Dziś coś dla tych, którzy lubią zjeść kawał porządnego mięsiwa i upominają się o ten przepis Boczek z chrupiącą skórką poznałam podczas pobytu w Norwegii i
Ola la LCHFNajlepsze w letnim sezonie kurki i cukinia, do tego szwajcarskie sery. Całość skomponowana w pyszną tartę! Koniecznie wypróbuj! Z #MyVictorinox siekałam, kroiłam, szalałam i się
coolinarnyMinęło już sporo czasu od ostatniego posta, ale moja nowa, mała "szefowa" :) jest dość wymagająca i pozostaje mi niewiele czasu na gotowanie i publikowanie
Simply FoodUwielbiam surówki. To doskonałe uzupełnienie i wzbogacenie każdego dania. Dziś polecam Wam kolejną pyszną i szybką surówkę. Surówka ogórkowo-porowa (z ogórkiem kiszonym) smakuję wspaniale z daniami mięsnymi czy kluskami śląskimi w sosie. Spróbujcie. W prostocie tkwi siła Składniki: (na porcję) 2 większe ogórki kwaszone około 2-2,5 cm pora (biała część) 2 łyżki majonezu pieprz czarny(...)półplasterki, wkładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kwaszone i dwie łyżki majonezu. Całość mieszamy do połączenia składników i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do obiadu. Smacznego
Słodkie okruszkiPrawie 10 godzin gotowania i mam najlepszy bigos, jaki kiedykolwiek jadłam. Bigos to chyba jedna z najbardziej popularnych potraw, które kojarzą się z Polską. Treściwy, syty
Obiad gotowyMiały być tortellini z serem ricotta, mascarpone i szpinakiem, a wyszedł makaron tagliatelle w sosie serowo – szpinakowym z pomidorkami koktajlowymi. To było moje pierwsze podejście
ale PysznieCiasteczka miodowe super wkomponują się do przekąsek Świątecznych. Zostawicie je dla Mikołaja ze szklanką mleka jako poczęstunek, a na pewno będzie więcej prezentów pod choinką
Niezły MłynekPrzeglądając moją biblioteczkę kulinarną natknęłam się ostatnio na fajny przepis na kurczaka w glazurze karmelowej w stylu azjatyckim i postanowiłam dać mu szansę:) Znalazłam go w
karmelowyNie pamiętam, żeby moja mama i babcia gotowały mi owsiankę. Dlatego moje wspomnienia związane z owsianką dotyczą jedynie kolonii i zimowisk, na które jeździłam od najwcześniejszych
Kuchenne zapiski EdytyMłoda kapusta z koperkiem i listkami czosnku to jedna z moich ulubionych potraw na wiosnę i lato. Danie to idealnie oddaje klimat leniwego letniego dnia kiedy
sierotka maRysia w kuchniRaz na jakiś czas mam ochotę na coś innego, tłustego i najlepiej słodkawego. Chyba organizm czuje zbliżające się mrozy :). Tak czy inaczej, tym razem mój wybór
karmelowyDzisiaj szybciutki wpis, gdyż właśnie mam 3-godzinne okienko między zajęciami i za godzinę muszę wrócić na wykład. Niestety, wykład niby obowiązkowy, ale wszystko wyjdzie w
Be Fit Be Strongchociaż możliwa do przyrządzenia w kwadrans, trafia na mój talerz zwykle w dużo późniejszych godzinach. Na tej jednak podstawie mogę stwierdzić, że doskonale nadaje się nie tylko na śniadanie. Obiadu może i nie zastąpi, jednak jest na tyle sycąca i pożywna, że tzw. pierwszy głód z pewnością zaspokoi. Zasługa w tym składników – niespecjalnie ciężkich, ale na pewno mocno pożywnych(...)Łagodne jajko sadzone w towarzystwie wyrazistych smaków wędzonego łososia, twarożku koperkowo-czosnkowego oraz czarnego pieprzu. Możliwe do przyrządzenia w kwadrans pożywne kanapki w sam raz na śniadanie lub szybką przekąskę o każdej porze dnia. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 kromki chleba tostowego (najlepiej mieszanego) 4 jajka (najlepiej średnie M) 100g plastrów łososia wędzonego na zimno
Kulinarna Pokusaponiedziałkowej, prostej zapiekance ziemniaczanej miałam mocne postanowienie przygotować normalny "szanujący" się obiad na następny dzień. Wieczorem wyjęłam mięsko na gulasz by we wtorek z rana wziąć się za jego produkcję. Jakież było moje zdziwienie gdy we wtorek rano pełna werwy wzięłam się za mięso, a tu okazało się że zamiast gulaszowej szynki na durszlaku leży udziec indyczy. Rozmroziłam(...)obiadowy do wymiany... Początkowo chciałam zrobić po prostu spaghetti, ale przecież niedawno było. Tak powstała druga w tym tygodniu zapiekanka - tym razem makaronowa, czyli spaghetti podane inaczej. Prosto, smacznie, szybko i znowu "na szybko". Składniki (na 3 osoby): 1/2 opakowania makaronu penne ok. 30 dag mielonego mięsa (u mnie udziec indyczy) 1/2 cebuli 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Kuchnia po mojemuDo potraw z makaronem czy ryżem, zawsze dobry - SOS SEROWY: 100-200 g sera pleśniowego łyżeczka masła odrobina białego, wytrawnego wina około 50ml 50ml śmietanki
Kuchnia Beaty