Przepis znaleziony na jednym z blogów kulinarnych (KuchniaWeDwoje). Już dawno zapisałam go jako ten, który koniecznie muszę wykorzystać. Spaghetti było bardzo ciekawie przyrządzone, a zdjęcia piękne
Karola gotujeswój jadłospis ryby. Nie oszukujmy się. Ryby to źródło wysoko przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D, jak również tak ważnych składników odżywczych jak jod, selen czy wapń. Obiad z rybą, to nie musi być tylko ryba gotowana, czy smażona w panierce. Wszechstronność jej zastosowań ogranicza jedynie nasza wyobraźnia. Jednym z pomysłów, którym chciałbym się podzielić jest ryba z makaronem(...)przygotowaną marynatę wkładamy filety z ryby. Marynujemy w chłodnym miejscu przez około 20-30 minut. Marynowanie ryb trwa bardzo krótko. Ze względu na swoją delikatność mięso ryb bardzo szybko przejmuje smak marynaty, dlatego kilkanaście minut w zalewie, w zupełności wystarcza. Rozgrzewamy patelnię, na którą wlewamy kilka kropel oleju lub oliwy. Zamarynowane filety kładziemy na bardzo rozgrzaną patelnię. Takie rzeczy
Jacob Tasteszasiadam w iście szampańskim humorze. Ach ten smak, ten aromat! Cudownie rozgrzewająca z każdym łykiem. Wyśmienite połączenie owoców i bakalii, a wszystko w towarzystwie ulubionego makaronu. Takiego, Noworocznego obiadu każdemu dziś życzę! :) Źródło: www.tapeciarnia.pl Składniki na 6 porcji: 2 l wody 3 łyżki cukru – ewentualnie jeszcze dosłodzić do smaku 1 słoik wiśni w syropie [400ml] – domowy wyrób(...)zostawić – dorzucić do reszty. Zwiększyć ogień i doprowadzić do zagotowania. Następnie gaz zmniejszyć, aby płyn tylko lekko „pyrkał” – nie można gotować na dużym gazie, bo owoce się zbyt szybko rozgotują i kompot będzie mętny . Pogotować ok. 5 minut na wolnym ogniu. Wyłączyć i zostawić na ok. 1 godzinę, aby zupa owocowa nabrała mocy. Przed zaserwowaniem, chwilę podgrzać. Podawać
Grunt to przepis!był dość upalny więc, niedzielnego obiadu nie można było zjeść inaczej jak tylko w ogrodzie. Już wszędzie dostępne są nasze świeże ziemniaki, więc przygotowałam je na" grillowy obiad" Połączenie ziemniaka, świeżych ziół, czosnku oraz soku z cytryny ...pychota! Nie musiało być już praktycznie do tego mięsa. Praktycznie :)) oczywiście ziemniaki wystąpiły w towarzystwie żeberek marynowanych na słodko - pikantnie, wieprzowych(...)faszerujemy pociętymi ziołami. Po upieczeniu ziemniaka skraplamy go sokiem z cytryny oraz solimy wedle uznania. Ziemniaki takie są przepyszne. Niestety zdjęcia po upieczeniu nie ma, gdyż załogo szybko je skonsumowała :) Do ich towarzystwa były tak jak wspomniałam wcześniej żeberka marynowane w miodzie oraz ostrym chili, wraz z ziołami. Oraz klopsiki nadziewane na fetą To wszystkiego zawsze robimy nasz
Basia w kuchniBigos staropolski z winem fot. Moja Książka Kucharska Bigos staropolski z winem. NAJLEPSZY PRZEPIS na bigos tradycyjny. Tradycyjny, najlepszy domowy bigos z kiszonej i słodkiej kapusty
Moja Książka KucharskaNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G KitchenPorywająca, wciągająca, budząca wiele emocji, znakomicie napisana książka. Długo przymierzałam się do jej przeczytania, ale jak już zaczęłam to nie mogłam się oderwać. Książka, która budzi
Moja Mama GotujeW tym roku przetworzyłam dość sporo pomidorów i o ile efekt końcowy zawsze jest smaczny, to trzeba się trochę napracować ze sparzaniem i obieraniem. Na ten
FitKotWołowina. Kolejny raz pragnę zachęcić Was do spożywania mięsa wołowego. W naszym kraju wciąż na stole króluje wieprzowina i drób, co wiąże się zapewne z
Sajkofanka smakuudka w musztardowej marynacie pieczone na słodkiej świeżej kapuście która pod wpływem soków z mięsa jest pyszna i służy za jarzynkę, doskonała propozycja zarówno na świąteczny jak i codzienny obiad. Tak przygotowane mięso z kurczaka kusi wyglądem i jest banalnie proste do przygotowania. Składniki: 6 ud kurczaka bez pałek- 1,20 kg ½ główki małej świeżej kapusty 3 liście laurowe(...)żaroodpornego razem z liściem laurowym. Na wierzchu ułożyć zamarynowane mięso. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około godzinę aż mięso będzie mięciutkie. Gdyby za szybko się przypiekało można nakryć folią aluminiową którą należy zdjąć 10 minut przed końcem pieczenia aby mięsko się zrumieniło. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki z gotowanymi ziemniakami. Smacznego
