cebulę i smażymy razem, nadal mieszając, do czasu aż cebula się zeszkli. Na patelnię wrzucamy bakłażana i wszystko szybko razem mieszamy – bakłażan działa jak gąbka i bardzo szybko wchłonie cały tłuszcz, jaki był na patelni. Zmniejszamy gaz i smażymy bakłażana do czasu jak stanie się szklisty i lekko przyrumieniony. Dodajemy szpinak, mieszamy, czekamy jak zmniejszy swoją objętość(...)nadzieniem osobno. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C, bez termoobiegu, grzanie góra-dół. Ciasto wyjmujemy z opakowania i dzielimy je na 6, 8 lub 12 porcji. Jeśli chcecie skorzystać z szybkiego ciasta na pizzę –wałkujemy je w prostokąt na lekko podsypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5cm. Wycinamy kwadraty o boku około 10 cm – ich środek smarujemy pesto, nakładamy równe
Karo in the KitchenWitajcie :) dzisiaj zapraszam na kapuśniak z wyśmienitej Kapusty kiszonej z grzybami od firmy Ogródek Dziadunia . Zupka jest , pyszna , pożywna w sam raz na obiad, moje dzieci ją uwielbiają :) Składniki : około 1/2 słoika Kiszonej kapusty z grzybami Ogródek Dziadunia 2 kawałki żeberek średniej wielkości 2 marchewki , kawałek : pora , selera , natka pietruszki , kilka gałązek lubczyku około(...)wkładamy do garnka. Gdy woda się zagotuje dodajemy vegetę i zioła prowansalskie .Gotujemy na małym ogniu aż warzywa i mięso zmiękną .Jeśli woda wam za szybko odparuje to możecie jeszcze dolać . Przyprawiam do smaku pieprzem ewentualnie solą.Proporcje oczywiście możecie zmienić według Waszego zapotrzebowania :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliząbek czosnku i kilka gałązek pietruszki, układamy w wysmarowanej oliwą formie, polewamy kieliszkiem białego wina i wstawiamy do gorącego pieca na ok. 20 minut. Podajemy z pieczywem. Po takim obiedzie nie mam już siły na DOLCE- czyli deser. Chociaż Giovanni kusi mnie tiramisu według sekretnego przepisu jego babci – muszę podziękować. Zamawiam tylko kawę, przy czym popełniam nie pierwszą gafę(...)zamówiłam cappuccino o 10 wieczorem!)* – No, signora, macchiato no caffè. Espresso caffè! – no tak, macchiato to nie kawa, espresso to kawa, powinnam się domyślić przecież ;) Nasz gospodarz szybko mi jednak wybaczył i na naszym stole, wraz z rachunkiem – napisanym ołówkiem na kartce w kratkę, nie żartuję! – pojawiają się wspaniałe, domowe limoncello i grappa. DIGESTIVO
Patchworkfaszerowane, czosnek, serek Apetina, świeży rozmaryn i oliwa z oliwek z ziołami. Tartę przygotujecie w zaledwie 30 minut. Jest idealna na przystawkę, małe co nieco ale również na obiad czy kolację dla ukochanej osoby. Koniecznie musicie jej spróbować. Polecam :) Składniki: Ciasto: szklanka mąki przesianej przez sito 90 g masła 1 jajko szczypta soli Masa: 2 pieczone pomidory- opcjonalnie(...)przepis na pieczone pomidory Farsz: 1 opakowanie Apetina Snack Pack: z oliwkami zielonymi i czosnkiem Dekoracja: gałązki świeżego rozmarynu Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Ciasto: 1. Szybko połączyć wszystkie składniki, owinąć w folię i włożyć na 5 minut do zamrażalnika by ciasto się schłodziło. 2. Następnie na blasze posypanej bułką tartą uformować okrągły spód z wyższymi brzegami
KreatywnePinytarty za ich uniwersalność. Co jakiś czas przygotowuje kruche ciasto, czy to w wersji słodkiej czy wytrawnej i wkładam do zamrażalnika, kiedy przychodzi ochota na tartę w chwilę mam obiad albo deser gotowy. Do tarty możemy użyć dosłownie wszystkiego! Idealna do oczyszczania lodówki z resztek, zawsze znajdziemy albo warzywa, albo np. resztę z pieczonego kurczaka, takimi sposobami przynajmniej nie marnujemy(...)wsypać do miski, zrobić wgłębienie, do którego wkładamy masło, sól, cukier i jajko. Palcami połączyć ze sobą składniki, kiedy będzie miało konsystencję mniej więcej kruszonki należy wlać wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki. Składniki: pęczek zielonych szparagów, pół opakowania świeżego szpinaku, 3 garści ugotowanego zielonego groszku, 1 spora
