanawiajcie się długo, miksery w dłoń i do dzieła! Składniki (na jednego omleta): 2 jajka czubata łyżka kakao 3/4 szklanki czerwonych porzeczek cynamon sól łyżka płynnego miodu (ja użyłam do polania po wierzchu, można jednak dodać do środka) olej kokosowy (do smażenia, można zastąpić innym
Smiling Shrimpkroimy w niedużą kosteczkę, przesypujemy do misy z 2 jajkami. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu, mieszamy i smażymy z obu stron na łyżeczce masła klarowanego. W tym samym czasie czosnek szatkujemy w pół plasterki i razem z liśćmi szpinaku podsmażamy na odrobinie masła klarowanego. Szpinak nakładamy na połówkę omletu i składamy go w pół. Doprawiamy solą i pieprzem. Ps . : Idealne
Mechanik w kuchniśniadanie , zapraszam na puszysty omlet na słodko. Przygotowanie omletu zajmie Ci kilka chwil a syci do pełna. Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI NA 2 PORCJE: 3 jajka 3 łyżki mleka 4 łyżki mąki dowolnej
Gotowanie PatkiŁyżeczka miodu Rozgnieść banana widelcem na gładką masę, połączyć z jajkami Dodać mąki, kakao, przyprawę do piernika, sodę i wymieszać dokładnie W razie potrzeby dodać wody dla odpowiedniej konsystencji ciasta biszkoptowego Ciasto wylać na rozgrzaną patelnię (u mnie teflonowa, smażę na suchej patelni). Ja użyłam małej patelni, żeby gotowy omlet zmieścił się do formy tortowej 16cm Smażyć na bardzo małym
HealthyCreationsbiszkoptowy omlet kakaowo-kawowy z ricottą, sosem wiśniowym i gorzką czekoladąPrzez najbliższe kilka dni potrzebuje dużo kawy, czekolady zresztą też.. :PMądra ja, przypomniałam sobie o
More food, love and dreamsJabłka zdejmujemy z ognia i studzimy Mąkę sojową, jajko, białka i 80g jogurtu miksujemy na gładką masę Dodajemy pożądaną ilość cynamonu i proszek do pieczenia Ciasto wyjdzie dość gęste, więc dolewamy wody do rozrzedzenia konsystencji- mniej więcej 6 łyżek i ponownie miksujemy Łyżką wlewamy ciasto na małą teflonową patelnię i smażymy omlety z obu stron Usmażone omlety przekładamy
peanutbuttermonsterFrittata, czyli smaczny omlet jajeczny w wytrawnym wydaniu- z ziemniakami, szpinakiem, moją ulubioną kiełbaską chorizo i dodatkiem wędzonego sera😋 To danie naprawdę proste i dobre na każdą porę dnia- czy to śniadanie na wypasie, sycący obiad czy konkretna kolacja. A dodatkowo jeżeli jesteście w posiadaniu patelni, którą można wstawić do piekarnika, to rewelacja- mamy 'jednogarnkową' potrawę, która wiąże się(...)wygodą: nie trzeba przekładać składników do naczynia żaroodpornego oraz... mamy mniej mycia! 👍😃 2-3 porcje: * jajka- 6 szt. * ziemniaki- 3 średnie szt. * chorizo- 180 g * szpinak świeży- 80 g * tarty ser wędzony- 40 g * cebula- 1 duża szt. * czosnek- 2 ząbki * sól- 1/2 łyżeczki * pieprz, gałka muszkatołowa- po 1/3 łyżeczki Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry (lub kostkę), ugotować
Kraina Miodem Płynącakiedy jestem w posiadaniu specjalnego ostrza do Nutribullet mielę wszystko jak popadanie :D Tym razem padło na kaszę gryczaną nieprażoną. Z jej udziałem powstał ten oto bezglutenowy omlet - pyszny i puszysty. Na wierzchu znajduje się kremowa masa z awokado, którą dodatkowo obsypałam mielonymi migdałami, które także "zmiksowałam" w Nutribullet. Mówię Wam - to urządzenie jest wspaniałe, jestem z niego mega zadowolona(...)mogę polecić każdemu :) Składniki: 60 g kaszy gryczanej niepalonej 1 łyżka nasion chia 1 łyżka cukru kokosowego 50 ml napoju kokosowego 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 łyżeczka oleju kokosowego Krem kakaowy: 1/2 awokado 2,5 łyżeczki mixu NutriBlast (NutriBullet) 1 łyżka nektaru kokosowego 1 łyżeczka masła orzechowego ok. 50 ml napoju roślinnego
