Składniki : około 30 dag polędwicy wieprzowej 2 -3 łyżki musztardy, u mnie francuska około 150 ml śmietany 18 % 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku
Proste PotrawyNa zdrowy początek roku, proponujemy smaczną i pożywną zupę szpinakową, która w połączeniu z kaszą gryczaną stworzy pełnowartościowy posiłek. Zaczynamy składniki: 400 g liści szpinaku 150
Ania i Marcin gotująwartości odżywczych posiłku. Dlatego zachęcamy Was do lektury naszego poradnika – jak przechowywać mięso. Dziś kilka zasad dotyczących kurczaka. Jak przechowywać mięso – kurczak Jeśli dzisiaj jest niedziela, na obiad będzie kurczak Pieczony, z farszem i bez, smażony na patelni, grillowany, gotowany – przepisów na podanie drobiu jest mnóstwo. To smaczne, mało kaloryczne i zdrowe mięso – pod warunkiem(...)składników spożywczych (przede wszystkim nie krój go tym samym nożem i na tej samej desce co inne produkty). Gotuj lub piecz mięso w temperaturze powyżej 73,9 stopni C. Szybko schładzaj ugotowane/upieczone mięso. A teraz przejdźmy do szczegółów – poznajcie 10 zasad jak kupować, przygotowywać i przechowywać kurczaka. Jak przechowywać mięso – 10 zasad dotyczących drobiu 1. Kupuj kurczaka
Niedzielny kucharzDziś go znalazłam :D Troszkę biernego odpoczynku mi się marzyło i stało się :D Jednak sen czasami podsuwa jakieś nowe pomysły. W moim przypadku to zazwyczaj jest pomysł na obiad :D No ja tak mam :D Zupa krem z dyni. To wymyśliłam :D Kiedyś próbowałam przyrządzić to danie, ale po nieudanej próbie jej przyrządzenia zaniechałam na dość długo. Smak widocznie(...)odrobina kurkumy Chyba najbardziej pracochłonne było przygotowanie dyni. Przekroiłam ją na połowę, wydrążyłam ziarnka, obrałam nożem ze skórki. Troszkę trzeba było się nagimnastykować przyznaję. Potem to już robi się szybko. Pokroiłam dynię w kostkę i zalałam 700 ml wody. Zagotowałam i za chwilkę dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Cebulę i pora pokroiłam i poddusiłam na maśle, dodałam do gotującej
Pieprzyć z Fantazjąostatni nagrodzony przepis, według pomysłu Renaty J., która o kulinarnym początku roku napisała tak: Nowy Rok jest czasem, gdy po sylwestrowych zabawach zasiadamy wspólnie z najbliższą rodziną do uroczystego obiadu, królują wtedy tradycyjne dania, ale zawsze przygotowuję lekką sałatkę (za każdym razem inną), by urozmaicić nasze menu i pozwolić odpocząć co niektórym po świątecznym obżarstwie :) Od 2 stycznia wprowadzam(...)różana) Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i szczyptę soli, wymieszać. Do suchych składników dodać żółtka i masło (ja dobrze schłodzone masło ścieram na tarce) i szybko zagnieść ciasto. 2. Ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować na płaty o grubości około 3 mm, za pomocą szklanki wykrawać kółka. 3. Teraz przechodzimy do robienia różyczek
W mojej kuchnimaja, ptasi śpiew, niebo bezchmurne i takie błękitne. Lekki wiaterek powiewa, dzięki czemu nie jest tak duszno. Witaj wiosno! A nawet.. lato! W związku z tak drastyczną i szybką , po półrocznej zimie, zmianą pogody, przychodzi czas na zmianę menu. Na stołach zagoszczą upragnione przez całą zimę, świeże sałatki, surówki, niedługo zresztą i świeże owoce, pochodzące z naszych ogrodów(...)chodzi o kulinaria. Ach, tyle możliwości! Wprost nie mogę się doczekać, kiedy na mojej niewielkiej działeczce pojawią się pierwsze plony. Jest jeszcze czas. Więc dziś zapraszam na pyszny obiad, już w nieco lżejszej, wiosennej wersji. WIEPRZOWE ROLADKI Z BRYNDZĄ I SZPINAKIEM. /autorski/ na 6 roladek 6 plastrów schabu 250g liści świeżego szpinaku 300g bryndzy koziej sól, pieprz, suszony czosnek
W kuchni Karmel-itkiCurry z soczewicą to jeden z moich ulubieńców wśród zimowych rozgrzewających potraw. Aromatyczne, lekko pikantne przyprawy przyjemnie rozgrzewają od środka kiedy na zewnątrz blisko zera ;)
HealthyCreationsWspominałam Wam wczoraj, że zrobię zestawienie moich tłustoczwartkowych przepisów, byście w przejrzysty sposób mogli znaleźć to, czego szukacie. Doszłam jednak do wniosku, że nie ma sensu
Kuchnia w czekoladziePolędwiczki wieprzowe w porach to wbrew pozorom bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Polędwiczka jest bardzo delikatnym mięsem więc musimy pamiętać aby w odpowiedni sposób je przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Powiem Wam szczerze,że cukini unikałam jak ognia. Zostaly mi chybs złe wspomnienia z dzieciństwa, jakaś niedobra potrawa z tym warzywem w roli głównej sprawiła, że
Fit Food BrunetkiSkładniki: 3 kg ziemniaków 2 jajka 6 łyżek mąki ziemniaczanej sól 2 cebule 150 g wędzonego surowego boczku 1 łyżka oleju Sposób wykonania: Ziemniaki
Qchnia po prostuFasolka szparagowa z bułką tartą to pyszny do datek do obia du. Ale....ja uwielbiam zja dać ją samą i bez tego obia du :) Lubicie? :) Skła
ChilliJemySkładniki: - 1 główka młodej kapusty - 20 dag wędzonego, surowego boczku - około 2 szklanek wody - pęczek młodego kopru - ocet winny do smaku (około 3
Qchnia po prostuWielkanocna gwiazda na stole. Żur. Czy na późne śniadanie, czy na obiad – mój żurek to zawsze bezkompromisowa wersja ‘na bogato’. Wielowymiarowy – mocno aromatyczny, perfekcyjnie kwaśny, gładki. Z unoszącym się znad talerza aromatem przypraw i ziół, który jest nie do pomylenia z niczym innym. W każdym domu żur robi się inaczej – ja robię go dokładnie tak. Uwielbiam żurek. Na szczęście(...)liście laurowe, ziele angielskie i ziarnisty pieprz, w całości lub lekko stłuczony. Boczek surowy kroję na mniejsze fragmenty – takie, by zmieściły się na łyżce i były wygodne do jedzenia– szybko podsmażam go na łyżce smalcu do lekkiego zrumienienia. Dodaję go do garnka, bez wytopionego tłuszczu. Kiełbasy wędzone przekrawam w poprzek na pół – lądują w wodzie. Żeberko wędzone oczyszczam
Karo in the KitchenTarta w wydaniu wytrawnym to zawsze wdzięczne i lubiane danie na obiad, lunch czy kolację. Jeśli chcesz podać ją gościom, dzień wcześniej spokojnie przygotuj ciasto i podpiecz oraz przygotuj farsz, a na drugi dzień całą tartę upiecz w piekarniku. Ciasto tej tarty jest tak dobre, że wykorzystuję ten przepis stosując też inne, wytrawne farsze. Jednak to tę tartę polecam szczególnie(...)sól WYKONANIE: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól oraz zimne masło pokrojone na kawałeczki. Siekamy wszystko nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią i wkładamy na 30 min. do lodówki. Formę na tartę o śr. 24 cm smarujemy masłem, można wyłożyć samo dno papierem do pieczenia. Wałkujemy ciasto, na kształt
Calzonella.com