Pogoda piękna, słoneczna iście wiosenna, aż trudno uwierzyć że za kilka dni Wigilia i Święta. Gdyby nie choinki, płynące zewsząd kolędy ciężko byłoby uwierzyć
Dieta moja pasjaJakiś czas temu dostałam od mamy mnóstwo wiejskiego mięsa mielonego, więc w końcu postanowiłam je wykorzystać. Nie byłabym sobą gdybym zrobiła zwykłe mielone, dlatego postanowiłam przyrządzić
karmelowyMam dzisiaj dla Was przepis na roladę z ciasta na pizzę, czyli „wariację” na temat tego znanego włoskiego wypieku. Od jakiegoś czasu w mojej głowie krążyły
Przepisy AleksandryTo, co w awokado najcenniejsze to kwasy tłuszczowe. Niestety mają to do siebie, że ulegają zniszczeniu pod wpływem temperatury. Dlatego ten owoc najlepiej jeść na surowo
Powiedz dietom niemojprzepisna.pl | Tort cytrynowy Jeden z lepszych tortów cytrynowych jakie jedliśmy. Mimo, że zawiera całkiem sporo masła to wcale go nie czuć. Tort jest mocno cytrynowy i
moj przepis naSkładniki: obrane marchewki 1 1/2 łyżki masła sól cukier łyżka mąki odrobina oleju Wykonanie: Obraną i umytą marchew pokroić według uznania (krążki, kostka itp). Marchewkę dusić
Pychotkaaacoś dla wielbicieli "porządnego kawałka mięcha"- tradycyjne danie, obecne chyba w każdym domu. Klusek śląskich nie robiłam już bardzo dawno aż wreszcie wczoraj się doczekały. Rodzinie bardzo smakował. taki obiad, więc kluseczki pojawią się znowu niebawem w innej wersji. Składniki: 4 duże plastry karkówki 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz ziele angielskie, liść laurowy słodka(...)ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z olejem i przyprawami, natrzeć mięso i odstawić na dwie godziny. Następnie wrzucić na rozgrzany tłuszcz, każdy plaster obsmażyć szybko z obu stron. Dodać cebule pokrojone w piórka, smażyć chwilę. Dodać ziele angielskie i liść laurowy i przykryć rondel pokrywką. Dusić około godziny na wolnym ogniu. Mąkę wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMój malakser był dziś w ciągłym ruchu. A to za sprawą zapomnianych i znalezionych wczoraj czerstwych ciastek-bułeczek. Żal było wyrzucać, a sprawdziły się świetnie w
Weekendy w domu i ogrodziesmaki. Ze zdjęć nie jestem zadowolona, ale byłam pośpieszana w trakcie fotografowania... ;). Dopełnieniem posiłku był kieliszek wina Celebro Italy , które idealnie komponowało się ze smakiem tarty. Podsumowując, pyszny obiad w doborowym towarzystwie :) Pełnoziarnista tarta z konfiturą z czerwonej cebuli, boczkiem i pomidorami Ciasto (lekko zmieniony przepis od Feed Me Better ) Składniki (forma o śr. ok. 30 cm): - 1,5 szklanki(...)łyżki oleju/oliwy - 3 łyżki gęstego jogurtu - 50 ml zimnej wody - sól, pieprz do smaku, - suszona bazylia, papryka słodka, po pół łyżeczki Wszystkie składniki utrzyj w misce, następnie szybko zagnieć. Owiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 1 h lub do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wklep ciasto do nasmarowanej tłuszczem formy na tartę. Piecz
Corner With RecipesNatknęłam się na nie kilka razy i bardzo mnie zaciekawiły .Gozleme to tureckie chlebki z mięsem , warzywami ,serem ,zależnie co ktoś lubi .Oryginalne nie zawierają drożdży
Ladylaura.Przedstawiam Wam, mój sposób na brukselkę ;) znów zdecydowałam się na wersję pieczoną, z wierzchu zrobiła się skorupka, natomiast pod spodem wytworzył się gesty sos
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPołączenie smakowe szpinaku, łososia i serów sprawdza się zawsze! Kiedy dodamy do tego posmak ziół i ostrość chili musi być pysznie, ale dodajcie do tego chrupiące
Plate of JoyDzisiaj bardzo sycące śniadanie, można też zjeść jako lekką kolację. Nikt nam nie zabroni :) Ja uwielbiam takie połączenia, do tego kocham jajka w każdej odsłonie. Daje
Niezły Młyneksię pieczywo białe albo drożdżową ciabattę. Kromki chleba powinny być malutkie. Crostini podajemy z rożnymi pastami albo natarte czosnkiem i oliwą. Ja przedstawiam propozycję polskiej pasty z wątróbek :) - taki szybki ala pasztet Składniki: Około 5 – 6 drobiowych wątróbek szklanka mleka 3 jajka na twardo (najlepiej same żółtka) ok. 2 łyżki majonezu duża cebula olej do smażenia 1 łyżka musztardy(...)smaku do dekoracji i smaku: prażone ziarna słonecznika i dyni. kilka kromek białego pieczywa Wątróbki zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 15 minut. Możemy też wykorzystać wątróbkę usmażoną obiadu. Następnie mielimy razem z jajkami i tartym czosnkiem. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Do pasty dodajemy majonez, usmażoną cebulę, drobno posiekaną natkę i doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową
Bon Appetit Małgorzaty