ogórki małosolne - 1061 przepisów (strona:60/71)

Faszerowane pieczarki z serem 125

mniejsze kawałki i mielimy.Zmielone mięsko przekładamy do miski, wbijamy jajo i dodajemy sól i pieprz.Wsypujemy pokrojone pieczarki ( to co zostało wykrojone z pieczarek). Krok 3 Ogórki wyjmujemy z gara( miałam małosolne) ogóreczki kwaszone trzy sztuki i kroimy drobniutko, a następnie dodajemy  do reszty składników. Krok 4 Farsz wkładamy w pieczarki i układamy w formie prostokątnej wyłożonej folią aluminiową

Różowa kuchnia
Ekspresowa sałatka z kaszy kuskus z ogórkiem VIDEO 117

pracy (lunch box) lub podać jako dodatek do mięsa. Ja najczęściej podaje ją na liściach cykorii do grillowanego mięsa. Składniki: 200 gram kaszy kuskus 2 ogórki świeże, 2 kiszone, 1 małosolny (można dowolnie mieszać wg uznania) pęczek koperku 1/2 puszki kukurydzy 3 łyżki majonezu (ja użyłam firmy FOLWARK ) sól, pieprz Wykonanie (VIDEO) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
Smalec po staropolsku 135

chwilkę poddusić wszystko razem,Przelać do miseczki, dodać przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek.Pozostawić do zastygnięcia i podawać.Wybornie smakuje na ciemnym pieczywie w towarzystwie kiszonego ogórka.W lecie obowiązkowo z małosolnym.   Smacznego

Gosia gotuje
Śledzie w pikantnej salsie 167

składniki* 500 g filetów śledziowych małosolnych * 2 czerwone papryki* 4 ogórki konserwowe * 2 średnie cebulki* 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego* 8 łyżek pikantnego ketchupu * 1-2 łyżki octu* 1 łyżka cukru* 1 łyżeczka miodu * 1 łyżeczka słodkiej papryki* 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne* 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej* 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego* 1/3 szklanki wody Sposób wykonania Cebulę obrać

Mix smaku
Ogórki kiszone domowy przepis 109

wodą zalej ogórki i od razu szczelnie zakręć. Postaw słoiki z ogórkami w ciemnym i chłodnym miejscu. Po kilku dniach możesz jeść już małosolne, a po około 2 tygodniach będą gotowe kiszone ogórki. SMACZNEGO! Artykuł Ogórki kiszone domowy przepis pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Prosta surówka z kiszonych ogórków 87

Najprostsza surówka z kiszonych ogórków, pełna witaminy C i probiotycznych bakterii kwasu mlekowego. Sezon na kiszenie ogórków już się rozpoczął i jak znudziły Ci się pierwsze małosolne wykorzystaj ukiszone nadmiary do przygotowania tej arcyprostej surówki. Pasuje do każdego wiosennego drugiego dania. Kwaskowaty ogórek w połączeniu ze słodkawym jabłkiem smakuje naprawdę doskonale. Jak raz jej skosztujesz jestem pewna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY, PYSZNE 265

sprawia to curry, czy pozostałe przyprawy, w każdym razie te są jak najbardziej na tak. Kto jeszcze nie przygotowywał, polecam, pracy przy nich niewiele, ogórków jeszcze pod dostatkiem (sama ciągle jeszcze przygotowuję małosolne, które nie zjedzone pasteryzuję na zimę), a zimą do kanapki jak znalazł. Przepis znaleziony tutaj , zmniejszyłam tylko ilość cukru i octu, dałam także więcej czosnku. Składniki

Smaczne Zdrowe
Ogórki Małosolne 118

Już mamy sierpień, ogórki zbieramy pełnymi wiadrami, dzisiaj przepis na pyszne małosolne ;) Ja zawsze robię duży słoik, który ma 3L i wszystkie składniki podam na ten właśnie słoik;) Tak naprawdę robię na "oko" a wychodzą najlepsze w mieście;) 3 kg ogórków koszyczki kopru-grube gałązki liście chrzanu ok 2 szt 2 małe laski chrzanu czosnek

Moje Słodkie Piekiełko
Ogórki małosolne 124

wiadomo posiadają duże walory nie tylko smakowe,ale i zdrowotne. Jestem wielbicielką kiszenia i początku lata nie wyobrażam sobie bez dużego słoika ogórków na kuchennym blacie. Zjadamy je zanim zdążą się zakisić, bo chrupiące małosolne to nasze ulubione. Was też zachęcam do eksperymentów z kiszonymi warzywami, nie tylko z ogórkami. Na zaprzyjaźnionym blogu widziałam dziś kiszone rzodkiewki- przepis

Smakowity Blog Kulinarny
Tatar ze śledzia. Oryginalny pomysł na przekąskę imprezową. PRZEPIS 263

dodaj musztardę, olej i ocet. Dopraw pieprzem. Składniki dokładanie wymieszaj i odstaw do lodówki minimum na kilka godzin, aby wszystko się przegryzło. Podawaj z drobno pokrojonym ogórkiem kiszonym lub konserwowym (my akurat mieliśmy małosolne), marynowanymi grzybkami – mogą być pieczarki – oraz świeżą natką lub koperkiem. Rada: tatara najlepiej podawać w małych kokilkach. Artykuł Tatar ze śledzia. Oryginalny pomysł

