Obiad na pracowniczej stołówce okazał się czystym złem. Kolejny raz dałam się wrobić. Obiecałam sobie, że w domu wynagrodzę sobie to czymś pysznym. Muszle z mięsem mielonym dały radę. Co prawda brudzimy przy nich nieco naczyń, ale od czego są zmywarki. Warto. Nawet jeśli zmywacie ręcznie. Gdy umieściłam zdjęcie muszli na Insta Story, dostałam mnóstwo wiadomości z prośbą o przepis(...)przygotować wcześniej. Zaczynamy od beszamelu. W niewielkim garnku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i cały czas mieszamy, aż zacznie skwierczeć i nabierać złotego koloru. Zaczynamy wtedy strumykiem wlewać mleko, jednocześnie szybko i energicznie mieszając. Sos będzie gęstniał. Gdyby zaczęły się robić grudki, należy szybciej mieszać – im bardziej zacznie gęstnieć, tym bardziej stanie się gładki. Dodajemy do niego parmezan
Poezja smakugolden delicious, champion czy ligol. Jabłka są uniwersalnymi owocami, gdyż pasują zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Można z nich przyrządzić m.in.: soki, dżemy, musy, cydr, surówki do obiadów, ciasta, różnorakie desery, a także dobrze komponują się z mięsami, takimi jak kaczka, gęsina czy wieprzowina. Najlepiej jednak jeść je na surowo razem ze skórką. Powinno się jeść przynajmniej jedno(...)poziom cholesterolu oraz stężenie glukozy we krwi wzmacniają serce i naczynia krwionośne zapobiegają miażdżycy wspomagają trawienie i regulują pracę jelit poprawiają skład mikroflory jelitowej zapobiegają zaparciom pomagają w odchudzaniu - szybko dają uczucie sytości zapobiega wahaniom stężenia glukozy we krwi mogą zapobiec pojawieniu się zaćmy u osób chorujących na cukrzycę (dzięki obecności kwercetyny) zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu
Kuchnia MagdaLenygolden delicious, champion czy ligol. Jabłka są uniwersalnymi owocami, gdyż pasują zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Można z nich przyrządzić m.in.: soki, dżemy, musy, cydr, surówki do obiadów, ciasta, różnorakie desery, a także dobrze komponują się z mięsami, takimi jak kaczka, gęsina czy wieprzowina. Najlepiej jednak jeść je na surowo razem ze skórką. Powinno się jeść przynajmniej jedno(...)poziom cholesterolu oraz stężenie glukozy we krwi wzmacniają serce i naczynia krwionośne zapobiegają miażdżycy wspomagają trawienie i regulują pracę jelit poprawiają skład mikroflory jelitowej zapobiegają zaparciom pomagają w odchudzaniu - szybko dają uczucie sytości zapobiega wahaniom stężenia glukozy we krwi mogą zapobiec pojawieniu się zaćmy u osób chorujących na cukrzycę (dzięki obecności kwercetyny) zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu
Kuchnia MagdaLenydzień przed świętami będą pysznym punktem słodkiego stołu. Te pierniki od razu po upieczeniu są miękkie, pachnące i obłędnie puszyste! Robi się je szybko, ale i tak samo szybko znikają – są przepyszne – ja nie potrafiłam się powstrzymać i gdy tylko lukier zastygł pożarłam ich pięć, popijając kubkiem ciepłego mleka. No przecież kucharce też coś się od życia należy(...)zużyjecie całego zapasu mąki pszennej, możliwe też że będziecie potrzebować jej trochę więcej (np. jeśli w kuchni jest bardzo wilgotno, bo przed robieniem pierników gotowaliście zupę albo ziemniaki do obiadu). Lepiej mocniej podsypać sobie ciasto na stolnicy niż dosypywać mąki bezpośrednio do niego – zostanie lżejsze, bardziej sprężyste i lepiej będzie rosnąć. Ciasto dzielimy sobie na kilka porcji. Każdą porcję
