łyżek bułki tartej woda (ok. 1/2 szklanki) 1 łyżeczka ulubionych przypraw mąka do obtaczania pulpetów na zupę: 1 litr bulionu (może być z kostki) 4 łyżki startych ogórków kiszonych 1 łyżka koperku suszonego lub świeżego 1-2 ząbki czosnku 1 marchewka starta na drobnej tarce 200 ml śmietanki (można zastąpić mlekiem, nawet sojowym lub jogurtem) pieprz do smaku(...)przez ok. 10 min. Bez zamieszania na pewno przykleją się do dna garnka. Jeden raz mieszania wystarczy. Wykańczanie zupy: po ok. 10 minutach gotowania pulpetów dodać śmietankę, starte ogórki kiszone, marchewkę i pieprz do smaku i koperek. Ja dodałam suszony. UWAGA: dodając jogurt, najlepiej dodać go już do gotowej zupy, po zdjęciu z ognia. Łyżkę mąki wymieszać z kilkoma
Sztuka gotowania w/g Samiryjedyny taki produkt na rynku. Poszatkowane delikatne mięso śledzia atlantyckiego połączone zostało z chrupiącym ogórkiem i cebulką, tworząc aromatyczną potrawę. Cząstka jabłka bez skóry pokrojona w plasterki 2 ogórki kiszone bez skórki, pokrojone w drobną kostkę, odsączone na sitku z nadmiaru soku 2 łyżki buraczków ćwikłowych, najlepiej z octem i bez kminku. cytryna sparzona wrzątkiem, pokrojona w cząstki(...)bardzo ważną przy WZJG jest indywidualne podejście do diety. Podkreślałam nieraz, że co zaszkodzi mnie,nie zaszkodzi Tobie i odwrotnie. Jakość składników ma tutaj kolosalne znaczenie. Od ryby po ogórek kiszony i buraka! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniForszmak to pożywny, zawiesisty gulasz z ogórkami kiszonymi, o smaku lekko winnym i kwaśno-ostrym. Nazwa forszmak pochodzi z niemieckiego – Vorschmack czyli przystawka od vor – przed + schmackhaft – smaczny, apetyczny. Początkowo był to więc rodzaj przekąski. Niezwykle popularny forszmak w latach 80-tych królował w polskich(...)kuchni. Składniki: • 250 g mięsa z karkówki • 250 g mięsa z szynki wieprzowej • 150 g boczku wędzonego • kawałek ok. 20 cm cienkiej kiełbasy wędzonej • 4-5 ogórków kiszonych • 1 cebula • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • 4 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżeczka
To co kochamwarte wypróbowania (a do tego bardzo zdrowe!). Aktualnie trwa sezon na dziczyznę, więc ceny nie powalą Was na kolana :) Ja swojego jelenia podałam z pyzami ziemniaczanymi i ogórkiem kiszonym, ale równie dobrze sprawdzą się kluski śląskie i buraczki zasmażane. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 2 łyżki oleju 800 g mięsa z jelenia na gulasz (do kupienia m.in(...)ziarna ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu 3 łodygi świeżego tymianku + kilka do przybrania 1 łyżeczka miodu sól, pieprz do smaku Do podania: pyzy lub kluski śląskie ogórek kiszony lub buraczki CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Borowiki zalewamy 300 ml letniej wody i odstawiamy na 15 minut - to tym czasie grzyby dokładnie odsączamy, a wodę
My Culinary Artnowoczesnej" ingerencji. Składniki : 1 puszka groszku konserwowanego 1 puszka konserwowa 3 większe ziemniaki 4-5 sztuk marchwi 5-7 jajek w zależności od wielkości 4-5 ogórków kiszonych nie konserwowych 1 duża cebula 3 łyżeczki musztardy chrzanowej 4 łyżki majonezu (W swoich okolicach spotkałam się z dodaniem jabłka zamiast cebuli(...)oddzielnym garnku ziemniaki w obierkach i marchew. Pozostawiamy do wystygnięcia. Obieramy ziemniaki,jajka ,cebule,marchew. Następnie kroimy wszytko w drobną kostkę. (Ziemniaki,marchew,cebulę i ogórki kiszone) Ogórki musimy wycisnąć ponieważ mają bardzo dużo soku . Musimy odcedzić i przepłukać groszek i kukurydzę. Wszytko wkładamy do miski dodajemy sól,pieprz i musztardę. Wszytko ładnie
