małych talerzykach wraz z małymi łyżeczkami do kanapek z wędliną i gorącą herbatą . Gdy piszę te słowa cieknie mi ślinka na samą myśl o tej sałatce ! :-) Sałatka ta doskonale nadaje się na różne przyjęcia ( komunie, imieniny, urodziny itp. ) Możemy też do niej pokroić w kostkę 3-4 kiszone ogórki
Przepisy i porady kulinarneDawno nie zamieszczałam przepisu na sałatkę, więc postanowiłam przyrządzić coś smakowitego. Proponowana sałatka będzie doskonałym urozmaiceniem, zastąpi bowiem tradycyjne kanapki brane do pracy. Podprażone nasiona słonecznika
Tylko pyszniesałatki, którą kupuję czasami w biurze u "pana kanapki". I choć najbardziej kojarzy mi się właśnie z szybkim obiadem, to wygląda i smakuje tak ładnie, że i na świątecznym stole doskonale się zaprezentuje! Składniki: 0,5 szklanki kaszy kus kus 4 plastry wędzonego łososia garść pestek granatu 0,5 zielonego ogórka garść rukoli oliwa z oliwek
Kulinarne Inspiracjezalewie z curry, prawie identycznej jak do ogórków curry . Do przepisu użyłam młodych, niewielkich cukinii, o bardzo miękkiej skórce. Jeśli macie duże cukinie z grubą skórką i dużymi nasionami, należy je obrać, wyciąć nasiona i pokroić w grube półplastry. Cukinia w zalewie curry może być dodatkiem do dań obiadowych, kanapek i sałatek. Składniki: 2,5 kg młodych cukinii biała
Codziennik Kuchennyprzepis na pastę z makreli - prosty dodatek do kanapek, a potrafi bardzo urozmaicić śniadania. PASTA Z MAKRELI - 250 gram makreli wędzonej - 100 gram twarogu - łyżka ketchupu - łyżka musztardy sarepskiej - łyżka majonezu (opcjonalnie) - pieprz, sól - szczypta cukru Makrelę obrać ze skóry i ości, wszystkie składniki wymieszać na pomocą blendera. Podawać z ogórkiem kiszonym lub konserwowym
Zgrabne Gotowanierewelacyjną pastę do kanapek, albo do pity. Coś na kształt bakłażanowego hummusu. Może i Wam zasmakuje, choć wyczytałam, że autorom "Jerozolimy" nie udało się do niej przekonać anglików, którzy kręcili z nimi dokument dla BBC :) Żeby formalnościom stało się za dość, napiszę jeszcze tylko, że przedstawiana sałatka to specjał Żydów irakijskich, a świeży warzywny dodatek ogórków i pomidorów
W kuchni wieczoremrozgnieść widelcem lub łyżką). Następnie dodać posiekane rzodkiewki, ogórka i szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec dokładnie wymieszać. Białka jajek poukładać na talerzyku, a w każde wgłobienie nałożyć czubatą łyżeczkę wcześniej przygotowanego farszu wiosennego. Mi została jedna czubata łyżeczka farszu, którą po prostu wykorzystałam jako pastę na kanapkę :) Przed podaniem posypać jajka posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Kulinarne PrzebojeKolorowe kanapki z serkiem łososiowym i łososiem wędzonym oraz truskawkami. Do schrupania na dwa kęsy i zapewniam że nie zostaną. Powiem świeżości na przekąskę. 10 kromek kawiorka pszennego 1 serek o łososiowym smaku 170 g 100 g łososia wędzonego 15 dkg truskawek 1 kawałek ogórka pieprz czerwony koper świeży 1/2 papryczki chili mozzarella kulka melisa świeża Kawiorek smaruję cienko serkiem
wesoła kuchniatatarski to idealny dodatek do jajek, kanapek oraz mięs więc doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole. Oczywiście można kupić w sklepach gotowy sos ale zdecydowanie wolę ten domowy, zrobiony tak jak lubię. składniki: 10 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka tartego chrzanu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ogórki kiszone lub konserwowe 1/2 małego słoiczka marynowanych grzybków