Karo in the KitchenLato to taki czas, że w sklepie z warzywami dostaję oczopląsu w i mam ochotę kupić wszystkie kolorowe, uśmiechające się do mnie warzywa. Na dzisiejszy obiad wybrałam młodą kapustę - można z niej przygotować wiele przepysznych, tradycyjnych dań. Dziś proponuję Wam zupę z młodej kapusty, który wyszła przepysznie - tak babcinie. Zupa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie pochłania(...)również pozytywnie na nasze włosy, skórę oraz paznokcie. Jakie jest Wasze ulubione danie z kapusty? Moje niewątpliwie gołąbki - przepis oraz parę rad jak je zrobić aby było łatwo i szybko już niebawem :) Spodobał Ci się mój post? Polub moją stronę na Facebooku i pozostań ze mną na dłużej: PaniDomowa Zobacz również inne moje przepisy
Pani domowaLato się powoli kończy, na pocieszenie zaczął się najwspanialszy okres roku, gdy wszystkie stragany wypchane są cudownymi warzywami i owocami. Kolorowo i smacznie.Moja przyszła teściowa ma
Figa S-makiemLato się powoli kończy, na pocieszenie zaczął się najwspanialszy okres roku, gdy wszystkie stragany wypchane są cudownymi warzywami i owocami. Kolorowo i smacznie.Moja przyszła teściowa ma
Figa S-makiemLato się powoli kończy, na pocieszenie zaczął się najwspanialszy okres roku, gdy wszystkie stragany wypchane są cudownymi warzywami i owocami. Kolorowo i smacznie.Moja przyszła teściowa ma
Figa S-makiemMaj to początek grillowego sezonu. Spędzane czasu przy potrawach przyrządzanych na ogniu to już Polska tradycja. Nie musi to być jednak tylko śląska kiełbasa. Dzisiaj przepis
MarcinChefSkładniki opakowanie makaronu ryżowego 250 gr 8 krewetek tygrysich 1 sztuka trawy cytrynowej 1 limonka 1 pomidor lub 5 koktajlowych
AZgotuj!albo przynajmniej półprodukty. W niektórych potrawach powtarzają się składniki, ale zawsze występują w innym towarzystwie. Tak wyglądały nasze obiady w tym tygodniu. Jarmuż najpierw zjedliśmy jako dodatek do niedzielengo obiadu, potem posłużył jako ważna część sałatki na poniedziałek, następnego dnia znalazł się w pęczotto i wreszcie w środę wszedł w skład placków z cukini. Sekundował mu kurczak, który wspólnie(...)nieekologiczne. Innym ważnym elementem naszego sposobu gotowania jest wykorzystywanie przygotowanych wcześniej półproduktów, najczęściej przechowywanych w zamrażalniku. W tym menu sięgnęliśmy po domowy sos pomidorowy . To doskonały patent na szybkie gotowanie zup i sosów do różnych dań – gotujemy wcześniej dużą ilość sosu, dzielimy na porcje, mrozimy i wyciągamy wtedy gdy jest taka potrzeba. Według nas sos domowy jest o wiele
Niedzielny kucharzblogu, proponuję wypiek wytrawny. Tarta z groszkiem i kiełbasą, o której mowa, to świetna sprawa - wydajna i ekonomiczna, jedna tarta wystarczy śmiało dla 6-8 osób czy na kilka obiadów. Można dzięki niej także zrobić porządek w lodówce, wykorzystując wszystkie zbędne elementy. Nieważne z czym, ważne, że zawsze smakuje! Tarty w naszym domu najczęściej pojawiają się latem(...)mąką, solą i proszkiem do pieczenia wrzucam do miski. Rozcieram między palcami masło, mieszając z mąką, aby uzyskać masę na kształt wilgotnego, sypkiego piasku. Dodaję żółtka i zagniatam szybko jędrne i gładkie ciasto, które łatwo odchodzi od dłoni. Gdy ciasto zbytnio się klei, dodaję nieco mąki. Formuję kulę ciasta i wkładam na 30 minut do lodówki. Rozgrzewam piekarnik
W kuchni Karmel-itkiOśmiornica-uwielbiam eksperymenty w kuchni i tym razem padło na ośmiornicę.Jadłam ją wielokrotnie w różnej postaci ale przygotowywałam ją od początku do końca pierwszy raz.Najpierw
Swojskie jedzonkoWitam, tym razem nie mam dla Was przepisu. Tym razem mała zabawa – Liebster Blog Award. Nominowana zostałam do tej zabawy przez +Danuta Popowicz , ślicznie dziękuję
moj przepis namojprzepisna.pl | Tarta z Crème Pâtissière Od dawna chciałam zrobić ten krem, bo zawsze mnie intrygował. Co się okazało, jest to po prostu waniliowy krem, w składzie
moj przepis na