ogórki kurkumą - 555 przepisów (strona:5/37)

OGÓRKI KONSERWOWE NA SŁODKO : cebulowo-paprykowe 105

słodko. Pyszne ogórki konserwowe z papryką i cebulą. Ogórki przyrządzone według tego przepisu są słodkie, chrupiące i aromatyczne. Za sprawą papryki i złocistej kurkumy niezwykle ładnie również się prezentują. Wyśmienite ogórki do chleba z masłem lub potraw z grilla. Zalewa na ogórki konserwowe. Podobnie jak w przypadku wcześniejszego przepisu na ogórki konserwowe na zimę(...)takim środowisku ewentualne drobnoustroje nie będą mogły się rozwinąć, a ogórki powinny bardzo dobrze się przechowywać. Naprawdę świetna zalewa z octem jabłkowym, goździkami i kurkumą. 1 szklanka = 250ml Jak zrobić ogórki konserwowe na słodko - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na ogórki konserwowe na słodko. SKŁADNIKI na 5 litrowych słoików Dzień

Moja Książka Kucharska
Klasyczne ogórki konserwowe na zimę. Domowe przetwory 121

klasyczne ogórki konserwowe. Konserwowe, korniszony czy marynowane różnie je nazywają. Ich wspólnym mianownikiem jest zalewa octowa. Moje ogórki są w smaku łagodne, jędrne i chrupiące. Takie lubimy najbardziej. Ja co roku przerabiam ich dość sporo, robię to partiami, w miarę dojrzewania ogórków na grządkach. Do marynowania podobnie jak i do kiszenia staram się wybierać ogórki podłużne(...)jeszcze kilka moich sposobów na przetwory z ogórków : Ogórki z czosnkiem. Smaczna zimowa sałatka w słoikach. Domowe przetwory. Ogórki konserwowe z papryką na zimę. Domowe przetwory. Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory. Ogórki w zalewie gyros na zimę. Domowe przetwory. Ogórki kanapkowe z kurkumą na zimę. Domowe przetwory.  Ogórki

Kuchnia z widokiem na ogród
Ogórki po królewsku z miodem na zimę. Domowe przetwory. 122

Ogórki po królewsku, to ogórki w zalewie octowej z miodem. W smaku lekko pikantne, słodko-kwaśne. Fajnie pasują jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs,  najlepiej grillowanych, czy do pieczonych wędlin. Ja swoje ogórki tym razem pokroiłam w grubsze plastry, z myślą o wykorzystaniu ich w tej formie do koreczków i szaszłyków. Fajnie podkręcają ich smak(...)jeszcze kilka moich sposobów na przetwory z ogórków : Ogórki z czosnkiem. Smaczna zimowa sałatka w słoikach. Domowe przetwory. Ogórki konserwowe z papryką na zimę. Domowe przetwory. Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory. Ogórki w zalewie gyros na zimę. Domowe przetwory. Ogórki kanapkowe z kurkumą na zimę. Domowe przetwory.  Ogórki

Kuchnia z widokiem na ogród
Pikle z kurkumą 189

Pikle z kurkumą Czas na przetwory! Przepis na przepyszne ogórki w zalewie octowej z kurkumą - wspaniałą przyprawą o prozdrowotnych właściwościach.  Składniki na 8 litrowych słoików: - ok. 5kg ogórków. Zalewa: - 10 szklanek wody; - 2 szklanki octu 10%; - 4 łyżki soli morskiej; -  kurkuma 5 łyżeczek; - 3 szklanki cukru; - 10 kulek pieprzu czarnego; - liść laurowy 2 sztuki; - curry

MintTaste
Ogórki konserwowe w plastrach do słoików na zimę 298

octu spirytusowego 10% 1,5 szklanki cukru trzcinowego 1,5 łyżki ziaren gorczycy 2,5 szklanki wody 0,5 łyżki ziela angielskiego 4 liście laurowe 0,5 łyżki kurkumy Wykonanie: Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż w plastry (nie obieramy ze skórki). W łatwy sposób na cienkie plasterki można pokroić obieraczką do warzyw. Sól rozpuszczamy z wodą, wlewamy do miski

Marder&Marder Manufacture
PRZETWORY NA ZIMĘ: OGÓRKI KANAPKOWE 813

W zasadzie nie wiemy dlaczego tak mało przepisów na przetwory na naszym blogu, bo przecież robimy je każdego lata. W tym roku nadrabiamy zaległości, a cykl

Przepisy Aleksandry
Pita i pyszny "fast food"! 336

pojedyncze piersi kurczaka, 3 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka sumaku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/4 łyżeczki kurkumy, pieprz, sok z 1/2 cytryny, sok z 1/2 limonki, kilka łyżek oliwy Kurczaka myjemy i oczyszczamy, kroimy w paseczki średniej grubości i wkładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty(...)przypraw. Wszystko dobrze mieszamy, mięso najlepiej delikatnie masować palcami. Tak zamarynowane mięso wkładamy do lodówki, najlepiej na 2 godziny. Gotowego kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia. Dodatkowo: zielony ogórek, czerwona cebula, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego, 2 łyżeczki sumaku, sól, hummus Czerwoną cebulę kroimy w piórka, starając się kroić jak najcieniej. Cebulkę przekładamy do miseczki, wlewamy oliwę