Kulinarna Polska
Śledzie w śmietanie 121

składniki* 50 dag filetów śledziowych małosolnych * 200 ml gęstej śmietany 18%* 3 ogórki konserwowe* 6-7 pieczarek marynowanych* 1 cebulka* pieprzSposób wykonaniaŚledzie wypłukać, ewentualnie chwilę namoczyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Ogórki i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę, cebulkę w dość małe piórka.Wszystko wrzucić do naczynia, wymieszać, dodać śmietanę, doprawić pieprzem, wymieszać i odstawić

Mix smaku
Sałatka ziemniaczana z boczkiem i ogórkami kiszonymi / Potato salad with bacon and dill pickles 310

porcji) Składniki: 150 g boczku pokrojonego w kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 kg młodych ziemniaków, pokrojonych w grubą kostkę 2 średnie ogórki kiszone, pokrojone w kostkę lub plasterki (opcjonalnie małosolne lub korniszone) 1 pęczek koperku, posiekany 4 łyżki majonezu 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; sól, pieprz Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej(...)dużej miski. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wrzuć boczek i smaż do ładnego zarumienienia. Następnie dodaj cebulkę i podsmaż do zeszklenia. Przełóż zawartość patelni do miski z ziemniakami. Dodaj ogórki, koperek, majonez i śmietanę dokładnie wymieszaj. Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku i podawaj. Smacznego! Recipe in English Potato salad with bacon and dill pickles (4-6 servings

karmelowy
Kiszone ogórki i cukinie na zimę 161

zakisić je razem. Ogórki kiszą się szybciej, więc ułożyłam je na górze, a cukinie potrzebują  jeszcze 2 dni dla dobrego ukiszenia. Kiszone ogórki i cukinie, można przygotować razem lub osobno, jako kiszonkę małosolną (do zjedzenia na bieżąco) lub jako przetwory na zimę.  Różnica polega na tym, czy słoiki pasteryzujemy czy nie. Wybór należy

Codziennik Kuchenny
SAŁATKA ŚLEDZIOWA a'la sos Tatarski - z korniszonami, oliwkami, jajkami... 374

Wyszło cudownie - kwaskowato-słodkawo z nutką naturalnej soli (oliwkowej) i błogim aromatem ziół. Dla nas strzał w 10-tkę. OGÓRKI PO ŻYDOWSKU . Za ogórkami szalejemy. Nie ważne dla nas czy są one świeże, małosolne, kiszone, marynowane czy jakie. Zawsze możemy je jeść w ilościach, które od śladowych znacznie odbiegają. Nie ważne w czym one występują - będą nam pasowały

Wypisz Wymaluj
KISZONE RZODKIEWKI 156

Kiszonki cieszą się u nas niesłabnącą popularnością. W olbrzymich ilościach kiszę zawsze ogórki na zimę , które niezależnie od ilości znikają zawsze przed następnym sezonem. Oprócz ogórków kisiłam już szparagi (i choć te nie cieszyły się u nas wielkim powodzeniem, to było to ciekawe doświadczenie...), kisiłam także buraki na zakwas buraczany (dodaję go do barszczu, botwiny, można go także(...)kiszone rzodkiewki. I choć mój małżonek nie podzielał na początku mojego entuzjazmu, to po degustacji zmienił zdanie. Są przepyszne i to zarówno takie małosolne, po 2-3 dniach kiszenia (zakwaszone wodą od kiszonych ogórków) jak i później już ukiszone, po 5-7 dniach. Polecam, wszak kiszonki są zdrowe o każdej porze roku... :-) Moje kiszonki przygotowuję zawsze wg tej samej

Smaczne Zdrowe
Hot dogi z domowymi grillowanymi kiełbaskami 206

przygotowania tych kiełbasek opisaliśmy tutaj . HOT DOGI Z DOMOWYMI KIEŁBASKAMI SKŁADNIKI (na 4 hot dogi) 4 cienkie kiełbaski wieprzowe z tego przepisu 4 bułki do hot dogów ogórek z zalewy chilli lub małosolny z tego przepisu 1/2 białej cukrowej cebuli pokrojonej w plasterki musztarda ketczup Sos BBQ: 70 gram dobrego gęstego ketchupu 1, 5 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu(...)grillujemy. Na grillu albo na patelni grillowej. Połowę kiełbasek obtaczamy w sosie BBQ. Bułki do hot dogów podgrzewamy na grillu. Każdą rozkrajamy i wkładamy do środka – cebulę i ogórka. Do każdej bułki wkładamy kiełbaskę. Kiełbaski, które nie zostały obtoczone w sosie BBQ smarujemy ketchupem i musztardą. SMACZNEGO

OstryKęs
ogórki małosolne 101

Wszyscy lubią i każdy może sobie przygotować :) Dlaczego nazywamy małosolne?  Po prostu do zalewy na litr wody dajemy 1 łyżkę soli, a do kiszenia na zimę 2 łyżki :) Potrzebujemy ogórki gruntowe... Koperek... Chrzan... Czosnek... Sól kamienną i wodę... Ogórki zrywamy i myjemy w zimnej wodzie... Obcinamy końcówki żeby szybciej się zakisiły... Na dno naczynia układamy liść

chleba naszego