Pomysł na to danie jest od mojej bratowej Moniki. Zaskoczyło nas wszystkich smakiem, było pyszne. Idealne danie na imprezy. Schab oczyścić ze wszystkich błonek. Pokroić w
Kuchnia PokoleńCzy u Was pojawił się dzisiaj, tak jak w Katowicach, śnieg z deszczem? Temperatura spadła do kilku stopni powyżej zera, brr jak zimno! Jak się okazuje
Moja smaczna kuchniaDziś cały dzień robiłam soki porzeczkowe, a na sam koniec stwierdziłam, że jednak brakuje czegoś do kawy lub szklanki mleka. I wyszło bardzo kruche szaleństwo
Niezły MłynekŚrodek zimy – zachciało mi się curry. Koloru, smaku, lekkości, pełni smaku i aromatu. O kolorowe świeże warzywa trudno, ale z mrożonymi nie ma żadnego problemu. Pasta
Karo in the KitchenUfff... dawno mnie tu nie było, ale już jestem:-) i bardzo się cieszę z tego powodu :-)w prawdzie jutro zdaję pewien niekoniecznie łatwy egzamin, ale mam
Czary - gary w kuchniSmażenia steków bardzo długo się bałam. W sumie niepotrzebnie, bo to kilka minut, dynamicznych minut. Nie jestem specjalistą w temacie steków, ale dobry stek potrafię przygotować
Blondynka GotujeNiestety w temacie ryb moja rodzina nie odstaje od średniej krajowej. Jemy bardzo mało ryb, kilka razy w miesiącu. Być może to przez to, że nigdy
Pyza i SurówkaDziś zdrowsza alternatywna wersja dla frytek z oleju. Te z piekarnika są bardzo dobre jednak trzeba liczyć się z tym że nie każdemu mogą smakować ponieważ
PychotkaaaTak jak wczoraj zapowiedziałam, przyszedł czas na krewetki. Danie to było długo przez nas oczekiwane a z braku odpowiedniej chwili jakoś nie miałam okazji go zrobić
sierotka maRysia w kuchniprzygotować pyszny obiad, nie potrzeba wielu składników i wiszenia nad garami. Makarony mają to do siebie, że smakują ze wszystkim. My najbardziej lubimy ze świeżym pesto. Składniki: 500 g makaronu spaghetti 1 mały fenkuł (około 150 g) 4 orzechy makadamia 100 ml oliwy z oliwek 1/2 szklanki startego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie: Fenkuł kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy wyciągamy(...)łupiny. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie produkty blendujemy z oliwą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy na szybko ( czyli do durszlaku, liczymy do trzech i przekładamy z powrotem do garnka ). Do gorącego makaronu dodajemy pesto, dokładnie łączymy z makaronem. Podajemy od razu po przygotowaniu
R'n'G KitchenKolejny pomysł na błyskawiczny obiad wg Jamiego Olivera. ( książka "5 składników" ). W oryginalnym przepisie użyto piersi kurzych, zastąpiłam mięsem z ud które jest wg mnie smaczniejsze. Myślę, że ten kurczak będzie równie smaczny kiedy wykorzystamy tylko pieczarki, ale warto dodać też inne grzyby. Boczniaki i chińskie shimeji okazały się bardzo dobrym dodatkiem. składniki 200 g mieszanych grzybów(...)czerwona cebula 300 g kurzych udek, bez skóry i kości 2 łyżeczki musztardy francuskiej 60 ml śmietany 150 ml wody oliwa sól, pieprz przygotowanie Grzyby szybko przepłukać, osuszyć, większe podzielić na mniejsze kawałki. Nieprzywierającą patelnię ustawić na sporym ogniu i umieścić w niej grzyby. Obsmażać, mieszając przez ok 4 - 5 minut, do czasu aż lekko się przyrumienią. Cebulę obrać
Stare Garywszystko co macie pod ręką, np. resztki kurczaka z rosołu, który dzięki przyprawom i innym składnikom nabierze nowego smaku. Do tego ryż, warzywa i np. krewetki – i pyszny obiad, który zadowoli nawet wybrednych domowników – gotowy. Marokański gulasz z resztek kurczaka Marokański gulasz to godny uwagi przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Pieczyste(...)pół godziny. Zapiekanka z penne i sosem pomidorowym Ta zapiekanka z resztek kurczaka to nasz ulubiony patent na kulinarny recykling kiedy brakuje nam czasu i musimy zrobić coś na szybko. To pyszne i sycące danie, które świetnie nadaje się na lunch do pracy, albo na szybką kolację, przygotujecie w pół godziny. Wystarczą 3 składniki. Zostaje nam tylko życzyć
Niedzielny kucharzzimno , można dodawać lubiane składniki , czasem robię to danie z piersią z kurczaka , a czasem z kiełbasą , ale w każdej wersji smakuje , można to danie podawać jako dodatek do obiadu i nie tylko , zapraszam do wypróbowania . Składniki 2 torebki ryżu 1 duża cebula 1 duża papryka czerwona 1 laska kiełbasy zwyczajnej 3 łyżeczki curry(...)będzie usmażony na złoty kolor to delikatnie dodajemy z 2 szklanki wody i dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu aż ryż będzie miękki , jeżeli woda nam się szybko wygotuje a ryż będzie twardy to można dolać jeszcze wody , ryż musi być ugotowany . Jak ryż nam się gotuje , cebulę , paprykę i kiełbasę kroję w kostkę
Mój SmakZa miesiąc Święta. Zleci, że nawet nie zdążę się obejrzeć. Na przygotowaniach, na pakowaniu prezentów, na pieczeniu i gotowaniu. A jednak lubię ten czas. Mimo zabiegania
Obiad gotowykimchi przez cały rok, bo uwielbiamy smak tej chrupiącej i mocno papryczkowej sferementowanej mieszanki warzyw. Spożywamy ją solo z chlebkiem bez chemii lub pokrojone w kawałki jako dodatek do obiadu np. do zupy ziemniaczanej z soczewicą (przepis już wkrótce). Jest kilka metod robienia kimchi – w tej wersji w ogóle nie ma w ogóle gotowania, tylko dużo solenia, trochę czekania(...)kilku miesięcy. W moim domu jadamy kimchi namiętnie i ja się nie rozdrabniam, tylko przygotowuję za jednym zamachem dwie porcje tego koreańskiego smakołyku A i tak znika w szybkim tempie! Praktyczne rady: Ja do nacierania kapusty sosem używam rękawiczek i Wam też radzę to zrobić, bo będzie potwornie piekło. Anansów z puszki pozostałych po wykorzystaniu soku nie wyrzucajcie! Wspaniale przydadzą
Lamarida.pl