ogórki kiszone przepis - 4000 przepisów (strona:28/267)

Bosmańskie śledziki 425

siedzą w lodówce , tym smaczniejsze są . Polecam , szczególnie na sylwestra " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 słoik marynowanych ,płatów śledzi – duży 2 ogórki kiszone 1 mała cebulka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka -płaska pieprzu 1 szklanka oleju 1 płaska łyżeczka gorczycy Śledzie odcedzamy z zalewy , zdejmujemy z nich skórę ( jak na zdjęciu ) , schodzi(...)bardzo łatwo , wystarczy zacząć od góry , czyli od głowy . Kroimy w kawałki dowolnej wielkości , najlepiej smakują takie na raz Ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach , przekładamy do miski . Cebulkę siekamy naprawdę możliwie jak najdrobniej , dodajemy do ogórków . Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki , także dokładamy do pozostałych składników . Dodajemy pieprz , gorczycę i wlewamy olej oraz

Ogrodnik w podróży
PRL od kuchni: Zraziki ze schabu 200

mnie dzisiaj naszło na polską kuchnię :) Przedstawiam Wam przepis na zraziki ze schabu nadziane ogórkiem kiszonym, cebulą i boczkiem. Przepis znalazłam na stronie mojegotowanie.pl Zapraszam do przygotowań! Składniki na 8 zrazików (4 porcje): 8 kotletów schabowych 8 plastrów boczku 16 plastrów ogórka kiszonego 8 plastrów cebuli 3-4 łyżki oleju 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 kostki rosołowe(...)TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Kotlety cienko rozbijamy. Z jednej strony doprawiamy je przyprawą do wieprzowiny, z drugiej solą i pieprzem. Na stronę posypaną solą i pieprzem układamy po 2 plastry ogórka, 1 plaster cebuli i 1 plaster boczku. Zawijamy ściśle i sczepiamy wykałaczkami. 2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej - garnek powinien pomieścić wszystkie roladki w jednej linii. Zraziki smażymy

My Culinary Art
ogórki małosolne z kminkiem... 181

buzuje i może się wylać z kamionki na koniec kładę na ogórki odpowiedniej wielkości do kamionki talerzyk i kładę duży wyparzony kamień nakrywam ręcznikiem kuchennym i niech się kiszą ogórki po 3 dniach są takie oto pyszności, twarde, chrupiące i odpowiednio słone z nutą smakową kminku..........SMACZNEGO!!! po zjedzeniu ogórków do tej wody co została dokładam nowe(...)kiszenia ogórki ze 3-4 kg, jeśli trzeba to dolać gorącej wody z solą, ale tylko raz z tej wody korzystam, potem już wylewam wodę

W Mojej Kuchni Lubię
Danie jednogarnkowe – bigos po cygańsku babci Basi 156

czosnku, 1 cebula, majeranek sól,pieprz, Składniki na resztę potrawy : 1 kg pieczarek, 2 papryki – 1 czerwona i jedna zielona ( ja użyłam tylko czerwonej ) 3 cebule 4 ogórki kiszone, olej, sól,pieprz, 350 gram koncentratu pomidorowego, 350 gram keczupu pikantnego,   Przygotowanie : Przyprawiamy mięso na klopsiki, dodajemy czosnek, cebulę, pieprz, sól, jajko, , przyprawę delikat Knorr’ do mięsa, majeranek(...)bigosie. Na patelnię , gdzie smażyliśmy klopsiki wkładamy cebule i smażymy , aż się zeszkli. dodajemy potarte ( i całe ) pieczarki , przyprawiamy solą i pieprzem , oraz vegetą czerwoną . Paprykę i ogórki kiszone kroimy w paski Do garnka z cebulą i pieczarkami wkładamy najpierw paprykę, gotujemy. Następnie dodajemy ogórki, koncentrat i keczup. Wszystko razem gotujemy , aż potrawa nie połączy się smakami

