Śledzia w śmietanie chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Dziś serwuję go w mojej wersji- z papryką, jabłkiem i ogórkiem kiszonym. Takie lubię najbardziej. Składniki: 200 g filetów śledziowych a'la matias 1 biała cebula 1 jabłko 1 ogórek kiszony 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki octu jabłkowego 3/4 szklanki śmietany kwaśnej sól pieprz cukier Filety wymoczyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabyło coś z niej zrobić. Tak więc powstała ekspresowa sałatka z kaszy z ogórkiem kiszonym, rzodkiewką i serem typu feta. A tutaj zapraszam na sałatkę z kaszą gryczaną i bobem Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej pęczek rzodkiewek 4 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula 100 g sera typu feta 2 łyżki oliwy sól
magiczna kuchnia Kasiczasu a mianowicie pyszne pasty kanapkowe. Dziś dzielę się przepisem na moją ulubioną pastę z wędzonej makreli z ogórkiem kiszonym i jajkiem. Tylko uwaga na ości! Ja przeglądałam wszystko 3 razy i i tak coś znalazłam. Składkiki: jedna wędzona makrela 3 ogórki kiszone 2 jajka ugotowane na twardo szczypiorek dwie łyżki majonezu łyżeczka przecieru pomidorowego lub keczupu sól, pieprz
Mama z miastaidealna na przyjęcia oraz święta! Składniki: 3 filety śledziowe solone lub w oleju 1 cebula 3-4 ugotowane ziemniaki 2 buraki ugotowane lub upieczone 2-3 ogórki kiszone 2-3 jajka ugotowane na twardo majonez *** Śledzie płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę *** *** Cebulę drobno siekamy *** *** Ogórki kiszone kroimy w kosteczkę *** *** Jajka obieramy i ścieramy
Blog z ApetytemPropozycja surówki do obiadu znaleziona na stronie prześlij przepis została wypróbowana. Następnym razem ogórki kiszone pokroję w drobną kosteczkę, a marchewkę zetrę na tarce o grubych oczkach, a będzie bardziej chrupka. Składniki: 3 łodygi selera naciowego 2 ogórki kiszone 1 marchewka natka pietruszki sok z 1/2 cytryny sól cukier pieprz trochę oleju Seler pokroić w paseczki. Jabłko zetrzeć
talerz przyjemnościmleka zsiadłego, 200 ml maślanki, 150 ml sosu z ogórków kiszonych, koperek lub szczypiorek, Koperek lub szczypiorek posiekać. Zsiadłe mleko, maślankę, sos z ogórków wymieszać. Dodać szczypiorek. Wymieszać. Jest to tylko orientacyjny przepis. Każdy powinien przygotować napój według własnego smaku. Jeżeli wolimy maślankę dajemy więcej maślanki, jeżeli wolimy zsiadłe mleko to dajemy więcej zsiadłego mleka(...)ogórków kiszonych może być różny. Podobno taki napój, spożywali żniwiarze na Ziemi Dobrzyńskiej. Pierwszy raz z nim, a raczej z nazwą spotkałam się podczas wizyty na Ziemi Dobrzyńskiej, na zaproszenie Stowarzyszenia Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Wsparcia Inicjatyw Pozarządowych TŁOK , w ramach projektu „Poznaj Smak Doliny Wisły – Niech Cię Zakole” (inicjatywa ludzi, którzy chcieliby pokazać Światu to co robią, swoje
królestwo garówpożywny napój, który dodatkowo można jeszcze modyfikować w smaku o to, co jest w lodówce (np. liść sałaty, świeży ogórek). Do swojego wrzuciłam też pietruszkę i seler z tej samej zupy (to ogórkowa była akurat-stąd sok z kiszonych ogórków), dzięki czemu całość nabrała smaku i aromatu. Spróbujesz? ;) Składniki: 1/4 połówki ugotowanej piersi kurczaka (z rosołu, zupy) 2 ugotowane(...)pietruszki 1/2 ugotowanego selera 5-6 rzodkiewek 250 g jogurtu naturalnego 0% 1/2 dużego jabłka 1 szkl. soku z kiszonych ogórków 1 szkl. wody 1 gałązka bazylii - listki 1 łyżka świeżej rzeżuchy Sposób przygotowania: Mięso i warzywa z zupy rozdrabniamy i wrzucamy do kielicha blendera. Rzodkiewkę i jabłko myjemy, rzodkiewki pozbawiamy ogonków, a jabłko nasion. Kroimy w mniejsze kawałki
Kolorowy PrzepisownikSkładniki: botwinka 1 pęczek ogórek kiszony lub świeży 2 szt. jabłko 1 szt. śmietanka sojowa lub jogurt 150 ml koperek świeży siekany 1 łyżka bazylia świeża kilka listków sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Botwinkę pokroić, jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na drobnej tarce. Zalać wrzątkiem i ugotować. Wystudzić. Ogórki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce. Jeśli(...)używamy słodkiej śmietanki sojowej lub innego zamiennika jogurtu, to lepiej dodać kiszone ogórki aby smak był bardziej kwaskowaty. Dodać posiekane zioła i doprawić do smaku
