łyżeczki cukru 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego sól, pieprz wykonanie: Ogórek i cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich majonez, ketchup, cukier oraz ocet. Wszystko miksujemy blenderem na gładką konsystencję. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy do np. kanapek, hot dogów, hamburgerów, warzyw, dań z grilla… *proporcje składników możemy dowolnie zmieniać wg własnego podniebienia
Domowy Smak JedzeniaCzasami brak mi pomysłów z czym przygotować kanapki. Dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju pasty do chleba. Dzisiaj mam dla Was bardzo szybką i smaczną pastę śledziową z jajkami. Świetnie smakuje z rzodkiewką pokrojoną w plasterki, pomidorkiem, ogórkiem. Może się skusicie na takie kanapeczki ? Skłądniki: 4 jajka 250 g płatów śledziowych (matiasów) 1 mała cebula pieprz papryka słodka sól (opcjonalnie) Jajka
O kuchni z uczuciemPasta nadaje się na kanapki, krakersy oraz jako dip do nachos. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 300 g Składniki: 100 g serka topionego (1 bloczek) 100 g sera pleśniowego 1 mały ogórek konserwowy 6 szt. pieczarek marynowanych 2 łyżki jogurtu ½ łyżeczki pieprzu czarnego Przygotowanie: Pieczarki i ogórka pokroić a serki połamać na kawałki
KuchniaWeDwoje.plOstatnio żyję w takim biegu, że najczęściej na kolację wcinam takie kanapki. Niebo w gębie swoją drogą! Składniki (na dwie porcje): 4 kromki razowego chleba (piekę sama :)) 150 gram piersi kurczaka (marynuję w soli, pieprzu i przyprawie gyros) 2 ogórki konserwowe, pokrojone w plasterki garść umytej rucoli keczup kiełki lucerny Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki i grilluję
Mango Papajakilka listków świeżej mięty Ogórki ścieram na tarce o małych oczkach, lekko solę i po paru minut odciskam sok. Mieszam z jogurtem, dodaję ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztarte liście mięty i łyżkę oliwy z oliwek. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Czasem serwuję jako dodatek do grillowanych smakołyków, zjadam w towarzystwie kanapki z szynką lub solo jako
Zapiski Młodej Żonymasłem! no to z czym?!! Otóż - dobra informacja - jeśli lubimy kanapki , możemy jeść je nadal :) Ja zamiast masła na początku używałam oliwy z oliwek albo oleju lnianego a z czasem przestałam tłuścić pieczywo czymkolwiek; posypuję tylko zmielonym siemieniem lnianym , na to sałata obojętnie jaka, pomidory i ogórki kiszone albo rzodkiewki i ogórki zielone albo ogórki i papryka(...)Oprócz tego - wszelkiego rodzaju pasty ze strączków i nie tylko, smarowidła i "masełka" , które żadnych podkładów nie potrzebują, łatwo się smarują i doskonale smakują same lub w towarzystwie - ogórków, papryczek, pestek słonecznika, ziaren sezamu, itd., no chyba że są słodkie. pasta sojowo-bazyliowa Nie musimy kupować drogich gotowych, wiele można łatwo przygotować samemu. "Smalec" z fasoli
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIERoladki serowe z papryką, to kolejna wersja tej fantastycznej przekąski, którą można również zrobić z pieczarkami, szynką, ogórkiem kiszonym, szpinakiem lub innymi składnikami. Wersja z papryką
Smakowy RajDobry wieczór! Postanowiłam wziąć udział w akcji kanapkowej na durszlaku do której Was też zapraszam! Była smaczna, chociaż następnym razem dodam do niej domowy sos
