Kolejne danie nie tylko na wigilijną wieczerzę Dla tych, którzy nie lubią lepić pierogów bądź jak ja unikają obróbki termicznej orzechów więc rezygnują z keto-pierogów
Ola la LCHFSałatka warstwowa ziemniaczano - buraczkowa Kuchnia skandynawska charakteryzuje się prostotą, a jednocześnie wyrazistymi, często kwaśnymi smakami. Jednym z takich bardzo prostych, a zarazem efektownych dań jest sałatka
Codzienne GotowanieJeśli jesteście fanami klasycznego Boeuf Bourguignon ten wołowy gulasz zachwyci Was jeszcze bardziej – jest pełen skondensowanego, niesamowicie mocnego smaku. Kolor i aromat ma fenomenalny! Wszystko przez
Karo in the KitchenPolędwiczki drobiowe, to takie mięsko, które często bywa poszarpane i mało efektowne. Czasem są to takie skrawki, że nie bardzo wiadomo co z nimi zrobić. Jednak
Dieta moja pasjaBardzo lubię marynaty z udziałem mocnych alkoholi. Są bardzo smacznie, pod warunkiem że się nie przesadzi z ilością. Karkówkę zawsze warto utłuc i zostawić chociaż na
Państwo Wojtczuk gotująJak tam zima u Was, bardzo mroźno?? W Rzeszowie mrozik trzyma konkretnie. Mnie się podoba, może dlatego, że nie muszę wychodzić he. Dobrze, że w
kruche babeczkiMimo, że sezon szparagowy już chyba się zakończył ja jak zwykle jestem do tyłu z przepisami...Jednak muszę się nimi z Wami podzielić bo w końcu
chili & sugarNie cieszcie się przedwcześnie;) udało mi się załatwić kabelek do telefonu tylko na jeden dzień ale może później znów wpadnie w moje ręce ;) dziś dzień totalnego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPulpeciki w sosie pomidorowym z wołowiny, podawane z makaronem spaghetti to włoskie klimaty ale przecież równie dobrze będą smakować z puree ziemniaczanym, ryżem czy pieczywem…
UgotujmyTo.plU nas w Lyon dziś... 12'C! Powiem Wam, że chyba jeszcze nigdy nie doświadczyłam takiej temperatury w grudniu, ale to i tak nie przeszkada w
Kitchens AlphabetSałatka idealna dla osób na diecie, na kolację, II śniadanie, do lunch box'u. Czasami nie mam ochoty biegać między garnkami, doglądać czegoś w piekarniku, więc
Kitchens AlphabetCzy połączenie mięsa i mleka skondensowanego nie wydaje się wam szalone? Mnie kiedyś tak, ale gdy znalazłam ten przepis i zrobiłam go pierwszy raz to już
Bernika - moj kulinarny pamietnikZapomnijcie o sklepowych wędlinach z mnóstwem soli i wątpliwych dodatków! Najlepszy dla malucha jest upieczony w domu schab. Mięso jest tak pyszne, że i wy z
Dieta bez mlekaplackami zawsze mam problem. Jaki? Bo pasują i na śniadanie i na obiad i na kolację. I teraz w lato, chciałoby się to wykorzystywać I tak u nas w lato placki zjadamy pod różnymi postaciami. Od tych tradycyjnych z owocami czy cukrem pudrem po placki z bobu czy cukinii. Każde dobre na swój sposób. Na słodko lub wytrawnie. Dzisiaj zapraszam(...)maślance z dodatkiem startego jabłka. Pozostało mi maślanki z porannego koktajlu, więc trzeba było coś wykombinować z nią, a że mąż zapowiedział się, że wraca głodny, pomysł był szybki…. placki ! Z plackami jest o tyle fajnie, że zwykle nie ma przy nich większego zachodu. Mieszamy składniki, smażymy, odsączamy na ręczniczkach i wcinamy. Ja pamiętam, że w dzieciństwie
Mieszam w Garnkusmak jest jakby mało owsiany w porównaniu do dobrze znanych płatków owsianych. Bardzo lubimy owies a w takiej chrupiącej postaci świetnie wpasował się nam w śniadanie, desery a nawet obiad na słodko :) Komosa: Ziarenka te są okrągłe, drobniutkie, lekkie i nieco chrupiące. Z wyglądu i zapachu bardzo przypominają ekspandowany amarantus. Komosa posiada charakterystyczną goryczkę dla tego ziarna w tradycyjnej, ugotowanej(...)się w nich sprawdzają (przepis już wkrótce). Gryka: Ziarna gryki zdecydowanie są najlżejsze więc przypominają kuleczki styropianu również pod względem struktury i konsystencji. Zbliżone są do preparowanego ryżu, który szybko rozmięka w ustach. Posmak gryki i jej goryczki na szczęście jest obecny (przepadamy za nim) ale nie jest bardzo intensywny. To co chrupie to łuski i nienadmuchane ziarna, które
Candy Pandasekspresowo. Przepis dedykowany przede wszystkim mamom, których pociechy nie akceptują długiego siedzenia w kuchni. Dzieci, które kochają Gumisie, na pewno się tą zupą zachwycą ;) Zupa jagodowa (porcja na dwa obiady dla trzyosobowej rodziny - z dokładkami) 0,5kg jagód 3l wody syrop klonowy bądź cukier kokosowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki śmietany 18% dowolny makaron Jagódki trzeba dobrze umyć(...)minut. Po tym czasie dosłodzić do smaku i odrobinę zblendować, ale tak, żeby zostało trochę całych jagód. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/2 szklanki zimnej wody i szybko mieszając miotełką bądź łyżką, wlać do zupy zestawionej z ognia. Następnie do tej samej miski, w której mieszaliśmy mąkę, wlać śmietanę, dolać do niej łyżkę zupy i zamieszać, dodać trzy łyżki
Przepysznik - BLW i nie tylkoJako że wiosna w tym roku nas rozpieszcza i zawitała nieco wcześniej, cały wolny czas poświęcam pracom w ogrodzie. A jest co robić. Toteż staram się obiad przygotować wcześniej, możliwie jak najszybciej, bo szkoda tak pięknych słonecznych dni przesiedzieć w domu przy garach. Niemniej jednak dania muszą być sycące i smaczne, najbardziej sprawdzają się zupy, bo można je w każdej(...)dziś od rana pachnie białym barszczem. Robię go według przepisu mojej babci, choć ona do smaku dodawała zakwas z butelki, a ja wolę taką zupę z torebki. Jest to szybkie, sycące, ale przede wszystkim pyszne danie. Składniki na barszcz biały 5 kiełbasek białych surowych 1 kostka rosół drobiowy 4 średnie marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 4 średnie ziemniaki kawałek
Rozpustne gotowanie