ogórki małosolne - 1061 przepisów (strona:61/71)

Ogórki w musztardzie do słoików na zimę 126

już w occie, kiszone, małosolne... więc pora na musztardowe. Uwielbiam! Składniki: 3 kg małych ogórków 2 cebule 1 płaska łyżeczka soli na jeden słoik 1 baldach kopru Składniki na zalewę: 5 szklanek wody 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 5 łyżek musztardy Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić. Ogórki umyć i włożyć do przygotowanych słoików wraz z cebulą, koprem

Tradycyjna Kuchnia
OGÓRKI KISZONE- NAJLEPSZE 332

idealnie prosty kształt. Gdy zbiory zmierzają ku koncowi ogórki robią się korbusiate , a wtedy trudniej je upakować do mniejszych słoików a takie preferujemy. Ogórki które przygotowuję na zimę różnią się od małosolnych m.in.ilością soli i tym , że należy je spasteryzować (by zakonczyc proces kiszenia). Składniki: - ogórki gruntowe , najlepiej małe i bardzo jędrne ( ja na raz przeważnie

Smaczne Zdrowe
6 moich sprawdzonych sposobów na wzmacnianie odporności poprzez dietę 71

również w tym artykule. Oto 6 moich sposobów na budowanie odporności poprzez produkty żywieniowe oraz suplementację: Często podaję kiszonki Czy Wasze dzieci lubią ogórki kiszone? U mnie jest tak: jedno lubi kiszone, drugie lubi tylko małosolne, a trzecie nie lubi wcale.. ale za to lubi wyjadać z pojemnika kiszoną kapustę Czy mi to pasuje? Oczywiście! Niech każde(...)wirusami i bakteriami. Najzdrowsze kiszonki to te spożywane na surowo. Niestety, bigos lub zupa ogórkowa już takich prozdrowotnych właściwości nie mają. Jeśli dziecko nie przepada za wyrazistym smakiem ogórków kwaszonych, to można np. do talerza już przygotowanej, ulubionej zupy dziecka (np. pomidorowej lub warzywnej zupy-krem) dodać łyżkę soku z kwaszonych ogórków. Nie zmieni to smaku zupy

Wiszniówka
Ogórki małosolne 153

Kiedy tylko pojawiają się świeże ogórki gruntowe nie mogę się oprzeć pokusie zrobienia małosolnych. Wystarczą trzy dni i mamy domowe rarytasy. Kiedy bardzo zależy nam na szybkim efekcie to odcinamy końcówki ogórków i robimy kilka podłużnych nacięć; dzięki temu ogórki szybciej przejdą zaprawą. Proporcje: na kilo ogórków gruntowych litr przegotowanej wody (ciepłej) łyżka soli 3 ząbki

prawdziwe jedzenie
Ogórki małosolne 282

Jeśli i u Was wysyp ogórków taki, jak u mojej Mamy i macie problem co z nimi jeszcze zrobić, to polecam ten przepis na małosolne, a gotowe w przeciągu tygodnia. Po 3 dniach były dla mnie jeszcze za "słabe", ale po równym tygodniu smakowały mi o niebo bardziej! Składniki: ok 3 kg ogórków 2 średnie gałązki kopru wraz

Kuchnia w czekoladzie
Pomidorów czas. 150

się do pomidorów i ogórków. Część ogórków wysiałam sama, część kupiłam w sadzonkach. I jedne i drugie wyrosły pięknie, ale wiadomo - ogórki potrzebują w sumie tylko wody :) Było ich tyle, że były i małosolne i nakisiłam na zimę. Starczyło dla teściowej i jeszcze dla kilku osób ;) Pomidory sadziłam z rozsad. Mąż kupił kilka odmian i nie byłby

bistro mama
Koreczki z ogórków na zimę, z papryką i cebulą. 142

na zimę. Zawsze to wyglądało to tak, że mąż wynosił po cichu z jej spiżarni słoiczki. W tym roku jednak ogórki obrodziły niesamowicie, więc robię nie tylko płaty po żydowsku które uwielbiamy, nie tylko robimy małosolne i korniszony - ale właśnie też koreczki i pewnie zrobię jeszcze jakąś sałatkę konserwową . Róbcie szybciutko, bo ceny warzyw mają iść w górę(...)bardzo aromatyczne, lekko słodkie, delikatnie octowe, nie za miękkie ani nie za twarde - na prawdę smaczne. Z tej proporcji wychodzi około 15 słoiczków po 500 ml. Składniki: 4 kg ogórków ( mogą być gruntowe, mogą być ze szklarniowe) 0,5 kg białej cebuli 3 czerwone papryki ( może dać np. 1 żółtą a dwie czerwone) na zalewę: 9 szklanek wody