Zdrowie na języku :Pnajważniejszy posiłek dnia?Składniki (na jeden omlet) :pół pomidora2 dosyć spore jajaszczypta soliłyżka zimnej wody1 łyżka masłaDodatki:1 łyżeczka posiekanej czerwonej papryczki chillipół łyżeczki papryki w proszku (słodkiej bądź ostrej)garstka startego żółtego sera bądź kilka kostek sera feta, pokruszonegoświeżo zmielony czarny pieprzświeża bazylia/mięta/szczypiorek/natka pietruszkiPrzygotowanie:Wbić do miseczki jajka, posolić, dodać łyżkę wody. Papryczkę chilli skroić w drobniutką(...)zacząć energicznie poruszać patelnią ( tak,jak to robimy przy naleśnikach)- masa powinna swobodnie przemieszczać się po patelni, nie powinna być przyklejona.Co jakiś czas odstawiać na ogień i powtarzać czynność. Omlet będzie szybko się puszył.Kiedy cała masa będzie już prawie ścięta, ale wierzch wciąż wilgotny, dodać paprykę w proszku i dowolny ser. Złożyć omlet na pół przy pomocy łopatki
Gotowanie to kochanieBiszkoptowe, pieczone omlety z bitą śmietaną, zwane również biskwitami. Lekki deser, bardzo prosty do przygotowania, który posmakuje nie tylko dzieciom. Zrobicie je szybko i zapewniam Was, że równie szybko znikną z talerza. W sezonie koniecznie podajcie je ze świeżymi owocami. składniki: 3 jajka szczypta soli 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej
babka w formiebędą najbliżej noży więc się dokładnie posiekają), potem dodać jajka i 2 łyżki mąki (jeśli masa będzie za rzadka, dodawać etapami trzecią łyżkę mąki) - całość dokładnie zmiksować Wylać masę na patelnię, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu do momentu, aż z wierzchu masa zacznie się ścinać. Następnie przełożyć omlet na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę Smacznego
Szczęśliwa kuchniaprzepisu Marka Zaremby z książki pt.:"Leczenie dietą". Włoski omlet zapiekany z chrupiącym pełnym witamin jarmużem oraz kawałkami awokado, które zawiera bardzo dobry tłuszcz. Małe pomidorki i czerwona cebula idealnie dopełniają to sycące danie, które ja polecam również na kolację. Składniki na dwie małe lub jedną dużą porcję: 4 jajka 1/2 dojrzałego awokado kilka pomidorków koktajlowych 2 szkl. jarmużu
wyzwania kuchennedniu dzisiejszym proponuje omlet na słodko z serkiem waniliowym, owocami i pysznymi ziarenkami :) Uwielbiam takie dni, kiedy nie dzwoni mi budzik i mogę leniuchować do południa w piżamie, a później spokojnie przygotować sobie pyszne śniadanko i kawę :) Udanego długiego weekendu kochani! :) Składniki: 2 jajka 1 łyżka mąki 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1-2 łyżeczki cukru 2 łyżki płatków owsianych
The Sweet Damselsię, że będzie smakować jak ciastko ptysiowe, co byłoby raczej nie możliwe), więc na wszelki wypadek nie spodziewałam się zbyt wiele. Pudding okazał się wspaniały - w smaku przypomina omlet lub naleśniki, z tą różnicą, że jest baaardzo puszysty w środku i chrupiący na zewnątrz. Brytyjczycy podają go jako dodatek do mięs lub pieczeni w sosie, ale rewelacyjnie smakuje też(...)smakuje odgrzewany po 2 dniach, jednak nie było mi dane tego sprawdzić - puddingi zniknęły w 15 minut od upieczenia :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 6 puddingów: 2 duże jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki mleka 1/4 łyżeczki soli 6 łyżeczek oleju CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misie blendera (tak, blendera :)) umieszczamy jajka, mąkę, mleko
My Culinary Artmoże być lepka. • SÓL Z LIMONKĄ I CHILI – do wszystkich owoców morza, dań z ryb, jasnego mięsa. Przyda się też do umoczenia rantu kieliszka z margaritą, super do jajek sadzonych. Myjemy dokładnie limonę najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy. Odcinamy nożem lub zesterem samą skórkę, bez albedo. Skórkę mielimy razem(...)Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL Z MANDARYNKĄ I PAPRYKĄ PIMENTON – do kurczaka, krewetek, wieprzowiny, buraków. Pasuje do ciemniejszych ryb (tuńczyk, łosoś) i omletów. Do dań kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej, hamburgerów, gęsiny i kaczki. Myjemy mandarynkę dokładnie najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy. Odcinamy nożem
Karo in the Kitchen