Pysznosci Babci Basi
ZRAZY Z OGÓRKIEM I BOCZKIEM (keto, LCHF, optymalne, paleo) 248

czas duszenia jest dużo krótszy a przy okazji bardziej ekonomiczne Składniki na 10 zrazów: 1,5 kg karczku wieprzowego (10 plastrów karkówki wieprzowej) 10 plastrów boczku wędzonego 5 ogórków kiszonych musztarda dobrej jakości (patrz na skład!) smalec do smażenia czosnek granulowany papryka w proszku sól himalajska pieprz mielony Karkówkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso pokroić na plastry grubości(...)następnie rozbić tłuczkiem na cienkie plastry uważając by ich nie rozerwać. Ogórki kiszone pokroić wzdłuż w cienkie słupki. Każdy płat mięsa posmarować musztardą a następnie rozłożyć plaster boczku i 1-2 kawałeczki ogórka. Całość zwijać ciasno w rulonik/roladkę i spiąć wykałaczką drewnianą. Przyprawy wymieszać dokładnie np w słoiczku. Zrazy oprószyć mieszanką przypraw a następnie obsmażyć z każdej strony

Ola la LCHF
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i orzeszkami 178

zniknęła dosłownie w jednej chwili Jest banalna i szybka do wykonania, a smakuje niesamowicie. Warstwowa sałatka z tuńczykiem i orzeszkami Składniki: 200 g kaszy kuskus 7-8 ogórków kiszonych 2 puszki tuńczyka w oleju 5-6 łyżek majonezu 3-4 garści solonych orzeszków ziemnych sól Kaszę kuskus zalewamy gorącą wodą na około 1 cm nad powierzchnię kaszy. Przykrywamy szczelnie(...)talerzykiem i pozostawiamy na około 5 min do napęcznienia. Gotowy doprawiamy solą, mieszamy i wrzucamy na dno miski. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Układamy je na kaszy tworząc drugą warstwę. Z tuńczyków wylewamy olej, rozdrabniamy je dokładnie widelcem i układamy na ogórkach jako trzecią warstwę. Następnie warstwę tuńczyka dokładnie smarujemy majonezem. Całość posypujemy orzeszkami ziemnymi. Smacznego Artykuł Warstwowa

PatiGotuje
Pizza po wiejsku 140

Przepis na domowa pizzę ze swojskimi składnikami: kiełbas ą , cebul ą i ogórkiem kiszonym. Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki wody łyżka oleju 30 g drożdży szczypta soli łyżeczka cukru Dodatki: kilka plastrów grubej kiełbasy pół papryki czerwonej cebula 2 małe ogórki kiszone kawałek sera żółtego 2 łyżki ketchupu pieprz Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce(...)olej i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne. Odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, ogórki na plasterki. Ser ścieramy na tarce. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy i układamy na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wym. 28x28cm). Podpiekamy

e-PrzepisyKulinarne
Zupa ogórkowa 186

tygodniu zaszczycić znacznym spadkiem temperatur, czas na rozgrzewające zupy. Nasza pierwsza propozycja w tym sezonie jesienno-zimowym to zupa ogórkowa. Na bazie wywaru rosołowego z pysznymi ogórkami kiszonymi (najlepiej domowej roboty). Aromatyczna i niezwykle smaczna :) Czas przygotowania: około 1,5h Ilość porcji: Duży garnek Składniki: Porcja rosołowa Cztery ogórki kiszone (najlepiej domowe, mogą być z tego przepisu) Dwie(...)ogniem. Po około 20 minutach dodajemy warzywa do zupy i gotujemy do momentu, aż ziemniak zacznie być odrobinę miękki. Wówczas dodajemy do zupy starte na tarce o grubych oczkach ogórki. Gotujemy jeszcze z 10 minut i gotowe

Kolizje Smaków
Chłodnik z botwinką 186

dzień, kiedy wszystkie smaki dobrze się już przegryzą.składnikipęczek botwinki - spore buraczki1 kostka rosołowa (opcjonalnie)340 g jogurtu naturalnego2 x 400 g kefiru, 4 duże łyżki soku z kiszenia ogórków - ilość zależy od soku i naszych upodobań.pęczek koperkupęczek szczypiorkuopcjonalnie kwaśna śmietana 18% do dodania, aby chłodnik był bardziej kremowyprzygotowanieBotwinkę umyć. Buraczki obrać  pokroić na mniejsze kawałki(...)ewentualnie trochę śmietany. Dodać buraczki i przestudzony wywar, wymieszać. Ogórki małosolne  pokroić w kostkę,   koperek  i szczypiorek posiekać. Dodać do zupy. Wymieszać, doprawić sokiem z kiszenia ogórków, solą.  Przed podaniem mocno schłodzić w lodówce. Po wyjęciu z lodówki, sprawdzić czy chłodnik nie wymaga doprawienia.  Podawać przybrane koperkiem, pokrojoną rzodkiewką , ewentualnie z jajkiem