Wanilia i Kardamonghee. Danie które oczyszcza i rozgrzewa organizm dzięki przyprawom takim jak kurkuma, mielony kmin rzymski i imbir, w sezonie jesiennym robię je często, polecam na lekki zdrowy obiad lub ciepłą kolację. Odkąd je poznałam jest moim ulubionym. Ma specyficzny smak i jest podobne do risotto. Warte wypróbowania. Składniki: 3/4 szklanki ryżu basmati 3/4 szklanki czerwonej soczewicy około(...)ryż wchłonie wodę i będzie lekko rozgotowany. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem do smaku. Rozkładamy na talerze podajemy gorące. Smacznego! Rada: Gdyby się okazało że ryż szybko chłonie wodę a jest jeszcze nie do gotowany zwiększyć ilość wody do 5 szklanek
Wanilia i Kardamonobiadu zostaną mi ziemniaki, to na drugi dzień robię oto takie kluseczki śląskie. Gulasz z kluskam podałam na talerzu z kolekcji Scania - Porcelana Bogucice Kluski śląskie z gulaszem Składniki: gulasz łopatka - 60 dag cebula - 1 szt liść laurowy tłuszcz do smażenia mąka - 2 dag sól i pieprz ziele angielskie kluski śląskie : ziemniaki po ugotowaniu - 1 kg jajko(...)przeciśnąć przez praskę. Masę ziemiaczaną podzielić na 4 części, wyjąć jedną część ziemniaków, w tą pustą część po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajko i odłożone ziemniaki, zagnieść szybko ciasto. Z ciasta formować kuleczki, w środku zrobić dołeczek. Gotowe kluski wrzucać do wrzącej, osolonej wody, jak wypłyną na wierzch, gotować jeszcze na wolnym ogniu przez
Kuchnia Danusiszalonym niemal słońcem. Siłą wdarło mi się pod powieki, zmuszając do wychynięcia spod kołdry, w którą tak pracowicie się zawinęłam. Z uśmiechem od ucha do ucha zjadłam musli, żeby szybko się ubrać i wyjść z Ptysią na spacer. W parku natknęłam się na pierwsze przebiśniegi, na których widok miałam ochotę niemal krzyczeć z radości. Bo skoro nawet one postanowiły(...)sposobem wybraliśmy się do Vejle na spacer, a przy okazji małe zakupy (dorobiłam się termicznego, pękatego dzbanka w kolorze zielonego jabłuszka - piękny jest!); wieczorem wróciliśmy do domu, zjedliśmy pyszny obiad i oglądając niemal już ostatnie odcinki naszego ostatnio ulubionego serialu, zajadaliśmy się absolutnie bajecznym creme brulee. Uwielbiam ten deser. Za jego jedwabistą konsystencję i tę cudowną, chrupiącą skorupkę. Takie proste
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś obiad będzie ciut wcześniej.Bo musze wyskoczyc z domu na dłużej ! Acha, i będzie wegetariańsko! Musi być smacznie, zdrowo i musi nam to wystarczyć do popołudnia. I nie może być absolutnie ciężko! No to co najlepszego można sobie zrobić? Makaron! Niezwykły makaron! Sardynia! Pełnia słońca i...VIP-ów wyspa, która kojarzy się ze zdrowym jedzeniem ,krystalicznym morzem(...)przesadz z gotowaniem, maja być nieco twardawe. Odcedz, przemiszaj delikatnie z oliwą z oliwek najwyższej jakości. Podgrzej wegetarianskie pulpety. Połóż na makaronie. Posyp koperkiem. Jest to danie bardzo szybkie, syte ale pełne zdrowia i lekkie. Po takim obiadku na pewno można zacząć..latać po mieście i załatwiać spokojnie sprawy. Więcej GDZIE KUPIĆ makaron Fabijańscy znajdziecie pod tym LINKIEM Smacznego
Z Kuchni Do KuchniRoladki schabowe, nadziewane szpinakiem,są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Polecam przygotować je na obiad, smaczne są na ciepło i zimno. SKŁADNIKI : 1 kg schabu sól, pieprz 2 jajka mąka do panierowania tymianek do smaku 3 duże cebule 250 ml śmietany 30% 250 ml wody 1 łyżka mąki 100 g żółtego, tartego sera(...)solą i tymiankiem, podpiekamy na patelni na której smażyły się zrazy. Podlewamy wodą aby zmiękła. Na koniec wlewamy rozmieszaną śmietanę z mąką i wodę, zagotowujemy z zakręcamy. Sos szybko gęstnieje więc w razie konieczności dolewamy jeszcze wody lub mleka. Na dno na czynie do zapiekania rozkładamy porcję cebuli, na to układamy roladki i znowu cebula, posypujemy serem
Kulinarne Fantazje Marioli