się jej użyć. Poza tym odświeżyłam sobie nieco zapomnianą domową metodę obróbki potraw. Dzisiejsza kanapka to pochwała pasteryzacji. I babci! Do pełni szczęścia i foodgazmu kubełków brakowało mi jedynie ogórka kiszonego... Ech! 2 płaty karkówki dość tłuściutkiej (z kością) 1 łyżeczka soli jodowanej przyprawy (2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka czubricy zielonej, kilka ziaren czarnego
bastalenaprzygotowania: 15 minut Składniki: 2 bułki 2 plasterki żółtego sera 2 liscie sałaty* 4 paluszki rybne majonez (lub ketchup według uznania :)) *można dorzucić wszelki ulubione warzywa np. pomidor lub ogórek Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celcjusza. Wkładamy paluszki rybne na 10 minut. W tym czasie myjemy sałatę i rozkrajamy bułki. Po upłynięciu ustawionego czasu dorzucamy do piekarnika na minutę bułki
Kolizje Smakówgrupie Zdrowo Podjeść. Papryka marynowana z rozmarynem jest lekko pikantna za sprawą papryczki chilli, ale też idealnie słodko-kwaśna. Marynata ma trochę inne proporcje niż w marynacie do Ogórków konserwowych na zimę Składniki na 6 słoików o poj. 500 ml : - 6 sztuk papryki kolorowej: czerwonej, żółtej i pomarańczowej - 6 liści laurowych, - 12 ziaren ziela angielskiego, - 3 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwarzywa i owoce można kupić prosto od rolnika. Warzywniaki usytuowane są co kawałek na obszarze całej wyspy. Mają formę prostych blaszanych bud umieszczonych tuż przy polu. Do kupienia: pomidory, ogórki, cebula, papryka (różne odmiany), bakłażany (różne odmiany), sałata, okra, arbuzy, melony i winogrona. Mam nadzieję, że powyższe informacje wam się przydały i zachęciły was do spróbowania greckiej kuchni. Zapraszam
Chilli Czosnek i Oliwaoliwki są w Maroku produktami pierwszej potrzeby, dostępnymi na każdym miejscowym targu - często ułożonymi obok siebie w dekoracyjne stosy. Wiele gospodyń kisi własne cytryny, tak jak my kisimy ogórki czy kapustę. Tradycja ich przygotowywania zrodziła się z prostej chęci dalszego cieszenia się ich smakiem, gdy sezon na cytryny dobiegał końca. Przyprawy wykorzystane w Djaj Mqualii - mielony imbir, szafran, kolendra
Chilli Czosnek i Oliwamoich propozycji podania: (1) z ryżem i miską ugotowanych zielonych warzyw (np. groszek, fasolka szparagowa) doprawionych solą i sokiem z cytryny oraz (2) w chlebkach pita, z pomidorem, ogórkiem i papryką, polane sosem tzatziki. Keftedakia - klopsiki z kminem, miętą i ouzo udało mi się zrobić 19 klopsików czas przygotowania: 25 min. + 1 godz. chłodzenia masy na klopsiki
Chilli Czosnek i Oliwatrochę do sosu czosnkowego zamiast soku z cytryny i zobaczyć co z tego wyjdzie. I wyszło smacznie:) Kiszone cytryny nadają daniu intensywny cytrusowy aromat i nutkę "kiszenia" , niczym kiszone ogórki. Dobrze skomponowały się z wegańskimi burgerami, które wtedy podałam. Dziś prezentuję Wam udoskonaloną recepturę sosu, uzupełnioną o kapary i koperek . W takiej odsłonie przypomina mi nieco sławny sos tatarski
Chilli Czosnek i Oliwasosu lub też wykorzystać do przygotowania kanapek. Wystarczy zdjąć keftę z wykałaczki i umieścić w podgrzanej picie w towarzystwie różnych warzyw. U mnie, oprócz typowej sałatki z pomidorów i ogórków, zobaczycie również pokrojone w plasterki buraczki, które zostały mi z pęczka botwinki. Uważam, że buraki genialnie komponują się z mięsem wołowym. Buraczki po prostu ugotowałam (można je też upiec
Chilli Czosnek i Oliwagazpacho jest dość czosnkowe) 4 łyżki octu winnego 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 2 kromki białego chleba bez skórki sól, pieprz do przybrania: drobno pokrojone 1/2 ogórka, 1/2 czerwonej cebuli lub 2 cebulki dymki, 1/2 zielonej papryki Przygotowanie: Chleb podsusz przez 5-7 min. w rozgrzanym piekarniku. Uważaj, aby nie zbrązowiał. Pokrusz go na mniejsze kawałki. Pomidory
Chilli Czosnek i Oliwanieduże sztuki) 4 jajka 1 szklanka mąki sól, pieprz 1 młoda cebulka kilka gałązek mięty i koperku 100 g fety oliwa do smażenia do podania sos tzatziki: 1 nieduży ogórek zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na 10 min., odcisnąć, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, posiekaną miętę, koperek, duże opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego i odrobinę oliwy, posolić do smaku
Chilli Czosnek i Oliwazłoto z każdej strony. Po usmażeniu kotletów, umieszczamy je razem z patelnią w piekarniku nagrzanym do 180C, na 5 minut. Kotleciki podałam w towarzystwie pieczonych ziemniaczków i ogórków kiszonych
Emcia Pichciwrzucam śniadanie z soboty. Takim się raczyliśmy. Bo teraz to tylko woda i marchewki będą ;) jajko parówka kromka chleba pełnoziarnistego żółty ser w plastrach liść sałaty pomidor ogórek zielony Parówkę przekroiłam wzdłuż, nacięłam jeszcze po długości i wygięłam na kształt serducha, którego końce spięłam wykałaczką. Podsmażyłam z jednej strony. Przewróciłam na drugą, a następnie delikatnie wbiłam w środek "foremki
bastalenamoim warzywniaczku pełno cukinii więc szkoda żeby się zmarnowała i przetwarzam ją jak tylko mogę. Bazując na przepisie warzywny mix z ogórkami stworzyłam cukiniowy sos. Wystarczy potem dodać jakieś mięsko i mamy pyszny sosik do makaronu lub ryżu. W planach mam też sos słodko-kwaśny z cukinią. Nigdy jeszcze takiego nie robiłam, przepis dostałam od znajomej więc zobaczymy
Monia miesza i gotujeobiadowych są u nas surówki albo warzywa duszone . Nie szykuję dużej ilości gotowych sałatek bo nie ma takiej potrzeby. Zawsze przecież można zetrzeć jakiegoś selera albo otworzyć słoik kiszonych ogórków . Ale lubię mieć coś awaryjnego czyli jakiegoś gotowca. I dlatego dzisiaj przepis na prostą i smaczną sałatkę z białej kapusty, którą pakuję do słoików i w razie czego
Smaczna Pyza