Poezja Smaków - blog kulinarny
OGÓRKI MAŁOSOLNE 115

sobie takie ogóreczki poleżą trochę dłużej w zalewie i "nabiorą mocy", ale znam też takich amatorów "małosolnych" (patrz np. moja mama), którzy sprawdzają ich smak już po 3-4 godzinach :) Acha, mama zawsze mi powtarza, że lepsze są do kiszenia takie ogórki, które nie mają bardzo ciemnej skórki. SKŁADNIKI: ok. 2 kg ogórków gruntowych kilka gałązek kopru

Kuchnia w opałach
Ogórki kiszone krok po kroku - najlepszy przepis! 2029

wlać zalewę i zakręcić (żadem baldachim nie wystaje ze słoika). Jeśli na górze, łatwiej napychać ogórki ;) rób jak wolisz ;) Spotkałam się z kiszonymi, gdzie po kilku dniach kiszenia są pasteryzowane. NIE RÓB TEGO! :D ja spróbowałam i... to nie są kiszone, a bardziej małosolne, bo generalnie pasteryzacja jest procesem, który powstrzymuje kiszenie, więc to zamach na smak kiszeniaków ;) Niektórzy

Kolorowy Przepisownik
Ogórki i kuchnia koreańska 253

Ogórki lubimy pod każdą postacią. Świeże, w mizerii, małosolne, kiszone i jakie tylko sobie wymyślicie. Przepyszne były te sprzedawane na ulicy w Stambule, po prostu przekrojone na 4, posypane solą i podane w papierku. Prawdziwy street food. W związku z … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Małosolne 179

Ogórki każdy przecież umie zakisić. Tak stwierdziła moja mama, gdy na pytanie po co robię zdjęcia ogórkom powiedziałam, że oczywiście na blog. Czy każdy

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ogórki małosolne 86

łokcia :) Pewnie każdy potrafi zrobić małosolne, ale pomyślałem, że i tak zamieszczę tutaj ten przepis, tak w hołdzie ogórowi małosolnemu :) A pracy nie ma w tym żadnej, chyba najbardziej pracochłonna rzecz w tym przepisie to umycie ogórków, bo cała reszta to już robi się sama. W wiosenno letnim sezonie cały czas robię te ogórki. Jedne wyjmuję z kamionki

Marder&Marder Manufacture
MOJE SPOSOBY NA OGÓRKI 165

przygotowania, nie wymagają obierania, pyszne 3. OGÓRKI W KECZUPIE - lekko słodkawe, ulubione ogórki mojego męża 4. OGÓRKI Z PAPRYCZKAMI CHILI 5. BABCINE OGÓRECZKI  - Tradycyjny przepis na pyszne, jędrne ogóreczki octowe takie jak u Babci 6. MAŁOSOLNE WG PRZEPISU BABCI - robione wg tradycyjnej receptury mojej babci. Można je przełożyć na zimę do słoików i uzyskać kwaszone ogóreczki

Z Majeczką w kuchni
Ogórki kiszone – przepis niezawodny 129

albo będzie wystawało nad poziom solanki – zgnije. I popsuje przy okazji całą resztę. Zalane solanką ogórki mocno zakręcamy, stawiamy do góry dnem i dajemy słoikom ostygnąć. Podpisujemy, wstawiamy do spiżarki. Jeśli nie wytrzymacie, po 3-4 dniach będziecie mogli zjeść je jako małosolne .   Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Zasypywanie produktów solą lub zalewanie solanką hamuje(...)trakcie kiszenia wydziela się również dwutlenek węgla, stąd wieczka w Waszych słoikach mogą się zrobić wypukłe , tak samo jak wieczka od jogurtu – będzie to całkowicie naturalne zjawisko. Ogórki kiszone mogą zacząć przeciekać, dlatego pamiętajcie o postawieniu ich we w miarę chłodnym miejscu, na papierowych ręcznikach lub na starej gazecie. SKŁADNIKI na 6 słoików po 900ml 2,5kg ogórków

Karo in the Kitchen
Ogórki kiszone w kamionce 147

Obowiązkowe latem i jesienią. Bogactwo witamin i flory bakteryjnej w jednym kamionkowym garnku. Niewiele pracy, kilka dni i ogórki są gotowe, domowe, pyszne kiszone. I mimo że uwielbiamy małosolne to polecam odrobinę więcej cierpliwości, by poczekać na ich lepszą, kiszoną wersję. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik