konserwowe z musztardą: 4 szkl wody 1 szkl octu 10% 2,5 szkl cukru 3 łyżki soli himalajskiej 5 dużych łyżek musztardy stołowej pieprz, ziele angielskie, 2 listki laurowe Przygotowanie: Kiszone. Do każdego słoika wsadzić czosnek, kwiaty kopru, kawałek chrzanu, łyżeczkę kolendry, kilka ziarenek ziela angielskiego i ciasno poukładane ogórki. Zalać
Gaździnka warzyzłamię, bo zamiast ogórków użyłam grzybków marynowanych, a groszek zastąpiłam ciecierzycą.Wyszło bardzo smacznie, więc polecam. Składniki : 2 średnie ziemniaki 1 marchewka 1/2 średniego selera 1 pietruszka 200 g marynowanych podgrzybków 1 puszka konserwowej ciecierzycy 1/2 małej cebuli 4 jajka 20 0 g majonezu 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany sól, pieprz, musztarda do smaku kilka
Gosia gotujepaprykę, ogórki konserwowe, oraz po ł ow ę pomidorów, kukurydze i po ł ow ę różyczek brokuła. Następnie na warzywach układamy ponownie kasze kuskus i pozostałe warzywa. Na wierzchu układamy oliwki. Oliwę z oliwek mieszamy z przyprawami, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Gotowym dressingiem polewamy sałatkę. Możemy również dodać do sałatki musztardę oraz
kulinarne odsłony patiogórki kiszone lub konserwowe kroimy w kostkę... ...kukurydzę odcedzamy, cebulę drobno kroimy... ...mrożonkę np. marchewkę z groszkiem, krótko gotujemy i osuszamy/studzimy na sitku... kilka ziemniaków gotujemy i kroimy, jajka też się przydadzą... ...gdy już nic więcej nie ma...:) robimy majonez-domowy-w-10-sekund , ... Wszystkie składniki łączymy razem i mieszamy doprawiając solą, pieprzem, łyżką musztardy... ...dodajemy majonez, który
chleba naszegokonserwowymi , pokrojonymi, jak wszystko, w paseczki oraz z papryką czerwoną również pokrojoną w paski ale uwaga! na razie tylko kroję wszystko i zostawiam na desce. Kiedy wszystko jest już gotowe, biorę duży garnek i przekładam do niego gulasz z jednej patelni, pieczarki z cebulką z drugiej patelni, dorzucam pokrojone ogórki i papryki, dokładam 2 duże łyżki musztardy sarepskiej
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmusztardę, delikatnie pieprzymy i solimy. III propozycja: grillowany chleb pumpernikiel z szynką parmeńską i jajkiem. Gotujemy wodę w garnku. Gdy zacznie wrzeć, wkładamy 1 średnie jajko i gotujemy ok. 9 minut. Chleb grillujemy chwilę z każdej strony. Smarujemy białym serkiem, układamy plaster szynki parmeńskiej, ugotowane jajko i (opcjonalnie, tutaj go nie ma ale bardzo polecam!) pokrojony ogórek konserwowy. Każde
Kitchens Alphabetmleka (do posmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz słodka papryka w proszku gorczyca olej (do smażenia) Dodatkowo: ok. 2-3 górki konserwowe 1-2 cebule ok. 150 g plasterków sera cheddar majonez ketchup Domowy McRoyal jak z McDonald(...)mięso dość znacznie się "skurczy"). Cebulę kroimy w piórka, ogórki w plasterki. Bułeczkę przekrawamy wzdłuż na dwie części. Na dolną części bułeczki kładziemy plasterek sera cheddar, wykładamy usmażone mięso, następnie drugi plaster sera, ogórek (ok. 2 plasterki), cebulę. Górną część bułeczki smarujemy od wewnątrz ok. łyżeczką ketchupu oraz musztardy i przykrywamy całość. Tak samo postępujemy z resztą bułek
Słodka Stronawybrać tego kowbojskiego burgera! Swenburger wołowina / rukola / chutney z cebuli / rolada kozia / piklowany ogórek / amerykańska musztarda Moja ocena: 5+ Fenomenalny i najlepszy ze wszystkich! Kozia rolada prosto z Francji tworzy ze słodkim chutneyem kompozycję wprost idealną! Całość fajnie dopełniają pikle z ogórka. Na tego burgera z pewnością niebawem wrócę. Dodatkowy plus za ogromną oryginalność i wcześniej nieznane mi połączenie(...)Bułgarburger wołowina / rukola / ajvar z marynowaną cebulką perłową / bałkański ser owczy z czubrycą / jabłuszka kaparowe / papryka konserwowa Moja ocena: 4+ Również świetny i bardzo oryginalny burger. Dobry ajvar i znakomity bułgarski ser szopski, który uwielbiam. Składniki fajnie się komponują i można trochę poczuć się jak na Bałkanach. Jedyne, czego mi w nim brakuje to odrobiny pikanterii. Chętnie dorzuciłbym do niego
