łyżeczki czosnku 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka majeranku 1 małe jajko sól i pieprz do smaku 2 czubate łyżki bułki tartej 1 mała czerwona cebula 2 średnie ogórki konserwowe 1 mała czerwona papryka 6 łyżeczek musztardy chrzanowej 6 plasterków boczku wędzonego (ok. 100g) mąka pszenna do otoczenia zrazów olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrazy(...)części a z każdej uformować kulkę, którą następnie należy bardzo spłaszczyć (jak na płat zrazu). Każdy płat mięsa (zraz) posmarować łyżeczką musztardy, nałożyć plaster boczku, paseczek papryki, paseczek ogórka oraz kilka kawałków cebuli pokrojonej w piórka. Następnie zwinąć boki zrazów do środka i uformować zamknięty, podłużny klopsik z nadzieniem. Kolejno każdy zraz otoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać olej
Kulinarne Przebojedoszła do mnie paczka, w której się znajdował między innymi ten olej, od razu postanowiłem go przetestować i przygotować błyskawiczną sałatkę, w której znalazła się kapusta pekińska, czerwona cebula, ogórek gruntowy oraz pomidorki koktajlowe. Wystarczy pokroić wszystkie warzywa, wymieszać ze sobą, dodać oleju rydzowego i doprawić solą oraz pieprzem. Muszę przyznać, że olej rydzowy ma bardzo ciekawy, korzenny smak(...)Niedługo na blogu pojawią się także inne przepisy z olejem rydzowym, ponieważ na pewno sprawdzę jego inne zastosowania w kuchni. Składniki 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 czerwonej cebuli 1 mały ogórek gruntowy 5 pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki oleju rydzowego Sól, pieprz Przygotowanie Kapustę pekińską pokrój w paski, cebulę w krążki, ogórek w plastry, a pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Całość polej olejem
Programista w kuchniJedna z najsłynniejszych sałatek na świecie. Każdy chyba ma swoją ulubioną wersję. Klasycznie składa się oczywiście z soczystych i dojrzałych pomidorów, chrupiącego ogórka, pysznej zielonej sałaty, czarnych oliwek i oczywiście sera feta. Genialnie dopełnia ją oliwa z oliwek z dodatkiem soli i suszonego oregano. Jako że składniki dostępne są przez cały rok, możemy cieszyć się jej przepysznym smakiem praktycznie(...)przyjęciach, czy grillu. Stanowi równie idealny dodatek do obiadu. Sałatka grecka z sałatą i grzankami Składniki: 1/2 główki sałaty pomidorki koktajlowe (około 10 sztuk) lub 2 średnie pomidory ogórek szklarniowy 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek 200 g sera feta Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Opcjonalnie: czosnkowe grzanki
PatiGotujeZapewne wiecie, że ogórki małosolne można robić na mokro, ale i na sucho. Dzisiaj podzielę się przepisem, który dostałam od Anny. Ania to taka kobietka, która lubi kuchenne wynalazki, bo lubi gotować, piec, pichcić, mieszać. I naprawdę robi to doskonale! A jak zrobi coś ciekawego i smacznego, to przyniesie i podzieli się nie tylko jedzonkiem, ale i przepisem. Potrzebujemy
Tylko pysznieZdrowa, prosta i dietetyczna zupa z botwinki, buraków z dodatkiem cukinii, ogórka, rzodkiewek, szczypiorku i koperku. Doskonała na wiosenny i letni obiad. Podana z jajkiem smakuje doskonale. Czas przygotowania i ilość porcji 45 minut, 1 garnek. Produkty 1 litr wody, młoda botwinka, 4 buraki, 1 ogórek, 1 cukinia, pęczek rzodkiewek, szczypiorek, koperek, 200 ml jogurtu, 2 ząbki czosnku, jajka sól(...)Cukinie oraz botwinkę również umyj, obierz, pokrój w kostkę, dorzuć do buraków, gdy będą już ugotowane. Całość gotuj przez około 15 minut na małym ogniu. Następnie umyj pozostałe warzywa. Ogórek obierz i pokrój w kostkę, rzodkiewkę i szczypiorek drobno posiekaj. Gdy warzywa w zupie będą już miękkie dodaj do nich resztę pokrojonych produktów i gotuj jeszcze przez około 5 minut
