plastry szynki * sól, pieprz * 1 duża cebula * 5 pomidorów * 5 ogórków konserwowych * szklanka bulionu (może być z kostki) * tłuszcz do smażenia Marynata: * 4 łyżki oliwy z oliwek * 2 łyżki sosu sojowego * łyżka oregano * łyżka tymianku * łyżka miodu * sok z 1 pomarańczy * 2 ząbki czosnku * łyżeczka ostrej musztardy Sposób przygotowania: Szynkę delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony(...)mięsa z marynaty i krótko obsmażamy po każdej ze stron. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w kostkę i również podsmażamy na patelni. Dodajemy do mięsa. Pomidory kroimy w kostkę, ogórki w półplasterki. Warzywa dokładamy do mięsa. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu
Pobite gary Barbarywłaściwie gorczyca biała, bo występuje również rzadko stosowana gorczyca czarna) nasiona gorczycy to podstawowy składnik musztardy (ziarnistej jeśli korzystamy z ziaren w całości lub zwykłej jeśli korzystamy ze zmielonej gorczycy). W Polsce masowo wykorzystuje się ją również do wszelkiej maści marynat, np. ogórków konserwowych (pikli), papryki konserwowej, marynowanych grzybów. Jeśli chcesz poznać inne przyprawy i zioła – nie tylko
WojnaNaSmaki.plwędliny drobiowej pół puszki fasoli konserwowej pół puszki kukurydzy 3 korniszony 3 kawałki papryki marynowanej 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka musztardy sól, cukier 3 łyżki oleju sok z połowy cytryny Przygotowanie :Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam, studzę.Kukurydzę, fasolę odsączam. Wędlinę, paprykę, ogórek kroję w kosteczkę i dodaję do makaronu i mieszam.Olej, musztardę
Mechanik w kuchnijarzynową. Spróbujcie! Składniki: - 4 ziemniaki - 4 ogórki kiszone - 3 marchewki - 1 puszka groszku konserwowego (240g po odsączeniu) - 1 pietruszka - 1 jabłko - 1 cebula - ćwiartka selera - 150-200ml majonezu z nerkowców / majonezu sojowego / a'la majonezu z serka wiejskiego /majonezu tradycyjnego - 1 łyżeczka czarnej soli/3 jajka ugotowane na twardo - 1 łyżeczka musztardy - sól(jeśli nie używamy czarnej soli(...)pieprz Ziemniaki, marchewki, pietruszki oraz seler dokładnie szorujemy i nie obierając gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie jabłko obieramy i wraz z ogórkami kiszonymi kroimy w drobną kosteczkę. (Jeżeli robimy tradycyjną wersję - jajka gotujemy na twardo i drobno kroimy w kosteczkę). Ugotowane warzywa studzimy, obieramy i również kroimy w kosteczkę. Groszek odsączamy. Cebulę kroimy w kosteczkę
Be Fit Be Strongsałatek i zrobić ogórki z musztardą. Ale zamiast słodzić je cukrem, użyłam miodu. Dla koloru do sałatki dodałam pokrojoną chili. Jest zbyt mała, by zmienić smak sałatki, ale zawartość słoika ładniej wygląda. Jesienią i zimą pewnie dodam świeże chili, które ładnie zawiązało owoce w warzywniku. Sałatkę przygotowywałam z dużych i nieregularnie rozwiniętych ogórków, ale wiadomo, że zrywając(...)zamiast przygotować klasyczne ogórki konserwowe , na które przyjdzie jeszcze czas, zalałam je płynem z sałatki, którego sporo powstaje podczas mięknięcia ogórków. Składniki : Sałatka (sposób 1. na 6 słoików) 2 kg ogórków 4 ząbki czosnku chili 2 łyżki soli szklanka miodu 200 ml octu jabłkowego 6% 4 łyżki oleju 3 czubate łyżeczki musztardy Ogórki umyć i odciąć
Weekendy w domu i ogrodziewielkości ziemniaki 3 średniej wielkości marchewki 3 średniej wielkości ogórki kiszone 3 jajka / najlepiej ekologiczne 1/3 średniej wielkości selera 1 pietruszka 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę, przelana wrzątkiem i odsączona na sicie 1 szklanka groszku mrożonego (ugotowanego) lub konserwowego ( najlepiej ekstra drobnego) 1 łyżka musztardy 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny ( opcjonalnie(...)małą kosteczkę, przekładamy do dużej miski. Jajka gotujemy 5 minut licząc od zagotowania się wody. Studzimy i obieramy ze skorupek. Kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski z warzywami. Ogórki kiszone również kroimy w kosteczkę i razem z posiekaną cebulą i odsączonym groszkiem dodajemy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem. 1-2 łyżki pokrojonych warzyw możemy odłożyć do dekoracji
cool and mintyśrednie marchewki;3 średnie ogórki kiszone;3 jajka ugotowane na twardo;1 mała, czerwona cebula;Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g);Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g);Pęczek szczypiorku;2 płaskie łyżki majonezu;3 płaskie łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka musztardy;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Ziemniaki i marchewkę
Gospodyni Miejskamnie świderki), 2 duże cebule, 8 ogórków konserwowych, puszka kukurydzy, tłuszcz do smażenia; marynata do kurczaka: łyżka przyprawy maggi w płynie, łyżka przyprawy do drobiu, łyżka oleju, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka słodkiej papryki; sos: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki ziół prowansalskich, 2 łyżeczki miodu, 3 łyżki musztardy sarepskiej. Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka(...)kostkę. Mieszamy składniki marynaty. Mięso marynujemy w marynacie min. 2 godziny. Mięso podsmażamy na patelni na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia. Makaron gotujemy al. Dente. Cebulę kroimy w piórka, ogórki kroimy w półplasterki a paprykę w paski. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce. Wszystkie składniki mieszamy z sosem. Schładzamy w lodówce
Pobite gary BarbaryBardzo często przygotowujemy tradycyjne sałatki jarzynowe z majonezem z dodatkiem gotowanych warzyw: ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, gotowanych na twardo jajek, ogórków kiszonych, soli i pieprzu, odrobiny musztardy oraz obowiązkowo majonezu Winiary. Taka sałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa podczas Świąt i różnych uroczystości, u mnie w rodzinnym domu też tak było. Po prostu dlatego, że nam ta sałatka bardzo(...)pomocą specjalnego siekacza do jajek. Czasami dodajemy do sałatki groszek konserwowy lub mrożony (ja nie lubię, ale Piotrek uwielbia), bywa, że dodajemy gotowaną szynkę, albo soczyste jabłko. Jeśli sałatka ma być zjedzona od razu to dodajemy również cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką musztardy najczęściej sarepskiej, ale może być musztarda stołowa, oraz obowiązkowy dodatek majonez Winiary. No chyba, że chce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmięsa (najlepiej wołowego) sałatka lodowa 6 ogórków konserwowych 3 pomidory cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy łyżka przypraw do mięsa (przyprawa do mięsa mielonego, papryka łagodna i ostra, kminek mielony, curry itp.) garść grzanek (moje pełnoziarniste) 2 łyżki sezamu sos: 5 łyżek jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu łyżka ostrego keczupu łyżeczka musztardy sól, pieprz do smaku Składniki sosu(...)wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać mięso mielone, przyprawić. Smażyć ok 10 minut mieszając, następnie osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, wystudzić. Sałatę poszatkować. Pomidory pokroić w półplasterki, ogórki w plasterki, cebulę w piórka. Sezam uprażyć na suchej patelni. W salaterce układać kolejno: 1/2 sałaty, 1/2 mięsa, 1/2 sosu, 1/2 pomidorów i 1/2 cebuli, następnie czynność powtórzyć
6nieboogórek kiszony 1 korniszon 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1/2 łyżeczki octu winnego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki suszonego czosnku dodatki: 800 g mielonego mięsa wołowego 1 opakowanie (8 sztuk) serków topionych typu cheddar 1/2 sałaty lodowej 1 cebula 2 ogórki konserwowe sól, pieprz Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy sos - cebulę
Symfonia smakowajest równie smaczna. Składniki: buraczki konserwowe 1 średni słoik, ziemniak 2 duze, cebula biała pół szt, groszek mrożony 1 szklanka, kukurydza w puszce pół puszki, ogórki kiszone 1 średni słoik, jabłko 1 szt, majonez 6 łyżek, jogurt naturalny 4 łyżki, musztarda delikatesowa 1 łyżka, pieprz, sol do smaku Sposób
kulinarne odsłony patiszpinakiem 200 g tuńczyka w oleju 2 średnie konserwowe buraczki 4 jajka 2 kiszone ogórki 5-6 marynowanych pieczarek 1 czerwona cebula 1/2 główki dowolnej sałaty kila gałązek pietruszki Sos: 3 łyżki oleju odcedzonego z tuńczyka 4 łyżki majonezu Winiary dekoracyjny 1 łyżeczka musztardy francuskiej sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron
Gosia gotujeziemniaki, pokrojone w kostkę 2 ugotowane marchewki, pokrojone w kostkę 4 ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę 2 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kosteczkę 4 jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w kostkę, plus 2 do podania 1 wędzona makrela, mięso bez ości majonez musztarda, sól, pieprz Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie składnik sałatki w większej misce. Dodaj kilka
karmelowypomidor, ogórek, cebula, można dorzucić plastry żółtego sera, prażoną cebulkę, ogórki konserwowe czy ostre papryczki, również marynowane. SOSY: możemy dodać każdy ulubiony sos, kotlety z ciecierzycy, chociaż z dodatkiem aromatycznych przypraw mają to do siebie, że nie charakteryzują się wyrazistym smakiem. Dobrze w tym burgerze komponuje się musztarda, sam ketchup może być za mdły. Lepiej zastąpić go sosem
Kuchnia od dwojga