garnku z wodą do 2/3 ich wysokości przez około 10 minut. Gotowe.Smacznego! Polecam też inne przetwory z ogórków OGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z KURKUMĄ SAŁATKĘ Z OGÓRKÓW MARCHEWKI I CEBULI W SŁOIKACH OGÓRKI Z PAPRYKĄ W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE
potrawyregionalnecukini 1/2 kg cebuli 4 papryki 2 kg ogórków Zalewa 2 szklanki octu 3 szklanki cukru 3 łyżeczki soli czosnkowej 4 łyżeczki soli 3 łyżeczki kurkumy Przygotowanie Kroję ogórki w plasterki, cukinie w kostkę (z cukinii wykrajam środek jeśli są ziarenka), paprykę kroję w paski, cebulę w talarki. Wszystko mieszam, zalewam octem, dodaję sól, cukier, kurkumę i mieszam
Wasze PrzepisyWitajcie, Dzisiaj polecam przepis na smaczne ogórki kanapkowe w zalewie zwykłej lub z ostrą papryką i kurkumą. Pychotka Zalewa wystarcza na ok. 7 słoików 0,65 litra Ja miałam ok. 3 kg pociętych ogórków i otrzymałam 11 słoików. Składniki(...)zalewę: 1 litr wody 1 ½ szklanki octu 10% ¾ szklanki cukru Dodatkowo: Ziarna gorczycy Ziarna ziela angielskiego Ziarna pieprzu Liść laurowy Koper Papryka ostra mielona Kurkuma 1 papryka czerwona 1 papryka żółta Ogórki Sól kamienna Wykonanie: Ogórki pokroić na plastry. 1 kg pociętych ogórków zasolić 1 łyżką soli. Odstawić na ok. 2 godziny. Zagotować zalewę
Przepisy Babciogólnie na wszelkiego rodzaju wekowane przetwory to zapraszam do naszego działu na blogu: przetwory, czyli pyszne zapasy na zimę . Szczególnie polecamy ogórki kanapkowe z curry i kurkumą . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki w curry – Składniki: Składniki na ogórki z curry: 3 kg średnich ogórków gruntowych pół średniej cebuli – ok. 50 g pół łyżeczki gorczycy
Kulinarne Przebojemarchewką, groszkiem, jabłkiem i ogórkiem kiszonym, doprawioną solą, pieprzem i kurkumą. Połączenie lekkiej słodyczy marchewki i jabłka z kwaśnym ogórkiem doskonale pasuje do wątróbki. Z daniem dobrze komponuje się delikatna kasza (najlepiej bulgur), ryż, albo klasycznie – ziemniaki. Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 3 średnie marchewki 3 średnie ogórki kiszone ½ szklanki mrożonego groszku 1 jabłko 1 cebula ½ płaskiej łyżeczki kurkumy(...)Również w słupki pokroić ogórki kiszone. Jabłko obrać i pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i podsmażać kilka minut do zeszklenia. Dodać marchewkę z ogórkiem i razem smażyć jeszcze kilka minut, aż marchewka lekko zmięknie. Dodać wątróbkę, groszek i jabłko. Smażyć wszystko razem na średnim ogniu około 5 minut. Dodać kurkumę oraz sól i pieprz
Trzeci talerzSałatka ogórkowo-paprykowa w słodko-kwaśnej marynacie z dodatkiem kurkumy i chilli Składniki: 3 kg ogórków gruntowych (+3litry wody+150g soli do ‘wymoczenia ogórków, by pozbyć się ich goryczki) 1 kg cebuli 5 ząbków czosnku 5 kolorowych papryk Składniki na zalewę: 9 szklanek wody (ok. 2250 ml) 2 i 1/4 szklanki octu(...)szklanki cukru (ok. 820 g) 3 łyżeczki kurkumy 1,5 łyżeczki gorczycy ok. 150 g soli Wykonanie : Ogórki w skórce pokroić w plasterki. Zalać 3 litrami wody z wymieszanymi 150 g soli, wymieszać i odstawić na ok. 2-3 h. Następnie zlać solankę, a ogórki przepłukać na sitku wodą. Czerwoną paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka
Aromatyczne Podróżeśniadanie i tak powstał ten zestaw. Puchate bułeczki z jajek i odrobiny mąki bezglutenowej, inspirowane "cloud bread", zabarwione kurkumą i spiruliną na ciepły zielony odcień. Do nich pasta z wędzonego karmazyna i quinoy z oliwą z oliwek, czarnuszką i plasterkami zielonego ogórka. Po takim śniadaniu od razu wyszło słońce ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 wędzony karmazyn(...)plasterków pora 50 ml wody 2 jajka 2 łyżeczki mąki quinoa 1 łyżeczka mąki z tapioki 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia BG 1 łyżeczka spiruliny 1/3 łyżeczki kurkumy plasterki zielonego ogórka oliwa z oliwek czarnuszka pieprz sól Wykonanie: Karmazyna obieramy z ości i skóry, wrzucamy do rozdrabniacza razem z porem, quinoą i wodą. Miksujemy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą
Quinoa Raz!obiadu. A w ogóle to można pomyśleć już o zimie i zapakować je do słoików i zrobić domowe zapasy W każdym razie polecam! Zachęcam również do zrobienia ogórków marynowanych z kurkumą – przepis znajdziecie tutaj <klik> . Składniki (na 2 słoiki litrowe): 2 świeże ogórki zielone (około 300 g) 4 łodygi selera naciowego 1 duża (około
Lamarida.plogórków gruntowych 2 litry wody 3/4 szklanki soli 2,5 szklanki octu 10% 2,5 szklanki cukru 5 szklanek wody 1 czubata łyżka kurkumy mielonej ziele angielskie liście laurowe gorczyca Ogórki myjemy i tniemy wzdłuż(...)plastry, nie obieramy! Do wody dodajemy sól i zalewamy ogórki. Po 3 godzinach odlewamy wodę. Do garnka wlewamy ocet, wodę i dodajemy cukier, zagotowujemy. Dodajemy kurkumę i dokładnie mieszamy. Słoiki wypełniamy ogórkami "na stojąco" i uzupełniamy zalewą. Do każdego słoika wrzucamy liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego i szczyptę gorczycy. Zakręcamy i pasteryzujemy
Atlas Smakówzalałam nią ogórki. Na koniec została jeszcze pasteryzacja. Smacznego! A jak lubicie ogórki to polecam pyszną OGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z KURKUMĄ SAŁATKĘ SZWEDZKĄ Z OGÓRKÓW W SŁOIKACH SAŁATKĘ Z OGÓRKÓW MARCHEWKI I CEBULI
potrawyregionalneSmacznego! Polecam również OGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z KURKUMĄ SAŁATKA SZWEDZKA Z OGÓRKÓW W SŁOIKACH OGÓRKI Z PAPRYKĄ W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE
potrawyregionalnespirytusowego 10 % 1 i ¾ szklanki* cukru 1 łyżka ziaren gorczycy 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżka kurkumy 1 płaska łyżka soli (około 15 g) szklanka o pojemności 250 ml Wykonanie Ogórki umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Ułożyć ciasno w wyparzonych w słoikach. Wodę z przyprawami,cukrem zagotować. Dodać
w mojej kuchnimusimy przygotować słoną zalewę, która nam zmiękczy ogórki. Jednak nakład pracy wynagrodzi nam smak. Ja dodałam ciut inne przyprawy niż z oryginalnego przepisu, ale trzymałam się proporcji zalewy. Ogórki nadają się do jedzenia już po kilku dniach, no ale to przetwory, robione z przeznaczeniem zimowym Myślałby kto Do pasteryzacji używamy ulubionej przez siebie metody. Ja wstawiam słoiki(...)zalewa 3 szkl. wody 2 szkl. cukru 1 szkl. octu Do każdego słoika 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 ziarenka pieprzu kilka ziaren gorczycy i kurkumy. Sposób przygotowania Ogórki myjmy i kroimy w plasterki. Składniki pierwszej zalewy zagotowujemy i ostudzamy. Jak zalewa będzie letnia, zalewamy ogórki i pozostawiamy na godzinę. Po godzinie ogórki odcedzamy. Ogórki
Mieszam w Garnkuogórkach kanapkowych z kurkumą , zrobiłam te, z papryką i dodatkiem curry. Dzisiaj po dwóch tygodniach, otworzyłam słoiczek, żeby porównać smaki i powiem Wam, że trudno wybrać. Z kurkumą są jakby delikatniejsze, tutaj jednak bardzo fajnie smak podkręca dodana papryka. Sami zatem musicie zrobić i zdecydować, bo naprawdę warto :) Składniki: 3 kg długich, prostych ogórków 2 czerwone papryki
Gosia gotuje