głodny alergikMoja ulubiona zupa z dzieciństwa , którą gotował mój tata .Pełna była mięsa i warzyw , pycha... 35 dag.żeberek 5 dag.boczku wędzonego 4-5 ogórków kiszonych 1 Pietruszka starta kawałek selera starty 1 duża Marchewka kostka 4 ziemniaki ok. 100 ml.śmietany 2 łyżki masła cukier do smaku 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 5 ziaren ziela jalowca(...)ziele angielskie, liść maggi,jałowiec i liście laurowe.Zalać gorącą wodą i gotować ok.40 minut na małym ogniu.Na patelni rozgrzać masło i udusić wraz z cukrem starte ogórki kiszone tak przez 15 minut.D o garnka włożyć pokrojone i obrane ziemniaki.Gdy będą miękkie dodać podduszone ogórki.G gotować jeszcze z 10 minut.Teraz wlać śmietanę , doprawić do smaku
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiszykowana na święta i często w ciągu roku, ja osobiście uwielbiam taką zwykłą sałatkę. Sałatka jarzynowa Składniki: - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1 seler - 5 ziemniaków - 4 jajka - 2 ogórki kiszone - cebula czerwona - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka groszku - 500-800 ml majonezu - 4 łyżki musztardy sarepskiej - pieprz - sól Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości(...)odcedzamy na sitku. Ugotowane i ostudzone warzywa kroimy w drobną kostkę, jajka obieramy, kroimy w drobną kostkę razem z ogórkiem kiszonym i cebulą. Dodajemy odcedzony groszek i kukurydzę, mieszamy z musztardą, majonezem i pieprzem, przed soleniem próbujemy, bo ogórki mogły być słone i wtedy sól będzie nie potrzebna. Odkładamy do lodówki do przejścia smaków. Życzę smacznego
Kulinarne życiewtedy można sałatkę położyć na kanapce. Sałatka z wędzonej makreli 1 wędzona makrela 3 jajka 0,5 szklanki mrożonego zielonego groszku 1 małe jabłko pół cebuli 2 ogórki kiszone 1 łyżka majonezu (lub dwie, jeśli sałatkę chcemy kłaść bezpośrednio na pieczywie) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ewentualnie sól do smaku Jajka porządnie wyszorować pod bieżącą wodą i zagotować(...)Wyłowić jajka, groszek odcedzić. Makrelę obrać ze skóry, rozdrobnić w palcach usuwając ości. Włożyć do miski. Dodać pokrojone w kostkę jabłko (ze skórką), cebulę drobno posiekaną, jajka i ogórki kiszone. Dodać groszek. Wymieszać z majonezem i pietruszką. Jeśli trzeba to posolić, choć ja nie solę, bo ogórki i makrela są już słone. Podawać z pieczywem
Posadzone i zjedzoneNiezbyt skomplikowana w wykonaniu sałatka, której głównym składnikiem jest tuńczyk oraz makaron w kształcie ryżu. Dodałam też dużo świeżego kopru oraz ogórki kiszone i kukurydzę. Zapraszam po przepis :) Składniki: 2/2 szklanki makaronu w kształcie ryżu 2 puszki tuńczyka w kawałkach w wodzie 1 puszka kukurydzy l5-6 ogórków kiszonych 3 gałązki świeżego koperku 2 łyżki majonezu
Czerwień i błękitHekele czyli śląska przystawka przyrządzana ze śledzi, ogórków kiszonych, jajka ugotowanego na twardo, cebuli, przyprawiona pieprzem i musztardą. Podawana najczęściej z pieczywem. Kiedyś było to danie postne. Myślę, że u mnie świetnie się sprawdzi jako imprezowa przekąska. Składniki: 3 filety śledziowe w oleju 2 jajka ugotowane na twardo 2 ogórki kiszone 1 mała cebula musztarda i pieprz do smaku Przygotowanie: Wymoczone filety śledziowe kroimy w drobną kostkę, podobnie jak ugotowane jajka, ogórki i cebulę. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy musztardą i pieprzem. Hekele podajemy z pieczywem
Smakowity Blog Kulinarnywychładzającej diety. Mnie tak posmakował, że zagości w mojej kuchni na dłużej. Dodatek ogórka kiszonego nadaje potrawie wyrazistości i chrupkości. Składniki: – 2 cukinie – 2 papryki, czerwona i żółta – 1 bakłażan – 5 sztuk ogórków kiszonych – 2 cebule – 1 szklanka soku pomidorowego – natka pietruszki – sól, pieprz, papryka wędzona(...)kostkę bakłażan oraz cukinię pokrojoną w grubą kostkę. – Zagotować z przyprawami, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. – Dodać ogórki pokrojone w półplasterki, zagotować przez chwilkę. – Na koniec wlać sok pomidorowy i gotować ok. 5 minut. – Posypać natką pietruszki
To co kocham