Fit&Fast Kitchenorganizujemy grille, spotkania ze znajomymi na świeżym powietrzu, czy też po dajemy na obia d ryby lub mięsa, możemy po dać intensywnie orzeźwiający sos. Intensywny smak limonki, przełamany delikatnością ogórka i świeżością mięty do da naszym potrawą nowego smakowego wymiaru. Spróbujcie :) Skła dniki: 300 ml gęstego jogurtu naturalnego skórka z całej limonki sok z 1/2 limonki 1/2 ogórka(...)listków mięty świeżo zmielony pieprz + sól Przygotowanie: Jogurt wlewamy do miseczki. Na tarce o grubych oczkach ścieramy umyty ogórek (bez skórki) . Zmieniając grubość oczek na drobne ścieramy również skórkę sparzonej limonki. Wyciskamy sok z połowy cytrusa i dokła dnie mieszamy. Liście mięty myjemy, osuszamy i drobno siekamy, do dając je do sosu. Całość
ChilliJemyzmienić wszystko. To danie daje tyle możliwości, na ile pozwoli Wam wyobraźnia. Składniki (na 10 rollsów): - opakowanie papieru ryżowego - 20 krewetek - 1/2 opakowania makaronu sojowego lub ryżowego - dojżałe awokado - ogórek szklarniowy - kilka kawałków marynowanej rzodkwi - kilka liści sałaty - sezam - sos sojowy - sos rybny - ocet ryżowy - szczypior Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, dokładnie odsączamy z wody, dodajemy dwie łyżki(...)siekamy i dodajemy do makaronu. Dokładnie mieszamy. Krewetki podsmażamy na maśle (można dodać ząbki czosnku) ok minutę z każdej strony, zdejmujemy z patelni, studzimy i obieramy z ogonków. Awokado, ogórka i rzodkiew kroimy w paski. liście sałaty myjemy i osuszamy. Sezam prażymy na suchej patelni. Gdy mamy tak przygotowane składniki możemy przystąpić do zwijania spring rollsów. Przygotowujemy gorącą wodę
Cook&Lovewarzyw na maślance Składniki: (na 6-8 porcji) 1 pęczek botwinki sól pieprz cukier sok z 1 cytryny 1,5 l maślanki 500 g creme fraiche (18%) 1 długi ogórek 1 pęczek rzodkiewki 1 kalarepka 500 g młodych ziemniaków 4 dymki 6-8 jajek koperek natka pietruszki 100 g fety Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić. Botwinkę umyć, osuszyć, posiekać. Wrzucić(...)lekko osolony, doprawiony cukrem i sokiem z 1/2 cytryny wrzątek. Gotować 5 minut, odcedzić, ostudzić. Maślankę dokładnie wymieszać z creme fraiche. Ogórek obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na nieduże kawałki. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Dymki drobno pokroić, oddzielając białe części od zielonych. Koperek i natkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzezasmakowała, a on do surówek nie chętny. Możesz zamiast sosu koperkowo-ziołowego dać inny np. czosnkowy, grecki, włoski. To już od Ciebie zależy. SKŁADNIKI: 1/2 kapusty pekińskiej 1/3 ogórka zielonego Prażona cebula Sos koperkowo-ziołowy 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Pokrój kapustę pekińską oraz ogórek w cienkie paski. Zrób(...)zawartość torebki wsyp do kubka i dodaj wodę oraz olej dokładnie wymieszaj. Na talerz lub miskę daj kapustę pekińską na to ogórek, polej sosem i posyp cebulą. Smacznego
Misz-masz by Domiprzypadku tej sałatki – trafiła doskonale w mój gust:) Makaronowa, a jednak inna od wszystkich jakie do tej pory robiłam. Szybka i prosta. Z dodatkiem jajek na twardo, ogórka oraz szynki. Jednak tym co zdecydowanie podkręca smak i nadaje jej wyjątkowości jest majonez zmiksowany z czosnkiem niedźwiedzim. Nie blendujcie go jednak zbyt dokładnie, niech kawałki czosnku będą lekko wyczuwalne(...)mniej, jeśli nie potrzebujecie dużej porcji) 25 g liści czosnku niedźwiedziego (około 13-16 sztuk) 5 jajek 300 g szynki (u mnie 200 g wieprzowej i 100g drobiowej) 1 ogórek szklarniowy tzw wąż 3-4 łyżki majonezu sól morska Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w większą kostkę. Szynkę kroimy w kostkę. Umytego ogórka kroimy wzdłuż
