Takie śniadanie to marzenie, oczywiście dla tych co lubią słodkie dania. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku nie przerywając mieszania, ale mieszać już trochę delikatniej. Na koniec dodać mąkę i rozmieszać. Masa powinna być puszysta. Na patelni roztopić masło i wrzucicić pokrojoną gruszkę. Skropić syropem klonowym. Smażyć aż gruszki lekko zmiękną, nie mogą się(...)rozpadać.Wylać masę jajeczną na podsmażone gruszki i lekko zamieszać. Zmniejszyć gaz i smażyć powoli. Teraz już nie wolno mieszać. Jak już omlet jest natyle przesmażony, żeby można było go podnieść. Można go odwrócić. Ja użyłam dużego talerza. Połóż talerz na górę patelni, przytrzymać go i odwróć patelnię. Następnie zsuń omlet ponownie na patelnię. Smażyć znowu do momentu , aż wyczujecie
Kuchnia Pokoleńkurkuma masło Jajka rozbić do miseczki, dodać sól, pieprz, słodką paprykę oraz kurkumę. Masę dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło. Podsmażyć przez około 5 min boczek, paprykę oraz pieczarki. Wylać masę jajeczną. Smażyć pod przykryciem po 3-4 min z każdej strony. Gotowy omlet posypać szczypiorkiem
Moja Galeria SmakuOmlet z grzankami Składniki: - 2 kromki chleba - 3 jajka - 2 łyżki mleka - 1 łyżka mąki pszennej - sól ziołowa (sól morska, cebula, papryka słodka, pieprz czarny mielony, bazylia, cząber) - oregano, majeranek dodatki: - pomidor - cebula - margaryna roślinna do smażenia Przygotowanie: Z chleba odkrawam skórki i kroję go na kwadraty. Do miski wrzucam jajka, mleko, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie roztrzepuję wszystko. Smażę(...)margarynie grzanki, po odwróceniu na drugą stronę zalewam je masą jajeczną. Podsmażam tak kilka minut co róż unosząc boki, by płynne jajko mogło spłynąć pod spód.Gotowy omlet przekładam na talerz. Na jednej połowie układam pokrojony w plastry pomidor oraz cebulę pokrojoną w piórka. Omlet składam na pół i gotowe
Kuchnia co dniazaufanej piekarni gdy nie mam czasu piec w domu. ZOBACZ FILMIK! ŚNIADANIE Ostatnio bardzo zasmakował mi omlet z odżywką białkową w porze śniadaniowej. Robię do niego przepyszny krem pomarańczowy, który jest idealnym dodatkiem do wszelkich naleśników, placuszków czy kanapek na słodko! 1 duże jajko + 1 białko 20 g płatków jaglanych łyżka odżywki białkowej (u mnie o smaku(...)odrobina oleju do smażenia Płatki jaglane zalewam wcześniej ciepłą wodą. Jajko i białko roztrzepuję w miseczce ze szczyptą soli, dodaję płatki, odżywkę, skrobię i cynamon. Smażę mój omlet na niewielkiej ilości oleju z obu stron. Podawaję z pomarańczowym kremem i ulubionymi owocami. krem pomarańczowy 20 g płatków jaglanych 1/2 pomarańczy bez skórki łyżka odżywki białkowej łyżeczka kremowego
Kuchnia ElliePróbowaliście już placuszków, gofrów lub pączków na bazie serka mascarpone? Jeśli nie... to koniecznie spróbujcie! Do tej pory smażyłam już omlet, który bardzo mi posmakował i podobnie było z pancakes. Wyszły puszyste i kremowe w smaku, a dodatek banana nadał pięknego aromatu i słodyczy. Co najlepsze, nie "rozpływają się" na patelni jak te na bazie zwykłego serka(...)temperatury 90 stopni. Kolejnym etapem jest zakwaszanie z pomocą kwasku cytrynowego i odsączanie z serwatki. W tym czasie ser szybko dojrzewa. Gotowy mascarpone jest miękki, biały lub delikatnie kremowy, słodki i intensywnie śmietankowy w smaku. Brzmi kusząco, prawda
Poranek na słodkojakiś czas mleko sojowe mamy do zużycia resztki soi czyli tzw. okarę. Często robiłyśmy z niej pasztety, kotleciki albo omlety czy wlatywała do gofrów 😃 Aż wreszcie postanowiłyśmy zrobić sernik czy też inna wersja pasztetu ale na słodko 😂 Sama okara nie ma wiodącego smaku więc dobrze jest nadać jej jakiś konkretny. Dlatego też w połączeniu z masłem orzechowym ( recenzja
Candy PandasZdrowy deser, słodkie śniadanie lub przekąska :) Te pyszne omleciki sprawdzą się na każdą z tych opcji. Słodkie i owocowe, a bez dodatku cukru. A w dodatku bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. PIECZONE OMLETY Z OWOCAMI BEZ CUKRU Czas przygotowania 10 minut + 20-25 minut pieczenia Z podanych składników wyszły 3 małe omlety 2 jajka Duży, dojrzały banan Duża łyżka
