Obowiązkowe latem i jesienią. Bogactwo witamin i flory bakteryjnej w jednym kamionkowym garnku. Niewiele pracy, kilka dni i ogórki są gotowe, domowe, pyszne kiszone. I mimo że uwielbiamy małosolne to polecam odrobinę więcej cierpliwości, by poczekać na ich lepszą, kiszoną wersję. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJeden przepis na małosolne już jest, ale tradycyjny, w zalewie. Kusił mnie jednak sposób "na sucho", a dokładniej mówiąc kusił mnie ich wygląd. Bo jak ogórek może być nadal tak zielony jak się już przecież ukisił 😁 Byłam pewna, że się nie da, że to obróbka komputerowa albo że to w ogóle nie dobre i takie nijakie. I przekonałam się! Wystarczyło(...)soczystą zieleń :) No i czas oczekiwania- jak już wspominałam wystarczy doba, gdzie w przypadku tradycyjnych jest to jednak kilka dni. Jeśli więc lubicie i macie dostęp do gruntowych ogórków (w sklepach są na pewno, na działkach też już się pojawiają), to z czystym sumieniem mogę Wam polecić ten sposób kiszenia. Przygotowane na sucho mogą być przechowywane
Kuchnia w czekoladziebawole serce”, ogórka świeżego i kiszonego, jest pysznie! Możecie zamiast masła dać odrobinę domowego sosu majonezowo-musztardowego, lub ketchupowego; wystarczy wymieszać majonez z musztardą lub ketchupem – szybki dip do ryby na kanapkę gotowy. Wzbogaci smak, kalorii doda. Fajnym pomysłem jest też dodatek chrzanu, preferujemy ostrość, która podkreśla smak ryby. Koper, rzodkiewka, małosolne, cukinia, co macie dajcie, niech będzie(...)dopełnienie nadmorskiego porannego widoku. SKŁADNIKI: kilka kromek chleba, może być razowy, u mnie wyjątkowo jasny pszenny, do grzanek w sam raz jajka ugotowane na twardo wędzona ryba dodatki: pomidory, ogórki, rzodkiewka masło i/lub majonez z dodatkiem musztardy, ketchupu lub chrzanu PRZYGOTOWANIE: Kromki przesmażam z obu stron na suchej patelni. Smaruję masłem lub sosem majonezowym, jak wolicie. Układam rybę, dodatki
Zasmakuj KuchniNapatrzyłam się na ogóra-ski i nie mogłam przejść obojętnie. Tak mi się się chciało małosolnych ogóreczków. Jestem uparciuch , że hej nie kopiłam hoc jednego na spróbowanie. Musiałam sama zrobić po swojemu tak po domowemu. Składniki: ogóreczki gruntowe 2 kg koper 3 szt( wyrwałam w ogródku w raz z korzeniami ,potem je tylko odcięłam) liść chrzanu 3 szt chrzan korzeń(...)taki ze 3 cm starczy. Krok 2 Ogórki umyłam i włożyłam do garnka na koper z chrzanem.Zagotowałam 4 litry wody i zalałam. Rozpuściłam sól i wlałam do garnka.Przykryłam jednym koprem i jednym liściem chrzanu. Położyłam stary talerz i docisnęłam. Tak postały cztery dni i zrobiły się małosolne,po sześciu dniach były lekko kwaszone
Różowa kuchniaGorącą solanką zalewam słoiki i zakręcam szczelnie nakrętkami. Słoiki z ogórkami zostawiam na 3-4 dni w ciepłym miejscu po tym czasie wynoszę do zimnej spiżarni gdzie czekają na późniejsze spożycie. Zapasów robię tyle by zawsze wystarczyło do nowych zbiorów. Oczywiście teraz w sezonie na bieżąco zajadamy się małosolnymi,które nastawiam co kilka dni w większym słoju. Do małosolnych
Kolorowa kuchnia ElkiSezon ogorkowy w pelni.Dla fanow kiszonych ogorkow nie ma nic lepszego niz te przygotowane samodzielnie w domu.Dzis zrobilam pierwsza porcje i tak bedzie do konca lata.Jedne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!składniki* 500 g śledzi małosolnych (mogą być też matiasy w oleju paczkowane)* 3/4 szklanki ketchupu pikantnego* 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego* 3 łyżki oleju* 2-3 łyżeczki cukru* 2 czubate łyżeczki miodu jak najgęstrzego* szczypta soli* 2-3 kawałki papryki konserwowej (zależy od wielkości kawałków)* 2 ogórki konserwowe* 1 mała puszka kukurydzy z fasolką* 1 pęczek natki pietruszkiSposób wykonaniaŚledzie wymoczyć