Viola cooks with passionKlasyczna polska sałatka przygotowana z gotowanych ziemniaków, marchewki, pietruszki i selera. Z dodatkiem zielonego groszku, domowych ogórków kiszonych i delikatnego sosu majonezowo -musztardowego. Najczęściej przygotowuję ją gotując warzywa na parze, a groszek konserwowy zastępując ugotowanym groszkiem mrożonym. Dzięki temu warzywa zachowują witaminy i sole mineralne, sałatka ma bogatszy smak, a groszek piękny, intensywnie zielony kolor. Do przygotowania tej sałatki(...)zupełnie pominąć dodatek ziemniaków. Najsmaczniejsza jest sałatka w której warzywa pokrojone są jak najdrobniej. SKŁADNIKI / 6 porcji 3 średniej wielkości ziemniaki 3 średniej wielkości marchewki 3 średniej wielkości ogórki kiszone 3 jajka / najlepiej ekologiczne 1/3 średniej wielkości selera 1 pietruszka 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę, przelana wrzątkiem i odsączona na sicie 1 szklanka groszku mrożonego (ugotowanego
cool and mintyprostu na kolację. Amatorzy sałatek tutaj znajdą przepisy na różnorodne sałatki. Sałatka ziemniaczana z parówką : Składniki, porcja na 2 osoby: 2 ziemniaki 1 parówka bez skórki 1 tegoroczny ogórek kiszony mała puszka groszku gotowanego na parze 1 mała cebulka ze szczypiorkiem natka pietruszki sos: 1 kopiasta łyżka majonezu, u mnie majonez lekki Winiary 1 łyżka jogurtu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej(...)mundurkach do miękkości, uważamy aby nie rozgotować (ok. 20 minut). Studzimy, ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Z parówki ściągamy osłonkę, kroimy w kostkę. Mieszamy z ziemniakami. Młode kiszone ogórki kroimy w drobną kostkę. Cebulkę siekamy. Do miski z warzywami wrzucamy odsączony groszek, może też być świeży zielony. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy solą morską i czarnym pieprzem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmielonej kolendry 4 suszone daktyle bez pestek 2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej) 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy) olej rzepakowy lub oliwa 6 bułek pełnoziarnistych okrągłych (użyłam grahamek) 3 kiszone ogórki sól morska Składniki hummusu: 1 mały kalafior 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chilli(...)rzepakowego lub oliwy Bułeczki przekroić. Podgrzać na patelni z odrobiną oleju/oliwy. Dolną połówkę bułeczek posmarować grubo hummusem kalafiorowym, ułożyć po łyżce reliszu cebulowego, następnie plaster sałaty, gorące kotlety, plastry ogórka kiszonego i pomidora. Na to ponownie (odrobinę tym razem) relisz cebulowy i plaster sałaty. Przykryć górną połówką bułki. Można wbić długą wykałaczkę w środek każdego burgera, aby wszystko się lepiej
Moja Delicjamielonej kolendry 4 suszone daktyle bez pestek 2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej) 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy) olej rzepakowy lub oliwa 6 bułek pełnoziarnistych okrągłych (użyłam grahamek) 3 kiszone ogórki sól morska Składniki hummusu: 1 mały kalafior 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chilli(...)rzepakowego lub oliwy Bułeczki przekroić. Podgrzać na patelni z odrobiną oleju/oliwy. Dolną połówkę bułeczek posmarować grubo hummusem kalafiorowym, ułożyć po łyżce reliszu cebulowego, następnie plaster sałaty, gorące kotlety, plastry ogórka kiszonego i pomidora. Na to ponownie (odrobinę tym razem) relisz cebulowy i plaster sałaty. Przykryć górną połówką bułki. Można wbić długą wykałaczkę w środek każdego burgera, aby wszystko się lepiej
Moja DelicjaMaczanka krakowska jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Krakowa. Polski street food. Samodzielnie zrobiona smakuje wyśmienicie. Ja podałam z ogórkiem kiszonym. Czas przygotowania jest dość długi, bo pierwsze moczenie w solance, a następnie długi czas duszenia.mięsa Jednak warto poczekać i delektować się mięciutkim mięsem zatopionym w bułce. Polecam jeśli jeszcze nie próbowaliście. Solanka do mięsa na każdy(...)karkówki bez kości 5 średnich cebul 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 4 ziarenka ziela angielskiego pieprz 4 łyżki masła klarowanego ogórek kiszony bułki kajzerki Naszykować solankę wraz z liśćmi laurowymi i zanurzyć w niej mięso. Karkówka powinna być cała zanurzona w wodzie. Odstawić najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Po tym czasie
