Carbonara to danie wywodzące się z Włoch czyli makaron i sos na bazie jajek, czarnego pieprzu i sera żółtego. Makarony w domu jemy często. Najczęściej
Kuchnia w oparachCześć :D Pogoda nas nie rozpieszcza. Rano obudziło mnie piękne słońce i od razu pomyślałam o wyjściu w plener. Fajnie, cieplutko, troszkę powiewał wiaterek. Aura kusiła
Pieprzyć z FantazjąOpis: Pizza margherita – klasyka wśród pizz. Jest ona szybka i prosta w przygotowaniu, jednak pyszna w smaku. Jak przygotować idealna margheritę? Pamiętajcie, że podstawą są dobrej jakości składniki. Pizza ta składa się tylko z trzech podstawowych składników: ciasto, sos pomidorowy oraz ser. Ciasto powinno być cienkie i chrupiące Składniki: 150 ml ciepłej wody 1½ łyżeczki cukru 15 g świeżych(...)koktajlowe i przez chwilę zapiec. Po wyjęciu pizzy z piekarnika możemy jeszcze dodać na górę pizzy świeże liście bazylii. Artykuł Pizza Margherita pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneNie odchudzam się na siłę, jem zróżnicowanie – raz lekko i zdrowo, a raz grzeszę po całości. Czasami tylko jęknę przed szafą wciskając na tyłek jeansy i
Karo in the KitchenMusaka z indykiem 500 g piersi indyka 2 ząbki czosnku 0,5 pora (150 g) 1 bakłażan 1 papryka 1 kg ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów
Pij soki wyciskaneTak chodziły za mną kurki z ryżem aż się wreszcie doczekałam pierwszych zbiorów. Mąż się wybrał na chwilę i trochę uzbierał. Szału nie ma, dość że
Dieta moja pasjaNieodmiennie co roku o tej porze taszczę do domu siatki pełne sezonowych cudowności. Młode warzywa, zielenina, owoce... Uwielbiam po prostu. Młoda marchew należy do tych warzyw
Codzienna kuchnia niecodziennazrobić, by wspomóc trochę jej leczenie i jednocześnie przyrządzić jej coś tak pysznego, by od razu poczuła się lepiej. Dodatkowo, tego dnia miałam dużo na głowie i potrzebowałam przepisu szybkiego, najlepiej łatwego do odgrzania i idealnie rozgrzewającego. W głowie kotłowało mi się milion pomysłów, lecz nagle nadeszło oświecenie. Zupa! Czemu nie pomyślałam o tym od początku? Nie mam pojęcia. Pewnie(...)wykonania, który kompletnie zmienia smak podstawowego przepisu lub dodaje do niego tę tajemniczą nutkę. Bardzo podobnie było z przepisem na pasta alla puttanesca, który, zaintrygowana, przyrządziłam kiedyś na obiad, oczywiście, nie próbując tak zwanego oryginału. Kilka miesięcy później zamówiłam pastę o tej samej nazwie w restauracji, chcąc porównać ją z moją. Sama nie wiem, czy byłam zawiedziona czy raczej
Gotowanie to kochaniekoperkiem i śmietaną jest bardzo podobna do kapusty zasmażanej z boczkiem, aczkolwiek bardziej delikatna w smaku i nieco szybsza w wykonaniu. Jest też super sałatką na ciepło do obiadu, a zwłaszcza do drobiowych kotletów i młodych ziemniaczków. Dzięki dodatkowi śmietanki kapusta ta jest bardzo delikatna w smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta z koperkiem i śmietaną – Składniki: 1 średnia(...)drobno posiekać. Śmietankę kremówkę wymieszać z łyżką mąki pszennej, tak by uzyskać jednolitą konsystencję (najłatwiej będzie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej). Następnie przelać to do garnka z kapustą i szybko wymieszać, by nie powstały grudki. Na koniec dodać posiekany koperek, wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem i pogotować na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty. Smacznego
Kulinarne PrzebojeAż strach patrzeć jak dawno nic nie pisałam... :( Trochę intensywnie ostatnio było i przepisy leżały nistety odłogiem. Idą, a właściwie już nastały, w moim życiu zmiany