Food SquareMcDonald's - Big Mac jest niemal wizytówką McDonald'sa. Charakteryzuje go duża, składająca się z 3 części bułka, podwójna porcja mięsa wołowego, plasterek sera cheddar oraz warzywa takie jak: ogórek konserwowy, sałata oraz cebula. Jego wyjątkowego i charakterystycznego smaku nadaje również " Sos Big Mac ", który znajdziemy we wnętrzu hamburgera. Uwielbianego przez wielu Big Mac'a możemy przygotować(...)sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, gorczyca olej (do smażenia) Dodatkowo: domowy sos do Big Maca (z tego przepisu ) ok. 2-3 górki konserwowe 1-2 cebule sałata lodowa (do dekoracji można użyć ozdobnej) kilka plasterków sera
Słodka StronaMcDonald's - Big Mac jest niemal wizytówką McDonald'sa. Charakteryzuje go duża, składająca się z 3 części bułka, podwójna porcja mięsa wołowego, plasterek sera cheddar oraz warzywa takie jak: ogórek konserwowy, sałata oraz cebula. Jego wyjątkowego i charakterystycznego smaku nadaje również " Sos Big Mac ", który znajdziemy we wnętrzu hamburgera. Uwielbianego przez wielu Big Mac'a możemy przygotować(...)sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, gorczyca olej (do smażenia) Dodatkowo: domowy sos do Big Maca (z tego przepisu ) ok. 2-3 górki konserwowe 1-2 cebule sałata lodowa (do dekoracji można użyć ozdobnej) kilka plasterków sera
Słodka Stronajest to takie trudne jakby się wydawało :D Umyte i osuszone kotlety należy porządnie utłuc, by były grubości ok 0,5 cm. Posmarować musztardą z jednej strony i na nią nałożyć farsz z pokrojonych w kostkę ogórków i cebuli. Oprószyć jeszcze solą i pieprzem. Zawinąć jak krokiety. Zrazy można przebić wykałaczką lub związać nitką by się nie rozleciały(...)dusić pod przykryciem minimum 1h, ale lepiej dłużej. Na koniec dodać zacierkę z mąki i masła by zagęścić sos. Kasze ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja podałam z konserwową papryką mojej mamy:D Smacznego
MarciochaKucharzyKolejny domowy fast food. Nie lubię już jadać na mieście - oduczyłam się. Kiedyś jadałam często. Teraz zdrowe i dietetyczne odżywianie górą! W końcu troszkę mi ubyło
CzarnawisienkaJako że ogórków kiszonych i konserwowych jeszcze trochę mam z zeszłego roku, to w tym postanowiłam zrobić coś innego. Długo myślałam nad tym, co to będzie, bo my wybredni jesteśmy :D Stanęło na tym, że zrobię pikle w zalewie musztardowej, ale by ich ostrość lekko wzmocnić, dodałam po odrobinie papryczki chili do każdego słoika. Po tygodniu spróbowałam i jestem(...)taka "zagrycha" na pewno znajdzie u mnie swoich zwolenników. Składniki: 3 kg ogórków liście laurowe gorczyca ziele angielskie korzeń chrzanu czosnek kilka gałązek kopru wraz z baldachami Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 3 łyżki soli mały słoiczek musztardy sarepskiej Sposób przygotowania: Umyte i obrane ogórki kroimy wzdłuż na 8 części jeśli
Kuchnia w czekoladziemożemy je posypać), kładziemy ściśle wędlinę, na nią cebulę, całość posypujemy kukurydzą konserwową i papryką, na wierzch układamy ogórki kiszone. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C i pieczemy 20-25 min, po tym czasie na pizze wysypujemy ser i zapiekamy jeszcze 10 min. Sos pomidorowy 2 ogórki kiszone 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki wody 1/2 - 3/4 szklanki(...)dodać koncentrat, wodę wymieszać dodać poszatkowane drobno ogórki kiszone i cebule, przyprawić cukrem solą i pieprzem do smaku. Gotować chwilę na wolnym ogniu aż składniki się połączą i przegryzą. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Sos czosnkowy 1 opakowanie jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu ( ja dodaje majonez Roleski) 1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub stołowej 3 ząbki czosnku oregano
Piekielna Kuchnia Pati