ogórki małosolne - 1061 przepisów (strona:61/71)

Pomidorów czas. 157

się do pomidorów i ogórków. Część ogórków wysiałam sama, część kupiłam w sadzonkach. I jedne i drugie wyrosły pięknie, ale wiadomo - ogórki potrzebują w sumie tylko wody :) Było ich tyle, że były i małosolne i nakisiłam na zimę. Starczyło dla teściowej i jeszcze dla kilku osób ;) Pomidory sadziłam z rozsad. Mąż kupił kilka odmian i nie byłby

bistro mama
Koreczki z ogórków na zimę, z papryką i cebulą. 152

na zimę. Zawsze to wyglądało to tak, że mąż wynosił po cichu z jej spiżarni słoiczki. W tym roku jednak ogórki obrodziły niesamowicie, więc robię nie tylko płaty po żydowsku które uwielbiamy, nie tylko robimy małosolne i korniszony - ale właśnie też koreczki i pewnie zrobię jeszcze jakąś sałatkę konserwową . Róbcie szybciutko, bo ceny warzyw mają iść w górę(...)bardzo aromatyczne, lekko słodkie, delikatnie octowe, nie za miękkie ani nie za twarde - na prawdę smaczne. Z tej proporcji wychodzi około 15 słoiczków po 500 ml. Składniki: 4 kg ogórków ( mogą być gruntowe, mogą być ze szklarniowe) 0,5 kg białej cebuli 3 czerwone papryki ( może dać np. 1 żółtą a dwie czerwone) na zalewę: 9 szklanek wody

Poezja Smaków - blog kulinarny
OGÓRKI MAŁOSOLNE 123

sobie takie ogóreczki poleżą trochę dłużej w zalewie i "nabiorą mocy", ale znam też takich amatorów "małosolnych" (patrz np. moja mama), którzy sprawdzają ich smak już po 3-4 godzinach :) Acha, mama zawsze mi powtarza, że lepsze są do kiszenia takie ogórki, które nie mają bardzo ciemnej skórki. SKŁADNIKI: ok. 2 kg ogórków gruntowych kilka gałązek kopru

Kuchnia w opałach
Ogórki kiszone krok po kroku - najlepszy przepis! 2040

wlać zalewę i zakręcić (żadem baldachim nie wystaje ze słoika). Jeśli na górze, łatwiej napychać ogórki ;) rób jak wolisz ;) Spotkałam się z kiszonymi, gdzie po kilku dniach kiszenia są pasteryzowane. NIE RÓB TEGO! :D ja spróbowałam i... to nie są kiszone, a bardziej małosolne, bo generalnie pasteryzacja jest procesem, który powstrzymuje kiszenie, więc to zamach na smak kiszeniaków ;) Niektórzy

Kolorowy Przepisownik
Ogórki i kuchnia koreańska 262

Ogórki lubimy pod każdą postacią. Świeże, w mizerii, małosolne, kiszone i jakie tylko sobie wymyślicie. Przepyszne były te sprzedawane na ulicy w Stambule, po prostu przekrojone na 4, posypane solą i podane w papierku. Prawdziwy street food. W związku z … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Małosolne 189

Ogórki każdy przecież umie zakisić. Tak stwierdziła moja mama, gdy na pytanie po co robię zdjęcia ogórkom powiedziałam, że oczywiście na blog. Czy każdy

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ogórki małosolne 93

łokcia :) Pewnie każdy potrafi zrobić małosolne, ale pomyślałem, że i tak zamieszczę tutaj ten przepis, tak w hołdzie ogórowi małosolnemu :) A pracy nie ma w tym żadnej, chyba najbardziej pracochłonna rzecz w tym przepisie to umycie ogórków, bo cała reszta to już robi się sama. W wiosenno letnim sezonie cały czas robię te ogórki. Jedne wyjmuję z kamionki

Marder&Marder Manufacture
MOJE SPOSOBY NA OGÓRKI 175

przygotowania, nie wymagają obierania, pyszne 3. OGÓRKI W KECZUPIE - lekko słodkawe, ulubione ogórki mojego męża 4. OGÓRKI Z PAPRYCZKAMI CHILI 5. BABCINE OGÓRECZKI  - Tradycyjny przepis na pyszne, jędrne ogóreczki octowe takie jak u Babci 6. MAŁOSOLNE WG PRZEPISU BABCI - robione wg tradycyjnej receptury mojej babci. Można je przełożyć na zimę do słoików i uzyskać kwaszone ogóreczki