O kuchni z uczuciemjako gęstą zupę z boczkiem i jajkiem. David powiedział, że to „prawie barszcz”, bo rzeczywiście tak smakuje po dodaniu soku z ogórków kiszonych. Myślę, że równie dobrze można dodać sok z kiszonej kapusty, wtedy będzie „bardziej barszcz”. Dla mnie jest to również smak dzieciństwa, chociaż nie znałam(...)ogórków kiszonych – 100 g boczku wędzonego – sól, pieprz do smaku – 3 łyżki oliwy – 4 jajka gotowane na twardo Wykonanie: – Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie. – Wlać gorącą wodę, dodać pieprz, delikatnie posolić, bo sok z kiszonych ogórków też jest
To co kochamsię na to , że ma być gulasz i już. Czas: 1 godzina Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka 2 duże cebule 1 marchewka 1 duża czerwona papryka 1 kiszony ogórek 3 łyżki oleju mielona papryka słodka do smaku szczypta soli maggi w płynie szczypta mielonego pieprzu 2 szklanki wody 1 liść laurowy 6 ziaren pieprzu czarnego 3 łyżeczki(...)papryką i pieprzem - dobrze wymieszać i zostawić na 30 minut. Obrać marchew i pokroić w krążki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w paski ( grube). Spory kiszony ogórek pokroić w plasterki. Obraną cebulę pokroić w pół plasterki. W garnku ( o grubym dnie ) rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na rumiano pokrojoną cebulę. Wrzucić pokrojone piersi z kurczaka
Buniabaje w kuchnisosie z kiszonym ogórkiem. Polecam Wam, bo są rewelacyjne w smaku. Do tego ziemniaki i surówka. Czyż nie jest to pyszny obiad? Jeśli macie ochotę wypróbować żeberka przygotowane w inny sposób, ale równie smaczny to zapraszam tutaj A na sobotni lub niedzielny obiad polecam poniższy sposób na żeberka 1 kg żeberek wieprzowych 2 duże cebule 5 ogórków kiszonych(...)żeberka, wlać wodę i dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. 1 łyżkę mąki rozrobić w małej ilości wody i wlać do mięsa, dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone i dusić jeszcze z 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i papryką słodką. żeberka jarmarczne duszone
O kuchni z uczuciempieprz · oliwa Przygotowanie: Mięso pokroić w cienkie paseczki i przyprawić ziołami, pieprzem i czerwoną papryką. Odstawić do lodówki. Paprykę i ogórka kiszonego pokroić w paski. Pieczarki obrać i pokroić w kosteczkę. Cebulęposiekać w drobną kosteczkę. Na oliwie podsmażyć mięso, dodać cebulę, smażyć, aż się zeszkli. Zalać wodą, dodać kostkę paprykową i dusić pod pokrywką(...)minut. Mięso ma być miękkie, w razie konieczności wydłużyć czas duszenia. Gdy mięso będzie miękkie dodać paprykę, papryczkę chili, posiekany czosnek i pieczarki. Dusić jeszcze około 5 minut. Dodać kiszonego ogórka, przecier, doprawić sosem worcestershire i ewentualnie sosem tabasco lub pieprzem Cayenne. Dusić na malutkim ogniu jeszcze przez 10 minut, aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie za rzadki to możemy
Mania Gotowaniagrecku. Jednakże różni się smakiem. Warzywa o konsystencji marmolady, do tego chrupiący ogórek kiszony i konserwowa papryka. Idealna na ciepło lub zimno. Ok. 1 kg mintaja 1 jajko Bułka tarta do panierki 4 marchewki 1/4 selera 1 korzeń pietruszki 2 cebule 0,5 szklanki wody 3 kiszone ogórki 2 papryki konserwowe marynowane Orzech (klik) 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dokładamy resztę warzyw. Wszystko dusimy na wolnym ogniu, podlewamy wodą. Warzywa muszą mieć konsystencję marmolady. Pod koniec gotowania dokładamy pokrojone w drobną kosteczkę kiszone ogórki i paprykę konserwową. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, odrobiną cukru i lubczykiem. Warzywami przekładamy kawałki ryby. Podajemy na ciepło lub zimno
VioletoweKucharzenie