lodówkach japońskich i azjatyckich supermarketów; zwijany omlet ( tamagoyaki ) - typowy białkowy dodatek japońskiego śniadania: cienkie warstwy jajka sa zwijane tak, by powstał gruby i puszysty omlet, krojony następnie na kawałki. Jest on często doprawiany słodkim, lub wytrawnym dashi (zależnie od preferencji gotujacego), a mleko dodaje się, lub nie, dla uzyskania puszystszej struktury. Czeęstym dodatkiem jest starta japońska rzodkiew daikon(...)sami Japończycy odchodza od czasu do czasu od tradycji i można spotkać się ze śniadaniami coraz bardziej wzorowanymi na zachodnich - kubeczek jogurtu z tostem, smoothie, kawa z mlekiem i omlet. Ale wciaż ryż i ryba, to podstawa... Po przykłady współczesnych japońskich śniadań można zajrzeć TUTAJ
Lejdi of the house" Czasem pomysły przychodzą same z siebie. Wystarczy tylko trochę cierpliwości. Tak właśnie było z tymi placuszkami. Mam pełny garaż gruszek - no może już nie tak pełny
Słodkie Przyjemności"Wczorajszy dzień nie zaliczał się do najlżejszych, ale przynajmniej dzisiejszy zapowiada się przyjemniej. W planach podróż do stadniny koni, mam nadzieję, że wszystko pójdzie tak jak
Słodkie Przyjemności"Łatwość tego śniadania i jego smak, co jakiś czas sprawia, że łapie mnie wielka ochota na jego przygotowanie. Każde niedzielne poranki, babcia serwowała mi takie śniadanie
Słodkie PrzyjemnościCzasem coś prostego oznacza, coś zupełnie wyjątkowego! Tak własnie jest z racuchami. Nie dość, że są pyszne, proste, to jeszcze bardzo ładne, prawda? Dziś przygotowałam dla
Słodkie Przyjemnościprzygotowaną kruszonką posyp ciasto. Następnie piecz całość 45 minut w 180 °C. W poszukiwaniu słodkich wypieków Z dzieciństwa pamiętam, że moja mama nie była mistrzynią ciast. Robiła pyszne rożnego rodzaju placki, naleśniki, omlety natomiast oprócz jakiś pojedynczych przypadków, pieczenie było jej obce, tak z resztą zostało do dzisiaj
kuron.com.plSkładniki: (2 porcje) Omlety 4 jajka szczypta soli 4 łyżki mąki pszennej kawałeczek masła Klementynki 10 klementynek 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru
Delicious PlaceDzisiaj znowu zaszczycę Was przepisem na słodko🍰😀 Nie wiem, czy zauważyliście, ale jestem uzależniona od omletów i jajek😆 To jest moje danie nr 1 na liście śniadań i praktycznie codziennie je spożywam😍 Jak zapewne wiecie, jaja mają dużo wartości odżywczych i nie ma dziennego czy tygodniowego limitu spożycia. Możesz ich zjeść nawet 30 tygodniowo! (ja tak jem😅) Najlepiej
Zdrowie i pysznie na talerzuposmarować preferowaną słodyczą i konsumować jeszcze ciepły. Ja wierzch ozdobiłam domowym dżemem śliwkowo czekoladowym z karobem oraz płatkami kokosowymi. Jeśli ktoś chce ominąć słodki dodatek konfitury na wierzch - nie polecam! w tym cały urok tego omletu :) - można dodać do ubijanych białek 1 łyżeczkę stewii/ksylitolu lub innego słodzika
Grunt to przepis!Dobrze jest rozpocząć dzień od pożywnego, smacznego śniadania, a gdy jest to na dodatek śniadanie na słodko... Mmm, lepszego poranka nie można sobie wyobrazić ;) Ten omlet to uczta dla podniebienia - z wyraznie wyczuwalną nutą wanilii i rumu, puszysty i aromatyczny, podany delikatnie oprószony cukrem pudrem i z kleksem pysznego dżemu. Myślę, że i Wy się nim zachwycicie, polecam :) Składniki
Domowa cukiernia Ewy~wegański bezglutenowy marchewkowy omlet z tofu podany z domowym cynamonowym masłem słonecznikowym~ Wczoraj miałam nieprzyjemny dzień...zaczynając od prawie godzinnego czekania w kolejce do lekarza po
breakfast of dreamsKolejny weekend czas zacząć, jakie macie plany? u mnie sprzątanie (już wykonane), nauka, gotowanie i znów nauka;p jakoś nie mam pomysłu na dzisiejszy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsezonowymi dodatkami, najlepiej takimi co świetnie do siebie pasują. Tak jest w tym przepisie – przepyszne połączenie zdrowego bobu, słonej fety i słodkiej dymki. Wszystko zapieczone w delikatnym, puszystym cieście jajecznym. Składniki (na 1 omlet): 2 duże jaja pół szklanki ugotowanego bobu 2 cebulki dymki – pokrojone w krążki 50g twartego sera feta pieprz do smaku odrobina tartego parmezanu łyżka
Smaczna StronaJest tak uniwersalne, że można je serwować o każdej porze dnia, z dowolnymi, ulubionymi dodatkami. Znany już w starożytności - omlet, stał się bardziej popularny od XVII wieku, kiedy to jego recepturę ulepszono we Francji. Może być podawany słodki lub wytrawny i nieomalże każdy kraj na świecie ma na niego indywidualną, unikalną recepturę. Ja pamiętam z dzieciństwa omlet jaki
Codzienne GotowaniePlacki z jogurtem, suszoną żurawiną i jabłkami, jak dla mnie świetny obiad, kolacja czy podwieczorek. Podaję gorące, zimne, z cukrem pudrem, miodem lub syropem, zazwyczaj na
Zasmakuj Kuchni