Monia miesza i gotujeNajbardziej popularna pasta do kanapek to oczywiście jajeczna, ale od nas zależy jej ostateczny smak, a właściwie od dodatków, których użyjemy. Moja propozycja dla Was, wrzucajcie do swoich past wszystko co lubicie- na pewno będą pyszne. SKŁADNIKI: 4 jajka czerwona i żółta papryka kilka konserwowych pieczarek 1 ogórek konserwowy lub małosolny kawałek białej części pora(2cm), albo mał a szalotka(...)majonez WYKONANIE: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, następnie obrane zmiksować na gładką masę, paprykę, ogórek, por, szczypiorek, szynkę, pieczarki drobno pokroić, do masy dodać pokrojone warzywa oraz majonez, dokładnie wymieszać,doprawić do smaku solą i pieprzem i do lodówki. Pamiętajcie, aby odsączyć ogórki i pieczarki inaczej pasta będzie zbyt luźna
Kuchnia Beatywymieniać, ale jednak trzeba pamiętać, aby nie przedobrzyć, ponieważ zbyt duże spożywanie przetworów mlecznych może spowodować zakwaszenie organizmu albo spowoduje alergię na laktozę. Ja na śniadanie proponuję kanapkę, ale w nieco innym wydaniu i nie z chleba zwykłego.Jest to twarożek, ale wzbogacony w warzywa, które są bardzo cenne w naszej diecie, przełożony masą wazową. Kiedy jednak pociecha(...)warzywami dostarcza wszystko co jest najcenniejsze dla naszego organizmu. Składniki: waza 5 - 6 szt. masło 2 płaskie łyżki twaróg 150 gram papryka czerwona mała 1/2 szt. ogórek zielony długi 1/3 szt. sól, pieprz do smaku olej z pestek winogron 1 łyżeczka jogurt naturalny 1 łyżka Sposób przygotowania: 1. Wazę zmielić blenderem, tak aby nie było grudek
Kuchnia PaulettesPewne dania są dozwolone, nie należy jednak przesadzać i jeść ich codziennie. Burgery przygotowuję raz na 2 tygodnie, zazwyczaj w niedzielę i jest to swojego rodzaju uczta dla zmysłów. Kanapkę podaję z opiekanymi ziemniaczkami i jogurtowym czosnkowym sosem. To naprawdę smaczna odmiana, szczególnie że dieta NaturHouse zezwala na zjedzenie makaronu, kaszy, czy ziemniaków tylko 3-4 razy w tygodniu(...)kotlety doprawiam płaską łyżeczką ostrej papryki odrobiną pieprzu i soli( używam himalajskiej) bułki hamburgerowe ( powinno się wyrzec mąki pszennej, ale sporadycznie jest to dopuszczalne, słowa dietetyka;) sałata, pomidor, cebulka, ogórek konserwowy jogurt naturalny, czosnek i koperek ewentualnie odrobina koncentratu pomidorowego około 4 małych ziemniaczków na porcję rozmaryn, przyprawa do ziemniaków Prymat łyżka oliwy Właściwie cały obiad zajął
Rusty ForkSzybkie kanapki nie muszą być wcale nudne, w kilka chwil można wyczarować kolorowe i zdrowe przekąski na wynos. Lubicie awokado?, bo ja uwielbiam w różnych wydaniach, a w szczególności w połączeniu z pieczywem. Składniki: - 1 bagietka - 1 dojrzałe awokado - 1 pierś gotowana pierś z kurczaka - ogórek, pomidor, sałata, papryka czerwona - majonez lub sos czosnkowy 1. Bagietkę kroimy na cienkie plastry
Apetyczna babeczkapasty kanapkowej . Żeby smarowidło trzymało się na kanapce i nie było przy tym za ciężkie dla żołądka, składniki przemieszałam sosem jogurtowo czosnkowym , do którego użyłam Sosu czosnkowego od Folwark - mój wybór na nadchodzące Święta :) Składniki na śniadanie dla 3-4 osób: 1 makrela wędzona – średnia 2 jajka – ugotowane na twardo 3 ogórki kiszone – średnie 1 cebula czerwona – mała
Grunt to przepis!każde danie jest taką prawie sałatką. Nawet kanapki, które my zjedlibyśmy tradycyjnie, u Davida kończą jako zdekomponowane sałatki, z chlebem pokrojonym na kawałki, jako jeden ze składników w miseczce. Niektóre powstałe tak połączenia wyglądają nieco dziwnie np. chleb żytni + banan + grapefruit + mięta, ale część wygląda bardzo smakowicie np. połączenie borówki z ogórkiem, arbuza z pomarańczą czy awokado, ryżu i krewetek
Ugotowane pozamiatane