Wiosna. Ptaki śpiewają, za oknem jasno, wszystko kwitnie, oczy pieką, a ja mam w głowie tylko jedno. Powraca trauma z dzieciństwa związana z tą jakże przyjazną porą roku. I tak wdycham to pseudo szczęście z powietrzem i widzę jedno - żółty, koszmarny, ogromny polar. Obrzydliwie żółciutki jak to wiosenne słoneczko, że aż oczy bolą. Okropnie ogromny jak... no nie wiem
Wypisz WymalujOkazuje się, że jajko sprzyja odchudzaniu. Wzbogacenie swojej diety w białko jajka powoduje stabilizację cukrów we krwi, co daje nam uczucie sytości na długi czas. Jajko pomaga też chronić oczy. Żółtko zawiera również luteinę, która poprawia ostrość widzenia i chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem, co więcej owa luteina jak również występująca w żółtku zeaksantyna mają właściwości pozwalająca obniżyć ryzyko wystąpienia
ladykitchenautorki - od strony kulinarnej oczywiście. :-) A ja przy okazji odwiedzania Waszych blogów lubię czytać o Waszym życiu, rodzinach, przyzwyczajeniach. Z książkami kulinarnymi mam podobnie. To co rzuca się w oczy od samego początku: książka jest bardzo ładnie wydana. Ma śliczne, błękitne, materiałowe obicie i zakładkę tego samego koloru. Ciepła kolorystyka i zdjęcie samej autorki na okładce zachęcają do zapoznania się(...)Przepisy z tej książki może przygotować w domu każdy. Nie wymagają specjalnych umiejętności ani specjalistycznego sprzętu. To książka, która nie tylko poszerzy zakres naszych przepisów, ale będzie również cieszyła oczy, nadal jestem pod wrażeniem wspaniałych zdjęć. :-) Przy okazji informacja: 20 marca 2015r. w księgarni Matras w CH Malta Poznań przy ulicy Maltańskiej 1 odbędzie się spotkanie z autorką. Wydawnictwo: Rebis
Szefowa kuchnipotrzebne jej były przepisy, większoś ć potraw i słodkości tworzyła z głowy. Była jest i będzie moim największym autorytetem kulinarnym. Niestety nie mogę jej już zapyta ć, czasami wznoszę oczy ku niebu, jakbym chciała zapyta ć "Mamusiu, zobacz co ugotowałam, widzisz?" Wiem, że widzi, mam nadzieję, że jest ze mnie dumna i często trzyma mnie za rękę kiedy brakuje(...)sił.... Dobra, wracamy do przepisu, zanim moje oczy staną się mokre. Tak więc po przepis zwróciłam się do Bistro Mamy , na której blogu często znajduję ciekawe przepisy, tym razem też się nie zawiodłam, znalazłam blok czekoladowy, dokładnie ten sam smak, który pamiętam sprzed lat. Mój syn od pierwszego kawałka pokochał ten smak, polubił tak bardzo, że blok zniknął w przeciągu
Blondynka Gotujekulkę dwa waciki. Zbierz chusteczkę tak, by powstała główka i sukienka duszka. Zwiąż "szyję" duszka kawałkiem sznurka. Końcówkę pędzla (drewnianą) zanurz w czarnej farbie i przyciśnij do papieru tworząc oczy duszka. Tym schematem stwórz wszystkie duszki. Na końcu w równych odstępach przywiązuj duszki do długiego sznurka, tak jak poprzednio, zawiązując sznurek na ich "szyjach". Pamiętaj, by zostawić kawałek sznurka(...)możesz namalować białe pasy jak widać na zdjęciu. Kiedy rolki wyschną, klejem przyczep skrzydła połączoną częścią do "pleców" nietoperza. Cienkim pędzelkiem namaluj buzię i kły wampira, drewnianą końcówką pędzla oczy. Przyklej różki. Zrobione!Dobrej zabawy!Paulina
Gotowanie to kochaniewtedy w Berlinie i w kinie zapytano mnie, czy życzę sobie popcorn karmelowy czy solony, przy czym przy wymawianiu słowa "solony", obsługujący mnie pan delikatnie się skrzywił. Otworzyłam szeroko oczy, będąc pewną, że się przesłyszałam. KARMELOWY POPCORN??? Toż to naruszenie świętości i ideału polskiego, znanego mi i całemu światu, najlepszej przekąski kinowej! Taki oto był mój pogląd na świat. Grzecznie(...)komentując, zamówiłam solony. Na co, tym razem, mój towarzysz zrobił wielkie oczy i spojrzał na mnie jak na kosmitkę. SOLONY POPCORN??? To tak można jeść??? Zaczęliśmy dumać nad różnicami kulturowo-kulinarnymi i w ostateczności, przez chwilę mej nieuwagi, obudziłam się trzymając w objęciach słodki popcorn. Z lekkim obrzydzeniem zabrałam się za pierwszą biało-miodową kulkę i... nie pamiętam reszty
