Podobno beza to jedno z największych wyzwań każdego cukiernika-amatora, jest trudna w przygotowaniu, ale gdy zrobi się ją dobrze zapewnia niezapomniane doznania smakowe! Warto więc
Cooking MonsterObiad szybki, prosty i sycący! Tarta wytrawna to jeden z moich ulubionych patentów na szybki obiad . Zawsze mam w zamrażarce zachomikowaną porcję domowego ciasta na tartę . Zwykle wyrabiam je z przepisu: Idealne ciasto na tartę , choć czasami dla urozmaicenia używam tego patentu: Marchewkowe ciasto na tartę . Gdy mam akurat fantazję wyczyścić lodówkę z przeróżnych resztek jedzeniowych, właśnie tarta(...)tego mi służy. Rozmrożone ciasto oraz kilka zapomnianych składników lodówkowych tworzy niewielkim nakładem pracy pyszny i syty obiad . Gdybyście chcieli przyjrzeć się bliżej moim innym pomysłom na tartę, zapraszam: Tarta z serem feta i kurczakiem Tarta szpinakowa z kurczakiem i pieczarkami Tarta ze szparagami, porem i pomidorami Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem Tarta półkrucha
Grunt to przepis!Tort powstał przy połączeniu przepisu niezawodnej Pani Doroty z Moje Wypieki i mojej fantazji! :) No dobra, powiem szczerze - do pieczenia tortów przydałby mi się kompan, bo
Cooking MonsterLekkich sałatek ciąg dalszy... Zajadamy się nimi z Dominikiem od jakiegoś czasu i nie mamy dość! Istnieje tyle nieprawdopodobnie pysznych konfiguracji, a ta z pewnością do
Cooking MonsterDruga w tej edycji kolacja ambasadorska odbyła się w Restauracji Sote mieszczącej się w Nobo Hotelu . Oprócz świetnego towarzystwa towarzyszyło jej oczywiście wyborne jedzenie przygotowane przez
Cooking MonsterGdy rozpoczęła się wiosenna edycja Restaurant Week to wiedziałam, że muszę odwiedzić restaurację Stare Kino by Antoine Lopez . Nie jest tajemnicą, że pracuję w Hotelu Stare
Cooking MonsterW tym roku po raz kolejny mam zaszczyt być ambasadorem festiwalu najlepszych restauracji Restaurant Week Polska . Ta edycja jest bardzo bliska mojemu sercu, bo dotyczy problemu
Cooking MonsterTa sałatka to ambrozja! Zachwyci wszystkich, którzy kochają słodko-słone połączenia oraz sery z dodatkiem owoców. Grillowany lekko skrzypiący pod zębami halloumi w połączeniu z mango
Cooking MonsterWiecie za co kocham dobre jedzenie? Za to, że łączy ludzi. A gdy dodać do tego jeszcze dobre wino, które rozwiązuje języki, to mamy przepis na
Cooking MonsterKompot z suszu, czyli wigilijna klasyka. Pojawia się niemal na każdym świątecznym stole. W dzieciństwie kojarzył mi się z przymusem i czymś, co trzeba było wypić
Cooking MonsterIdą święta, to czas mandarynek, Kevina na Polsacie i piernikowych pyszności! To najlepszy moment na to, by wybrać ulubiony piernik. Jeśli kochacie nie tylko korzenne przyprawy
Cooking MonsterNie jestem wielką fanką grzybów, najbardziej lubię pieczarki i rydze, resztę zaledwie toleruję... ale gdy poczułam niesamowity zapach suszonych borowików i koncentratu z grzybów leśnych to
Cooking MonsterPoutine to kanadyjska potrawa przyrządzana z frytek, sosu pieczeniowego i cheese curds powstającego przy wytwarzaniu sera cheddar. Ja zainspirowana potrawami podawanymi w restauracji Pittu Pittu postanowiłam
