P rzepisów na smaczny żur jest mnóswto . O tej porze smakuje najlepiej. Użyłam szklankę własnego żurku. Ilosć 4 porcje Składniki: 1 szt korzeń pietruszki 1/2
AZgotuj!Pyszny, lekko słodki, bo pieczony w słodkim syropie z brzoskwiń, ale również słony i lekko pikantny od soli i musztardy i pieprzu. Bardzo soczysty i wilgotny
Swojskie jedzonkoPrzed wakacyjnym wyjazdem zastanawiałam się, co zrobić ze sporą ilością śliwek. Wykorzystałam je do wielu potraw lub bezpośredniego jedzenia, ale misa na blacie wciąż była ich
Raj dla PodniebieniaTo chyba najlepsza zupa grzybowa w moim wykonaniu. Naprawdę. Do tej pory każdej z nich czegoś brakowało. Ale wychodzi na to, że udało mi się w
Raj dla PodniebieniaDomowe chlebki pita z patelni – prosty przepis Dziś mam dla Was prosty przepis na domowe chlebki pita . Ja z mężem uwielbiam jeść takie chlebki pita
Słodkie okruszkiKrem z kalafiora z pieczonym łososiem. Zupa jest aksamitna z lekką nutą kokosową. Podałam z ryżem basmati. Składniki: 1 szt. kalafiora lub opakowanie mrożonego 2
AZgotuj!Gulaszowa z wołowiny to właściwie dwa dania w jednym, głównym składnikiem jest dobrej jakości mięso z udźca wołowego. Gotujemy ją z tego co możemy aktualnie
Wanilia i KardamonUwielbiamy mieć w lodówce humus. Świetnie sprawdza się do kanapek lub do wypieczonych placów pita, tortilla czy krakersów. Składniki: 150 g białej fasoli (użyłam
AZgotuj!Myślami jestem z uchodźcami. Pomyślałam, że warto Wam przybliżyć nieco kuchnię naszych gości. Czebureki (Чебуреки) to danie krymskich Tatarów. Są to cienkie, chrupiące smażone pierogi. Nadziewa
Poezja smakuPrzenosimy się w kulinarne zakątki krajów Bliskiego Wschodu, aby ukręcić MUJADARA . W prostocie siła… Tak można by opisać w skrócie dzisiejsze danie. Jest to połączenie
BlendmanParę minut temu skończyłam gotować tytułową potrawę. Pierwsze podejście do niej miałam jakieś 2 tygodnie temu, kiedy to chciałam ugotować My coś innego niż zwykle (ostatnio
KardamonovyDla mnie pyszne, polecam. W głębokiej patelni roztopić masło, wlać oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojony drobno czosnek. Chwilkę smażyć. Wrzucić szpinak i smażyć aż zmięknie
Kuchnia Pokoleń