Gotowanie to kochaniecoca-coli2 łyżki kakao Dodatkowo:czekolada biała lub karmelowa na polewęłyżka masłaopakowanie żelek serduszek na noskibiałe groszki na oczyprecelki na rogiodrobina gorzkiej lub mlecznej czekolady na kropeczki na oczy Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy coca-colę i kakao, podgrzewamy. Mąkę, cukier, sól i sodę wsypujemy do miski. Zalewamy sypkie składniki mieszaniną z garnuszka i dokładnie mieszamy. Maślankę i jajko(...)precelków wycinamy rogi, niestety precelki się kruszą, potrzeba tu trochę cierpliwości. Czekoladę białą lub karmelową rozpuszczamy razem z masłem w rondelku. Zestawiamy z ognia.Muffinki smarujemy czekoladą, wbijamy rogi, robimy oczy i układamy noski.Odstawiamy do zastygnięcia.Żelkowe nosy są dość ciężkie i lubią spływać z czekolady, dlatego warto sprawdzać od czasu do czasu czy podczas stygnięcia nie spływają. Jeśli tak, należy
Czerwona Porzeczkajogurt grecki i wstawić na kilka godzin (minimum 5 godzin) do lodówki (najlepiej pozostawić przez noc) . Po odsączeniu od serwatki, 2 łyżeczki odstawić na później (to będą oczy). Resztę jogurtu przełożyć do misy (ostrożne bez papieru) miksować na najwyższych obrotach z 3- 4 łyżkami pasty dyniowej. Możemy jogurt podzielić na 2 części i wymieszać z różnymi ilościami dyni(...)Roztopić gorzką czekoladę (włożyć kilka kostek do foliowego woreczka i zanurzyć we wrzątku, gdy się rozpuści odciąć dosłownie kawałeczek rogu i tą końcówką wyciskać czekoladę) i udekorować wierzch rysując oczy i buzię renifera
CoolinarniePLzdjęciu: Oczy CarycyCIASTA I TORTYApple bread Babka drożdżowaBabka kajmakowaBabka kawowa Babka pomarańczowa na białkach Babka z makiem na białkach Bananowiec bez pieczenia Biszkopt z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietanąBiszkopt z masą budyniowo-galaretkową z owocami Brazylianka Brownie piernikowe Chlebek bananowyChlebek watykański - ciasto szczęścia Ciasto 3BitCiasto balowe Ciasto BountyCiasto cappuccino Ciasto chałwoweCiasto Cielaczek Ciasto Cygańskie ścieżkiCiasto czekoladowe(...)serową Fale Dunaju z wiśniamiJabłecznikJabłecznik hiszpańskiJabłecznik słonecznyJabłecznik z różową piankąKilimandżaro Kokietka Kora orzechowa KrólewiecKrólewiec z jabłkami Kwitnący tulipanMakowiec drożdżowy Marysieńka Miodownik z masą grysikowąNapoleonka na krakersach Oczy Carycy Orzechowiec z piankąPiernik siostry Anastazji Rafaello na krakersachRodzynkowiecSernik gotowany Anastazji Sernik gotowany na miodowym cieście Sernik na zimno z brzoskwiniamiSernik na zimno z owocamiSernik orzechowy
Kuchnia domowa Aniubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. Odłożyć część masy, do której chcemy dodać nutellę (może to być ok 1/4 jeśli ma być nią tylko przełożony biszkopt i zrobione oczy, nos i wąsy kotka lub 1/2 jeśli chcemy zrobić taki również brzeg całego tortu), Do odłożonej części dodać nutellę i zmiksować szybko do uzyskania jednolitego koloru. 7. Biszkopt z galaretką wyjąć(...)ostatni blat biszkoptu. 8. Z białej masy odłożyć 2-3 łyżki dodając odrobinę soku malinowego (powstanie różowa masa na kokardkę). Masy przekładać do szprycy robiąc kolejno: czekoladową masą oczy, nos, wąsy i brzeg kokardki, następnie białą masą buzię kota i różową wypełnić kokardkę. Pozostałą masę (białą lub czekoladową) rozsmarować na brzegach tortu
Kto ugości moich gości?pomidory czy papryka,gdyz ich wzajemne dzialanie eliminuje witaminy.Dopiero dodatek octu winnego neutralizuje dzialanie askorbiny.Dzieki zdolnosciom regenacyjnym soku ogorkowego,znalazl on ogromne zastosowanie w kosmetyce.Platki swiezego ogorka polozone pod oczy doskonale niweluja opuchlizne.A oklady ze swiezych platkow stosowanych na oczy swietnie nawilzaja galke oczna.Ogorki zawieraja kukurbitacyne,ktora odpowiada za ich gorzki posmak.Wystepuje ona we wszystkich ogorkach,jednak najczesciej jej stezenie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!najwięcej białego kremu. Rozpuszczamy czekoladę i przekładamy ją do woreczka strunowego. Możemy też nakładać ją łyżeczką, ale przez woreczek łatwiej wycisnąć z czekolady małe elementy jak guziczki czy oczy bałwanków. Dobrze jest namalować guziczki przed przyczepieniem tułowia do ciasteczka (przećwiczone na własnych błędach ;)). Na połowie pralinek malujemy oczy, uśmiech i przyczepiamy czerwone koraliki na nos. Nakładamy sporą porcję czekolady
Ciastkozercypłaskie łyżeczki żelatyny w proszku200g słodkiej śmietany 30- 36%Masa budyniowa:250g masła1 szklanka mleka 1/4 szklanki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanejDodatkowo:nie miałam marcepanu, więc oczy zrobiłam z plasterków banana, nos, uszy to wiórki kokosoweCiastoCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Cukry, jajka, margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksujemy mikserem(...)miski zagniatamy z częścią masy budyniowej. Formujemy kulkę, lekko ją rozpłaszczamy i układamy na torcie. Smarujemy masą budyniową. Tworzymy futerko misiowi, czyli posypujemy pokruszonym ciastem cały tort.Robimy oczy z banana i rodzynek,posypujemy wiórkami nos i uszy misia.Tort wstawiamy do lodówki.Powodzenia! Polecam
NA MOIM TALERZUuwagi skupiac na to, czy danie nam się przypali, czy nie. Nie musimy niczego podlewac dużymi ilościami tłuszczu. Wszystko spokojnie i na luzie :) Ja gotując włączam często muzykę, cieszę oczy pięknym designem, nos aromatami unoszącymi się w kuchni i wtedy jest tak dobrzeee. W moim Master Chef`ie jak widac dusiłam, smażyłam i pięknie wyszło. Kiedyś po ugotowaniu dania(...)potem kolacja świetnie smakuje, przy przygotowaniu której uczestniczyli wszyscy obecni :) Strasznie lubię takie chwile. Znajomi zawsze są tym zachwyceni i dodatkowo pod dużym wrażeniem naczyń Ballarini. Zawsze szeroko otwierają oczy jak widzą smażenie bez dodatku tłuszczu i łatwości gotowania jaką daje nam wspomniana już wielokrotnie firma :)Na koniec już dziś serdecznie Was zapraszam na konkurs, który ogłoszę pod koniec
Blondynka Gotujeefektu.Składniki:1,5 kg karpia zatorskiego5 cebul3 marchwiekawałek selerapietruszka1 cytryna3 ziarenka ziela angielskiego5 szkl wody7 ziarenek pieprzu2 liście laurowe4 łyżki żelatynypieprzsólkilka gałązek natki pietruszkiWykonanie:Karpia sprawiamy, usuwamy skrzela, oczy. Dokładnie myjemy, kroimy na dzwonka. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy głowę i dzwonki karpia. Dodajemy przyprawy i wszytskie warzywa pokrojone- zostawiamy ty;lko całą marchewkę(...)solą i pieprzem. W szklance rozpuszczamy żelatynę w odrobinie gorącego wywaru, dobrze mieszamy, dodajemy do garnka z resztą wywaru. Odstawiamy. Karpia na talerzu obkładamy pokrojoną w plastry marchewką. Oczy dla karpia robimy z kawałka pietruszki ugotowanej na nią wciskamy jedno ziarenko ziela angielskiego lub pieprzu. Dekorujemy natką pietruszki i plastrami cytryny.Zalewamy wywarem, odstawiamy do stężenia.Podajemy z gorącymi ziemniakami.Ten
Z Majeczką w kuchni