Stare Gary
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków kiszonych 113

Składniki: 1 mała kapusta pekińska 6 ogórków kiszonych 1 cebula czerwona 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z kiszonych ogórków (ewentualnie sok z cytryny) sól, pieprz ziołowy Sposób przygotowania: Kapustę kroimy w piórka. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Polewamy oliwą i sokiem z ogórków.  Doprawiamy

Qchnia po prostu
Mięsne kuleczki w kolorowym bigosie 142

kolorowy bigos. Całość tworzy wprost idealne połączenie które zaspokoi podniebienia nie jednego wybrednego smakosza;) Serdecznie polecam;) Składniki bigos: 1 kg pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku  10 ogórków kiszonych 4 kolorowe papryki 0.5 szklanki łagodnego ketchupu szklanka przecieru pomidorowego imbir kurkuma sól Wykonanie: Cebulę obrać pokroić w słupki. Ogórki kiszone w pół księżyce. Pieczarki obrać, wymyć

Krakowskie smaki Ani
Ekspresowa zupa krem ogórkowa dla dzieci 176

jest taka kwaśna, jak typowa zupa ogórkowa, robi się ją błyskawicznie i smakuje dzieciakom. Polecam! Czas przygotowania: około 20 minut Składniki: 0,3 litra bulionu (300ml) 3 kiszone ogórki 1 ugotowany ziemniak 1 ugotowana marchewka Przyprawy: odrobina pieprzu, odrobina soli Ogórki kiszone obieram ze skórki i kroje na mniejsze kawałki. Bulion podgrzewam delikatnie na małym ogniu dorzucając

Kolizje Smaków
Zupa ogórkowa 200

prosta ,a przy tym wyjątkowo smaczna.Zupę przygotowałam na esencjonalnym wywarze z warzyw,bo to najlepsza baza dobrej zupy.Ogórkowa to pożywna zupa z ziemnakami,marchewką i tartymi ogórkami kiszonymi,koniecznie ukiszonymi samodzielnie w domu.Zatem czas sięgnąc do spiżarni ....Zupę można oczywiście przygotować na wywarze z mięsa,wówczas do gotownia włoszczyzny wystarczy dodać mięso i gotować je do miekkości(...)Składniki na 6 porcji:3-4 ziemniaki2-3 marchewkikawałek pietuszki i poraplaster selera1 łyżka masła ghee 3-4 ogórki kiszone+ sok z ogórkówdużo świeżego koperku1 listek laurowy3-4 kulki ziela angielskiegosól,pieprz do smakujogurt grecki lub śmietana Wykonanie:ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Obrać marchewkę,pietuszkę,selera i pokroic w kostkę.Pora pokroić w półkrążki.Warzywa umieścić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Stromboli 162

objętości.  Składniki farsz: około 12 łyżeczek sosu pomidorowego 12 plasterków wędliny 2 cebule  300 gram boczku wędzonego  opakowanie sera feta 6 plastrów żółtego sera 6 kiszonych ogórków Wykonanie:  Boczek i cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć na patelni (bez dodatku tłuszczu). Fetę pokruszyć na mniejsze kawałki a ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę, przełożyć

Krakowskie smaki Ani
Sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem (dieta dr. Ewy Dąbrowskiej) 145

blogu znajdziecie też przepis na  leczo wegańskie według dr. Dąbrowskiej . Zapraszam. Sałaka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem (dieta dr. Ewy Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1/2 fioletowej średniej kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 kwaśne jabłko 2 spore kiszone ogórki sól morska lub himalajska pieprz opcjonalnie sok z cytryny Wykonanie: Kapustę kroimy w cienkie paski, marchewkę

Kulinarne przygody Gatity