Witajcie, Dzisiaj polecam przepis na smaczne ogórki kanapkowe w zalewie zwykłej lub z ostrą papryką i kurkumą. Pychotka Zalewa wystarcza na ok. 7 słoików 0,65 litra Ja miałam ok. 3 kg pociętych ogórków i otrzymałam 11 słoików. Składniki na zalewę: 1 litr wody 1 ½ szklanki octu 10% ¾ szklanki cukru Dodatkowo: Ziarna gorczycy Ziarna ziela angielskiego Ziarna pieprzu Liść laurowy Koper Papryka ostra mielona Kurkuma 1 papryka czerwona 1 papryka żółta Ogórki Sól kamienna Wykonanie: Ogórki pokroić na plastr... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...Moja Babcia piekła i gotowała bardzo dobrze. Wciąż pamiętam zapach jaki rozchodził się po domu kiedy królowała w kuchni. Była ona ciepłą i miłą osobą, a w gotowanie i pieczenie wkładała całe swoje serce. Moja Mama do tej pory gotuje i piecze wyśmienicie. Mi jeszcze dużo do nich brakuje, ale podobno też nieźle mi idzie. A to czego się nauczyłam i mam zamiar jeszcze nauczyć chcę przekazać Wam moi Drodzy Czytelnicy. Piekę i gotuje według przepisów mojej Babci i Mamy, a czasami wymyślę coś sama, zwłaszcza przepisy na mięsa.