Z Majeczką w kuchni
Ogórki kiszone – przepis niezawodny 136

albo będzie wystawało nad poziom solanki – zgnije. I popsuje przy okazji całą resztę. Zalane solanką ogórki mocno zakręcamy, stawiamy do góry dnem i dajemy słoikom ostygnąć. Podpisujemy, wstawiamy do spiżarki. Jeśli nie wytrzymacie, po 3-4 dniach będziecie mogli zjeść je jako małosolne .   Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Zasypywanie produktów solą lub zalewanie solanką hamuje(...)trakcie kiszenia wydziela się również dwutlenek węgla, stąd wieczka w Waszych słoikach mogą się zrobić wypukłe , tak samo jak wieczka od jogurtu – będzie to całkowicie naturalne zjawisko. Ogórki kiszone mogą zacząć przeciekać, dlatego pamiętajcie o postawieniu ich we w miarę chłodnym miejscu, na papierowych ręcznikach lub na starej gazecie. SKŁADNIKI na 6 słoików po 900ml 2,5kg ogórków

Karo in the Kitchen
Ogórki kiszone w kamionce 159

Obowiązkowe latem i jesienią. Bogactwo witamin i flory bakteryjnej w jednym kamionkowym garnku. Niewiele pracy, kilka dni i ogórki są gotowe, domowe, pyszne kiszone. I mimo że uwielbiamy małosolne to polecam odrobinę więcej cierpliwości, by poczekać na ich lepszą, kiszoną wersję. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ogorki małosolne na sucho (po rosyjsku) 786

Jeden przepis na małosolne już jest, ale tradycyjny, w zalewie. Kusił mnie jednak sposób "na sucho", a dokładniej mówiąc kusił mnie ich wygląd. Bo jak ogórek może być nadal tak zielony jak się już przecież ukisił 😁 Byłam pewna, że się nie da, że to obróbka komputerowa albo że to w ogóle nie dobre i takie nijakie. I przekonałam się! Wystarczyło(...)soczystą zieleń :) No i czas oczekiwania- jak już wspominałam wystarczy doba, gdzie w przypadku tradycyjnych jest to jednak kilka dni.  Jeśli więc lubicie i macie dostęp do gruntowych ogórków (w sklepach są na pewno, na działkach też już się pojawiają), to z czystym sumieniem mogę Wam polecić ten sposób kiszenia.  Przygotowane na sucho mogą być przechowywane

Kuchnia w czekoladzie
Grzanki z wędzonym karmazynem 119

bawole serce”, ogórka świeżego i kiszonego, jest pysznie! Możecie zamiast masła dać odrobinę domowego sosu majonezowo-musztardowego, lub ketchupowego; wystarczy wymieszać majonez z musztardą lub ketchupem – szybki dip do ryby na kanapkę gotowy. Wzbogaci smak, kalorii doda. Fajnym pomysłem jest też dodatek chrzanu, preferujemy ostrość, która podkreśla smak ryby. Koper, rzodkiewka, małosolne, cukinia, co macie dajcie, niech będzie(...)dopełnienie nadmorskiego porannego widoku. SKŁADNIKI: kilka kromek chleba, może być razowy, u mnie wyjątkowo jasny pszenny, do grzanek w sam raz jajka ugotowane na twardo wędzona ryba dodatki: pomidory, ogórki, rzodkiewka masło i/lub majonez z dodatkiem musztardy, ketchupu lub chrzanu PRZYGOTOWANIE: Kromki przesmażam z obu stron na suchej patelni. Smaruję masłem lub sosem majonezowym, jak wolicie. Układam rybę, dodatki

Zasmakuj Kuchni
Ogórki małosolne 2016 139

Napatrzyłam się na ogóra-ski i nie mogłam przejść obojętnie. Tak mi się się chciało małosolnych ogóreczków. Jestem uparciuch , że hej nie kopiłam hoc jednego na spróbowanie. Musiałam sama zrobić po swojemu tak po domowemu. Składniki: ogóreczki gruntowe 2 kg koper 3 szt( wyrwałam w ogródku w raz z korzeniami ,potem je tylko odcięłam) liść chrzanu 3 szt chrzan korzeń(...)taki ze 3 cm starczy. Krok 2 Ogórki umyłam i  włożyłam do garnka na koper z chrzanem.Zagotowałam 4 litry wody i zalałam. Rozpuściłam sól i wlałam do garnka.Przykryłam jednym koprem i jednym liściem chrzanu. Położyłam stary talerz i docisnęłam. Tak postały cztery dni i zrobiły się małosolne,po sześciu dniach były lekko kwaszone

Różowa kuchnia
Ogórki kiszone wg Elki 153

Gorącą solanką zalewam słoiki i zakręcam szczelnie nakrętkami. Słoiki z ogórkami zostawiam na 3-4 dni w ciepłym miejscu po tym czasie wynoszę do zimnej spiżarni gdzie czekają na późniejsze spożycie. Zapasów robię tyle by zawsze wystarczyło do nowych zbiorów. Oczywiście teraz w sezonie na bieżąco zajadamy się małosolnymi,które nastawiam co kilka dni w większym słoju. Do małosolnych

Kolorowa kuchnia Elki
Ogórki malosolne 140

Sezon ogorkowy w pelni.Dla fanow kiszonych ogorkow nie ma nic lepszego niz te przygotowane samodzielnie w domu.Dzis zrobilam pierwsza porcje i tak bedzie do konca lata.Jedne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania