Zapiekane naleśniki z pieczarkami to przepyszna propozycja na obiad. Nie jest może to najszybszy obiad jaki możecie wykonać, ale jest warty tego, żeby spędzić przy nim chwilę czasu. Na początku należy usmażyć naleśniki na słono, nawet dzień wcześniej. Jak zrobić ciasto na naleśniki? Przepis na naleśniki jest banalnie prosty. Wystarczy kilka składników, zazwyczaj podaję Wam prosty przepis na naleśniki(...)dobrze rozgrzana, dzięki temu unikniecie feralności pierwszego naleśnika. To nie prawda, że pierwszy musi iść do kosza! :) Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy tylko tyle ciasta, żeby można było pokryć szybkim ruchem całe jej dno. Z podanego przepisu wychodzi około 10 dużych naleśników. Naleśniki smażymy do momentu aż ciasto się podsuszy, absolutnie nie do zrumienienia. Naleśniki będziemy jeszcze później zapiekać. Przygotowanie
MamaOskarkawersji wypiekanej na pionowym rożnie pojawił się w połowie XIX wieku w mieście Bursa. Sposób przyrządzania mięsa poprzez opiekanie go na ogniu w pozycji pionowej i odcinanie cienkich plastrów szybko przyjął się w Imperium Osmańskim, a później – wraz ze zmianą granic pomiędzy Grecją a Turcją i wymianą kulturową – dotarł również na Półwysep Peloponez i w okolice Aten(...)oferty lokali takich jak Gyros Ramzes i zamawiając pyszną potrawę również na wynos. Artykuł Skąd się wziął gyros? Poznaj jego historię pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepyszny, i nadaje się chyba do wszystkiego. Co roku pod koniec kwietnia dostaję bzika, i słodkości w domu są głównie z udziałem tych kwaśnych łodyg, a czasem i do obiadu je przemycę. Nie potrafię oprzeć się tej różowej barwie i wrodzonej kwaśnej nucie. Lody, serniki, ciasta ucierane, drożdżówki, desery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie rabarbaru(...)rabarbaru 400 ml wody 50 g cukru sok z 1/2 cytryny Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Wyłożyć ciastem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW domu mam dużo różnych garnków, jednak brakuje mi porządnego garnka próżniowego. Uważam, że to świetny pomysł na prezent dla każdego, kto lubi gotować i dba
Moja smaczna kuchniaW ten weekend obchodzimy Dzień Babci i Dziadka. Jakie to ogromne szczęście mieć ich przy sobie, porozmawiać, poradzić się, wpaść na kawałek najlepszego sernika albo miskę
Obiad gotowydanie może być drugim śniadaniem, lekkim obiadem lub kolacją. Jest bardzo kolorowe i pełne smaku. Dodatek sosu bezpośrednio przed jedzeniem zapewnia idealną świeżość i delikatną chrupkość warzywom. To naprawdę pyszna i zdrowa propozycja dla każdego. Sos, który proponuję, jest dość pikantny i kwaskowaty. Proporcje można jednak dopasować do swojego smaku. Można również podać sos na bazie śmietany lub naturalnego jogurtu(...)pamiętać, że dodanie świeżych ziół i świeżej papryczki skraca ten czas. Jeśli zależy nam na dłuższym terminie przydatności, to użyjmy suszonych dodatków. Wszystkim lubiącym takie sałatki polecam również szybkie: sałatkę z kurczakiem, boczkiem i winogronem , sałatkę ze szklanki lub sałatkę z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną , pomidorami, papryką i cukinią. Kiszone cytryny można przygotować samemu w domu. Nadają ciekawego
Codzienna kuchnia niecodziennaCześć! Dla lubujących się w podrobach propozycja na obiad :) Tym razem ugotowałam gulasz z serc indyczych. Zazwyczaj kupuję kurze serduszka, ale z racji że są one drobniejsze i tym samym trzeba poświęcić więcej czasu na ich oczyszczenie kupiłam z indyka. Ja tego czasu wolnego mam naprawdę niewiele... Serca indycze wiadomo, że są większe, ale i bardziej mięsiste. Nie trzeba(...)ziemniakami, różnego rodzaju kaszami a jak ktoś lubi z pajdą chleba. Obowiązkowo ogórek kiszony bądź ulubiona surówka :) Z moich obserwacji: * kiedy jest potrzeba podlewać serca wodą, jeśli szybko odparuje * sprawdzać miękkość serc po ok. 1 godzinie duszenia * jeśli ktoś nie lubi zagęszczanego gulaszu nie ma potrzeby zaprawiać mąką tylko wystarczy zredukować nadmiar wody * przyprawiać solą pod koniec gotowania
Pieprzyć z FantazjąDanie idealne na te ponure, szare i zimne dni. Też Wam brakuje słońca? Marzy mi się taki długi słoneczny dzień i skrzypiący śnieg pod butami hmmm
SMYKWKUCHNINa chłodne dni należy się porządnie rozgrzać. Proponuję zupę - krem z czosnkiem. Kiedy po raz pierwszy ją robiłam, to myślałam bee. Zupa czosnkowa? To nie może
Pasje Jolkitowarzyszyć, patrzeć i podziwiać, co robi. Na spacerze nieraz obiera własne ścieżki i protestuje, gdy je zmieniamy. Nauczyła się już chodzić za rączkę, więc trochę łatwiej przebiega zarówno szybkie wyjście do sklepu, jak i dłuższy spacer. Z wózka prawie zrezygnowaliśmy, bo wie, że wyjście na spacer oznacza, że i ona będzie chodzić. Dla rodzica to lepiej, o ile nauczy dziecko(...)kąpiel, a po niej kaszka, bajka i idziemy spać. Będzie jednak chciało na to wszystko wpływać, np. którymi zabawkami się dziś w kąpieli pobawi, czy jaką zje zupę na obiad. Oczywiście wybór powinien być prosty. Wiadomo, że jeśli zapytam, jaką chce zupę, dziecko mi nie odpowie. Ale jak pokażę dwie miseczki z różnymi zupami, z całą pewnością będzie zachwycona
Anioszek w kuchniKuchnia to bardzo ważne pomieszczenie w każdym domu, ponieważ spędzamy w niej stosunkowo dużo czas, przygotowując codzienne posiłki, jak również wykwintne dania. Ułatwić te czynności mogą
Pogotujmy.plBurgery z czerwonej fasoli Kilka dni temu pokazywałem Wam przepis na burgery z ciecierzycy . Przyszedł czas na burgery z czerwonej fasoli ! Pyszne i proste w przygotowaniu
BlendmanPrzypomina smakiem szparagi. Dlatego nazywana jest zimowym szparagiem, choć jej nazwa to wężymord czarny korzeń. Jaki kupić? Ja kupiłam na targu polską skorzonerę. Jest znacznie mniejsza
AZgotuj!wszystkim by gotować i kochać z całego serca. Książka zawiera przepisy na dania wegetariańskie a także na dania … z resztek. Zazwyczaj jeśli zostanie nam za dużo kaszy po obiedzie ląduje ona w koszu, to błąd! można ją wykorzystać świetnie do innego dania, to samo z ziemniakami. Ja zazwyczaj robiłam kopytka, ale ile można jej jeść?! tym razem poszłam(...)formujemy kulki o średnicy około 3cm. Kulki panierujemy w zmielonym siemieniu i smażymy na łyżce oleju z każdej strony na rumiano. Podajemy oprószone ziołami z sosem jogurtowym. Pycha! Szybko, smacznie a dodatkowo z tzw, "resztek" więc nic nam się nie zmarnuje. To takie oszczędne gotowanie. Tak jak pisałam, w książce znajdują się nie tylko piękne zdjęcia dań
Radość kipiąca uśmiechem.Cukinia faszerowana jest jednym z moim ulubionych dań na obiad. Polana sosem lub nawet bez sosu, jest przepyszna. Cukinia sama w sobie nie ma wyraźnego smaku, ale w połączeniu z dodatkami, jak np. z dobrze doprawionym mięsem mielonym nabiera charakteru. Ważne, żeby używać cukinii z miękką skórką (młodej), twarda skórka nawet po upieczeniu nie jest zjadliwa. Podobnie do cukinii robię(...)głębokiej blachy TAKIEJ-KLIK , która zmieściła sporo kawałków cukinii, jeśli nie macie takiej blachy można użyć większego naczynia żaroodpornego. Ta cukinia posypana serem żółtym - alergik za szybko zjadł swoją porcję :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWróciłem właśnie po pracy do domu, na szybko zjadłem co-nieco i siadam do bloga wpisać parę zaległych przepisów. Akurat Madzi nie ma, bo alkoholizować się pojechała więc mam parę chwil spokoju. Otworzyłem zatem piwo, a dwa kolejne się chłodzą. I testuję nowy smak Laysów. "Sałatka grecka". Spoko, niezłe czipsy. Dupy nie urywają, ale niezłe. Raz, czy dwa zjeść(...)cebula 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili szczypta soli olej pół szklanki wody przyprawy (u mnie "przyprawa do ziemniaków") Od razu na wstępnie lojalnie uprzedzam, że kuchnia po tym obiedzie będzie do mycia, ujebutana "po same łokcie" :) Wlewamy do woka sporo oleju - ale też bez przesady. Tak trochę więcej niż tradycyjnie do smażenia dajemy. No tak żeby kurczaki mogły trochę
Marder&Marder ManufactureMakaron z sosem cytrynowym to danie z kuchni włoskiej, którą kocham za prostotę. Nawet jak wydaje się nam, że nic posiadamy w domu, zawsze można wyczarować
Poezja smaku