Chocolate Stop Temptingprodukty kiszone są obecne od lat. Ze względu na tani i łatwy koszt produkcji, kiszenie to metoda powszechnie stosowana na całym świecie. Najpopularniejsze warzywa, które kisimy to kapusta i ogórki, ale tak naprawdę to kisić można niemal wszystko. Kiszonki posiadają duże walory nie tylko smakowe. Są cennym źródłem błonnika, soli mineralnych oraz witamin – zwłaszcza C, a także(...)Teraz jesienią i zimą mogę się delektować ich smakiem. Idealne do sałatek, na kanapki… i nie tylko. Zalewa z kiszonych rzodkiewek również nadaje się do spożycia (czyt. wypicia). Gorąco polecam, życzę smacznego i na zdrowie. Na blogu znajdują się również inne ciekawe przepisy na kiszonki: Kimchi Ogórki małosolne Ogórki małosolne na sucho i na mokro Przetwory z czosnku
mojewypiekiinietylkoprodukty kiszone są obecne od lat. Ze względu na tani i łatwy koszt produkcji, kiszenie to metoda powszechnie stosowana na całym świecie. Najpopularniejsze warzywa, które kisimy to kapusta i ogórki, ale tak naprawdę to kisić można niemal wszystko. Kiszonki posiadają duże walory nie tylko smakowe. Są cennym źródłem błonnika, soli mineralnych oraz witamin – zwłaszcza C, a także(...)Teraz jesienią i zimą mogę się delektować ich smakiem. Idealne do sałatek, na kanapki… i nie tylko. Zalewa z kiszonych rzodkiewek również nadaje się do spożycia (czyt. wypicia). Gorąco polecam, życzę smacznego i na zdrowie. Na blogu znajdują się również inne ciekawe przepisy na kiszonki: Kimchi Ogórki małosolne Ogórki małosolne na sucho i na mokro Przetwory z czosnku
mojewypiekiinietylkomakreli pozbywamy się ości i rwiemy ją na mniejsze kawałeczki. 2 Ugotowane jajka, ogórki oraz cebulkę siekamy w kostkę. 3 Całość mieszamy, łączymy z majonezem i doprawiamy solą oraz pieprzem. 4 Podajemy z kleksem majonezu oraz szczypiorkiem - albo w salaterce, albo na kanapkach, czy jako przekąska na krakersach. Artykuł Pasta z makreli wędzonej z jajkami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliiwszystko talerzykiem i zostawiacie na jakieś 2 dni. Kiedy woda stanie się mętna, a ogórki trochę ściemnieją i po przekrojeniu będą miały jednolity kolor w środku, są gotowe! Warto je przechowywać w lodówce, żeby nic się z nimi nie stało. Są genialne na kanapkę, piknik i jako przystawka do obiadu. Jeśli nie macie kamionkowego dzbana z Kazimierza Dolnego, możecie
GRUBY WAŁEKJapońskie kanapki ryżowe Składniki: 250 g ryżu do sushi 3 łyżki octu ryżowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 arkusze sprasowanych wodorostów nori 1 puszka tuńczyka w kawałkach 1 ogórek … Czytaj dalej Onigiri
czarrna od kuchnitortilli razem z wegańską fetą. Świetnym połączeniem jest również sos tzatziki + hummus, np. na kanapce. Niebo w ziemi! Składniki: 250g słonecznika 100g oleju rzepakowego (najlepiej nierafinowanego) 50-70ml wody 2 ząbki czosnku 1 duża cytryna 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 ogórek 1 płaska łyżeczka cukru 1 duży pęczek koperku Przygotowanie: Ziarna słonecznika umieszczamy w miseczce i zalewamy
Blendmannerkowce przełóż do blendera/malaksera/młynka do kawy, dodaj 1-2 łyżki wody z kiszenia ogórków i zblenduj na kremową pastę. Przypraw do smaku solą, pieprzem, wędzoną papryką, sokiem z cytryny i płatkami drożdżowymi. Ponownie zblenduj, uzyskując kremową, jedwabistą konsystencję serka. Wykorzystuj do smarowania kanapek! Smacznego
Moje Qulinaria