HealthyCreationsdziwnej porze. Naleśniki, omlety i owsianki odpadają w przedbiegach, bo za dużo czasu trzeba im poświęcić. Granola za to jest słodka, chrupiąca, szybka i pyszna. Ideał! Ta akurat jest obłędnie czekoladowa. Kakao, ciemna czekolada i malutkie, chrupiące kawałeczki ziaren kakaowca. Osłodzona (według C. za mało) syropem klonowym i lekko dymnym cukrem muscovado. Do tego słodko-kwaśne kawałki suszonych wiśni
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzyjemnie). Dlatego też chciałabym trochę nadrobić zaległości i pokazać Wam kolejne zestawy na wynos jakie sobie przygotowuje. Śniadanie: Omlet z cebulka i papryką Lunch: Salatka - fasolka "black eye", drobniutko posiekana czerwona cebula, drobno pokrojona czerwona słodka papryka, puszka tuńczyka w zalewie, pół opakowania sera feta, trzy korniszony drobno pokrojone, sól, pieprz, odrobina soku z cytryny. Smacznego
Codzienne GotowanieOmlety dość często jem na śniadanie lub kolację. Oprócz tradycyjnej wersji, która publikowałam tu , zdarza mi się je urozmaicać lub uzdrawiać. Ostatnio proponowałam Wam opcję na słodko z bananem ( klik ). Tym razem postawiłam na warzywa. Inspirację znalazłam u Eweliny . Składniki na 1 omleta: 2 jajka 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki otrąb (u mnie orkiszowe) 1-2 pieczarki(...)mnie curry, papryka słodka, sól i pieprz 1 łyżka oleju Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Warzywa pokroić, podsmażyć na patelni na 1 łyżeczce oleju. Warzywa wymieszać z żółtkami, płatkami, otrębami i przyprawami. Masę warzywną delikatnie połączyć z białkami. Patelnie posmarować delikatnie tłuszczem. Smażyć na niej omlet z obu stron
Fabryka pomysłówDziś zapraszam Was na pyszny i zdrowy omlet tuńczykowy z kiełkami i zieloną pietruszką. Doskonały zarówno na kolację po ciężkim dni, jak i na śniadanie
Słodkie okruszkiPancakes to amerykańskie naleśniki, mniejsze i grubsze, ale właśnie to w nich najlepsze. Można je jeść z różnymi dodatkami. Popularny jest syrop klonowy, chociaż u nas
Anioszek w kuchnibrokuła, następnie jajko pokrojone w ósemki, na koniec posypujemy nasionami słonecznika. Podajemy z grzankami i czosnkowym sosem. 2. Omlet z mozzarellą, szpinakiem i pomidorami Omlety to świetny pomysł na kolację z przewagą białek i tłuszczy. Jeśli jednak sam omlet nie wystarcza- można dodać kromkę lub dwie razowego pieczywa. Co potrzebujemy? 2 jajka 1/2 kulki mozzarelli dwie łyżki wody garść(...)wierzchu układamy cieniutkie plasterki pomidora i mozzarelli. Przykrywamy omlet i zostawiamy na kilka-kilkanaście minut na średnim ogniu do czasu, aż góra się zetnie. Doprawiamy suszoną bazylią (chyba, że macie świeżą ;) ). Omlet świetnie smakuje z dodatkiem koncentratu pomidorowego. 3. Kasza jaglana z serkiem wiejskim i truskawkami Tym razem propozycja na słodko. Owoców raczej nie poleca się wieczorem
Kuchnia Elliestronę jesieni. Podałam na stół zdrowy omlet w dyniowych barwach z cynamonem, kawałkami jabłuszka i soczystą mandarynką. Każdy kęs poprawiał nastrój. Spróbujcie i Wy, zapraszam. Składniki: 4 łyżki piure z dyni 3 1/2 łyżki mąki ryżowej 2 jajka klasy M szczypta sody 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1 małe jabłko 1 słodka mandarynka odrobina oleju (patelnię smarujemy cienką(...)masy dyniowej, mieszamy. Do tak przygotowanej masy dyniowo-jabłkowej dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię, wysmarowaną cienką warstwą oleju (za pomocą pędzelka) wlewamy naszą masę. Omlet smażymy na minimalnym ogniu. Gdy masa zacznie się ścinać przykrywamy na chwilę omlet pokrywką, aby ściąć delikatnie masę z wierzchu. Po czym obracamy omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze
Słodkie okruszkibył oczywiście omlet. Ta prosta potrawa bardzo szybko zniknęła ze stołu... Ten omlet różni się troszkę swoją strukturą od tradycyjnych, które wykonuję. Ale jest równie pyszny i sycący. Składniki: 4 jajka 1 duża pieczarka (lub 2 małe) 1/4 średniej cebuli sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki około 1 łyżeczka posiekanego pora 1 1/2 łyżki mleka(...)naszą "masę" jajeczną. Dodajemy przyprawy i por. Smażymy do momentu, aż masa się zetnie. Od czasu do czasu podważamy boki omleta, "podlewając" (ruszamy patelnią) płynną część. W ten sposób omlet szybko i ładnie się zetnie, nie przypalając się. Do omleta można dodać inne ulubione dodatki, np. świeżą paprykę. Smacznego
Słodkie okruszki