pyszne zdrowościStworzona nie tak dawno, bo w połowie XX wieku. Pierwszy opis carbonary możemy znależć po wojnie , kiedy Włosi jedli dużo jajek I boczku dostarczonego przez żołnierzy amerykańskich. Dzisiejszy obiad został trochę przeze mnie zmieniony. Wiem, wiem...Włosi nie przebaczają takiej profanacji ...ale co się nie robi by urozmaicić domownikom posiłku :) Dlatego carbonara jest a'l Edyta. Zaczynamy(...)garnka. Dodajemy podsmażony boczek , ser żółty I śmietanę. Kładziemy na sredni gaz I mieszamy. Doprawiamy solą I pieprzem. Dodajemy kurczaka. I teraz, musimy pamiętać, że po wlaniu jajek, szybko mieszamy na małym gazie- by jajka sienie zcięły.:) Szybko I energicznie-1-2 min. I gotowe. Posiekałam drobno pietruszkę I na koniec jak zciągnęlam z gazu dodałam do carbonary
Smaki EdytyZiemniaczana zapiekanka to jedno z moich ulubionych dań z ziemniaków . Zaletą dobrej zapiekanki jest to, że można ją jeść na ciepło i na zimno. Na ogół
codojedzeniaFaszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pstrąg - ryba łatwo dostępna, o białym, soczystym, ale nie tłustym mięsie. Jedna z lepszych słodkowodnych ryb. Choć to gatunek ryby znany z nietolerancji brudnej wody, przy
Kuchnia po mojemuKluski śląskie, ukochane w moim domu mordoklejki. Oczywiście koniecznie z dziurką, w której zbiera się gęsty sos. Z reguły podaję je z gulaszem wieprzowym lub
Kulinarne przygody Gatitypostanowiłam zapakować je w prostokątne pudełko po butach. To miał być jedynie sposób na zakamuflowane przemycenie eklerek do punktu docelowego jakim był dom Joli. Udało się. Wieczorem, po obiedzie zjedliśmy po eklerce. Na następny dzień zostało ich jeszcze parę. Jak się jednak następnego ranka okazało, eklerek już nie było, dziwnym trafem zniknęły. Jola była święcie przekonana(...)wyłącznie dla siebie... Krok 1: Ciasto ptysiowe Potrzebujemy: - 1 szklanka mleka - 0.5 szklanki masła - 1.5 szklanki mąki - 4 jajka Mleko zagotowujemy z masłem. Zdjemujemy z ognia i szybko wsypujemy mąkę. Całość mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do zimnej masy ptysiowej wbijamy po jednym jajku i wyrabiamy
W mojej holenderskiej kuchniSchabowy z ziemniakami i kapustą – leszego obiadu długo by szukać. Młoda kapusta gotowana Kapusta to warzywo, które uwielbiają wszyscy Polacy. Fakt ten potwierdzony jest chociażby przez bigos, który jest naszym daniem narodowym. Nie ma się co nam dziwić gdyż z tego tak prostego warzywa powstają pyszne surówki, zupy, kapusta zasmażana, pierogi, łazanki, bigos… oj długo by pisał. Niewątpliwie(...)Młoda kapusta gotowana O czym warto pamiętać przygotowując kapustę. Kapusta powinna być pokrojona na średniej wielkości kawałki. Za grube kawałki będą nam się bardzo długo gotować natomiast za małe szybko się rozgotują. Koperek zastąpić możemy natką pietruszki. Lubisz kapustę? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Surówkę Colesław . The post Młoda kapusta gotowana appeared first on MeCooks
mecookswszechstronne, uniwersalne, do jedzenia w dowolny sposób, z ulubionymi dodatkami. Dzisiaj z pieca wyjechał klasyczny makaron z serem – zapiekany w kremowym, mocno serowym sosie, z dodatkiem gotowanej szynki. Prosto, szybko i pysznie! Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, aż osiągnie stan al dente , po czym dokładnie odcedzamy go z wody. Na patelni mocno podgrzewamy oliwę(...)termoobiegu, i pieczemy 35-40 minut, bez przykrycia, na środkowej półce. Środek – miękki, lśniący i kremowy, wyczuwalnie serowy. Wierzch jest jednocześnie chrupiący i ciągnący. Pyszna opcja na obiad jeśli macie ochotę na coś, co zawsze poprawia humor a nie wymaga wielkiego nakładu pracy w kuchni. Makaron z serem to jest to! DLA DOCIEKLIWYCH Mac&Cheese to potrawa obecna
Karo in the KitchenLubelski Kociołek wystartował po raz drugi!!! Tematem naszego Mikołajkowego spotkania jest kasza jaglana. Dziś jadłam ją chyba po raz pierwszy w żuciu i stanowczo stwierdzam, że
sierotka maRysia w kuchniWitam moich kucharzy! Znowu dłuższa chwila bez przepisu. Musicie mi wybaczyć, mam sporo na głowie, ale ugotowałem dla was coś bagatelnie prostego, patrząc na składniki, lecz
Kuba GotujeMojprzepisna.pl | Ciasto parzone inaczej ptysiowe to chyba najprostsze ciasto na świecie. Nie musicie zbytnio miksować, schładzać, nie musicie się starać i tak wam wyjdzie. Nawet początkująca
moj przepis na