Ogórki curry to idealne ogórki kanapkowe na zimę. Metodą prób i błędów doszłam już do ulubionej proporcji zalewy – ogórki są chrupiące i jednocześnie odpowiednio słodkie i kwaśne. Mieszanka przypraw curry oraz kurkuma nadają im fajnej nuty smakowej, co odróżnia je od tradycyjnych korniszonów. Jeśli lubicie curry, musicie ich koniecznie spróbować. Używam tych ogórków nie tylko(...)środku plastry ogórków (jak najciaśniej) oraz dokładamy kilka paseczków papryki. Przygotowujemy zalewę: W garnku zagotowujemy wodę, cukier, ocet, sól, curry, kurkumę oraz zgniecione dwa ząbki czosnku. Gdy całość zacznie delikatnie wrzeć, wyławiamy czosnek i zalewamy gorącą marynatą ogórki. Szybko zakręcamy wieczka (w rękawicach!). Pasteryzujemy: Do dużego garnka wkładamy bawełnianą ścierkę na dno. Wstawiamy słoiki (nie powinny się dotykać
Poezja smakuLubię otworzyć słoik z ogórkami do grilla czy obiadu , albo jako samodzielna imprezowa przekąska . Gdy sezon ogórkowy trwa to staram się przynajmniej po kilka słoików przygotować na zimę. Ogórki kanapkowe tego roku zrobiłam pierwszy raz i wyszły przepyszne. Śmiało stwierdzam, że muszę zrobić ich jeszcze więcej ;) Ogórki kanapkowe - składniki: * 1,5 kg ogórków gruntowych(...)ogórków a pomiędzy nimi wsypać po kilka kostek czerwonej papryki. Teraz pora na zalewę. Do garnka wlać wodę i ocet, wsypać sól, cukier, curry oraz kurkumę. Zalewę zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach do pełna (całość powinna być pokryta zalewą). Słoiki od razu zakręcić pokrywkami. Jeszcze gorące słoiki trzeba pasteryzować. Na dnie garnka położyć ścierkę, włożyć
Zrób to smaczniePrzepis sprzed roku nadal aktualny, korzystajcie ;-))) SKŁADNIKI: - ogórki gruntowe 1,5 kg - chili suszone (kilka płątków na słoiczek) - curry (1/2 łyżeczki na słoik) - gorczyca (po 15 ziarenek na słoik) - ziele angielskie (1-2 sztuki na słoik) - liśc laurowy (2 sztuki na słoik) - owoc jałowca ( 2 ziarna na słoik) - kurkuma (1/4 łyżeczki na słoik) - różowy pieprz cały (kilka ziaren(...)octu - 4,5 szklanki wody - 3/4 szklanki cukru - 3 łyżki soli Ogórki myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy na grube plastry. Do każdego słoiczka sypiemy curry, kurkumę, chili i pozostałe przyprawy. Wkładamy ogórki. Zalewę zagotuj, i wrzątkiem zalewaj ogórki. Szybko zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut. Wyjmujemy z garnka i odwracamy szybko do góry dnem. Przykrywamy ściereczką. Zostawiamy
SMYKWKUCHNIwydaje mi się, aby miała się czego wstydzić. Składniki: 4 średnie ziemniaki 5 marchewek 1 pietruszka ½ selera 2 jabłka ½ kostki tofu Szczypta soli kala namak Szczypta kurkumy 1 cebula 3 kiszone ogórki 1 łyżeczka musztardy 125 g groszku (ugotowanego lub z puszki) ¾ szklanki zdrowego roślinnego majonezu Ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler ugotuj lub upiecz i pozostaw do ostudzenia(...)drobną kosteczkę. Przygotuj zastępnik jajek: tofu pokrój w drobną kosteczkę, oprósz solą kala namak i kurkumą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180° na 10 min. Jabłka obierz ze skórki, również pokrój w drobną kostkę, podobnie jak cebulę i ogórki. Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski, dodaj też groszek, majonez i musztardę. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą
Roślinna - blog wegańskikaszance z sosem z ogórka jest to jeden z nielicznych przepisów gdzie inspiracji dostałem po programie telewizyjnym. W tym przepisie bardzo zaciekawiło mnie przygotowanie kaszanki oraz sosu z ogórka, zresztą zobaczcie sami ... nie wspomnę że wyszło faktycznie przepysznie.Składniki :1 ładny filet z dorsza30 dag kaszanki (2 szt)2 średnie cebule3 ząbki czosnkułyżeczka cukrupół łyżeczki curry1 cytryna4 łyżki miodu(...)zgęstnieje. Na sam koniec dodaję w kosteczkę pokrojone jabłko mieszam i ściągam z ognia. 2. Dorsza kroję na dość duże kawałki (takie jakie będą podawane) obtaczam go w kurkumie i doprawiam pieprzem, smażę go po kilka minut z każdej strony na pergaminie polanego odrobiną oleju.3. Po usmażeniu dorsza na pergamin (z tym całym aromatem) daję kawałek masła i starty
Mechanik w kuchniOgórki w zalewie curry Te ogórki to prawdziwy hit! Smakują tak dobrze, że można je zajadać wprost ze słoika, ale świetnie sprawdzają się także jako przekąska na przyjęciu lub jako dodatek do grilla. Przepis jest prosty i dość szybki w wykonaniu, a same ogóreczki już po około tygodniu od przygotowania są gotowe do spożycia. Polecam(...)sztuk Zalewa: 4 szklanki wody 2,5 szklanki octu spirytusowego 10% 2,5 szklanki cukru 2 łyżki soli 4 łyżeczki przyprawy curry 2 łyżeczki kurkumy 2 ząbki czosnku *** Ogórki myjemy i kroimy w grubsze plastry *** *** Paprykę myjemy i kroimy w paseczki *** *** Do każdego słoika wsypujemy po 1 łyżeczce ziaren gorczycy, 2 ziarna pieprzu i 1 ziarno