Plate of Joypotężna burza (a ja myślałam, że burze to raczej wiosną i latem niż jesienią), za oknem ściana wody, i tylko wypatrywałyśmy w niej dziur, żeby wyjść z Ptysią na szybki spacer. A i tak nie udało nam się uniknąć zmoknięcia, czym żadna z nas nie była zachwycona. Tak więc jesień postanowiła rozgościć się na dobre, zepchnąć na dalszy plan(...)gruszki, dynia znów stała się królową. Pomarańczowa, pękata, sprawia, że uśmiecham się za każdym razem, gdy na nią spojrzę. Tyle w niej potencjału - na słodko, na ostro, do obiadu i deseru - wszędzie sprawdza się idealnie. Na blogu już otworzyłam sezon na smakołyki z jej udziałem, i gwarantuję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Bo przepisów na dynię będzie mnóstwo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRozkoszne połączenie kruchego ciasta, brokułów, gruszek - konferencji i sosu na bazie serka pesto- rukola od Arla Apetina, smak wzmacniają suszone gruszki kalifornijskie i odrobina miodu. Jednym słowem rarytasowy obiad ;-) Jako technolog żywności mam nawyk czytania etykiet, serek nie zawiera żadnych konserwantów i sztucznych aromatów ;-) można jak się chce ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: na wierzch: - 1 dojrzała i dorodna gruszka konferencja - serek(...)masła - 1/2 łyżeczki soli - 1 żółtko - 1 łyżka zimnej wody - 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia JAK ZROBIĆ? 1. Mąkę przesyp do miski, dodaj masło i pozostałe składniki na ciasto. Szybko zagnieć ciasto, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto przełóż do torebeczki foliowej i schładzaj w lodówce przez godzinę. 2. Gruszkę pokrój na plastry. 3. Brokuła podziel na małe
SMYKWKUCHNITakie jak lubię najbardziej, czyli mocno mięsne ;) Ostatnie upały nie sprzyjały raczej długim godzinom przy gorącej kuchence czy piekarniku :) Dlatego ilość pojawiających się na blogu przepisów
Kraina Tysiąca Smakówniespecjalnie zdrowego smażenia – nawet stir fry zrobiliśmy prawie bez smażenia:) Po trzecie, udało nam się zrobić kilka naprawdę super przepisów, stosując nowe a niezawodne techniki. I po czwarte wreszcie, obiady na pięć dni powstały metodą mix and match, czyli łączenia dość dowolnego różnych, gotowych składników. U nas wyglądało to tak, że osobno upiekliśmy mięsa, gdyż potrzebowały one różnych temperatur(...)spakowaniu: Całe menu na tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Stir fry z krewetkami, pieczonymi warzywami w sosie z masła orzechowego domowej roboty Stir fry to idealny sposób przyrządzania szybkich potraw. Polega obsmażeniu składników w wysokiej temperaturze. My usmażyliśmy tylko krewetki. Warzywa upiekliśmy, bo tak jest zdrowiej i wygodniej. Jesteśmy też mega dumni z sosu zrobionego na bazie domowego masła orzechowego. Wierzcie
Niedzielny kucharzkrewetki w panierce tabasco. Wystarczy je zapakować na piknik, żeby zamienić go w ucztę! Składniki na 4 porcje krewetek: min 24 krewetki średniej wielkości (lub więcej jeśli masz, bo szybko znikają) olej do smażenia mąka do oprószenia krewetek sos tatarski wymieszany z tabasco do podania Panierka: 100 g mąki pszennej 200 g mąki kukurydzianej 2 łyżki kukurydzy z puszki(...)pieprzu Pełen przepis tutaj. 5. Chłodnik z truskawek i awokado Zabieramy osobno zmiksowaną część płynną i osobno pojemnik z drobno posiekanymi warzywami. Na miejscu łączymy i mamy przepyszny letni obiad pod chmurka. Chłodnik z truskawek jest najlepszy. Składniki na 4 porcje chłodnika z truskawek i awokado: kilo truskawek – umytych i odszypułkowanych – zostawić kilka do dekoracji dojrzałe awokado – obrane mały ząbek
Ugotowane pozamiataneWiecie, dlaczego warto zrobić choć raz te placki? Bo są przepyszne, to po pierwsze primo. Po drugie primo – mają jedną cudowną cechę – można w
WiszniówkaBitki z indyka to bardzo smaczna propozycja obiadowa. Sos wzbogaciłam dodatkiem pieczarek i strąka czerwonej papryki i dla smaku i dla koloru. To dobry pomysł na
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Małe bezy wypełnione kremem waniliowym, świeżymi owocami i sosem malinowym. Przed podaniem oprószone cukrem pudrem i posypane uprażonymi wcześniej płatkami migdałów. Beza jest lekka i krucha
cool and mintyRyż smażony z czosnkiem, cebulą i kalafiorem to świetny dodatek do grillowanych mięs i ryb. Dobrze smakuje też z jajkiem, które wbijamy na patelnię 1-2
cool and mintyTo chyba najszybszy makaron. Przygotowanie "sosu" zajmuje dokładnie tyle czasu ile gotowanie makaronu. Powstał z potrzeby chwili – goście chcieli wytrawnego wina...i co tu podać ? Składniki
Z Kuchni Do Kuchni