Smaki Na TalerzuPolecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować: 1 puszka 400 g cieciorki 300 g pomidorów 1 opakowanie sera feta (około 270 g) pęczek szczypiorku 1 strąk czerwonej papryki ogórek sałatkowy (około 300 g) garść listków bazylii oraz 1 łyżka soku z cytryny około 2 łyżek oliwy lub oleju do smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu(...)skórką na mniejsze kawałki. Opłukany i osuszony szczypiorek drobno kroję. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę. Ser feta kroję w kostkę, listki bazylii drobno kroję. Ogórki obieram i kroję w drobną kostkę. Wszystkie składniki dodaję do cieciorki, dodaję sok z cytryny, oliwę, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną sałatkę, przed podaniem odstawiam
Uwaga Babcia Gotujeinnym razem Twarożek śniadaniowy Składniki: 250 g sera białego 3-4 łyżki śmietany pęczek rzodkiewki 2 ogórki gruntowe pół pęczku koperku pieprz sól Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy śmietanę. Ogórka i rzodkiewki porządnie myjemy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Koperek drobno siekamy. Warzywa dorzucamy do sera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, najlepiej świeżo mielonym. I już gotowe
PatiGotujesłodki sos. Sałatka jest sycąca, zdrowa i niedroga. Spróbujcie koniecznie Sałatka z kurczakiem z sosem miodowo-musztardowym Składniki: podwójna pierś z kurczaka opakowanie mixu sałat ze szpinakiem puszka kukurydzy ogórek szklarniowy około 200 g sera typu feta pieczywo na grzanki (najlepiej bułki z ziarnami) ząbek czosnku Marynata: 2 łyżki oliwy lub oleju łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka papryki ostrej łyżeczka czosnku(...)temu nabiorą jego aromatu. Do smażonych grzanek dorzucamy rozgnieciony, nieołupiony ząbek czosnku. Co jakiś czas mieszamy grzanki, aby wysuszyły się równomiernie. Kiedy wszystkie będą chrupiące pozostawiamy je do wystudzenia. Ogórka myjemy, obieramy jeśli jest taka potrzeba i kroimy na plasterki. Kukurydzę dobrze odcedzamy. Ser kroimy w drobną kostkę. W dużej, najlepiej przeźroczystej misce układamy całą sałatę, następnie warstwę ogórka, kukurydzy
PatiGotujeJedna z najsłynniejszych sałatek na świecie. Każdy chyba ma swoją ulubioną wersję. Klasycznie składa się oczywiście z soczystych i dojrzałych pomidorów, chrupiącego ogórka, pysznej zielonej sałaty, czarnych oliwek i oczywiście sera feta. Genialnie dopełnia ją oliwa z oliwek z dodatkiem soli i suszonego oregano. Jako że składniki dostępne są przez cały rok, możemy cieszyć się jej przepysznym smakiem praktycznie(...)przygotowaniu. Genialnie sprawdza się na przyjęciach, czy grillu. Stanowi równie idealny dodatek do obiadu. Sałatka grecka Składniki: 1/2 główki sałaty pomidorki koktajlowe (około 10 sztuk) lub 2 średnie pomidory ogórek szklarniowy 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek 200 g sera feta Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Opcjonalnie: czosnkowe
PatiGotujesycące. Soczysty stek i kolorowe różności – nie tylko wspaniale smakują, ale też pięknie prezentują się na talerzu. Pikantności sałatce nadaje ostra papryczka, a łagodności – groszek, pomidory i ogórek. Wszystko jest zbalansowane. Składniki na przystawkę dla czterech osób lub obiad dla dwóch. Tajska sałatka z wołowiną: 300 g stek (polędwica, rostbef lub antrykot) 1 łyżeczka oleju arachidowego lub kokosowego(...)małe sałatki rzymskie (lub opakowanie roszponki) 1 ogórek szklarniowy 1 marchewka 1 mała czerwona papryczka chilli 3 rzodkiewki 8 pomidorków koktajlowych 100 g groszku w strączkach (lub fasolki) pęczek świeżej kolendry zielone części z dwóch dymek posiekane orzechy ziemne do posypania Tajska sałatka z wołowiną – marynata: sok wyciśnięty z 1,5 limonki 1 mały ząbek czosnku (wyciśnięty) 1 łyżka
Poezja smaku