Cooking MonsterJesień to dla mnie czas zup i eksperymentowania z nowymi smakami. Tak powstała ta zupa o naprawdę niebanalnym smaku. Przypadnie do gustu fanom słodko-słono-wytrawnych
Cooking MonsterDominik to chyba największy burgeroholik jakiego znam, dlatego często odwiedzamy miejsca, w których można zjeść te nafaszerowane dobrociami buły. Ja też bardzo je lubię, jednak czasami
Cooking MonsterRamen, japońska zupa, która podbija serca Polaków. Nic dziwnego - tłuściutka, sycącą, naszprycowana dodatkami, które czule łechtają nasz piąty smak, czyli umami. Gdy tylko zjadłam go po
Cooking MonsterDla mnie weekend to nie czas na leniuchowanie, a pieczenie. W piątkowy wieczór zamiast imprezować wolę ugniatać ciasto drożdżowe i rozpieszczać się aromatem przypraw, które unoszą
Cooking MonsterTo jest comfort food, który ja absolutnie kocham! Czekolada, owoce, mascarpone - na ciepło i do tego w ekspresowym tempie! Miałam ochotę na małe słodkie porcyjki, ale
Cooking MonsterPo raz kolejny wybrano mnie na ambasadora Restaurant Week Polska i nie mogłabym być bardziej wdzięczna za ten zaszczyt! Ogromne dziękuję organizatorom za zaufanie i tę
Cooking MonsterTo, że jestem ogromną fanką wszelkiego rodzaju naleśników, racuchów i placków wiadomo nie od dziś. Kocham je pod każdą postacią, a gdy nadeszła jesień, w końcu
Cooking MonsterSzakszuka to danie kuchni bliskowschodniej, w dosłownym znaczeniu oznacza "wielki bałagan". To całkiem trafne określenie, bo w tym daniu może znaleźć się dosłownie wszystko, ale bazą
Cooking MonsterW jedzeniu kocham to, że może przenieść mnie w dowolne miejsce na Ziemi bez potrzeby ruszania się poza moją ukochaną Łódź. I tak tym razem było
Cooking MonsterTrwa Jemy w Łodzi Food Fest 2018 więc wybraliśmy się do bardzo lubianej przeze mnie i Dominika Stekówki - Steki i Burgery . Michał, szef kuchni, wie, co
Cooking MonsterRozpoczynamy kolejny smakowity tydzień Jemy w Łodzi Food Fest 2018 w tym tygodniu restauracje rozpieszczą nas kolejnymi smakołykami. Czas na: 🍜 Azjatyckie zupy 🍴 Pierogi świata 🍰 Dekadenckie desery
Cooking MonsterJestem ogromną fanką ciasta drożdżowego - pulchnego, z kruszonką, najlepiej w wersji mojej Babci. Sama jednak bardzo lubię eksperymentować z wypiekami, dlatego właśnie powstała ta miodowa wersja
Cooking MonsterChoć pogoda jeszcze dopisuje to nie ma co ukrywać - zaraz jesień. Mimo, że nie jestem fanką aury jaka panuje o tej porze roku, to jestem ogromną
Cooking MonsterKocham swoją domową spiżarnię - lemoniady, dżemy, konfitury i inne pyszności zamknięte w słoiczkach i butelkach, które przypominają mi ciepłe letnie dni. Dziś kolejna pyszna propozycja, czyli
Cooking MonsterJeśli chcecie wziąć udział w Festiwalu Burgerów to dziś macie na to ostatnią szansę! ⏳ Wraz z Runoholic udało nam się odwiedzić 8 wspaniałych miejsc i spróbować
Cooking MonsterO dobrym jedzeniu mogłabym rozmawiać godzinami, tak jak i godzinami mogłabym jeść 💓 Stekówka - Steki i Burgery sprawiła, że moja miłość do jedzenia pogłębiła się jeszcze bardziej
Cooking MonsterGdy sezon na truskawki w pełni grzechem będzie niezrobienie zapasów na zimę, gdy brakuje nam słońca i słodyczy świeżych owoców. Ten dżem to lato w słoiczku
Cooking MonsterSezon na młodą kapustę w pełni, więc żal z niego nie skorzystać. Jeśli kochacie nowalijki tak mocno jak myślę, to nie możecie przejść obojętnie obok tego
Cooking MonsterDomowa lemoniada to trochę taki skoncentrowany kompot na zimno. Jest kwaśna, orzeźwiająca i bardzo zdrowa, o ile nie dodacie do niej kilogramów cukru. Ja swoją przyrządzam
Cooking MonsterWiosna, maj i czerwiec to najpiękniejsze miesiące roku, gdy przyroda wybucha soczystą zielenią, a my spotykamy się ze znajomymi na świeżym powietrzu, by pogrillować. Uważam, że
Cooking MonsterWłoską pizzę kocham miłością gorącą i szczerą. Za to, że jest chrupiącą, cieniutka, a dodatki podlane odrobiną dobrej jakości oliwy mają smak. Cała pizza ma smak
Cooking MonsterNiedzielny obiad od zawsze kojarzy mi się z rosołem, schabowym lub pieczonym kurczakiem. Tak było w moim domu rodzinnym. Choć moja kuchnia różni się od tej
Cooking MonsterTen piernik to ciasto idealne, nie tylko dla tych, którzy są na diecie. Nie znajdziesz w nim masła czy cukru, za to małe ilości mąki pełnoziarnistej
Cooking MonsterJeśli tak jak ja trzymacie dietę, to Boże Narodzenie jest nie lada wyzwaniem - wszystkie pyszności, które zajadamy w tym czasie mają sporo kalorii, których osoby na
Cooking MonsterZdrowych słodyczy ciąg dalszy... dieta trwa, więc szukam kolejnych słodkości, które zaspokoją mojego tzw. "robaka na słodkie", ale aż tak bardzo nie pójdą mi w boczki
Cooking MonsterJeśli kochasz wszelkiego rodzaju placki czy naleśniki, to pokochasz i te racuchy - totalny hit w naszym domu! :) Troszkę mnie tu nie było, a wszystko ze względu
Cooking MonsterCzy podczas diety można jeść słodkości? Można! Zwłaszcza, gdy nie zawierają cukru, ani masła! :) Dieta trwa, specjalnych zachcianek i napadów na jedzenie słodkości nie mam, ale
Cooking MonsterOd jakiegoś czasu jesteśmy z Dominikiem na diecie, szukam więc pomysłów na obiady, które nas nasycą, ale nie pójdą w boczki. Tak oto powstał ten przepis
Cooking MonsterJimmy jest moim oczkiem w głowie, więc lubię "rozpieszczać" go dobrym jedzeniem. Najlepiej, by było zdrowe i domowej roboty. Dziś mam dla Was właśnie taki przepis
Cooking MonsterSezon na paprykę trwa, więc warto go wykorzystać i przygotować to aromatyczne leczo! My lubimy je z parówką, ale możecie zamienić ją na kiełbasę - pychotka! :) W
Cooking Monsterostro, w gulaszu i jako pasta. Tym razem z pomidorami, na szybko ale jakże smacznie. To kolejna inspiracja z "Bike&Cook". Polecam nie tylko na szybki obiad :) Szybka cieciorka w pomidorach 1 szkl. suchej ciecierzycy (oczywiście w wersji super szybkiej możemy użyć cieciorki z puszki) 1 cebulka 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów
Dzieje kuchennej WiewióryNigdy nie byłam fanką żurku, do czasu, gdy zrobiłam go po raz pierwszy tak jak trzeba - na prawdziwym zakwasie, z pyszną podsmażoną kiełbaską, sporą ilością czosnku
Cooking Monster