naleśników, tortilli czy też tartinek. Urozmaicam w ten sposób kanapki, a także naleśniki na ciepło. Pasta jest również doskonała z dodatkiem liścia sałaty, plasterków zielonego ogórka, zawinięta w tortillę. Ja pasty blenduję, ale wiem, że są też zwolennicy past ucieranych widelcem, żeby można było odróżnić poszczególne składniki. Zróbcie
Kulinarne przygody Gatityciepło jak i na zimno. W czasach PRL-u było to jedno z flagowych dań tak zwanej garmażerki. Z reguły zalewane były galaretką i podawane na zimno z konserwowym ogórkiem. Natomiast jeśli na ciepło, to u nas koniecznie z mocnym sosem chrzanowym. Ozorki w sosie chrzanowym Składniki: 1 kg ozorków wieprzowych 1 pęczek włoszczyzny, ew. 1 łyżka domowej
Kulinarne przygody Gatitydodatkiem fety. Pieczone buraki możemy tez wykorzystać do przygotowania pure . A tutaj lista innych propozycji na letni chłodnik, które znajdziecie na blogu: chłodnik: pomidory ogórek gazpacho: hiszpański chłodnik zielony chłodnik z fetą chłodnik ogórkowy szpinakowy chłodnik chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Chłodnik z pieczonych buraków Składniki: 700 g buraków
Kulinarne przygody Gatityupiec buraki oraz przepis na inny buraczany chłodnik . A tutaj lista innych propozycji na letni chłodnik, które znajdziecie na blogu: chłodnik: pomidory ogórek gazpacho: hiszpański chłodnik zielony chłodnik z fetą chłodnik ogórkowy szpinakowy chłodnik chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem
Kulinarne przygody Gatitypolać oilwą i położyć łyżeczkę masła. 5. Szczelnie zawiniętą w folię rybę piec na grillu przez około 25 minut. 6. Podawać z ulubionymi, prostymi dodatkami takimi jak pomidory, ogórki gruntowe, sałata z sosem miodowo musztardowym... Bieżniki / DUKA
Matka Żywicielkałopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 jajko 1 bułka kajzerka 1 łyżka smalcu mleko kucharek, sól, pieprz, czosnek granulowany bułka tarta Do Nadziewania: np. żółty ser, kiełbasa, ogórek konserwowy Kajzerkę namoczyć w mleku, a gdy rozmoknie odcisnąć. Cebulę pokroić, zeszklić na smalcu. Mięso zmielić razem z cebulą i kajzerką. Dodać jajko, przyprawić. Masę dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej
Praktyczna plosolonej wodzie na al. dente. Ser camembert kroimy w kostkę, dodajemy do kurek, dokładamy odcedzony makaron i całość mieszamy. Ozdabiamy zielona pietruszką, doprawiamy pieprzem i możemy podać z ogórkami np. małosolnymi. Smacznego
Moniki Smakołykisobie porządne kanapki, wyszły tak idealnie, że muszę się tym z wami podzielić. To świetny pomysł na dobre śniadanie albo na lunch do pracy. Składniki : 2 ciabatte sałata ogórek pomidor cebula papryka ser w plastrach 250 g wołowiny 1 łyżka oliwy sos: 1 łyżka ketchupu 2 łyżki musztardy 0,5 łyżeczki chilli 1 łyżeczka papryki słodkiej
Niezły Młynekpomału nabieram wprawy. Sushi maki #1 250g ryżu do sushi 8 łyżek octu ryżowego 5 płatków glonów nori kawałek surowego łososia kilka sztuk krewetek kilka sztuk paluszków krabowych ogórek zielony pokrojony w słupki żółta, czerwona, pomarańczowa papryka pokrojona w paski ósemki pomarańczy pasta wasabi imbir marynowany sos sojowy Ryż ugotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudziłam. Wlałam ocet. Wymieszałam
bastalenaPrzepis pochodzi z książki M. Tombaka " Droga do zdrowia " ... samo zdrowie. Składniki : marchew -280 g ogórek - 85 g burak - 85 g Przygotowanie ; Warzywa doskonale umyć , z marchewki odciąć zielone końcówki Przepuścić przez sokowirówkę w celu uzyskania soków Wszystkie 3 soki połączyć , wymieszać i pić małymi łyczkami zaraz po przygotowaniu - najwartościowsze ŚWIEŻO przyrządzone . Jest
Proste PotrawyOdwiedziłam Zosię , piekła własnie chleb... Kiedy już się upiekł , dostałam słuszną pajdę z masłem i ogórkiem małosolnym . Oj pyszniutki był :) , a kiedy odchodziłam z gościnnego domu dostałam jeszcze bocheneczek dla swoich domowników. Kiedy znów spotkam Zosię , dowiem się szczegółów o wypieku . A oto zdjęcie tego chlebka . ...Przepis już
Proste PotrawyCukinie lub kabaczek marynuję podobnie jak ogórki. A że jeszcze ciągle są dostępne to proponuję zrobić choć kilka słoiczków. Szczególnie jak przegapiliśmy sezon ogórkowy :) Składniki : kabaczek - cukinia 6 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10 % 5 - 6 łyżek cukru 3 łyżki soli koper pieprz ziarnisty, liście laurowe cebula - obrana Przygotowanie : Kabaczek lub cukinie umyć, przekroić wzdłuż i wykroić
Proste PotrawyPrzepis znalazłam w specjalnym numerze Kuchni (2/200 )- "Dziadkowe i babcine nalewki i przetwory" Czosnek można zamarynować właściwie o każdej porze roku. Ogórki, pomidory, dynie i inne pyszne warzywa i owoce od dawna zamknięte w słojach, kolejna gorączkowa pora przetwarzania dopiero przed nami. Warto zatem zrobić teraz kilka słoiczków tego czosnku, by wypróbować jego smak :) Składniki: 10 dużych główek czosnku
Proste PotrawySkładniki: mała główka białej kapusty 1 cebula czerwona 1 mała czerwona papryka 1 średni zielony ogórek pęczek rzodkiewek olej kukurydziany firmy Oleofarm sól, sok z cytryny, pieprz mielony, cukier Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy, lekko solimy i ugniatamy, pozostawiamy na 10-15 min. Pozostałe warzywa po umyciu kroimy drobno, ale nie tak bardzo drobno:) Kapustę lekko odciskamy jeśli zrobiła się wilgotna
Proste Potrawyfasoli czerwonej 1 kg pory /pokroić, sparzyć, dobrze wycisnąć/ 1/2 kg pomidorów /pkroić w cienkie paseczki/ 40 dag sera gouda /zetrzeć na grubej tarce/ 1 op. ogórków kiszonych /pokroić w drobną kostkę/ 30 dag kiełbasy koniecznie żywieckiej /pokrić w cienkie słupki/ 2 słoiczki majonezu dekoracyjnego WINIARY + 1 KIELECKI
Praktyczna pl