Plate of Joy
Sałatka z ogórków na zimę 434

tupetem dołączyła do moich zapasów na zimę i mam nadzieję, że również się skusicie i zrobicie dla niej miejsce w swojej spiżarni. Polecam również przepis na moje ulubione ogórki z kurkumą albo w zalewie po żydowsku czy też ostre meksykańskie . Ponieważ ja zawsze pasteryzuję tradycyjnie chętnie podzielę się kilkoma informacjami na temat pasteryzacji w garnku. Jak pasteryzować słoki(...)zagotowaniu zmniejszamy ogień. Woda powinna lekko buzować. -gwinty słoków powinny być zawsze dokładnie wyczyszczone i osuszone -zakrętki nie powinny nosić żadnych śladów zużycia- rdzy, zadrapań Sałatka z ogórków na zimę 3 kg ogórków (obranych i pokrojonych w cienkie plasterki) 0,5 kg cebuli (pokrojonych w drobną kostkę) 2 łyżki soli Zalewa 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki

Pieguskowa Kuchnia
Sałatka z ogórków teściowej 831

letniej. Dlatego warto zamknąć cudowny smak ogórków w słoikach, przygotowując z nich różne smaczne przetwory na zimę. Sałatka z ogórków teściowej Sałatka z ogórków teściowej jest nie tylko smaczna, ale także bardzo łatwa w przygotowaniu. Do jej przygotowania potrzebujemy ogórków i cebuli oraz kilku dodatków. Dzięki procesowi pasteryzacji ogórki zachowują swoją świeżość przez długi czas(...)sałatkę z ogórków jest naprawdę łatwy, dlatego też śmiało możecie przygotować taką sałatkę w swoich domach. Sałatka z ogórków z tego przepisu świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, czy na kanapkę. Smakuje naprawdę świetnie, przekonajcie się sami! PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z OGÓRKÓW TEŚCIOWEJ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 4 kg świezych ogórków 2 cebule 2 łyżki

Przepiski.pl
Ogórki z kurkumą na zimę 64

warzyw i owoców. Ogórki wyrosły więc ponad miarę. Postanowiłam więc zrobić pierwszą w tym roku sałatkę ogórkową do słoików. Zimą z pewnością się przyda 😊 Podobnych przepisów na blogu jest kilka (zapraszam do zakładki PRZETWORY - klik ). Składniki (na 10 słoików o objętości 370 ml): 🥒3 kg wyrośniętych ogórków  🥒2 duże cebule  🥒3 łyżeczki kurkumy  🥒2 łyżeczki

Weekendy w domu i ogrodzie
Red relish – pyszny sos 128

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Red relish to sos prawie do wszystkiego. Jego słodko-kwaśna nuta jest świetnym dopełnieniem do serów, wędlin czy mięs. Mój najstarszy

My Blueberry Corner
Ogórki kiszone 187

gotujemy z solą, zalewamy ogórki, słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem w celu pasteryzacji. A w szale kiszenia ogórków zachęcam również do wypróbowania sałatki z ogórków i kurkumy. Smacznego

paapilotkaa
115. Sałatka ryżowo-kurkumowa z ogórkiem 217

torebka ryżu białego 1 długi ogórek 1 pęczek koperku 1 łyżeczka kurkumy 1-2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Ryż ugotować z solą i kurkumą na sypko. Ogórek pokroić w kostkę, posolić i odstawić na sicie aż puści sok. Koperek pokroić i połączyć z ryżem, ogórkiem, majonezem i musztardą.  Doprawić do smaku

Jadło i czytadło
Ogórki kanapkowe 92

Sezon ogórkowy w pełni i chociaż w tym roku wszystkie przetwory robimy z kupnych ogórków, nasza domowa spiżarnia wzbogaciła się o ogórki kanapkowe . Pod tą nazwą kryją się pyszne słodko-winne ogórki w zalewie z kurkumy, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek(...)Cienkie plastry ogórków pasują w sam raz rozmiarem do porannej kromki chleba zrobionej z ulubioną wędliną lub serem. Ogórki kanapkowe najlepiej zrobić z ogórków, które długością pasują do naszych słoików, wtedy wykorzystamy całą ich przestrzeń, a ogórków nie trzeba będzie dociskać, zaginać lub ucinać. Udostępnij Ogórki kanapkowe – składniki 1 kg ogórków gruntowych

niecodziennikpary
Ogórki kanapkowe 6898

Ogórki kanapkowe z kurkumą... Składniki na 6 słoików po 400 ml: 1,5 kg ogórków średniej wielkości (lepsze są te z ciemnozieloną skórką) 2 szklanki* wody (500 ml) 1 i ¾ szklanki* octu spirytusowego 10 % 1 i ¾ szklanki* cukru 1 łyżka ziaren gorczycy 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżka kurkumy 1 płaska łyżka

Pelusiowa Kuchnia