sałatki śmietany (pyycha!), a ja ze względu na hmm.. kalorie, dobrego jogurtu 0%. Zajadam oczywiście bez pieczywa... rozkoszując się tylko smakiem pomidorów...oczywiście można ją wzbogacić o zielonego ogórka (chociaż nie zalecają łączyć), rzodkiewkę, ser żółty, pekinkę... i wiele innych rzeczy, jednak mnie wersja podstawowa, mimo, że uboga zadowala w zupełności
Walijskie Pichcenieodparowania większości płynu. Na zakończenie dodajemy 2 łyżki śmietanki i posypujemy obficie koperkiem.Zjadamy z makaronem, kaszą albo tak jak na załączonym zdjęciu z ziemniaczkami oraz surówką z papryki i ogórka przepis tutaj
Walijskie Pichceniepatelni, do zrumienienia bułki, po czym przełożyć na blaszkę i "dopiec" w piekarniku.A potem już tylko zjadamy nasze kieszonki z tym co lubimy... np. purre ziemniaczanym i ogórkiem kiszonym czy papryką konserwową.a to już moja wersja obiadowa, z mizerią... dla syna, który może ją jeść do wszystkiego
Walijskie PichcenieSzybka i niezawodna przekąska, którą robię zarówno jak mam zaplanowaną wizytą znajomych, jak i bardzo często po prostu na kolację, bo jajka w lodówce są zawsze
Walijskie Pichcenieracji oryginalnego nazewnictwa. Jest to polędwica krajana w długie i wąskie paski, smażona z cebulą i pieczarkami, (według niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych) i duszona z przecierem pomidorowym.(cyt.wikipedia) - to tak dla informacji :)Dziś zatem będzie Stroganow - pyszne danie jednogarnkowe, sporządzane w oryginale z polędwicy wołowej , a u mnie z policzków
Walijskie PichcenieFrykadelki to trochę inna odmiana standardowych mielonych. To takie zrazy tylko, że z mięsa mielonego. W środku z dodatkiem boczku, papryki lub ogórka. Oczywiście przepis można modyfikować wg uznania dodając do środka mozzarellę, ser żółty, suszone pomidory lub inne ulubione dodatki.Składniki:800g mięsa mielonego2 czerstwe kajzerki3 jajka2 cebula (z tego 1 do sosu)sólpieprz20 dag boczku wędzonego1 czerwona
Walijskie Pichcenieziemniaczane. Tanie, szybkie i proste :) Super smakują z sosem pieczarkowym albo pomidorowym, ale tez spokojnie można jeść je na zimno w zestawieniu z ketchupem albo po prostu z ogórkiem kiszonym :)Składniki:1 kg ziemniaków1 jajkomąkasól i pieprzbułka tartaolej do smażeniaWykonanie:Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor na oleju. Ziemniaki gotujemy lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego
Walijskie Pichcenieprzepis jest następujący:Składniki:biała kapustamarchewkamała cebulkasólpieprzsok z cytrynycukier pudermajonezjogurt naturalnynatka lub koperek ale czasem go modyfikuje i dodaję kawałek pora, innym razem gotowane jajko, a jeszcze innym razem ogórka kiszonego, który bardzo fajnie komponuje się ze składnikami sałatki ...Wykonanie:Kapustę drobno siekamy (ja ścieram na tarce na oczkach), marchewkę ścieramy na tarce, cebulkę drobno kroimy. W miseczce przygotowujemy
Walijskie Pichceniesurówka składająca się praktycznie z jednego składnika - młodej białej kapusty, może być tak pyszna! Zawsze dodaję do surówki z kapusty startą marchewkę i inne warzywka: paprykę, kukurydzę, rzodkiewkę, ogórka - w celu urozmaicenia smaku. A tym razem z braku czasu znalazłam na blogu Joasi - Kulinarne Szaleństwa Margarytki szybciutką i prościutką surówkę koperkową. Myk, myk i surówka była
Walijskie Pichcenieburaczkami zasmażanymi. Sałatka jest banalnie prosta, ale robiąca wrażenie. Potrzebujemy wędzonego pstrąga – lub dowolną wędzoną rybę, byleby poszarpaną na ładne kawałki ugotowane w mundurkach ziemniaki cebulę czerwoną kilka kiszonych ogórków kilka gałązek selera naciowego – nie każdy lubi więc można pominąć paprykę dowolnego koloru cebulka dumka – jej zielona część olej rydzowy – jeśli ktoś nie ma to olej z musztardą francuską
ladykitchenmnie mąka kukurydziana i kasza kuskus] 1 jajo kurze duży plaster sera żółtego 1/4 papryki czerwonej sól do smaku wegeta szczypiorek * do kotlecików zamiast papryki można dodać ogórka konserwowego lub płatki suszonej papryki chilli dla zaostrzenia smaku. Kukurydzę odsączyć z zalewy, wymieszać z jajem i kaszą. Masę pozostawić na kilka minut by kasza nabrała wilgoci, będzie lepiej sklejać
Moje domowe kucharzenieOgród kipi od różnych warzyw. Ogórki szaleją, pomidory, groszek, marchewki, pietruszki, koperek, fasolka szparagowa.... no i patisony. Zdaje się, że patrzę codziennie, ale one rosną jak szalone. Więc zbierając je w celu zamknięcia w słoiki kilka było już za dużych na to. Więc powstał idealnie letni obiad. Patisony kroimy w plastry. Jeżeli posiadają duże nasiona to się ich pozbywamy
Malinowe Pocałunkiniezbyt chudej części mięsa) ok 300 ml wody 3 łyżeczki ostrej musztardy sól, pieprz Dodatkowo: ulubione sosy (musztarda, gotowe sosy, majonez, keczup....) sałata czerwona cebula pomidor czipsy z boczku ogórki kiszone/konserwowe Wykonanie:Do mięsa dodajemy sól, pieprz musztardę mieszamy dokładnie i wlewamy wodę. Mocno je wybijamy, co sprawi, że nasze burgery będą idealne :). Gotowe mięso dzielimy na 4- 6 części
Malinowe Pocałunkiosoloną wodę zmniejszamy płomień i gotujemy ok 20 min.Kiełbasę pokrojoną w kostkę podsmażamy na smalcu, pod koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę.U nas podawane zawsze z ogórkami. Latem królują małosolne z tego przepisu, później kiszone.Doszły mnie słuchy, że w niektórych miejscach na Podlasiu podawane są z kwaśną śmietaną, ale ta kombinacja osobiście do mnie nie przemawia.Kartacze
Malinowe Pocałunkimoim poście proponuję skomponować kotleciki z ziemniakami i mizerią, jako danie typowo obiadowe, ale jak wcześniej wspomniałam, możemy je jeść również jako burgery rybne z bułką i warzywami (sałata, ogórek, pomidor
Taste Of My Day