Mix smakuSerek wiejski jadłam zawsze na słodko z cukrem. Dziś polecam na słono! Ostatnio w sklepie widziałam już gotowe serki wiejskie (z ogórkiem i koperkiem), ale jakże
Ana Mari's worldugotowane na twardo pół wędzonej makreli 1ogórek małosolny/kiszony pół małej cebulki łyżeczka musztardy 1łyżka jogurtu naturalnego lub majonezu biały pieprz szczypior kolendra Wykonanie: 1. Oddziel mięso ryby od ości i skóry. Dokładnie sprawdź czy nie zostały ości. 2. Jaja ugotuj,obierz i posiekaj w kosteczkę. 3. Cebulę obierz i posiekaj. Ogórka posiekaj. 4. Do michy wrzuć wszystkie składniki. Dodaj
U Fiolkiugotowane na twardo pół wędzonej makreli 1ogórek małosolny/kiszony pół małej cebulki łyżeczka musztardy 1łyżka jogurtu naturalnego lub majonezu biały pieprz szczypior kolendra Wykonanie: 1. Oddziel mięso ryby od ości i skóry. Dokładnie sprawdź czy nie zostały ości. 2. Jaja ugotuj,obierz i posiekaj w kosteczkę. 3. Cebulę obierz i posiekaj. Ogórka posiekaj. 4. Do michy wrzuć wszystkie składniki. Dodaj
Fiolka w kuchnirozprawić się z samą wędzoną makrelką, ale kanapki wypastowane są niezwykle mile widziane. I na zagrychę ogóry małosolne - oj, jakie to dobre ! Pasty z ryb można robić na różne sposoby. Dwa z nich już kiedyś pokazywałam - pasta makrelowa z jajkiem i kiszonym ogórkiem i pasta z makreli z cebulą i ketchupem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakiszone ogórki i kapustę, ale nie tylko te warzywa można kisić. Tak naprawdę kisić można prawie wszystko, a warzywa dzięki procesowi fermentacji są pełne witamin, szczególnie witaminy C, regulują nasze trawienie, ułatwiają usuwanie toksyn i mają wiele innych wartości dla naszego organizmu. Tak więc koniecznie zakiście w weekend rzodkiewki i uwierzcie mi, że je pokochacie tak jak małosolne latem
Bernika - moj kulinarny pamietnikSmalczyk wiejski z mięskem... W tym momencie żałuję tylko, że nie upiekłam sama chleba. Nigdy nie piekłam chleba, chyba muszę spróbować. A do tego chlebka domowy
Pelusiowa Kuchniawakacjami u Dziadka na wsi. Ponieważ lubię szybkie i smaczne dania tym razem wyczarowałam taki oto gulasz. Będzie jak znalazł na obiad dla zabieganych. Do tego kasza i ogóreczki małosolne. Pycha! Obiad podałam na talerzu Jesień od Porcelany Bogucice. duży podwójny filet z kurczaka 200g kurek cebula ząbek czosnku sól pieprz łyżka przyprawy do gulaszu łyżeczka słodkiej(...)liście laurowe. Dusić pod przykryciem ok 20 minut. Mąkę wymieszać w 1/3 szkl zimnej wody, zagęścić gulasz. W razie konieczności doprawić do smaku. Podawać z kaszą i ogórkami
Smakołyki AsiKiszony kalafior...kto jeszcze nie próbował serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu. Kalafior kiszę niemal identycznie jak ogórki, z tym,że nie dodaję chrzanu. Tak ukiszony jest bardzo smaczny i chrupiący. Doskonale nadaje się jako przystawka do obiadu, czy grilla, wykorzystuję go tez jako składnik do różnych surówek i sałatek. Polecam :) Składniki - kalafior - koper ( łodygi i baldaszki ) - czosnek - sól(...)chłodne miejsce. Uwagi : Ze średniej wielkości kalafiora wychodzą ok. 3 słoiki po 0.9 litra. Dla mnie najlepsze są takie kalafiorki właśnie po 4-5 dniach kiszenia, smakują jak małosolne i wyjadamy je prosto ze słoika. Takie dłużej przechowywane są najlepsze do sałatek i surówek. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogród