ciecierzyca, reszta dodatków wedle uznania (polecam dodać świeżą cukinię lub bakłażana). Taki gulasz zazwyczaj jem na podwieczorek lub kolację, a z dodatkiem kaszy bądź ryżu może być również sycącym obiadem. Składniki na 4 porcje: 1 puszka cieciorki 1 puszka krojonych pomidorów 1 papryka czerwona 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka papryki wędzonej słodkiej w proszku
Zawsze głodna!Bardzo smaczna, super zdrowa, wiosenna surówka z jarmużu. Doskonała do obiadu, na grilla a także jako sałatka pudełkowa do pracy czy szkoły. Polecam :) Składniki - dwie garści świeżego jarmużu - pół czerwonej papryki - pomidor - zielony ogórek - kilka mini kulek mozzarelli - saszetka dressingu włoskiego beztłuszczowego Folwark Wykonanie Jarmuż opłukałam i poszarpałam na kawałki, pomidora sparzyłam, obrałam ze skórki, pozbawiłam pestek i pokroiłam
Kuchnia z widokiem na ogródJeśli nie macie pomysłu na obiad lub kolację to polecam Wam bardzo smaczną zapiekankę jajeczną. Pycha! Do zapiekanki podałam sałatkę z pomidorów. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na zapiekanki. Możecie tam znaleźć zapiekanki z mięsem, jajeczne, makaronowe,ziemniaczane, z kaszą , z ryżem i inne. Jeżeli skorzystaliście z przepisu to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo
O kuchni z uczuciemWitajcie. Dziś obiad iście letnio-wiosenny. Cudne połączenie! A do tego podałam mieszankę obiadową Mix obiadowy firmy Polskie Młyny. Świetnie się komponuje z mięsem. Gotuje się szybko - ok 15 minut, po ugotowaniu i odcedzeniu mieszanka pozostaje sypka - co mi bardzo odpowiada. I najważniejsze - świetnie smakuje. Połączenie ryżu, czerwonej soczewicy oraz czerwonej quinoy (komosy) jest jak najbardziej trafne. Polecam Wam serdecznie
Kuchnia domowa Anibardzo lubię kuchnię meksykańską, pisałam Wam tu –>KLIK . A dziś przedstawiam Wam jedną z moich ulubionych przekąsek imprezowych. Czasami pozwalamy sobie nawet na taki obiad. Nie można się oprzeć tym chrupiącym kukurydzianym chipsom z cheddarem, aromatyczną fasolą i pikantnymi dodatkami :) ok. 300 g chipsów tortilla (dobrej jakości bez chemii w składzie, użyłam vegańskich nachosów z chia, z fioletową
Mienta blogSałatka z młodej kapusty, papryki i kukurydzy będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu. Kapustę pokroić dość drobno, zostawiając głąb. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić
Bulliopapryki. Można je upiec zarówno w piekarniku jak i na grillu lub patelni grillowej. Smakują obłędnie, lekko pikantny kurczak, słodki ananas to połączenie idealne. Szaszłyki przygotowałam na dzisiejszy obiad do tego warzywa z patelni i rodzinka była bardzo zadowolona :) Składniki na około 6 szaszłyków: * około 600 g piersi z kurczaka * 6 plastrów ananasa z puszki * 1 mniejsza czerwona papryka
Zrób to smacznieZupka szczypiorkowa to fajny pomysł na lekki obiad,pyszna i lekko kremowa z pysznymi kluseczkami z kaszy manny na pewno wam posmakuje-polecam Składniki: 1 l rosołu lub 2 kostki rosołowe 1 łyżka oleju 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki kaszy manny 3 łyżki mąki 1 spory pęczek szczypiorku(jak sklepowe to 2) 1/2 szkl.śmietany
Swojskie jedzonkoMagda Chrupiące ciasto wypełnione po brzegi warzywami to świetny pomysł na jarski obiad. Obiecuję, że nie będziecie po nim głodni – do warzyw dodałam bardzo kremową i bogatą w białko zalewę. Spokojnie nakarmi 4 osoby lub 2 naprawdę bardzo głodne. Na zimno jest tak samo pyszna. Składniki (na tartę o średnicy XXcm): 1 i 1/4 szklanki mąki 100g zimnego masła
Smaczna StronaSurówka z kapusty w kilka minut idealnie sprawdzi się na grilla lub jako pyszny dodatek do obiadu. Jest smaczna, prosta do przygotowania i robi się ją dosłownie w parę chwil. W sezonie letnim najlepiej będzie wykorzystać młodą kapustę, ale równie dobrze sprawdzi się pekińska. Jeśli mamy białą kapustę najlepiej po posiekaniu ją posolić, ugnieść ręką i odstawić na 15 minut
e-PrzepisyKulinarnelokal, w którym serwowana jest oryginalna wegańska i wegetariańska kuchnia ze smakiem i zapachem Indii w tle. Lubię aromatyczną kuchnię, więc z wielką chęcią wybrałyśmy się tam na obiad. Bhajan Cafe w Krakowie - wegańsko, wegetariańsko i pysznie Kuchnia indyjska to feria barw, aromatów i smaków. Byłam bardzo ciekawa jak się ona będzie przedstawiać w wersji wegańskiej i wegetariańskiej
Kulinarne przygody GatityWielkimi krokami zbliża się sezon na cukinię. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wykorzystywać ją w swoich przepisach w różnych formach. Z powodzeniem możemy na
Mostek w kuchniMamy z Tatkiem taką małą tradycję, polegającą na tym, że kiedy jesteśmy gdziekolwiek w nowym miejscu na obiedzie zawsze zamawiamy pierogi . Uwielbiamy je. Jednak od pewnego czasu wiemy już że najlepsze pierogi robi moja mama. Dziś podam Ci w tym wpisie przepis na ciasto na pierogi oraz przepis na pierogi ruskie . Bo to właśnie one są mistrzostwem w jej wykonaniu
ArbuziakiSałatka, którą dziś Wam przedstawiam, świetnie nadaje się na obiad, bo jest bardzo sycąca. Super sprawdzi się też jako dodatek do innych dań, podczas grillowania czy piknikowania. Jest prosta i naprawdę pyszna, a dodatek limonki dodaje jej fajnej świeżości. pół kilo młodych ziemniaków 300 g bobu 400 g pieczarek pęczek cienkiego szczypiorku łyżka masła klarowanego sok z całej limonki skórka
Mienta blogZapraszam na smakowite leczo z kabanosami tradycyjnie wędzonymi od Duda . Szybko się je robi i świetnie smakuje. W sam raz na obiad latem. Polecam Składniki: 270 g cukini 110 g kolorowych papryk 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 100 g kabanosów Duda garść suszonych grzybów+1/2 szkl gorącej wody 1 łyżka oleju/oliwy puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka soli, pieprzu
słodkie i nie tylko historie kulinarne