Blog z Apetytemdlatego najlepiej przy przyjmowaniu suplementów z kurkuminą sprawdzać regularnie cukier i ciśnienie). Kurkuma doskonale się sprawdza do dań z ryżu, makaronów, pieczonych warzyw oraz nawet konserwowych ogórków - przepis na pikle z kurkumą znajdziesz tutaj -> przepis na pikle . Zalecane środki ostrożności: kurkuma brudzi ręce, paznokcie i ubrania, dlatego należy uważać przy dodawaniu jej do wszelkich potraw
MintTastewody 375 ml octu spirytusowego 330 g cukru 1 i ½ łyżki soli 2 cebule 1 czerwona papryka 3 łyżki przyprawy curry kilka liści selera ew. kurkuma dla koloru Umyte ogórki obierz ze skórki, podziel wzdłuż na cztery części i wytnij gniazda nasienne. Goździki, gorczycę, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy wsyp na suchą
kuron.com.pldelikatniejsze w smaku i mniej słone. Uwaga! Śledzie "a`la matias" dostępne w sklepie z prawdziwym matiasem nie mają nic wspólnego - to zwykłe śledzie. rolmopsy - zawijane płaty śledziowe z ogórkiem, cebulą, czasem z dodatkiem marchewki, a także musztardą w occie. Bismarcki - płaty śledziowe w zalewie z octu z dodatkiem oleju, cebuli, gorczycy i liści laurowych. pikling - śledź wędzony na ciepło(...)przepis Do przygotowania śledzi będziecie potrzebować: 5 filetów śledziowych a`la matias, małą cebulkę, ogórka kiszonego, 1/2 kwaśnego jabłka, 5 łyżek jogurtu naturalnego, sól i pieprz. 1. Śledzie wymocz w wodzie przez 12 godzin, po czym odcedź i przelej bieżącą wodą. 2. Drobno posiekaj cebulę, ogórka i jabłko. 3. Śledzie pokrój w cząstki, zalej jogurtem, dodaj sól i pieprz
Z notatnika dietetykałyżeczki majonezu szczypta pieprzu cytrynowego szczypta kurkumy Przygotowanie: Kaszę gotujemy dzień wcześniej wraz z odrobiną masła i vegety - na średnio miękko. Dodajemy szczypior, szpinak, ogórka małosolnego, ser żółty oraz szczyptę kurkumy. Przechowujemy do rana w lodówce.Wszystkie świeże warzywa kroimy następnego dnia rano - w drobną kostkę. Dodajemy łyżkę jogurtu z odrobiną majonezu. Po 15-20 minutach sałatka gotowa. Wyszła
Kuchnia po mojemuszukał jedzenia to podałam mu chłodnik z drożdżowymi pasztecikami z pieczarkowym farszem (chyba go jednak muszę lubić). Składniki na 4 porcje: około 1 kg ogórków 200 g łuskanego słonecznika pęczek koperku łyżeczka kurkumy łyżeczka granulowanego czosnku płaska łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu szklanka wody Przygotowanie: Słonecznik przepłucz kilka razy wodą. W blenderze kielichowym zblenduj obrane ogórki z dodatkiem(...)szklanki wody. Dodaj słonecznik i znowu zblenduj. Dopraw kurkumą, czosnkiem, solą i pieprzem. Na samym końcu dodaj koperek i szklankę wody, lub tyle uważasz do ulubionej konsystencji. Wstaw do lodówki aby się schłodził. Smacznego chłodnego Artykuł Surowy chłodnik ogórkowy, czyli dawka lecznicza na upały. pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfSałatka z wędzonym indykiem to kolejna propozycja Madzi na świetną przystawkę na przyjęcie. Sałatka z porem, wędzonym indykiem i ogórkiem kiszonym jest idealnie zbilansowana, a sos
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zimę. Polecam Wyśmienicie pasują do wszystkiego: jako dodatek do obiadu, wegabów<klik> czy ostrego curry<klik> . Innym sposobem na pyszne ogórki konserwowe jest zamarynowanie ich w zalewie z kurkumą – przepis tutaj<klik> . Składniki: 2.5 kg świeżych ogórków gruntowych 2 niewielkie jabłka 9 szklanek wody 1 szklanka soli 1 szklanka octu winnego
Lamarida.plDawno na blogu nie było boczku. A jak wiadomo – boczek jest smaczny. Ba, najsmaczniejszy. Dawno też nie używaliśmy wolnowara. A wolnowar i boczek, to połączenie
slodkokwasnaplświetnie się kroi w kosteczkę. Składniki: 250 g szynki tradycyjnej Hańderek 1 puszka konserwowej kokurydzy 1 puszka konserwowego groszku 4 jajka 3 ogórki konserwowe 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 4 łyżki majonezu szczypta kurkumy sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka ugotować(...)twardo, obrać i pokroić w niedużą kosteczkę, podobnie szynkę i ogórki. Do miski wrzucić odsączony z zalewy groszek i kukurydzę,dodać jajka, szynkę, ogórki, majonez i śmietanę. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i kurkumą i ponownie wymieszać. Pozostawić na kilkanaście minut, aż smaki się połączą. Taka sałatka będzie idealnie smakować na Bożonarodzeniowym stole podczas śniadania. Sprawdzi się
Gosia gotuje